[WK sprint] Lee pakt wereldtitel

Olga Kroeders

Kyou-Hyuk Lee is voor de derde keer in zijn carrière wereldkampioen sprint geworden. De 31-jarige Koreaan, die eerder de titel greep in 2007 en 2008, bleef in het Japanse Obihiro zijn land- en naamgenoot Kang-Seok Lee en de Japanner Keiichiro Nagashima ruim voor. Ronald Mulder liep het podium net mis en eindigde als vierde.

De overmacht van Lee bleek uit het feit dat hij op alle afstanden een podiumplaats bemachtigde. Na zijn derde plaats van zaterdag op de 500 meter en de winst op de kilometer, trok hij die lijn op de slotdag moeiteloos door. Op de 500 meter gaf de Koreaan weliswaar zes honderdsten toe op zijn landgenoot Kang-Seok Lee (35,11 om 35,17), maar op de 1.000 meter bleek zijn tijd van 1.09,60 minuten voldoende voor de winst.

Mulder was als nummer twee aan de slotdag begonnen, maar liet het liggen om de tweede 500 meter. Met een tijd van 35,55 seconden was hij ruim drie tienden langzamer dan zaterdag, waardoor hij twee plaatsen zakte. Een prima 1.000 meter (derde in 1.10,36) kon daar niets meer aan veranderen. Lars Elgersma nam op de slotafstand revanche voor een ietwat teleurstellend toernooi door in 1.09,73 tweede te worden.

In het eindklassement legde Elgersma beslag op de achtste plaats. Beorn Nijenhuis sloot het toernooi af als zevende.

Met zijn zege maakte Kyou-Hyuk Lee het Koreaanse feest van dit weekeinde compleet, want even daarvoor had Sang-Hwa Lee zich als eerste vrouw ooit uit het Aziatische land gekroond tot wereldkampioene. De Koreaanse schaatsers profiteerden overigens wel van het feit dat veel toppers met het oog op de Olympische Spelen het toernooi links lieten liggen.