Turkije en Israël leggen geschil bij

Na dagenlange besprekingen hebben Israël en Turkije vandaag hun geschil bijgelegd. De spanningen tussen beide landen waren flink opgelopen na de oneerbiedige behandeling van de Turkse ambassadeur in Israël door de Israëlische onderminister van buitenlandse zaken.

Een diplomatieke rel was geboren nadat de Israëlische onderminister Danny Ayalon de Turkse ambassadeur Ahmet Oguz Celikkol op het matje had geroepen vanwege een Turks tv-programma waarin korte metten werd gemaakt met Israëlische geheimagenten. De ambassadeur werd gedwongen op een laag bankje plaats te nemen terwijl Ayalon hem in het bijzijn van televisiecamera's de wind van voren gaf. Woedend over de vernedering dreigde Ankara zijn ambassadeur uit Jeruzalem terug te trekken als geen excuses werden aangeboden. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu koos eieren voor zijn geld en schreef een excuusbrief.

De Israëlische minister van defensie Ehud Barak bezocht Turkije om de kreukels in de betrekkingen tussen beide landen glad te strijken. Hij liet weten dat de behandeling van de Turkse ambassadeur een vergissing was. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan liet daarop weten tevreden te zijn met de opmerkingen van Barak en de kwestie achter zich te laten.