Janoekovitsj aan leiding in Oekraïne

Gedesillusioneerde kiezers in Oekraïne hebben er vandaag voor gezorgd dat de aartsvijand van de Oranjerevolutie in 2004 in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen momenteel aan de leiding gaat. Dat wijzen de eerste exit polls uit.

De pro-Russische oppositieleider Viktor Janoekovitsj zal hoogstwaarschijnlijk als eerste eindigen, met de huidige premier Joelia Timosjenko vlak daarachter. Dat betekent dat de twee het ergens volgende maand tegen elkaar zullen opnemen in een tweede ronde.

De twee kandidaten stonden tegenover elkaar tijdens de vreedzame massademonstraties die in 2004 een einde maakten aan een corrupte regering. Janoekovitsj genoot destijds de steun van het Kremlin, terwijl de Oranjetroepen de Russische bemoeienis afkeurden.

Vandaag de dag zeggen beide kandidaten de pogingen te willen staken om lid te worden van de NAVO en beloven beiden de banden te zullen aanhalen met Rusland, de grootste macht in de regio.

Na de presidentsverkiezingen in 2004 werd Janoekovitsj afgeschreven, toen zijn aanvankelijke overwinning werd teniet gedaan door het Oekraïense hooggerechtshof, dat bepaalde dat de verkiezingen frauduleus verlopen waren. Uit de exit polls van vandaag blijkt dat Janoekovitsj kan rekenen op 31,5 procent van de stemmen.

Timosjenko, die alles op alles zet om kiezers te behouden die boos zijn op niet ingeloste beloftes door haar beweging, lijkt met 27,2 procent als tweede te eindigen. Als geen kandidaat meer dan vijftig procent van de stemmen weet te krijgen nemen de twee hoogst geëindigden het in een tweede ronde tegen elkaar op.

President Viktor Joesjtsjenko, die in 2004 met 52 procent van de stemmen werd gekozen, is ver weg gezakt en kan op niet meer rekenen dan zo'n zes procent. Hij kwam in 2004 aan de macht na te zijn vergiftigd met dioxine. Zijn door het gif aangetaste gelaat werd voor miljoenen in de hele wereld een symbool van de afkeur van tirannie, maar na vijf jaar te hebben geregeerd staat Joesjtsjenko te boek als een inefficiënte leider die faalde in de bestrijding van corruptie en het moderniseren van de Oekraïense economie.