Brundle: "Testen in F1 aanpassen"

Peterselieman

Voormalig coureur Martin Brundle wil dat de testregels in de Formule 1 op de schop gaan. In de huidige reglementen krijgen de test- en reservecoureurs weinig tijd op het circuit. Hierdoor beginnen ze als ze vaste coureurs vervangen met een achterstand. Luca Badoer, Jaime Alguersuari en Romain Grosjean wisten allen na halverwege het seizoen ingestapt te zijn geen indruk te maken.

Als de restricties op het testen opgeheven worden dan krijgen nieuwe coureurs een eerlijke kans. "Er zijn twee aspecten. Ten eerste worden ze te vroeg voor de leeuwen gegooid, ze zijn er nog niet klaar voor. Alguersuari heeft bij lange na niet genoeg ervaring om met een Formule 1-auto om te gaan," zegt Brundle. "Het is niet te vergelijken met een Formule 3-auto van Dallara die speciaal voor je opgezet is. Een Formule 1-auto moet ontwikkeld worden door een team en iedereen rijdt met prototypes. Het leren om die van jou goed te laten werken is lastig. Daar heb je kennis en ervaring voor nodig, evenals het maximale uit je engineers halen."

"Ze niet op de baan laten rijden doet de rest. Ze hebben geen enkele kans. Het systeem moet op de schop," gaat Brundle verder. Hij voegt er aan toe dat de situatie voor derde rijders zoals Pedro de la Rosa niet veel beter is. "Het is hetzelfde voor De la Rosa of Gary Paffett. Hoe hou je je lichaam goed voor die snelheden? Ferrari had na het ongeval van Felipe Massa een reserverijder nodig, maar Badoer had geen kilometers gemaakt. Dat hij niet snel genoeg was, is iets anders. Maar hoe in vredesnaam hou je die coureurs scherp en fit als ze niet kunnen rijden. Het bespaart geen geld, maar kost uiteindelijk zelfs geld."