FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 31 december 2008

Doden bij brand nachtclub Bangkok

Bij een brand in een nachtclub in de Thaise hoofdstad Bangkok zijn bijna zestig doden gevallen. Dat deelde de politie mee.

Hulpverleners en politiemensen spraken van zeker 59 doden onder de feestvierders in de nachtclub Santika. Zij luidden er het nieuwe jaar in. Ongeveer 190 mensen raakten gewond.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Veel plaatselijke media speculeerden dat kortsluiting tot het drama heeft geleid. Enkele televisiezenders sloten niet uit dat de brand door vuurwerk was ontstaan.

Weer twee-kleuren-tweeling voor gemengd paar

Een blanke Britse en een zwarte Brit hebben weer een tweeling gekregen met verschillende huidskleuren. Het verschijnsel doet zich uiterst zelden voor.

De moeder, Alison Spooner, baarde in 2001 een tweeling waarvan de een een zwarte en de andere een blanke huid heeft. Zij baarde daarmee ook veel opzien.

Het stel, Spooner en haar man Dean Durrant, heeft echter pas weer zo'n tweeling gekregen, berichtte vandaag Sky News. Sommige goklustigen op de Britse eilanden zetten al in op de huidskleuren van de eventuele derde tweeling van het stel.

Met dank aan R0N en emss voor de submit.

Jaaroverzicht 2008: Sport algemeen

Het sportjaar 2008 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen. Iedere dag zullen er tot het einde van het jaar een of meerdere overzichten verschijnen. Vandaag is het de beurt aan alle sporten die geen eigen overzicht krijgen.

Op de eerste dag van 2008 stond er meteen een WK finale op het programma. John Part werd wereldkampioen darts bij de PDC. Hij klopte in de finale Kirk Shepherd met 7-2. Bij de BDO werd de Lakeside gewonnen door Mark Webster. In de finale was hij Simon Whitlock de baas met 7-5. Bij de dames won Anastasia Dobromyslova, zij klopte versloeg in de finale veelvoudig kampioen Trina Gulliver met 2-0. In Amerika werd de Superbowl verrassend gewonnen door de New York Giants. Ze versloegen de torenhoge favoriet, de New England Patriots.

Yuri van Gelder verkeerde maanden in onzekerheid of hij een wildcard kreeg voor de Olympische Spelen. Pas op 14 maart kreeg hij te horen dat de wildcard ging naar de onbekende Nashwan Al Hazari uit Jemen. Van Gelder werd in 2007 tweede op het WK turnen aan de ringen, waar alleen een titel genoeg was voor directe plaatsing. Groot succes was er voor Nicolien Sauerbreij, ze won de wereldbeker parrallelreuzenslalom. Het EK zwemmen in Eindhoven eindigde in een deceptie voor Pieter van den Hoogenband. Hij plaatste zich door ziekte niet voor dehalve finales van de 200 meter vrije slag en verliet daarna het toernooi. Ook raakte VDH nog zijn wereldrecord op de 100 meter vrij kwijt, dat kwam in handen van Alain Bernard. Voor de Nederlandse dames verliep het EK wel succesvol. Op de 4x100 meter vrij won Nederland in een WR, Chantal Groot won de 50 meter vlinderslag, Marleen Veldhuis de 100 meter vrij en de 50 meter vrij zelfs in een wereldrecord.

Ook op het WK kortebaan waren de Nederlandse zwemsters succesvol. De 4x200 meter vrij werd gewonnen in een WR en Marleen Veldhuis werd kampioen op de 100 meter vrij. Op dezelfde dag waren er bij het EK judo titels voor Mark Huizinga en Henk Grol. In mei werd Ronnie O'Sullivan wereldkampioen snooker. Maarten van der Weijden werd in Sevilla wereldkampioen op de 25 kilometer.

Naar de Olympische Spelen mocht hij niet, maar Yuri van Gelder won bij het EK in Lausanne wel het goud aan de ringen. In de Amerikaanse NHL wonnen de Red Wings de Stanley Cup. In de NBA ging de titel naar de Boston Celtics. Ook de Nederlandse sport ontkwam niet aan dopingschandaal, Simon Vroemen testte positief op anabolen steroïden. Ook in het najaar bleven er kampioenen bijkomen. IJsbrand Chardon werd wereldkampioen bij de vierspannen en Lornah Kiplagat won de wereldtitel op de halve marathon. In de MotoGP ging de titel voor de zesde keer naar Valentino Rossi.

Wederom werd er een Nederlander wereldkampioen in de K1. Remy Bonjasky won doordat zijn tegenstander Badr Hari in de finale werd gediskwalificeerd. Bij het EK kortebaan waren de Nederlandse zwemsters wederom succesvol. De estafettedames wonnen de 4x50 meter vrije slag en de 4x50 meter wisselslag, beide in een WR. Verder was Marleen Veldhuis succesvol door het winnen van de 100 meter vrij en de 50 meter vrij.

Je hebt verloren!

Dé hype van 2009 in Nederland is al bekend: The Game. Een spel dat wereldwijd gespeeld wordt en dat je alleen kunt winnen als je het niet speelt.

The Game is overgewaaid vanuit Amerika waar het al een hele tijd wordt gespeeld in alle lagen van de bevolking. Doel is niet aan The Game te denken maar wel anderen er aan te laten denken. Want wie aan The Game denkt heeft verloren en moet hardop 'I Lose' of 'Ik heb verloren' roepen. Anderen proberen je zover te krijgen door te zeggen: je hebt verloren. Er worden in metro's en bussen massaal post-its achter gelaten met de kreet dat je hebt verloren. Dus samenvattend: wie The Game speelt en dit leest moet nu zeggen: Ik heb verloren.

Op Amerikaanse scholen is The Game al verboden omdat er steeds vaker 'I Lose' wordt geroepen wat tot chaos leidt. Meer over The Game vind je op http://www.losethegame.com/. Sterkte.



Nerd zegt dat je hebt verloren!

Wat kijk jij: Guido, Youp of Dolf?

De oudejaarsconference was vroeger alleen weggelegd voor de beste cabaretier van het land, tegenwoordig mag iedereen met zijn grappen op televisie. Maar wat en wie kijken we? Er is keus zat, vandaag luiden Youp van 't Hek en Guido Weijers en morgen Dolf Jansen het jaar uit.

Wie de beste van de drie is, is moeilijk te zeggen. De negatieve aspecten: Van 't Hek schopt nog steeds tegen dezelfde heilige huisjes aan als 20 jaar geleden. Dolf Jansen is zo snel dat je hem amper kunt volgen. En Guido Weijers trapt open deuren in met makkelijke grappen. Positieve aspecten: Youp heeft nog steeds een goede timing, Dolf is maatschappelijk betrokken en Guido weet precies wat er onder het volk (lees: SBS6 publiek) leeft en heeft de lachers op zijn hand.

Kortom, een tip hebben we niet. Daarom willen we liever van jou weten, wie kijk jij wel of niet en waarom. We wensen je sowieso veel kijkplezier.

Guido Weijers: vandaag om 21:00 uur bij SBS 6 en in herhaling morgen om 16:45 uur.
Youp van 't Hek: vandaag om 22:25 uur, Ned. 1 en in herhaling om 00:45 uur.
Dolf Jansen:  morgen om 20:35 uur, Ned. 3.







FOK!sport zwaait 2008 uit

Het einde van het sportjaar 2008 komt steeds dichterbij. Daarom lijkt het ons een mooi moment om dit jaar op een passende wijze af te sluiten. Zoals jullie al gezien hebben, is FOK!sport druk bezig met de jaaroverzichten. Een deel staat al op de site en de andere delen volgen in het nieuwe jaar.

Het afgelopen jaar zijn er 54 redactieleden voor FOK!sport actief geweest. De namen van deze mensen vind je hieronder terug.

RedactielidRedactielidRedactielidRedactielidRedactielid
NuongirlVeritazsbientjeTim86Surveillance-Fiets
Sj0rSzWeebIRedFever007Tackleberryrubbereend
SallyDJeNZe123sangerChiel-Montagnerjohanb
sportfreakDerMeisterMagneetRemyRRDizzy-Miss-Lizzy
Peterseliemanvw_caddyziggyziggyziggyRayManiaSpooky4u
SvensationaldennistdfreissMaurisicoConcordia
TheClown1WESTDamzkieeesennetijdemanXL
methodmichErikHKLos-RoyosTiemenCNolius
JJdJ1984nyny83DarkShineAredLight
TJDoornbosRemoteFreak_15Burnie88jozef444
donroycoskittelmanBastardoEilanden 

In het jaar 2008 werden er 12364 nieuwsberichten op FOK!sport geplaatst. Dit komt neer op een gemiddelde van 1030 berichten per maand. Tot slot hopen we natuurlijk dat jullie in 2009 ook weer veelvuldig op FOK!sport zullen zijn, om jezelf op de hoogte te brengen van het laatste sportnieuws.

Voor 65 miljoen aan vuurwerk verkocht

Dit jaar is voor 65 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. Dat heeft een woordvoerder van het brancheoverleg vuurwerkhandelaren aan het eind van de middag gezegd. De verkoop blijft iets achter bij de verwachte 70 miljoen.

De hoeveelheid vuurwerk is gelijk aan die van vorig jaar. Toen verkochten de handelaren voor 60 miljoen, de 5 miljoen extra van dit jaar komt door de prijsstijging.

Mensen stonden maandag in de rij om vuurwerk te kopen, gisteren was een rustige dag en vandaag was het weer druk. Dat is een ander beeld dan in voorgaande jaren. Toen liep de drukte steeds verder op in de drie verkoopdagen. Volgens de woordvoerder van de vuurwerkbranche hebben veel mensen prijzen vergeleken op internet.

Of we vanavond veel van het vuurwerk zullen zien is nog maar de vraag. Volgens het KNMI wordt het rond 0.00 uur namelijk zeer mistig in het land.

Welk vuurwerk steek jij vanavond af? Laat het ons weten, en stem op de poll !

Volgende week NK marathon op natuurijs

De Nederlandse schaatsbond (KNSB) denkt dat begin volgende week het NK marathon op natuurijs gehouden kan worden. Dit liet Teun Breedijk, nationaal coördinator natuurijs van de KNSB, woensdag weten.

"Het ijs is momenteel ruim negen centimeter dik. Om een aanvraag in te dienen het NK te mogen organiseren, moet het minimaal twaalf centimeter zijn," liet Breedijk weten. "Tijdens het kampioenschap is vervolgens een ijsdikte van vijftien centimeter vereist."

Breedijk hoefde overigens nog niet op pad om de dikte van een natuurijsbaan op te meten. "Voordat het ijs de twaalf centimeter bereikt, heeft het geen zin. Pas als een aanvraag wordt ingediend ga ik op pad."

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de eerste marathon exact gehouden kan worden. "Dat hangt van de omstandigheden af. Het kan maandag worden, maar ook vrijdag."

Ajax mondeling akkoord met Van der Wiel

Ajax heeft een mondeling akkoord bereikt met Gregory van der Wiel over diens contractverlenging. Het nieuwe contract van de verdediger zou tot medio 2013 gaan lopen.

De zaakwaarnemer van Van der Wiel heeft dit gezegd in de papieren editie van Voetbal International. Volgens hem moet alleen het nieuwe contract nog gecontroleerd en ondertekend worden.

Ajax hoopt na de winterstop ook om de tafel te gaan zitten met doelman Kenneth Vermeer, wiens huidige verbintenis in 2010 afloopt. Technisch manager Danny Blind zegt in het blad dat er concrete belangstelling is voor Laurent Delorge en Edgar Manucharyan. Aan het begin van dit seizoen kregen ze, net als Dennis Rommedahl en Kennedy Bakircioglü, te horen dat ze weg mogen.

Slaapwandelende 'pedo' ontloopt straf

In Engeland is een 35-jarige slaapwandelaar vrijuit gegaan na beschuldiging van kindermisbruik. Het kon niet worden bewezen dat de man wist wat hij deed en experts bevestigden dat hij zich ook niets van zijn daad kan herinneren.

Alan Ball sliep na een nieuwjaarsfeestje begin dit jaar op een zitbank bij anderen thuis. 's Nachts stapte hij van de bank en slaapwandelde naar de slaapkamer van een meisje onder de 12 jaar. Vervolgens kroop hij bij haar in bed en kuste haar op de lippen.

"Zijn type slaapwandelen wordt gekenmerkt door niet weten wat hij deed. Slaapwandelen komt ook voor in de familie", aldus de openbaar aanklager. De experts stellen dat het gedrag meer met slaapwandelen te maken heeft, omdat Ball niet meer heeft gedaan dan in bed stappen bij het meisje, dan met seksueel misbruik.

Ball toonde zich enorm opgelucht na de uitspraak. "Ik wist dat ik onschuldig was en er ging geen dag voorbij dat ik dacht: 'En wat als ik in de gevangenis beland voor iets dat ik niet heb gedaan?'. Vanavond blijf ik in ieder geval gewoon thuis."

Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.

Bjork helpt IJslandse economie een handje

De IJslandse zangeres Bjork gaat zich inspannen om de economie van haar land er weer bovenop te helpen. Ze steekt geld in een fonds dat gaat investeren in ondernemingen die sociaal en milieuverantwoord bezig zijn, berichtte muziekblad Billboard vandaag. Het investeringsfonds krijgt de naam BJORK.

BJORK zoekt kleine bedrijven uit die veel mogelijkheden hebben om te groeien. Het doel van het fonds is bij te dragen aan het herstel van de IJslandse economie, die er sinds de ineenstorting van het financiële systeem begin oktober gehavend bij ligt.

Het beheer van het fonds is in handen van de investeringsmaatschappij Audur Capital. BJORK begint met een startkapitaal van 100 miljoen IJslandse kronen (590.000 euro). Het is niet bekend hoeveel hiervan precies van de zangeres afkomstig is.

BJORK de inversteerder  (foto: ANP)

Vaarverbod in Friesland

Friesland heeft een vaarverbod ingesteld op een groot aantal Friese vaarwegen wegens ijsvorming. De provincie wil voorkomen dat de oevers beschadigd raken, zei een woordvoerder vandaag.

Alleen op het Prinses Margrietkanaal, het Van Harinxmakanaal, de Houkesloot en de vaarweg naar Drachten mag worden gevaren. Goed nieuws dus voor schaatsliefhebbers, omdat er zo meer water dicht kan vriezen.

Voorzitter Belgische bond wil gesprek met Albert

De voorzitter van de Belgische wielerbond, Laurent de Backer, wil een gesprek aangaan met Niels Albert over zijn uitspraken over het wereldkampioenschap veldrijden.

"Eerst dacht ik dat het een jeugdzonde was," aldus de preses in het Gazet van Antwerpen. "Maar toen Albert de dag erna bij zijn standpunt bleef schrok ik wel." Albert had gezegd dat hij eerder de Tsjech Radomir Simunek, zijn ploeggenoot, aan de wereldtitel zou helpen dan een landgenoot.

"Ik wil klaarheid scheppen. Een gesprek dringt zich op. Met mij en bondscoach Rudy De Bie. En als het echt nodig is, confronteren we Albert met de rest van de ploeg," aldus De Backer die bang is voor een tweede Sint-Michelsgestel. Toen beschermde Sven Nys een vlucht van Richard Groenendaal.

Rotich en Herzog winnen Sylvestercross

De Keniaans Lucas Rotich en de Nederlandse Adrienne Herzog hebben vandaag de Sylvestercross gewonnen.

Herzog won bij de vrouwen voor de tweede keer op rij de wedstrijd door de duinen in Soest. Ze had voor de zes kilometer iets meer dan 23 minuten nodig. De Belgische Sigrid Vanden Bempt eindigde als tweede op 23 seconden achterstand.

Bij de mannen legde Rotich de 10 kilometer en 400 meter af in een tijd van 33 minuten en 19 seconden. Hij bleef zijn landgenoot Josphat Bett 34 seconden voor. Beste Nederlander was Patrick Stitzinger die een minuut en 31 seconden later dan Rotich over de finish kwam.

Jongeren mishandelen hoogzwangere vrouw

Een 31-jarige hoogzwangere vrouw uit Zeist is gisteravond rond 19.45 uur mishandeld. Ze liep over de Antonlaan in de Utrechtse gemeente met boodschappen toen vier jongens in de weg stonden. Ze vroeg of ze er langs mocht, maar dat was blijkbaar aanleiding voor de jongens om haar te mishandelen. De vrouw werd ook in haar buik geschopt en geslagen, maar haar ongeboren kind lijkt in orde.

Volgens de politie gaat het om lichtgetinte jongens waarvan er twee ongeveer 1.80 meter waren en twee ongeveer 1.95. De details zijn naar buiten gebracht omdat de politie ze nog zoekt.

Met dank aan Tarak en WhiteTiger1 voor de submit.

Vandamme wil terug naar België

Dat Jamaïque Vandamme het niet meer zo naar zijn zin heeft bij Roda JC is bekend. In november liet de vleugelaanvaller al weten de club uit Kerkrade te willen verlaten. Hij wil graag terug naar zijn geboorteland België.

De 23-jarige aanvaller heeft een aanbieding gekregen van zijn voormalige club SV Roeselare. De Belg heeft al gesproken met de Nederlandse trainer van de club, de eerder bij Willem II werkzame Dennis van Wijk.

Volgens Paul Stefani, de zaakwaarnemer van Vandamme, hangt het van Roda JC af of een terugkeer van de aanvaller mogelijk is. Roda wil graag een vergoeding zien voor Vandamme, maar Roeselare heeft voorlopig geen geld.

Vandamme kwam in de zomer van 2006 naar Roda JC, maar belandde na een zware kruisbandblessure op een zijspoor. In zijn eerste seizoen kwam hij nog tot 28 competitieduels, dit seizoen viel hij slechts twee keer in. Vandamme debuteerde in het seizoen 2004/05 bij Roeselare in het profvoetbal.

Sydney verwelkomt Nieuwjaar met groots vuurwerk

In Sydney heeft een menigte van naar schatting 1,5 miljoen mensen het nieuwe jaar verwelkomd met een spectaculair vuurwerk. Sydney is de eerste belangrijke stad in de wereld die het Nieuwjaar verwelkomt.

Het traditionele vuurwerk bij de beroemde Harbour Bridge was veel grootser dan voorgaande jaren. Volgens de organisatie was het bijna twee keer zo groot als vorig jaar. In totaal ging 5000 kilo vuurwerk de lucht in, met een waarde van omgerekend 2,3 miljoen euro.

Het vuurwerk in kwestie.  (foto: ANP)

Slayer was lastig in Guitar Hero: Metallica te krijgen

Neversoft is hard aan het werk aan de nieuwste game in de Guitar Hero-serie: Guitar Hero Metallica. Niet alleen komt er een nieuwe moeilijkheidsgraad, maar bij de game zitten ook bands die Metallica beïnvloed hebben. Guitar Hero: Metallica & friends. De drummer van Metallica, Lars Ulrich, vertelt dat het nogal wat moeite kostte om Slayer in de game te krijgen. Dit omdat de songteksten nogal grof waren, en uitgevers hebben natuurlijk liever een game die de T-rating heeft gekregen dan de M-rating.

"I'm super psyched we got Slayer in there, Slayer's got to be part of any heavy metal video game. There had been some issues with their lyrics. That gets into a whole slew of stuff like, 'Microsoft won't do it if this lyrical content is in there.' There's all this bullshit you have to deal with, but we stood up for Slayer, and we finally got Slayer cleared like a week ago."

Van Basten: "Ik moest ingrijpen tegen Rusland"

Marco van Basten had volgens hemzelf in moeten grijpen tijdens Nederland-Rusland op het Europees Kampioenschap. In de laatste minuut kreeg de Rus Denis Kolodin zijn tweede gele kaart van scheidrechter Lubos Michel, maar deze werd op advies van de assistent-scheidsrechter weer ingetrokken.

Van Basten komt tot de conclusie dat hij had moeten reageren op deze beslissing. "Er is toen iets gebeurd dat niet door de beugel kon. Ik had het veld in moeten lopen om te roepen: ‘Dit gaat zo niet!’ Maar het overviel me", aldus de ex-bondscoach.

De KNVB en Van Basten besloten de dag na de uitschakeling van Nederland door de ploeg van Guus Hiddink niet meer te protesteren bij de UEFA tegen de beslissing van scheidsrechter Michel. "Dat had toch geen zin meer gehad", aldus de huidige trainer van Ajax.

Davis sprintkampioen van de VS

Twee dagen geleden zag Shani Davis hoe Chad Hedrick de Amerikaanse allroundtitel voor zijn neus wegkaapte, maar tijdens het sprinttoernooi was hij oppermachtig. De 26-jarige schaatser zegevierde twee keer op de 1000 meter en werd twee maal tweede op de 500 meter.

In het vrouwentoernooi mocht Heather Richardson zich de beste noemen. De 19-jarige winnares begon vijftien maanden geleden pas met schaatsen, maar won nu al alle vier de afstanden.

Ramkraak bij Rabobank in Vollenhove

De Rabobank in het Overijsselse Vollenhove is al de hele dag dicht door een ramkraak. Vanochtend vroeg kwamen de daders met een shovel. Ze ramden de pui, waardoor het gebouw flink beschadigd is. Het is dan ook te gevaarlijk om klanten binnen te laten komen.

De daders van de ramkraak namen een hele geldautomaat inclusief kluis mee. Maar veel hadden ze daar niet aan. Tijdens het vluchten raakten ze namelijk van de weg en kwamen in de sloot terecht. Ze lieten de kluis dicht en gingen er vandoor.

Met dank aan GooDy88 voor de submit.

Winehouse voor Noorse rechter gedaagd

De Britse zangeres Amy Winehouse is opgeroepen om volgende maand voor een rechtbank in Noorwegen te verschijnen op verdenking van het in bezit hebben van verdovende middelen. "We verwachten haar bij aanvang van de rechtszaak op 12 januari", aldus een woordvoerder van het parket in Oslo.

De om haar zang zo geroemde Winehouse werd met haar man Blake Fielder-Civil en haar kapper in oktober 2007 aangehouden in de Noorse stad Bergen. Ze zaten met zeven gram marijuana op zak in een plaatselijk hotel.

Winehouse aan de drugs? echt?!?...  (foto: ANP)

Toestemming voor afschieten 269 damherten

De rechtbank in Middelburg heeft vandaag toestemming gegeven voor het afschieten van 269 damherten in het natuurgebied in de Kop van Schouwen in Schouwen-Duiveland. De provincie Zeeland had eerder al toestemming gegeven, maar stichting De Faunabescherming had daartegen bezwaar gemaakt.

Tellingen van jagers gaven aan dat er in het bos-duingebied bijna duizend damherten liepen. Reden voor de provincie om akkoord te gaan met de uitdunactie. Volgens Faunabescherming doen de dieren niemand kwaad en richten ze geen schade aan. Het afschieten mag 2 januari beginnen.

Doei Bambi!  (foto: ANP)

Eclipse Jet MG wint basketbalweek

De Amsterdam Haarlem Basketbal Week is gewonnen door Eclipse MyGuide Amsterdam. In de finale werd gewonnen van Israël met de cijfers 65-64.

Groet man bij de Amsterdammers was Avis Wyatt. Met 21 punten en zeven rebounds was hij de topscorer in het duel. Israél zat al voor de derde achtereenvolgende keer in de finale, maar wist alledrie de keren niet tot winst te komen

In de strijd om de derde plek ging het tussen Oranje en EiffelTowers uit Den Bosch. Oranje trok aan het langste eind. Mede door 27 punten van Peter van Paassen won het met 101-62, Paassen werd bovendien verkozen tot meest waardevolle speler van het toernooi.

Eindstand Amsterdam Haarlem Basketbal Week
1. EclipseJet MG
2. Israel
3. Nederland
4. EiffelTowers
5. Minas Tenis Clube
6. Astana Tigers
7. Capitanes de Arecibo
8. Francis Marion University

VS: Minder aanvragen voor uitkering dan verwacht

In de Verenigde Staten hebben vorige week minder mensen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aangevraagd dan verwacht. In totaal deden 492.000 mensen voor het eerst een beroep op de uitkeringsinstanties. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid vandaag bekendgemaakt.

In de voorgaande week vroeg nog het recordaantal van 586.000 mensen voor het eerst een uitkering aan. Analisten hadden verwacht dat het aantal aanvragen vorige week uit zou komen op 565.000.

Het ministerie gaf bij de presentatie van de cijfers echter aan dat de onverwacht sterke daling van het aantal nieuwe aanvragen meer samenhangt met de timing van de feestdagen, dan met een eventuele meevallende ontwikkeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

In totaal hadden de afgelopen week 4,506 miljoen Amerikanen een uitkering. In de periode daarvoor lag dit op 4,366 miljoen.

Olmert: Offensief in Gaza gaat door

Het Israëlische veiligheidskabinet heeft vandaag besloten de militaire operatie tegen Hamas in de Gazastrook voort te zetten. Volgens demissionair premier Ehud Olmert zijn de omstandigheden voor een bestand in de Gazastrook op dit moment niet goed.

Frankrijk had voorgesteld een bestand van 48 uur in te lassen om humanitaire hulp toe te laten tot de kuststrook met 1,5 miljoen inwoners. Wel heeft een rechter in Israël ervoor gezorgd dat er nu journalisten mogen komen in de 'oorlogsgebieden'.

'Real heeft 40 miljoen over voor Lavezzi'

Met alleen Klaas-Jan Huntelaar lijkt Real Madrid geen genoegen te nemen. De Spaanse topclub zou ook Napoli-ster Ezequiel Lavezzi in de armen willen sluiten en daar 40 miljoen euro voor over hebben.

Napoli is de laatste tijd helemaal opgeleefd. De club uit Zuid-Italië heeft dit voor een groot deel te danken aan de kwaliteiten van aanvaller Ezequiel Lavezzi. De 23-jarige Argentijn is uitgegroeid tot een onmisbare schakel van de Partenopei. Hij heeft dit seizoen reeds vier doelpunten weten te maken en heeft veel assists afgeleverd.

Real Madrid zou 40 miljoen over hebben om Lavezzi aan de selectie toe te voegen.

Fuller biedt excuses aan

Ricardo Fuller heeft vandaag aan de fans van Stoke City excuses aangeboden voor het slaan van zijn teamgenoot Andy Griffin. Dit gebeurde na de nederlaag tegen West Ham United afgelopen weekend.

Fuller gaf ook tekst en uitleg over waarom hij de aanvoerder in het gezicht sloeg: "Hij was heel grof tegen mij, maar wat ik deed was nog slechter. Ik denk dat ik voor drie of vier wedstrijden zal worden geschorst. Ik vind het ten opzichte van de fans heel erg wat ik heb gedaan, zeker omdat we de drie punten niet hebben gehaald. Ik hoop dat dit nooit meer gebeurt.

Eerder vandaag liet de club al weten Fuller niet van de hand te willen doen vanwege dit incident.

Debuut Kluivert en Bergkamp bij oud-internationals

Oud-spits Patrick Kluivert zal zaterdag zijn debuut maken bij de oud-internationals van Oranje, die de traditionele nieuwjaarswedstrijd zullen spelen. De oud-internationals spelen de nieuwjaarswedstrijd tegen de Koninklijke HFC.

Dit jaar zette Patrick Kluivert een punt achter zijn carrière als profvoetballer. Inmiddels is de topscorer aller tijden van Oranje bezig met een trainerscursus. Daarvoor loopt hij stage bij onder andere AC Milan en AZ.

Wegens vakantieplannen zal Phillip Cocu geen deel uitmaken van de selectie met oud-gedienden. Dennis Bergkamp is wel van de partij, hij maakt eveneens zijn debuut.

Timmerman wint marathon op natuurijs

De tweede marathon op natuurijs van dit seizoen is gewonnen door Karlo Timmerman. In Noordlaren was de 22-jarige Staphorster Douwe de Vries en Kurt Wubben te snel af.

Na een uur schaatsen moesten er nog tien ronden worden geschaatst, Timmerman zat samen met De Vries en Wubben in de kopgroep, die een ronde voorsprong had op het peloton. Sander Kingma zat daar aanvankelijk ook bij, maar in de laatst ronde kwam hij ten val en moest daarom genoegen nemen met een vierde plaats.

Bij de dames was het de 29-jarige Friezin Maria Sterk die na 75 ronden de snelste was in de massasprint, net voor Daniëlle Bekkering en Janneke Ensing. Voor Sterk was dit al haar vijfde seizoenszege.

'Spelers Real willen Diarra in CL'

Als het aan de spelers van Real Madrid ligt dan wordt niet Klaas-Jan Huntelaar ingeschreven voor de Champions League, maar Lassana Diarra. Coach Juande Ramos moet een keuze maken tussen deze twee nieuwe aanwinsten, die beide dit seizoen al in actie kwamen voor de UEFA Cup.

Aangezien de spelers meer defensieve zekerheid willen, prefereren zij Diarra boven Huntelaar. Op het middenveld heeft de club genoeg aanvallend ingestelde spelers, maar zit het wat krap in de verdedigende krachten. De supporters maakten via een poll op de website van de krant AS al bekende liever Huntelaar mee te nemen, van de 11.573 stemmen was 82% voor de van Ajax overgekomen aanvaller.

FOK!games blikt terug op 2008

Zo aan het einde van 2008 wordt er veel teruggeblikt op het afgelopen jaar. Door het jaar heen heeft de FOK!gamescrew geprobeerd zo veel mogelijk leuke nieuwtjes aan jullie voor te schotelen. Grappige, trieste, serieuze en baanbrekende dingen hebben ze jullie gemeld.

Het is niet makkelijk om van al deze geweldige nieuwsberichten een korte samenvatting te maken. Toch heeft de gamescrew het geprobeerd en jullie kunnen hier een aantal van de meest opzienbarende dingen teruglezen die afgelopen jaar zijn gebeurd.

 Klik op het plaatje om naar het overzicht te gaan!

 

Kubica: "De wereldtitel winnen, dát is wat telt"

Robert Kubica is gebrand om volgend seizoen de wereldtitel te pakken. Vorig seizoen werd de BMW Sauber-coureur geprezen als één van de best presterende coureurs, maar de Pool neemt daar geen genoegen mee.

Afgelopen seizoen werd Kubica vierde in het eindklassement, met evenveel punten als nummer drie Kimi Raikkonen. In een top vijftig van coureurs van het jaar die door Autosport gepubliceerd werd, stond Kubica bovenaan. Ook door vele andere mensen werd de coureur geprezen om zijn prestaties en sommigen noemden hem zelfs de beste coureur van 2008.

De Pool neemt hier geen genoegen mee. Tegenover Eurosport vertelt Kubica: "De beste coureur is degene die de meeste punten scoort. Het is leuk als mensen doorhebben wat je bereikt, dat voelt goed, maar het is een veel beter gevoel om de wereldtitel te winnen, want dát is wat telt."

Kubica wil dus niets anders dan volgend seizoen de titel te pakken: "Het zou beter voor mij zijn om de titel te winnen terwijl mensen zeggen dat ik niet zo’n goede coureur ben, dan dat ik vierde eindig terwijl mensen zeggen dat ik goed werk heb geleverd."

Toch kijkt de coureur van BMW Sauber met een goed gevoel terug op het afgelopen seizoen: "Het was belangrijk om in 2008 te laten zien wat ik kan. In 2007 presteerde ik niet naar behoren. Nu kunnen de mensen zien wat ik kan."

Celstraf voor aanbieden seks met 11-jarige

De 47-jarige K. uit Enschede, die onlangs zijn 11-jarige dochter op internet aanbod voor seksueel misbruik, moet van de rechter achttien maanden zitten. De straf is aanmerkelijk lager dan de 36 maanden plus reclasseringstoezicht die de Officier van Justitie had geëist.

De man meldde in een advertentie op internet dat hij zijn dochter zou drogeren met GHB, waarna de hoogste bieder ongehinderd zijn gang zou kunnen gaan. Daarnaast bood hij haar ook aan voor misbruik door een hond. De politie vond bij een inval in zijn woning 650 afbeeldingen en 32 video's met kinderporno en een hoeveelheid GHB.

De man verweerde zich tijdens de zitting door te beweren dat hij pedofielen in de val wilde lokken met de advertenties. De rechter had echter geen boodschap aan zijn verklaring en ging over tot veroordeling.

FOK!nieuws jaaroverzicht 2008

2008 was een bewogen jaar op FOK!. Het afgelopen jaar werden er meer dan 18.000 nieuwsberichten gepost op de FOK!frontpage. In dit jaaroverzicht zie je een selectie van best bekeken of de leukste nieuwsberichten per dag van het afgelopen jaar. Daarnaast is het overzicht aangevuld met algemeen FOK!nieuws.

Ook hebben we de leukste fotoreportages die we het afgelopen jaar hebben gemaakt toegevoegd. Bijvoorbeeld de fotoreportage van de brand in de technische universiteit in Delft afgelopen mei.

Het FOK!jaaroverzicht van 2008 wordt mede mogelijk gemaakt door TimeRime.com. TimeRime heeft deze tijdlijn ontworpen en speciaal aangepast voor FOK!. Kijk eens op TimeRime.com en wellicht is het iets voor jou.

Klik hier om naar het jaaroverzicht te gaan!

'In 2009 aanslagen op Wilders en Peter R.'

In 2009 zullen er aanslagen worden gepleegd op Peter R. de Vries en Geert Wilders. Althans, als we Peter van der Hurk mogen geloven, de winaar van 'Het Zesde Zintuig'. Zondag was de paranormaal begaafde Hagenaar te gast bij Life & Cooking, waar hij diverse voorspellingen deed.

"Er komen wat kleine aanslagen in Nederland", zei hij. "Waar? Wist ik het maar, want dan ga ik daar niet naartoe. Ik verwacht wel dat Peter R. de Vries en Geert Wilders een aanslag kunnen verwachten. Maar laten we hopen dat ik het mis heb." Daarnaast voorspelde Van der Hurk dat de kredietcrisis nog dieper gaat. Ook een tsunami is volgens hem niet uitgesloten.

Uitslagen Engeland speelronde 20

De afgelopen dagen werd in de Engelse Premier League de laatste speelronde van het kalenderjaar afgewerkt. Liverpool mag zich de winterkampioen van Engeland noemen, aangezien zij het jaar als nummer één hebben afgesloten. Hieronder vind je een overzicht van speelronde 20.

Manchester United moeizaam voorbij Middlesbrough
Het kostte enige moeite, maar Manchester United is er toch in geslaagd om in deze speelronde van Middlesbrough te winnen (1-0). Door deze kleine zege wisten The Mancunians zich op de derde plaats te handhaven.

Het enige doelpunt van de wedstrijd werd pas na 69 minuten spelen door Berbatov gemaakt. In blessuretijd ontsnapte de ploeg van trainer Sir Alex Ferguson overigens nog aan een doelpunt. Een aanvaller van Boro, Tuncay, schoot de bal namelijk tegen de paal. Manchester United staat nog altijd zeven punten achter op koploper Liverpool, maar heeft twee wedstrijden minder gespeeld.

Aston Villa houdt aansluiting met top na zege op Hull City
Aston Villa doet het dit seizoen prima. Op de laatste speelronde van het kalender jaar won de ploeg met 1-0 van Hull City. The Villians blijven door deze minimale zege in het spoor van Manchester United, dat evenveel punten heeft.

Het doelpunt kwam overigens niet op naam van een speler van Aston Villa, maar van Hull City. Zayatte werkte de bal twee minuten voor het einde ongelukkig in eigen doel. Hierdoor heeft de ploeg, waar ook Bouma onder contract staat, na twintig wedstrijden 38 punten behaald.


Uitslagen speelronde 20:

Thuis Uit Uitslag
Newcastle UnitedLiverpool 1 - 5
West Ham UnitedStoke City 2 - 1
West Bromwich AlbionTottenham Hotspur 2 - 0
FulhamChelsea 2 - 2
EvertonSunderland 3 - 0
ArsenalPortsmouth 1 - 0
Bolton WanderersWigan Athletic 0 - 1
Blackburn RoversManchester City 2 - 2
Manchester UnitedMiddlesbrough 1 - 0
Hull CityAston Villa 0 - 1

Stand:

#Club GespeeldWinstGelijkVerliesPuntenDoelsaldo
1 Liverpool 20 13 6 1 45 35-13
2 Chelsea 20 12 6 2 42 40-9
3 Manchester United 18 11 5 2 38 29-10
4 Aston Villa 20 11 5 4 38 33-22
5 Arsenal 20 10 5 5 35 33-23
6 Everton 20 9 5 6 32 27-25
7 Wigan Athletic 19 8 4 7 28 24-21
8 Hull City 20 7 6 7 27 28-37
9 Fulham 19 6 8 5 26 18-14
10 West Ham United 20 7 4 9 25 24-28
11 Bolton Wanderers 20 7 2 11 23 22-28
12 Portsmouth 20 6 5 9 23 21-33
13 Manchester City 20 6 4 10 22 38-30
14 Newcastle United 20 5 7 8 22 26-32
15 Sunderland 20 6 4 10 22 21-29
16 Tottenham Hotspur 20 5 5 10 20 20-25
17 Middlesbrough 20 5 5 10 20 17-29
18 Stoke City 20 5 5 10 20 18-33
19 Blackburn Rovers 20 4 6 10 18 22-36
20 West Bromwich Albion 20 5 3 12 18 16-35

Programma speelronde 21:

Datum Thuis Uit
10/1Aston VillaWest Bromwich Albion
10/1PortsmouthManchester City
10/1Newcastle UnitedWest Ham United
10/1MiddlesbroughSunderland
10/1FulhamBlackburn Rovers
10/1EvertonHull City
10/1ArsenalBolton Wanderers
10/1Stoke CityLiverpool
11/1Wigan AthleticTottenham Hotspur
11/1Manchester UnitedChelsea

Postbode krijgt afzender retour

De postbode van postbedrijf Sandd die begin deze maand werd ontslagen, heeft zijn baan teruggekregen. De man kon zijn baan destijds vaarwel zeggen toen hij mensen waar hij post bezorgde waarschuwde voor nep-facturen van de Kamer van Koophandel. Het werd breed uitgemeten in de media.

De postbezorger las in de krant over de nep-facturen. Toen hij ontdekte dergelijke brieven te moeten bezorgen, maakte hij een aantekening op de enveloppen. Sandd was hier niet van gediend, maar de man bleef de aantekeningen maken. Tevens meldde hij zijn werkgever dit in de toekomst te blijven doen gezien zijn geloofsovertuiging. Het leverde hem een ontslag op.

Het postbedrijf zegt na een goed gesprek een punt achter de affaire te zetten. "Wij hebben onze medewerker nooit als een geloofsfanaticus neer willen zetten en loven hem om het feit dat hij de kwestie intern aan de orde heeft gesteld", aldus een woordvoerder van Sandd.

Voor straf naar dood paard kijken

Vier tieners in de leeftijd van 12 tot 15 jaar, die verantwoordelijk zijn voor de dood van een paard, hebben een opmerkelijke 'straf' gekregen. De eigenaresse van het paard wilde namelijk dat de jongens voor straf het dode dier moesten bekijken. Volgens de ouders van de kinderen heeft de straf effect gehad; de kinderen waren de rest van de dag doodstil.

Het paard raakte in paniek nadat de tieners in een weiland bij IJsselmuiden met vuurwerk hadden gegooid. Het dier brak drie benen en moest daarna worden afgemaakt. Justitie vindt dat de jongens voldoende gestraft zijn door verplicht naar het dode paard te hebben gekeken. "Het gaat hier wel over kinderen. Zij hebben hun lesje wel geleerd", zo zegt een woordvoerder.

[NBA] Houston haalt veteraan terug

Houston Rockets heeft een veteraan teruggehaald. De nummer zes van de Western Conference in de NBA heeft dit seizoen veel last van blessures en besloot daarom de 42-jarige Dikembe Mutombo een nieuw contract aan te bieden.

Vorig seizoen speelde de center ook voor Houston, maar was daarna eigenlijk gestopt met basketbal. Mutombo speelde vorig seizoen 39 wedstrijden als vervanger voor Yao Ming, die met een gebroken voet kampte.

De geschiedenis van het American Football (Deel II

Om de twee weken op of rond zondag vind je een stuk van FOK!user Days-Of-Wild op FOK!sport. Hij neemt ons mee in de wereld van het American Football, en dan met name de NFL. De vorige keer stond al Deel I van de geschiedenis van het American Football op FOK!sport, vandaag is Deel II aan de beurt.

Groeiende populariteit en het begin van professionalisme (1892 - 1905)

Door de nieuwe regels en het enthousiasme waarmee die ontvangen werden, groeide de sport van acht universiteitsteams in 1880 tot 43 teams in 1900. Ook werden in deze periode de grootste klassiekers, rivalries genoemd, voor het eerst gehouden. Dat zijn jaarlijks terugkerende wedstrijden tussen bepaalde universiteiten en die betreffen niet alleen football. De beroemdste zijn The Rivalry, tussen Lehigh en Lafayette, en de eerste: de al eerder genoemde The Game tussen Harvard en Yale.

In 1892 doet de eerste betaalde speler zijn intrede, William 'Pudge' Heffelfinger. Hij speelde voor Yale en werd voor 500 Amerikaanse dollars gecontracteerd om een wedstrijd te spelen voor de Allegheny Athletic Association tegen de Pittsburgh Athletic Club. Dankzij zijn touchdown - de enige van de game - werd de wedstrijd met 4-0 gewonnen. Alhoewel er in die tijd vaak wel een 'onkostenvergoeding' betaald werd, was het spelen van American Football nog steeds een amateuraangelegenheid en werd er op betaalde spelers neergekeken. Dit ging vanaf dat moment langzaamaan veranderen.

In 1895 werd de eerste volledig professionele wedstrijd gespeeld en in 1897 was de Latrobe Athletic Association de eerste professionele club die zijn spelers voor het hele seizoen betaalde. In 1899 werd de Morgan Athletic Club opgericht. Dit team veranderde later in de Chicago Cardinals, de huidige Arizona Cardinals, en is daarmee het langst spelende professionele American Football-team. In 1902 ontstond de eerste professionele competitie: vijf teams, samengesteld uit verschillende honkbalteams, werden samengebracht in de National Football League, die behalve de naam niets met de huidige NFL te maken heeft. Deze ploegen speelden een toernooi onder de naam World Series of Football. Dat initiatief heeft slechts twee seizoenen geduurd.

Strengere regels en collegecompetities (1905 - 1920)

Vanwege zijn oorsprong was football in die tijd nog steeds een gewelddadige sport, waarbij sporters regelmatig ernstig gewond raakten; soms zelf overleden. Vooral 1905 was een extreem gewelddadig jaar waarbij drie spelers de dood vonden. Eind 1905 kwamen afgevaardigden van 62 universiteiten bijeen om wijzigingen te bespreken om de sport veiliger te maken. Tijdens deze vergadering werd de 'voorwaartse pass' geintroduceerd, wat een belangrijke wijziging was voor de sport. Tevens werd het verboden om elkaar vast te houden bij het op de tegenstander afstormen, wat blessures en ernstige verwondingen drastisch verminderde.

Gedurende het eerste kwart van de twintigste eeuw werden nog een aantal wijzigingen doorgevoerd. Daarna waren het vooral de coaches die het spel verbeterden en aantrekkelijker maakten door de wijzigingen te gebruiken om zo hun team zo optimaal mogelijk te laten spelen. De eerste collegefootballcompetitie werd opgericht in 1905: de Intercollegiate Conference of Faculty Representatives, de voorloper van wat nu de Big Ten Conference is. Tien grote universiteiten die op sportgebied verschillende competities hebben. Er ontstaan diverse regionale collegefootballcompetities in het begin van de twintigste eeuw, waarvan er vele nog steeds bestaan.

Om de teams de mogelijkheid te geven tegen teams uit andere regio's te spelen, worden er diverse bekerwedstrijden georganiseerd. Zo zijn er de Rose Bowl, Orange Bowl en Cotton Bowl, en komt er een nationaal kampioenschap. Aan het eind van de twintigste eeuw zijn de Rose, Orange, Sugar en Fiesta Bowl de belangrijkste en de wedstrijden worden traditioneel op nieuwjaarsdag gehouden. De teams die in de bowls spelen worden via een nog steeds controversiëele en arbitraire manier uitgekozen. Eén van deze vier bowls doet per toerbeurt dienst als nationaal collegekampioenschap.

Het begin van de NFL (1920 - 1925)

De meeste (semi-)professionele teams bevonden zich voornamelijk in de staat Ohio en ze speelden in een vrij losse competitie, bekend als de 'Ohio League'. Vanwege de populariteit die het college football geniet, besluit men een grotere competitie te beginnen. Vier Ohio League-teams richten de American Professional Football Conference (APFC) op. Een maand later worden zeven teams van andere competities toegevoegd en deze elf teams gaan verder onder de naam American Professional Football Association (APFA).

De competitie die ze spelen is - net als die van de Ohio League was - nogal los. De teams spelen onderling wedstrijden, maar ook tegen andere, niet-aangesloten teams. Gedurende het seizoen stoppen sommige teams ermee of kunnen niet al hun wedstrijden spelen. Uiteindelijk zijn er vier teams die alle wedstrijden spelen en de Akron Pros worden tot de eerste kampioen uitgeroepen. Van deze eerste groep zijn de eerder genoemde Chicago (nu Arizona) Cardinals en de Decatur Staleys (de huidige Chicago Bears) de enige nog spelende teams.

In 1921 groeit de competitie tot 22 teams, maar het slaat qua nationale populariteit nog niet echt aan. De naam wordt nu gewijzigd in de American Professional Football League (APFL). Een van de toegetreden nieuwe teams zijn de Green Bay Packers, opgericht in 1919. Zij zijn het NFL-team dat het langst onder dezelfde naam opereert, en op dezelfde locatie speelt: Lambeau Field, genoemd naar oprichter Earl Lambeau. Green Bay is ook het team dat de allereerste twee Superbowls, de wedstrijd om het professionele kampioenschap, zou gaan winnen in 1967 en 1968.

Groeiende NFL-populariteit en rivaliserende bonden (1925 - 1940)

De interesse in het professionele football nam toe en in 1925 werd een tweede bond opgericht, de American Football League. Deze bond hield het slechts één seizoen vol, maar gaf wel aan dat er een groeiende belangstelling voor het professionele voetbal was. Ook gingen steeds meer spelers na hun afstuderen van hun college team over naar een NFL-team. Hieruit is in 1936 de 'Draft' onstaan, het recht van NFL-teams om de beste spelers van de collegeteams te kiezen om bij hen te spelen. De NFL werd hierdoor nog belangrijker en het college football werd op den duur de kweekvijver voor de NFL. De allereerste gekozen speler in de draft, Jay Berwanger, weigerde echter om voor een NFL-team te gaan spelen; het college football was nog steeds populairder.

In 1932 is er een play-offwedstrijd tussen twee teams die na afloop van de competitie gelijk staan, de Chicago Bears en de Portsmouth Spartans. Chicago wint deze kampioenschapswedstrijd en door het enthousiasme waarmee deze wedstrijd werd ontvangen, wordt besloten om met ingang van 1933 de NFL op te delen in twee divisies. De winnaars van elke divisie spelen aan het eind van de competitie een wedstrijd om het kampioenschap tegen elkaar. In 1936 is er een tweede oprichting van de AFL (alleen de naam is hetzelfde), dit keer houdt deze bond het twee seizoenen vol voordat ze ter ziele gaat.

De Tweede Wereldoorlog en de nasleep ervan (1940 - 1950)

Vanwege de Tweede Wereldoorlog zijn er veel spelers en coaches die opgeroepen worden voor militaire dienst. Hierdoor is er een flink aantal teams dat opgeheven wordt of (tijdelijk) samengaat met anderen. Veel van de dienstplichtigen gaan na hun diensttijd verder met hun studie op West Point, waardoor het Army-team in de jaren '44 en '45 kampioen wordt. Eén van de coaches van dat team is Vince Lombardi, de man naar wie de Superbowl-troffee vernoemd is. Na de oorlog, in 1946, zijn er nog tien NFL-teams over. In dat jaar wordt er ook een competitie gestart van een rivaliserende bond, de All-America Football Conference (AAFC).

Deze bond, opgericht in 1944, begon met acht teams samengesteld uit veel voormalige NFL-spelers en zeer goede collegespelers. Aanvankelijk gaat het goed met de AAFC, maar al snel komen er financiële problemen vanwege tegenvallende toeschouwersaantallen. Alhoewel ook de NFL hier zeer veel last van heeft, heeft het echter een steviger basis en kan het daardoor beter volhouden. De AAFC verhuist diverse teams naar andere steden in de hoop het daar beter te doen, maar ook dit helpt niet.

In 1949 besluiten beide bonden tot een fusie. De NFL heeft de sterkste troeven in handen en kan eisen dat slechts drie van de zeven AAFC-teams over gaan naar de NFL. De Cleveland Browns, de San Francisco 49ers en de Baltimore Colts mogen mee, behaalde resultaten worden echter door de NFL niet overgenomen in hun eigen 'Hall of Fame' en statistieken. De nieuwe bond heet nu de National-American Football League, al werd 'American' het jaar erop er weer tussenuit gehaald. Die naamgeving komt wel weer terug in de twee divisies van de NFL: de American Football Conference en de National Football Conference.

De AAFC heeft wel een grote impact op het football gehad. Zo heeft de AAFC footballteams gebracht in plaatsen waar die nog niet waren en waar nu NFL teams spelen, en had het een competitie van kust tot kust. De coach van de Cleveland Browns, Paul Brown, heeft ook vele innovaties zowel binnen als buiten het veld op zijn naam staan; onder andere de voorbereiding op een wedstrijd. Hij was de eerste coach die de tegenstanders bestudeerde via filmopnames en liet zijn analyses ook aan het team zien, middels de alom bekende en ook in het gewone voetbal gebruikte schoolborden. Ook het gebruik van gezichtsmaskers komt bij hem vandaan.

Het college football was echter nog steeds populairder dan zijn professionele tegenhanger. College football heeft altijd een grote regionale populariteit behouden, die groter is dan die van de professionele sport. Er kwamen diverse collegecompetities bij en de zes grootste bestaan nu uit de ACC, Big East, Big 12, Big Ten, Pac-10, and SEC. Ook het aantal bekerwedstrijden, de Bowls, nam toe tot elf in 1970. Dit aantal groeide tot vijftien Bowls in 1980, negentien in 1990, 25 in 2000 en tot 34 nu.

Vanwege dit grote aantal worden de wedstrijden niet meer allemaal op nieuwjaarsdag gespeeld, maar vele al in december. Het professionele football (de NFL) zou echter weldra populairder worden dan het college football.

'Vitesse wil Van den Brom of Bos'

Voor dat Vitesse zondag acht dagen naar Turkije vertrekt voor een trainingskamp hoopt de club een nieuwe hoofdtrainer te hebben aangesteld. Voorlopig staat Edward Sturing nog voor de groep, als tijdelijke opvolger voor de ontslagen Hans Westerhof.

Vitesse gaat nu op zoek naar een jonge coach. De afgelopen twee trainers, Aad de Mos en Hans Westerhof, waren beide in de zestig en hebben de club niet naar het gewenste niveau kunnen brengen. Oud-spelers John van den Brom (42) en Theo Bos (43) zouden op het verlanglijstje staan van de Arnhemse club. Op dit moment zijn beide trainers actief in de Jupiler League, als coach van respectievelijk AGOVV en FC Den Bosch. Van den Brom heeft een clausule in zijn contract om tussentijds te mogen vertrekken.

Kies de FOK!sporters van 2008

2008 is bijna voorbij dus tijd voor lijstjes en ook op FOK! ontkom je er niet aan. FOK!sport doet mee door de FOK!sporters van het jaar te kiezen.

Wat is de bedoeling. Jullie kiezen uit onderstaande rijtjes degene die jullie de beste vinden. Tot 31 december 20:00 uur hebben jullie de mogelijkheid om hieronder te reageren en te stemmen. Daarna zal er worden geteld en zullen we de FOK!sporters van het jaar bekendmaken. De winnaars zullen wij overigens ook symbolisch de prijs overhandigen.

Binnenland

Beste sporter
a. Sven Kramer
b. Maarten van der Weijden
c. Lars Boom
d. Robert Gesink
e. Ruben Houkes

Beste sportster
a. Deborah Gravenstijn
b. Paulien van Deutekom
c. Marianne Vos
d. Esther Vergeer
e. Anky van Grunsven

Beste sportploeg
a. Nederlandse hockeyvrouwen
b. Nederlandse waterpolovrouwen
c. Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen
d. Holland Acht
e. De Ynglingzeilsters die zilver behaalden op de Spelen na een jarenlange route er naar toe
f. Vrouwenestafettezwemploeg (won goud in Peking en het EK in een wereldrecord)

Beste sportmoment
a. Goud voor Maarten van der Weijden in Peking
b. De 4-1 winst van Nederland op Frankrijk tijdens het EK voetbal
c. 3-0 winst van Oranje tijdens het EK voetbal tegen Italië
d. Nederlandse hockeyvrouwen winnen goud in Peking
e. Team van Merksteijn wint 24 uren van Le Mans in de LMP2-klasse

Buitenland

Beste sporter
a. Michael Phelps
b. Usain Bolt
c. Rafael Nadal
d. Lewis Hamilton
e. Cristiano Ronaldo

Beste sportster
a. Martina Sáblíková
b. Pamela Jelimo
c. Natalie Coughlin
d. Blanka Vla¨ić
e. Britta Steffen

Beste sportploeg
a. Het Spaanse nationale voetbalelftal
b. Argentijns olympisch elftal
c. Team CSC
d. Het Amerikaanse basketbalteam
e. Spaanse Davis Cup ploeg

Beste sportmoment
a. De 100 meter in Peking gewonnen door een omkijkende Usain Bolt
b. Usain Bolt wint 200m in Peking in een wereldrecord
c. Iker Casillas haalt de Europese beker op
d. Lewis Hamilton wint toch het WK in Brazilie in de laatste 300 meter
e. Nadal die Federer op Wimbledon verslaat

Van der Vaart: "Ik ben niet te dik"

Aan het begin van dit seizoen maakte Rafael van der Vaart de transfer van Hamburger SV naar Real Madrid. Na een goed begin, waarin hij veel speelde, zit hij de laatste tijd steeds vaker op de bank. Volgens de Spaanse krant AS komt dat onder meer door overgewicht van de 25-jarige middenvelder.

"Met dat stuk kan ik weinig. Ik hoorde het via via. Verder lees ik niets, probeer me alleen op mijn eigen ding te concentreren. Al lang genoeg ben ik prof om me hier overheen te zetten. Ik zou bijvoorbeeld te dik zijn, dat is lachwekkend. Ík weet dat mijn vetpercentage – dat wordt bijna dagelijks gecheckt – altijd op peil is. Leuk is anders, maar dit soort berichtgeving kan ik niet veranderen."

Volgens Van der Vaart is zijn komst mede te danken aan de knieblessure van Wesley Sneijder aan het begin van het seizoen. ''Eigenlijk wilde de club mij pas voor volgend seizoen halen. Door de knieblessure van Wes is dat vervroegd. Tot zijn rentree voetbalde ik nagenoeg alles. Nu Sneijder weer fit is, is het logisch dat hij zijn wedstrijden krijgt. Onder Schuster speelde Real Madrid met drie middenvelders. Met Sneijder en Guti moest ik strijden om de twee buitenste posities op het middenveld. Maar het is nou ook weer niet zo dat Sneijder en ik elkaars concurrenten zijn, tenslotte hebben we ook een aantal keren samen gespeeld, " aldus Van der Vaart.

Verkiezing van Barack Obama nieuwsmoment van 2008

De verkiezing van Barack Obama tot president van de Verenigde Staten is het nieuwsmoment van 2008. Dat is de uitslag van een verkiezing van het NOS Journaal. Obama won het nieuwsmoment 2008 met overmacht. Ruim de helft van de bezoekers van de NOS-site stemde op de nieuwe Amerikaanse president.

De vrijlating van Ingrid Betancour door de rebellenbeweging FARC werd tweede. De nationalisering van Fortis staat derde.

Eerder werd het politieke moment van 2008 al gekozen. Het GeenStijl-interview van Rutger van Castricum met de inmiddels afgetreden minister Ella Vogelaar won die verkiezing.

Win 'De leiders van de Oranje wielerrevolutie'

In samenwerking met Tirion uitgevers mag FOK! driemaal het boek 'De leiders van de oranje wielerrevolutie: Dit is onze tijd' weggeven. Lees verder om er achter te komen hoe je in aanmerking komt voor een van de exemplaren.

De leiders van de oranje wielerrevolutie

Jarenlang was de akker van Nederlands wielertalent droger dan droog. Maar er stroomt weer water. Er bloeit weer iets. We staan aan de vooravond van een oranje revolutie in wielerland. Ze komen overal vandaan: jonge, Nederlandse, zelfverzekerde talenten. Ze weten wat ze kunnen, ze weten wat ze willen.

Dit boek geeft een kijkje in het leven van vijf grote talenten uit de Rabo Wielerploeg: Robert Gesink, Sebastian Langeveld, Lars Boom, Thomas Dekker en Bauke Mollema. De leiders van een generatie. De leiders van de oranje revolutie.

Het boek is geschreven door freelance journalist Thijs Zonneveld, die zelf tien jaar lang in het peloton woonde en kost ¤ 17.95.


Om in aanmerking te komen voor een van de exemplaren moet je de volgende vraag beantwoorden: Voor welke ploeg rijdt Thomas Dekker in 2009? Stuur het antwoord, met vermelding van je username, voor 31 december 20:00 uur naar prijsvragensport@fok.nl

Schaatsbond denkt aan NK marathon natuurijs

De sectie marathon van de KNSB denkt aankomende dinsdag of woensdag al het nationaal kampioenschap op natuurijs te kunnen uitschrijven.

De komende dagen gaat wedstrijdcoördinator Teun Breedijk de ijsvloeren van zeven locaties inspecteren die voor het houden van het NK in aanmerking komen. "Er moet minimaal twaalf centimeter ijs liggen. Wie dat als eerste heeft, krijgt het NK toegewezen", aldus Breedijk.

In 1996 werd de Nederlandse titelstrijd op natuurijs voor het laatst gehouden. Bert Verduin won in Ankeveen bij de mannen, Jenita Hulzebosch-Smit werd kampioene bij de vrouwen.

De voornaamste kandidaten om het NK te mogen houden zijn Eernewoude, Maasland, Giethoorn, Ermerstrand, Oudehaske, Ankeveen, Elburg en Zuidlaren.

Milan Lab: "Beckham kan nog wel zes jaar mee"

David Beckham trainde gisteren voor het eerst mee met de selectie van AC Milan. De Rossoneri hebben momenteel hun trainingskamp opgeslagen in Dubai.

De 33-jarige Beckham deed ook wat testen met het befaamde Milan Lab. De experts waren positief over de uitslagen. "Hij kan nog wel vijf of zes jaar mee" aldus dokter Jean Pierre Meersseman, die Milan Lab onder zijn hoede heeft, tegenover Sky Italia. "Beckham zal binnen vijftien tot twintig dagen weer op zijn topniveau zitten. De testen die we hebben gedaan laten zien dat hij nu al heel goed is. Hij heeft een uitstekende fysiek waardoor hij, net als Maldini en Costacurta, nog een jaar of vijf, zes zal kunnen spelen."

Taaie Oliebollen en Jip&Janneke-champagne

Wat een slap excuus voor een oliebol! Gatverdamme! Het lijkt godmagende wel of ze de taai taai die over was van het Sinterklaasfeest tot oliebol hebben verwerkt. Een sadistisch gebaar van de werkgever om een zak HEMA-oliebollen klaar te leggen in de parkeergarage. Bij het opentrekken van de koelkast begin ik te vloeken. ‘Jip&Janneke-champagne!’ Ik vind het sowieso een gemaakt kutfeest dat nieuwjaar, maar onder de grond in een parkeergarage zitten met taaie oliebollen en nonalcoholische kinderchampagne is behoorlijk kut en deprimerend bovendien.

Arsenal ziet in Arteta stand-in voor Fabrégas

In de zoektocht naar een vervanger voor de langdurig geblesseerde Cesc Fabregas is Arsenal bij een landgenoot van de Spanjaard uitgekomen. The Sun komt met het bericht dat Mikel Arteta in beeld is bij de Londenaren om de opengevallen plek op het middenveld in te nemen.

The Gunners hadden ook Xabi Alonso (Liverpool) en Gökhan Inler (Udinese) op het oog, maar die bleken of te duur of te onervaren.

Arsenal zou zo'n dertien miljoen euro willen neertellen voor Arteta, die bij zijn huidige club Everton nog een contract tot medio 2012 heeft. De middenvelder, die afkomstig is uit de jeugdopleiding van FC Barcelona, zou in de tweede seizoenshelft mogen worden ingezet in de Champions League.

Debuut Huntelaar bij Real komt in zicht

Het is mogelijk dat Klaas-Jan Huntelaar aanstaande zondag bij Real Madrid zal debuteren. De aanvaller, die dit weekend afscheid nam van de supporters van Ajax, trainde dinsdag volop mee.

Ook Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart deden mee. Het duo is weer hersteld van verschillende blessures. Daarnaast kan trainer Juande Ramos ook beroep doen op Arjen Robben en Royston Drenthe.

Het is zelfs niet uitgesloten dat Huntelaar in het duel tegen Villarreal in de basis zal starten. De Argentijnse aanvaller Gonzalo Higuaín is namelijk geveld door een keelontsteking, waardoor de kans klein is dat hij zal spelen.

De FOK!awards 2008: Laatste stemdag!

De blaadjes zijn inmiddels bijna allemaal van de bomen gevallen, Sinterklaas is weer in het land, de dassen en handschoen zijn weer uit de mottenballen getrokken. Dat kan maar één ding betekenen: Het is weer tijd voor de FOK!awards!

De lijstjes van vorig jaar waren erg lang, dus de PR van FOK! is druk aan het snoeien geweest en heeft de lijstjes wat beknopter gemaakt. Op die manier moet het stemmen leuker worden gemaakt. Zoals elk jaar hebben de users en de crewleden weer een apart topic. Daarnaast kan je in de slowchat ook over de awards praten.

Hoe breng ik mijn stem uit?
Je kopieert de categorie van je keuze in een nieuwe post en zet de naam van de betreffende user/crewlid in bold. Op die manier kunnen de mensen van PR makkelijker tellen.

Ik wil stemmen, geef me de linkjes!

FOK!awards Algemeen
FOK!awards Users
FOK!awards Crew
FOK!awards Slowchat

Let op! Je kan tot 31 december 23:59 je stem uitbrengen.

Darts: Drie Nederlanders door op PDC WK

Co Stompé, Jelle Klaasen en Raymond van Barneveld zijn er in geslaagd om de kwartfinales van het PDC WK te behalen. Vincent van der Voort maakte ook nog een kansje op een plaats bij de laatste acht, maar wist niet van zijn tegenstander te winnen. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er drie Nederlanders in de kwartfinale van het PDC WK staan.

Stompé was de eerste Nederlander die gisteravond in actie kwam. De Nederlander was met 4-0 te sterk voor Wayne Mardle. Vooral het uitgooien van 'dubbels' ging de Nederlander goed af. Bij een score van 3-0 in sets had Stompé een percentage van vijftig procent op het uitgooien van dubbels. Ook Klaasen ondervond nauwelijks problemen in zijn partij tegen Andy Hamilton. The Young Matador zegevierde uiteindelijk met 4-1.

De partij tussen Van Barneveld en Baxter was een ware thriller en leek veel op de finale van BDO WK Darts op Frimley Green in 1999. Barney begon sterk en pakte een voorsprong van 2-1 in sets. Vervolgens was het Baxter die de voorsprong pakte en kon bij een stand van 2-3 gooien voor de wedstrijd. Op dat moment werden de rollen weer omgedraaid en trok onze landgenoot bij een stand van 3-3 in sets en 5-5 in legs aan het langste eind. Na twee pijlen te hebben gemist op de winnende dubbel, was het met de derde raak.

Van der Voort was de laatste Nederlander, die in actie kwam. Hij moest echter zijn meerdere in James Wade erkennen. Geen moment kwam de Nederlander in de wedstrijd. Zijn opponent was constanter en werd zo de achtste en laatste darter die zich verzekerde van een plek in de kwartfinales.

Kijk voor meer dartsnieuws op FOK!sport!

Dekker tevreden over NK baanwielrennen

Thomas Dekker kijkt met een goed gevoel terug op het NK baanwielrennen. De renner van de Rabobank wielerploeg kwam samen met Jens Mourik in actie op de koppelkoers. Dat deed hij in voorbereiding op de Zesdaagse van Rotterdam.

"Ik had goede benen," liet Dekker in een reactie weten. "Het is zeker vijf jaar geleden dat ik een koppelkoers reed. Ik was vooral een beetje bang tijdens de wedstrijd. Straks in de zesdaagse van Rotterdam zal dat denk ik wel minder worden. Ik had voor dit kampioenschap twee keer getraind op de baan van Alkmaar en dan is het wel even wennen."

In februari start Dekker het wegseizoen door deel te nemen aan de Ruta del Sol. Vervolgens gaat hij in maart proberen de Tirreno-Adriatico wederom op zijn naam te schrijven.

Boom laat GP Sven Nys schieten

Lars Boom laat de GP Sven Nys aan zich voorbij gaan. Afgelopen dinsdag ging de veldrijder, tijdens de Azencross, onderuit en ondervindt daar nu nog altijd hinder van.

Bij de val liep Boom een kwetsuur aan zijn elleboog en schouder op. In het ziekenhuis in Den Bosch plaatste men twaalf hechtingen in het eerstgenoemde gewricht. Ondanks het feit dat de situatie niet ernstig is, kiest de veldrijder er toch voor om het rustig aan te doen.

De blessure zorgt er overigens niet voor dat zijn deelname aan het WK veldrijden vooralsnog niet in gevaar komt.

Heidfeld: "Meer ongelukken in 2009"

Nick Heidfeld is van mening dat de nieuwe voorvleugels in het nieuwe seizoen voor problemen gaan zorgen. Het zou dan met name om de wiel-aan-wiel gevechten gaan. De kans is in dat geval namelijk groot dat de vleugel kapot gaat.

"Ik denk dat er meer ongelukken gaan gebeuren, zeker bij de start," aldus Heidfeld. "Vanuit de auto kan je je voorvleugel niet zien. Je weet dat hij daar zit, maar je moet eraan wennen. In een situatie waar je snel moet handelen zonder na te denken denk ik wel dat de vleugels elkaar vaker zullen raken."

BMW had overigens een primeur met het eerste aërodynamische pakket van 2009. De laatste twee tests werkte het team al af met twee al met 'nieuwe' bolides.

Van Seumeren wil rust in de tent

Frans van Seumeren is niet van plan om in te gaan op de kritiek van technisch directeur Piet Buter. De grootaandeelhouder van FC Utrecht voelt zich aangesproken, maar heeft ook aangegeven rust in de tent te willen.

"Natuurlijk voel ik me aangesproken, het gaat tenslotte over mij. Maar laat ik maar een dikke huid hebben. We gaan onze energie besteden aan de voorbereiding op de tweede seizoenshelft en alles in het werk stellen om een zo goed mogelijke technische staf te formeren voor volgend jaar," liet Van Seumeren in een reactie weten. "Op de woorden van Piet Buter heb ik derhalve geen commentaar. Ik wil ook niet in een ja/nee-discussie belanden."

Buter acht de kans klein dat hij zijn werkzaamheden bij FC Utrecht zal hervatten. De technisch directeur van de club uit de Domstad meldde zich na het ontslag van Van Hanegem ziek, omdat hij het niet eens was met de gang van zaken.

Nieuwjaarsduiken afgelast door ijs

Menig nieuwjaarsduik staat op de tocht dankzij ijsvorming in het water. Van de 52 door Unox erkende nieuwjaarsduiken zijn er inmiddels een handvol gecanceld en er gaan er meer volgen.

Hoogkerk, Bunschoten en Woudenberg hebben de duik al afgelast. Vooral binnenwateren hebben last van het ijs. De grote nieuwjaarsduik in de Noordzee gaat vooralsnog door. Morgen worden zo'n 10.000 deelnemers verwacht in Scheveningen. Ga jij ook duiken, laat het dan weten. Wellicht zie jij jezelf terug in een reportage op FOK!.

Doe ook mee aan de speciale nieuwjaarsduikpoll.


"Van der Sar verdiende EK-titel"

Op clubniveau won Edwin van der Sar zo'n beetje alle belangrijke prijzen die er te winnen vallen. Een groot succes met het Nederlands elftal was de doelman echter niet gegund in zijn loopbaan.

Marco van Basten, coach van Oranje tijdens Euro 2008, zegt in de Telegraaf dat hij Van der Sar een EK- of WK-titel enorm gunde. In dat kader haalt hij de verloren kwartfinale tegen Rusland aan. "Meer nog dan de uitschakeling is de blik in de ogen van Edwin van der Sar na het eindsignaal mij het meest bijgebleven. Dat pakte me écht, heel apart", zegt de voormalig bondscoach hierover.

Van Basten vervolgde met de woorden: "Dat gevoel van eenzaamheid. Van: ik heb er alles aan gedaan, gestreden tot het eind, alle toernooien gespeeld en het is me niet gegund de hoofdprijs op een EK of WK te winnen. Triest en melancholisch tegelijk."

"Ik vind het jammer dat we een sportman als Edwin van der Sar niet hét moment, niet de kroon op z'n carrière hebben kunnen geven", besloot hij.

Guus Hiddink, die Van der Sar in 1995 in Oranje liet debuteren en afgelopen zomer als bondscoach van Rusland de beul van Nederland was, is het roerend eens met Van Basten. "Alle clubprijzen heeft hij in z'n bezit, maar helaas voor Edwin ontbreekt een hoofdprijs met Oranje", aldus Hiddink.

Peter R. de Vries 'Mediahoer 2008'

Peter R. de Vries is dé Mediahoer van 2008. Dat blijkt uit de speciale FOK!poll waarin we zochten naar de BN'er die zich het meest op de voorgrond zette het afgelopen jaar.

De Vries won met ruim 35 procent van de 6000 stemmen. Vooral zijn geleur met de Emmy en de tweede suggestieve uitzending over Joran als vermeende vrouwenhandelaar vielen slecht. FOK!user Damanique over De Vries: "Hij heeft goed werk verricht, maar dat neemt niet weg dat hij elke kans aanpakte om weer in de media te komen en daar ook zichtbaar mee ingenomen was." 

Geer & Goor waren goed voor een zo goed als gedeelde tweede plaats. Beiden haalden ze ruim tien procent van de stemmen, Joran van der Sloot werd vierde. De fantast maakte het De Vries wel erg makkelijk met al zijn mooie praatjes.

Rita Verdonk haalde slechts 2,4 procent van de stemmen. Ondanks de mediahype die Kai van der Linde probeerde te ontketenen, sloeg Verdonk nog geen deuk in een pakje mediaboter. De grootste verliezer is echter Dries Roelvink, die ondanks dat hij veel in de media was toch niet op de FOK! shortlist terechtkwam. Reden: als de media je niet serieus nemen, ben je geen mediahoer maar een dorpsgek.

Stemmen kan nog steeds!


Zeer dichte mist rond de jaarwisseling

Wie vanavond van het vuurwerk wil gaan genieten, zal dit mogelijk niet kunnen. Het KNMI voorspelt voor de nacht namelijk zeer dichte mist op verschillende plaatsen in het land. Met name in het midden en westen van het land bestaat de kans dat het zicht minder dan tien meter zal bedragen. Het vuurwerk zal hierdoor ook minder goed zichtbaar zijn.

De dag zal beginnen met zon en rond het IJsselmeer zal er al mist ontstaan. De gehele dag zal het vriezen en rond de jaarwisseling zal op veel plaatsen in het land de mist toenemen. Je hoeft echter niet bang te zijn dat je pijlen alle kanten op vliegen, want de wind is matig tot zwak. 

Wie morgen op pad gaat om de vuurwerkrestanten op te ruimen of af te steken, kan beter wachten tot de middag. Op veel plaatsen zal er 's morgens nog een dichte mist hangen die in de loop van de dag langzaam wat op zal trekken, ook zal de temperatuur tot net boven het vriespunt komen. Alleen in het zuiden van het land zal de mist op nieuwsjaarsdag nog langer blijven hangen: daar zal het waarschijnlijk ook de hele dag vriezen.

Met dank aan R0n voor de submit.

Stoke City wil niet af van slaagse Fuller

Stoke City en Ricardo Fuller kunnen nog gewoon met elkaar door een deur. Hoewel de aanvaller afgelopen weekeinde zijn eigen captain in het gezicht sloeg, ziet de Engelse club geen reden hem te lozen.

"Er is geen discussie over een verkoop van Ricardo Fuller. Hij is een belangrijke speler voor ons en wij willen ons team juist versterken in plaats van spelers verkopen", zegt voorzitter Peter Coates tegen de BBC.

Fuller sloeg zondag in het verloren duel tegen West Ham United zijn aanvoerder Andy Griffin, waarna de spits met rood van het veld wordt gestuurd. Coates vindt die beslissing overdreven. "We kunnen de schuld niet bij de scheidsrechter neerleggen, want het was een fout van Ricardo. Maar in het heetst van de strijd gebeurt er wel eens wat. Ik vind niet dat het speciale aandacht nodig had", aldus de preses.

'Eerstedivisie revelatie langer bij Telstar'

Telstar wil het tot media 2010 doorlopende contract met Glynor Plet tussentijds openbreken. De leiding van de club heeft daarover een gesprek gehad met Winnie Haatrecht, de zaakwaarnemer van de spits.

Plet kwam de afgelopen zomer over van FC Lisse. In zijn eerste 21 wedstrijden voor Telstar scoorde de Amsterdammer veertien keer. Daarmee staat hij tweede op de topscorerslijst van de eerste divisie.

Scouts van diverse eredivisieclubs zijn de laatste maanden op Schoonenberg geweest om Plet aan het werk te zien. Tot concrete interesse heeft dat nog niet geleid. Haatrecht: "Ik denk ook niet dat Plet in januari tussentijds verhuist naar een andere club. Al weet je dat nooit helemaal zeker." Om in ieder geval zeker te zijn van een hoge vergoedingssom heeft Telstar Plet nu een verbeterde aanbieding gedaan. Haatrecht: "Die hebben we in beraad."

[PDC] Van der Voort uitgeschakeld

Vincent van der Voort is er niet in geslaagd om als vierde Nederlander de kwartfinales te bereiken. Hij verloor in de derde ronde van het PDC WK darts van de Engelsman James Wade: 0-4.

Geen moment kwam Van der Voort in de wedstrijd, Wade was constanter en werd zo de achtste en laatste darter die zich verzekerde van een plek in de kwartfinales. Eerder op de dag plaatsten Co Stompé, Jelle Klaasen en Raymond van Barneveld zich wel voor de kwartfinales. Niet eerder stonden er drie Nederlanders in dat stadium van het PDC wereldkampioenschap.

Israël noemt wapenstilstand 'onrealistisch'

Het Franse voorstel voor een 48-urige wapenstilstand tussen Israël en Hamas is "onrealistisch". Dat heeft een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag gezegd.

Israël maakt vooral bezwaar tegen het ontbreken van garanties "dat Hamas zal stoppen met raketaanvallen", aldus de zegsman. Hij benadrukte echter dat Israël het Franse voorstel niet definitief van de hand heeft gewezen.

Frankrijk, momenteel voorzitter van de Europese Unie, had een bestand van 48 uur voorgesteld, zodat hulpgoederen en artsen de Gazastrook in kunnen.

Brit staat ruim 100 miljard euro rood na storing

De 38-jarig Donald Moffat uit Irvine in Schotland kreeg gisterenmorgen de schrik van zijn leven toen hij samen met zijn vrouw op internet zijn banksaldo bekeek. Zijn echtgenote wees hem erop dat hij 100 miljard pond (102 miljard euro) rood stond, aldus The Daily Telegraph vandaag.

Moffat nam daarna contact op met zijn bank Barclays. "We wisten dat we nog wat op de rekening hadden staan, omdat we het de avond daarvoor nog hadden gecontroleerd", aldus Moffat.

Barclays liet Moffat weten dat er door een technische storing cliënten voor vele miljarden in het rood waren komen te staan. Binnen een uur stonden de juiste bedragen weer op de rekeningen.

FOK! Awards 08: laatste stemdag!

Net als alle jaren kun je deze december ook weer stemmen op je favoriete FOK!ker, FOK!onderdeel of crewlid. Tot en met 31 december zijn er weer de FOK!-awards.

De lijst met suggesties van vorig jaar was wel érg lang, dus we zijn drastisch aan het snoeien geweest, om het stemmen nog leuker en makkelijker te maken. Daarnaast zijn er ook nieuwe categorieën bijgekomen. Wij willen van jullie weten wie jullie bijvoorbeeld de beste Admin vinden of in welk subforum je het liefste vertoeft. Ben je helemaal onder de indruk van Djeez zijn nieuwsposts? Stem dan op hem als beste nieuwsposter van 2008! Of juist niet natuurlijk!

En vergeet ook niet dat er elke dag columns en reviews worden geschreven. Voor alle subsites zijn categorieën gemaakt en ook aan de users is gedacht. Heb je een bloedhekel aan tong80 of adoreer je Biogarde tot in je bed? Laat je stem horen!

FOK! Awards Crew

FOK! Awards Users

FOK! Awards Algemeen

Goossens gewild door Haarlem

Ajax-speler John Goossens kan op huurbasis overstappen naar provinciegenoot HFC Haarlem. De Noord-Hollandse club ziet hem als de ideale vervanger van Rachid El Yaakoubi.

Haarlems algemeen manager Domp Rasmijn bekende tegenover het Haarlems Dagblad de interesse. "Om het elftal in de middenmoot te kunnen handhaven, willen wij hem graag aan onze selectie toevoegen."

Volgens datzelfde dagblad heeft Rasmijn inmiddels bij Ajax' technisch directeur Danny Blind aangegeven dat zij Goossens willen huren. De Amsterdamse club heeft nog geen respons gegeven.

Momenteel maakt Goossens zijn speelminuten in het beloftenteam van de Amsterdammers. Daar speelt hij als linksback. De linksbuiten van origine is tevens jeugdinternational en kon enkele jaren terug nog naar Chelsea.

'Vonk wil naar Heerenveen'

Ajax-doelman Hans Vonk zal vandaag een beslissing nemen over zijn toekomst. De 38-jarige doelwachter kan Ajax inruilen voor een verblijf bij zijn oud-club sc Heerenveen.

Een terugkeer lijkt onvermijdelijk, daar Vonk bij Ajax niet op speeltijd kan rekenen. Sportief gezien zou de Friese club de beste keus zijn, maar ook in Amsterdam heeft de Zuid-Afrikaan het goed naar de zin. Dit liet hij ELF Voetbal weten.

In het verleden stond Vonk reeds van 1996 tot 2004 bij de Friese formatie, die dit seizoen onder leiding staat van Trond Sollied, onder de lat.

"Maar ik twijfel nog wat het beste is," zei de twijfelachtige, gelouterde doelman. "Heerenveen is sportief natuurlijk hartstikke interessant, maar bij Ajax heb ik het ook goed. De kans om te spelen in Friesland is wel groter. Morgen weet ik waarschijnlijk meer."

Als hij de voorkeur aan Heerenveen geeft, dat met een keepersprobleem kampt, dan hoeft de Friese club geen transfersom betalen. Vonk kwam namelijk in oktober met Ajax overeen dat hij de Amsterdammers uit de nood zou helpen, maar tot 2009 vrij de deur uit kon lopen.

NEC laat tweetal niet gaan

Dominique Kivuvu en Tim Janssen mogen niet worden verhuurd. Zo meldt hun club NEC. Gisteren kwam de Telegraaf naar buiten met het bericht dat beide spelers van de Nijmegenaren op zoek mogen naar een nieuwe werkgever.

Op de clubwebsite staat echter te lezen dat Janssen en Kivuvu het seizoen af gaan maken in het team van coach Mario Been.

"Eén van de sterktes van NEC is de brede selectie waar trainer Been over kan beschikken. Beide spelers zijn hier nog steeds een belangrijk onderdeel van. Dat het voor hun ontwikkeling (en daarmee ook voor hun zaakwaarnemer) goed zou zijn om meer te spelen is helder," luidt de officiële verklaring op het digitale thuis van de club.

Mocht een club informeren naar de mogelijkheden van het verhuur van één van beide spelers, dan zal NEC dat aanbod niet resoluut van tafel vegen. "Mocht een goede mogelijkheid tot verhuur zich aandienen dan zal NEC deze in overweging nemen. Er is echter geen directe noodzaak."

Kivuvu kwam dit seizoen nog maar zeven keer in actie voor NEC. Janssen betrad in deze voetbaljaargang tien keer het speelveld in NEC-shirt. In het duel met Feyenoord (0-2 winst) wist hij het net te vinden.

CD: The drughouse volume

Alle housefreaks opgelet! Jullie zijn allemaal weer uitgenodigd om door de deuren van The drughouse binnen te treden en te genieten van diverse housetracks, gemixt door Artistic Raw en hosted by mc 4rensick. Na het grote succes van de eerste editie, die twee maanden geleden bestond uit een enkele cd, komt The drughouse dit keer met een extra schijfje. Je kunt dus kiezen: blijf je veilig op de eerste verdieping, of ga je meteen naar de donkere kelder.

Een volle vrouw is gelukkiger

Maak je geen zorgen over de extra kilootjes die er deze feestdagen zijn bijgekomen. Uit een Brits onderzoek blijkt namelijk dat je beter iets steviger kan zijn, dan ben je veel gelukkiger dan wanneer je graatmager bent.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de 'gelukkigste maat' niet maatje 36, maar maar 42. Van de vrouwen met maat 42 is de helft zeer te spreken over hun carrière. Zeker een derde is net zo tevreden met haar seksleven. Op de tweede plaats komen de vrouwen met maat 40. Deze volslanke dames zijn eveneens blij met hun carrière, maar hechten daarnaast voornamelijk aan hun vriendschappen.

De derde plaats is gereserveerd voor dames met maat 36. Vrouwen met omvang 44 en 38 volgen op de voet. De ongelukkigste vrouwen hebben maat 50 of meer. Overigens is bijna de helft van de ondervraagde vrouwen wel ontevreden over het eigen gewicht. Aan het onderzoek, dat werd geïnitieerd door Special K van ontbijtgranenproducent Kellogg's, deden 3000 vrouwen mee.


Een volle vrouw is gelukkiger  (foto: DAG)

P. Diddy wil Times Square ombouwen

Ieder land en zelfs iedere stad, heeft zo z'n eigen nieuwjaarstradities. In New York is dat het laten zakken van een kristallen bal op Times Square. Als het aan rapper P. Diddy ligt, ziet die bal er dit jaar ietsjes anders uit.

De rapper heeft de stad New York een bedrag van 1 miljoen dollar geboden, in ruil voor toestemming om de kristallen bal een eenmalige make-over te geven. Diddy wil dit doen om de bal te laten lijken op het logo van zijn Wodka-merk Ciroc, dat als logo een blauwe bal heeft. Het bedrag dat Diddy, ook bekend als Sean Combs over wil maken aan de stad, mag echter niet in de staatskas verdwijnen. Het geld moet verdeeld worden over verschillende goede doelen die de stad rijk is.

Het is nog niet bekend of de gemeente akkoord gaat met het aanbod van de rapper. Gezien de huidige datum is er nog maar weinig tijd om het plan uit te voeren, maar dat is volgens het marketingteam van Combs geen probleem, de materialen liggen klaar en de make-over kan in een half uurtje geschieden. Zelfs als de rapper de stunt niet voor elkaar krijgt, hoeft hij overigens niet bang te zijn dat zijn Wodka-merk te weinig aandacht krijgt rond de jaarwisseling. Combs heeft tientallen miljoenen dollars neergeteld om ervoor te zorgen dat advertenties van Ciroc op vele plekken binnen Times Square te zien zijn.


P. Diddy wil Times Square ombouwen  (foto: DAG)

Madonna trok meeste publiek in 2008

De wereldtour 'Sticky and Sweet' van popdiva Madonna bracht van alle concerttours het afgelopen jaar het meeste geld in het laatje. Ruim 280 miljoen dollar (200 miljoen euro) leverden de verkochte concertkaartjes op. Dat maakte het tijdschrift Pollstar gisteren bekend.

Celine Dion eindige met 237 miljoen dollar (168 miljoen euro) op een respectabele tweede plaats. Als het gaat om het aantal landen die de diva's aandeden met hun tours, wint Celine Dion het. Zij liet haar stem horen in de concertzalen van 24 landen, tegen 17 van Madonna.

Op de lijst van verkochte kaartjes, staat Bon Jovi op de derde plaats en Bruce Springsteen op de vierde plaats. Police eindigde als vijfde op de ranglijst.

Ondanks de kredietcrisis is de omzet van de branche in Noord-Amerika met ruim 4 procent gestegen. Volgens Pollstar gingen in 2008 wel minder mensen naar concerten, maar waren de mensen die wel gingen bereid een hogere prijs te betalen dan voorgaande jaren.

Madonna  (foto: ANP)

Wall Street hoger na hulp voor autosector

De beurzen in New York deden gisteren een flinke stap vooruit. Een kapitaalinjectie van de Amerikaanse overheid voor de financiële tak van General Motors, GMAC, gaf beleggers weer enig vertrouwen in de geplaagde autobranche.

De toonaangevende Dow-Jonesindex won 2,2 procent, ofwel 184,46 punten, tot 8668,39 punten. De breed samengestelde S&P 500-index steeg 2,4 procent tot 890,63 punten. Technologiebeurs Nasdaq sloot op 1550,70 punten, een winst van 2,7 procent.

De Amerikaanse overheid trok maandagavond 6 miljard dollar uit om kredietverstrekker GMAC overeind te houden. De koers van autofabrikant General Motors, die 49 procent van GMAC bezit, ging hierop 5,6 procent omhoog. De reddingsactie stimuleerde ook de koers van branchegenoot Ford. Het aandeel won 3,2 procent.

"Het is duidelijk dat het nieuws over GMAC steun geeft aan de beurshandel. De regering zegt al maanden alles op alles te zetten. Er zit waarschijnlijk nog meer in het vat, zeker met de aankomende inauguratie", zei een Amerikaanse handelaar.

Wall Street negeerde enkele zeer tegenvallende macrocijfers. Zo bleken de prijzen van eengezinswoningen in oktober met 18 procent te zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar. Het consumentenvertrouwen is in december gezakt naar het laagste niveau ooit gemeten.

"Optimisten geloven dat de beurs weer geld zal gaan aantrekken in het nieuwe jaar. Portefeuilles worden herschikt en daarbij vinden er verschuivingen plaats in de richting van aandelen, omdat bijvoorbeeld de valutamarkten niets opleveren", stelde een Amerikaanse handelaar.

Enkele grotere technologiebedrijven met een goede kaspositie waren in trek. Beleggers verwachten van deze concerns dat ze goed zijn uitgerust om de naderende economische zwakke periode goed door te komen. Qualcomm, producent van draadloze chips, steeg 2,5 procent, softwaremaker Oracle won 3,5 procent. Computerproducent IBM steeg 2,8 procent.

Binnen de Dow waren aluminiumproducent Alcoa (plus 9,9 procent), amusementsbedrijf Walt Disney (plus 4,7 procent) en zakenbank JP Morgan Chase (plus 4,1 procent) sterke winnaars.

De prijs van een vat ruwe olie ging met 1,8 procent omlaag naar 39,31 dollar. Desondanks wisten oliemaatschappijen zoals Exxon Mobil, Chevron en ConocoPhillips winsten te boeken van 0,7 tot 5 procent.

In de New Yorkse valutahandel noteerde de euro 1,4070 dollar, tegen 1,4110 bij het slot van de beurshandel in Europa.

Nieuwe borstkankertest voldoet niet

Een groep onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum heeft bij toeval ontdekt dat een nieuwe test om borstkanker aan te tonen niet in alle gevallen goed werkt. Ze hebben hun bevindingen gisteren bekendgemaakt in het internationale tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

Het gaat om de CellSearch-test die kort geleden door de Amerikaanse overheid is goedgekeurd. Het was de bedoeling dat de test ook in Nederland bij vele duizenden mensen per jaar gebruikt zou gaan worden. Volgens het Erasmus MC wordt de test voorlopig niet meer gebruikt voor het aantonen van kanker. Eerst moet meer onderzoek worden gedaan naar de deugdelijkheid van het middel.

De onderzoekers kwamen erachter dat de test niet alle typen van borstkanker aan het licht brengt. Verder onderzoek moet uitwijzen of de test bij andere kankersoorten, zoals bijvoorbeeld huid-, darm- en prostaatkanker wel afdoende werkt.

De test wordt volgens een woordvoerster van de onderzoekers wel gebruikt om te kijken of een bepaalde therapie bij een kankerpatiënt aanslaat. Op dat terrein werkt het middel goed, aldus de woordvoerster.

Bewoners urenlang geëvacueerd om explosiegevaar

Ongeveer 75 mensen moesten vandaag uren lang hun woningen aan de Grasbroekerweg in Heerlen verlaten wegens explosiegevaar. Zij werden opgevangen in een pand van de Mondriaan Zorggroep, liet de politie weten.

De hulpdiensten besloten tot evacuatie van 35 woningen na een melding van een bewoonster rond vier uur vanmiddag. Ze liet weten dat haar 38-jarige ex-man uit Ulft (Gelderland) in haar huis zou zijn binnengedrongen en dreigde met een explosief de zaak op te blazen. Politie en hulpdiensten rukten daarop met groot materieel uit.

Inmiddels waren de bewoonster en enkele andere mensen die in de woning aanwezig waren, gevlucht. Ook de man uit Ulft was inmiddels vertrokken. Hij is vanavond in Voerendaal, niet ver van Heerlen, door de politie opgepakt.

De politie vond in de woning een verdacht voorwerp dat aanleiding vormde tot een grootscheepse evacuatie. Vlak na elf uur vanavond mochten de mensen weer naar hun woning terug. De politie wil niet zeggen welk verdacht voorwerp is gevonden.

Vogelaar: ik had Rutger moeten slaan

Voormalig minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar heeft vanavond in een marathon-interview op Radio 1 gezegd dat ze GeenStijl-verslaggever Rutger Castricum had moeten wegslaan met een handtasje. In het welbekende interview met Rutger sloeg Vogelaar dicht na een vraag wie haar nieuwe spindoctor was, simpelweg omdat ze die niet had.

Ze kwam tot deze reactie na een vraag wat de overleden PVDA-politicus Ien Dales zou doen als ze 'door dit soort types belaagd worden'. Het interview kwam aan bod omdat velen zeggen dat dit in grote mate heeft meegespeeld bij haar aftreden.

Vogelaar vroeg zich tevens af of het van belang is om goed om te gaan met Rutger, omdat ze zich afvraagt of GeenStijl wel tot de reguliere journalistiek kan worden gerekend. "Als dat het criterium is om politicus te zijn, dan niet", aldus Vogelaar.

 

Oké, nog één keertje: hét interview
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
©FOK.nl e.a.