2008 het jaar van rechts, geen links en recht door zee

Column door Mr.Jorn.

2008: Het jaar van Rechts, geen Links en Recht door Zee.

Het afgelopen jaar is toch echt het jaar van Geert “Fitna” Wilders en Rita “TON” Verdonk geweest. Oftewel, politiek rechts fluctueerde als een gek. Het ene diepe dal zette de andere top in werking en Maurice de Hond voorspelde een kabinet met TON en de PVV met meer dan 80 zetels. En misschien met een beetje hulp van de VVD.

Nederland wordt overspoeld met brulboeien die hun mening overdreven uiten en harder schreeuwen dan de mensen die écht wat te zeggen hebben. Nu moet ik niet mijn ietwat links ingestelde mening laten doorschijnen, maar proberen objectief te blijven. Want volgens mij is het gewoon zo. Wat heeft Rita Verdonk afgelopen jaar gedaan? Bijna niets. Ze heeft met haar enige zetel in de Tweede Kamer helemaal niets in te brengen en is er daarom het gros van de tijd aan het golfen of bezig toch maar ideeën te bedenken voor haar partij. En niet te vergeten ruzie maken met haar adviseurs. Maar uiteindelijk heeft ze niets veranderd aan de dingen die ze zo nastreeft. Nee, ze blijft lekker varen in haar visuele altijd rechtdoorvarende bootje. Een topper in 2008 dus.

Geert Wilders is er net zo één. Natuurlijk heeft hij wat meer bereikt dit jaar, met Fitna heeft hij heel wat mensen achter zich weten te scharen en bij ook genoeg mensen nog meer afkeer opgewekt. Hij zegt waar hij voor staat en ongeacht of het redelijk is en ik het er mee eens ben, hij heeft tenminste een mening. Zijn fractie is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de al opgeheven LPF, een stabiele factor met een soms ietwat grote mond in de Tweede Kamer. Hij heeft zijn zaakjes prima voor elkaar, weet constant weer het nieuws te halen met zijn vergelijkingen van de Koran met een Donald Duck of een generalisatie waar je u tegen zegt. Kortom, hij doet waar hij zin in heeft en waar hij achter staat. Hij is een opvallende politicus en persoonlijkheid. Plus één voor Wilders, niet voor zijn ideeën.

Links daarentegen speelde daarentegen in 2008 bijna geen rol. Het meest opmerkelijke nieuws was dan toch wel dat Jan Marijnissen zijn post verliet en werd opgevolgd door Agnes Kant. Maar of dat voor enige afname van de macht van Marijnissen zorgt weet ik niet. JPB zijn charisma gaat steeds meer vooruit en ik begin steeds meer vertrouwen in onze grote frontman te krijgen. Misschien haalt hij met Balkenende IV misschien wel het einde, zonder te vallen en met een demissionair kabinet verder te gaan. Zet hem op, Jan Peter!

Ik weet het, een veel te serieuze column om van te lachen. Maar het geeft wel aan hoe diepbedroevend het momenteel gesteld is met Politiek Nederland. Vandaag, dinsdag 30 december, was op Netwerk een item over embryoselectie vanwege een borstkankergen. Er is al een brief de Tweede Kamer in en dankzij één man, André Rouvoet, komt een discussie op gang die heel Den Haag een week lang op z’n kop zet. Hoe kan dit? Ga eens nadenken over belangrijkere dingen. Zoals over het belachelijke idee dat iemand als mevrouw Vogelaar ooit minister heeft kunnen zijn.

Ik hoop dat 2009 ons een beter politiek jaar brengt en dat de kredietcrisis wordt opgelost. En dat er meer naar de echt intelligente mensen wordt geluisterd in plaats van de brulboeien van rechts. Zullen we dan maar iets minder Recht door Zee en naar Links gaan varen?