FOK!games blikt terug op 2008

Kevin (KoosyNL)

Zo aan het einde van 2008 wordt er veel teruggeblikt op het afgelopen jaar. Door het jaar heen hebben wij van de crew geprobeerd zo veel mogelijk leuke nieuwtjes aan jullie voor te schotelen. Grappige, trieste, serieuze en baanbrekende dingen hebben we jullie gemeld. Het is niet makkelijk om van al deze geweldige nieuwsberichten een korte samenvatting te maken. Toch hebben we het geprobeerd en jullie kunnen hieronder een aantal van de meest opzienbarende dingen teruglezen die afgelopen jaar zijn gebeurd.

Laten we beginnen met toch wel één van de grootste en meest besproken games van dit jaar: Grand Theft Auto IV. De game verscheen eind april en rondom de release heeft het spel meerdere malen het nieuws gehaald. Voorafgaand aan de release maakte Jack Thompson zich al erg bezorgd over het spel en stuurde hij zelfs een brief naar de moeder van Strauss Zelnick. Natuurlijk kon een reactie van FOK!games niet uitblijven. Of dit ermee te maken heeft gehad dat maanden later Jack Thompson uit zijn functie is gezet is niet bekend. Tijdens de release kwam de game ook al slecht in het nieuws. Er was namelijk een steekpartij in de rij voor één van de winkels. Ook zouden kinderen potentiële moordenaars worden, zou het dronken in de auto stappen in het spel een slecht voorbeeld zijn en zou de game tieners leren hoe ze molotovcocktails moeten maken. In Thailand was een taxi-moord de aanleiding om GTA IV te verbieden en ook een tienermoord en het vernielen van een aantal planten zouden zijn veroorzaakt door Grand Theft Auto IV. Toch heeft al dit slechte nieuws geen invloed gehad op de verkopen. De game was de snelst verkopende game ooit met meer dan 3,6 miljoen exemplaren op de eerste dag. Ondanks dat je bij de Xbox 360 niet hoefde te wachten op een installatie en Microsoft zelfs tips gaf wat je in de 5 minuten installatie op de Playstation 3 allemaal kon doen, zou je toch nog iets langer moeten wachten op de exclusieve downloadable content. Deze was gepland voor de herfst van 2008 maar werd uitgesteld naar volgend jaar en we weten nu dat we deze op 17 februari kunnen verwachten.




Niet alleen Grand Theft Auto wist het gamen op een slechte manier in het nieuws te brengen. Een vader sloeg zijn kind dood omdat deze zijn Xbox 360 omstootte. Ook zorgde een gameverbod meerdere malen tot vernielingen. Twee jongens vernielde een hele school nadat ze te horen hadden gekregen dat ze geen spelletjes meer op school mochten spelen. Toen de ouders het favoriete spelletje van hun zoon afpakte heeft deze hen neergeschoten. Een man had geld gestolen van zijn ouders waarna hij ze vermoorde. Van het geld kocht hij een Xbox. Ook zou de school-shooting op een Amerikaanse universiteit de schuld zijn van games. Althans, dat zei onze eigen Jack Thompson die tegenwoordig geen advocaat meer is. Niet alleen Jack Thompson had iets tegen games. Hij kreeg bijval van Dr. Phil die vond dat Microsoft meer moest doen tegen pestkoppen op Xbox Live. De game Mass-Effect kwam slecht in het nieuws door de seksueel getinte scenes in het spel. De virtuele wereld van Second Life was daarentegen de oorzaak van een scheiding in de echte wereld.



Ook afgelopen jaar zijn er weer voldoende onderzoeken uitgevoerd om een dik boek over vol te schrijven. De Amerikaans fast-foodketen Mc Donalds vond niet dat zij de oorzaak waren van het overgewicht van kinderen, maar gaf videogames de schuld. Toch zou volgens verschillende onderzoeken gamen helemaal niet zo slecht zijn. De één ziet in gamers de leiders van de toekomst. Althans, als je niet-agressieve games speelt want daarvan wordt je alleen maar dommer. Dat je van gamen niet sociaal gestoord wordt was de conclusie van een ander onderzoek. Toch belandden er games op de brandstapel. Kijk uit dat je daarvan geen rook inademt, want dat is zelfs slechter dan het spelen van games.



Natuurlijk was de console-oorlog ook dit jaar nog hevig aan de gang. Alle spelers op de markt probeerden op zo veel mogelijk manieren hun producten aan jou te verkopen. Aan het begin van het jaar kwam Sony met prijsverlagingen voor de Playstation 3 en PSP. Van deze laatste is dit jaar zelfs een nieuwe vorm geïntroduceerd onder de naam PSP-3000. Ook kreeg de PSP dit jaar een GPS-module, een toetsenbord en Skype. De Playstation 3 blijft toch wel een beetje het zorgenkindje van Sony want door de relatief lage prijs van het apparaat verliest Sony bij elke verkochte console nog steeds geld. Toch is Sony erg blij met Microsoft en willen ze juist dat Microsoft gaat slagen in Japan. Sony zal ook erg blij zijn dat Toshiba de handdoek in de ring heeft gegooid en Blu-Ray de winnaar is in de strijd om het HD-formaat. Wat dan wel weer jammer is, is het vertrek van Phil Harrison bij Sony. Harrison was mede verantwoordelijk voor de meer casual games op de Playstation 2. Hij is nu aan de slag gegaan bij Atari.



Microsoft doet ook nog steeds erg zijn best om de Playstation 3 te verslaan. Ook zij kwamen dit jaar met een prijsverlaging waardoor ze nog zekerder van hun positie zijn geworden. Ook hebben ze aangegeven dat ze erg blij zijn met de kredietcrisis, want ze verwachten hierdoor nog meer Xbox 360s te verkopen. Toch zou de Red Ring of Death en de bekrassing van schijfjes Microsoft nog flink kunnen opbreken. Ze wisten namelijk al van deze problemen af voor de release van de Xbox 360, waardoor ze misschien al hun winst af mogen staan. Er gingen geruchten over een Xbox 360 motion-controller, maar er is nog niets bevestigd. De New Xbox Experience is daarentegen wel live gegaan, samen met de nieuwe avatars.



Nintendo hoeft zich nog weinig zorgen te maken. De Wii en DS gaan als warme broodjes over de toonbank. Het gaat zelfs zo snel dat elke Wii gemiddeld maar één uur in de winkels ligt. Ook in Europa gaan de verkopen erg goed. Voor de Wii werden dit jaar nieuwe pols-straps geïntroduceerd waardoor je Wii-mote minder snel tegen je TV aan zal vliegen. Ook werd de Wii Motion Plus aangekondigd waarmee we nog preciezere bewegingen kunnen gaan maken. De DS staat ook niet stil want in Japan is de DSi uitgekomen. Iedereen lijkt blij met Nintendo behalve Greenpeace, die daarentegen wel weer erg blij wordt van Sony.



Wist je dat?
- Er dit jaar twee verschillende 1-april grappen werkelijkheid zijn geworden?
- Een gameverslaving is als seks zonder orgasme?
- Het dit jaar in België verboden werd om games te verhuren?
- Bungie zijn verwachte aankondiging niet bekend mocht maken van Microsoft?
- De ene artiest Guitar Hero helemaal niets vind?
- En de andere er juist erg blij van wordt?
- Er een petitie tegen Uwe Boll was gestart?
- Obama op een wel heel interessante manier campagne voerde?
- Overlord de grote winnaar was tijdens de eerste Dutch Game Awards?
- Hideo Kojima dit jaar in het Guinness book of Worldrecords verscheen?
- Dezelfde man een MTV-award kreeg?
- We met z’n allen in een grote Rick Roll zijn getrapt?
- De E3 in 2009 in oude vorm terugkomt?
- Electronic Arts voor 2 miljard USDollar Take Two heeft willen overnemen?
- Maar dat ze het uiteindelijk niet hebben gedaan?
- Sony op een wel erg bijzondere manier zijn financiële resultaten wist te presenteren.
- World of Warcraft een goud-limiet heeft?
- De Koran er voor heeft gezorgd dat LittleBigPlanet werd uitgesteld?
- Er een ongelofelijk run op bèta-keys voor deze zelfde game was?
- De Spore Creature Editor een groot succes was?
- Dit zo was ondanks de grote verzameling penis-monsters?
- Molyneux een traantje heeft weggepinkt bij het lezen van de Fable 2 reviews?
- MMO-ers terugkomen naar World of Warcraft?
- Bioware en Lucasarts het desondanks toch gaan proberen met een Star Wars MMORPG.
- Fallout 3 gecensureerd is uitgebracht in Japan.