"Van der Sar verdiende EK-titel"

Sjors (Sj0rSz)
Op clubniveau won Edwin van der Sar zo'n beetje alle belangrijke prijzen die er te winnen vallen. Een groot succes met het Nederlands elftal was de doelman echter niet gegund in zijn loopbaan.

Marco van Basten, coach van Oranje tijdens Euro 2008, zegt in de Telegraaf dat hij Van der Sar een EK- of WK-titel enorm gunde. In dat kader haalt hij de verloren kwartfinale tegen Rusland aan. "Meer nog dan de uitschakeling is de blik in de ogen van Edwin van der Sar na het eindsignaal mij het meest bijgebleven. Dat pakte me écht, heel apart", zegt de voormalig bondscoach hierover.

Van Basten vervolgde met de woorden: "Dat gevoel van eenzaamheid. Van: ik heb er alles aan gedaan, gestreden tot het eind, alle toernooien gespeeld en het is me niet gegund de hoofdprijs op een EK of WK te winnen. Triest en melancholisch tegelijk."

"Ik vind het jammer dat we een sportman als Edwin van der Sar niet hét moment, niet de kroon op z'n carrière hebben kunnen geven", besloot hij.

Guus Hiddink, die Van der Sar in 1995 in Oranje liet debuteren en afgelopen zomer als bondscoach van Rusland de beul van Nederland was, is het roerend eens met Van Basten. "Alle clubprijzen heeft hij in z'n bezit, maar helaas voor Edwin ontbreekt een hoofdprijs met Oranje", aldus Hiddink.