FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 juni 2007

Peres nieuwe president van Israel

Icoon BuitenlandsHet Israëlische parlement, de Knesset, heeft Shimon Peres gisteren gekozen als de nieuwe president van Israël. De 83-jarige politicus is daarmee de opvolger van Moshe Katsav, die na beschuldigingen van aanranding en verkrachting in januari aftrad. Het was de tweede keer dat Peres een gooi deed naar het presidentsschap, in Israël een ceremoniële functie. In 2000 kreeg Katsav echter de meeste stemmen. Nu wist Peres echter met een ruime meerderheid te winnen van zijn tegenstrevers, Colette Avital en Reuven Rivlin. Peres staat nu onder meer voor de taak het presidentsschap weer het aanzien te geven dat door de schandalen rond Katsav verloren is gegaan.

Peres draait inmiddels een halve eeuw mee in de Israëlische politiek. In die tijd is hij tweemaal premier geweest en heeft hij diverse ministersposten bekleed. Als minister van Buitenlandse Zaken won hij in 1994 met de toenmalige Israëlische premier Yitzhak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede naar aanleiding van de Oslo-akkoorden. Peres was aanvankelijk actief voor de Arbeiderspartij. In 2006 stapte hij over naar de Kadima-partij van Ehud Olmert.


Shimon Peres, het nieuwe staatshoofd van Israel
Shimon Peres

Met dank aan Asskicker14 voor de submit.

[EK-21] EK eindigt voor Vermaelen

Voor Thomas Vermaelen is het EK onder de -21 voorbij. De Belg is geblesseerd aan zijn schouder.

De verdediger van Ajax liet zich in het ziekenhuis van Groningen onderzoeken aan zijn schouder. Vermaelen kreeg drie weken rust voorgeschreven. Een operatie is niet nodig.

Vermaelen mist dus nu ook de laatste poulewedstrijd tegen Nederland. België heeft aan een gelijkspel voldoende om zich net als Nederland te plaatsen voor de Olympische Spelen van Peking en een plaats in de halve finales op het EK.

Vermaelen blijft in ieder geval tot zondag bij de selectie van trainer Jean-Francois de Sart.

[EK-21] Remise Engeland en Italië

Vanavond hebben Jong Engeland en Jong Italië in het Gelredome in Arnhem met 2-2 gelijk gespeeld. In de eerste helft wist de Engelse ploeg tweemaal te scoren. In de tweede helft deden de Italianen hetzelfde. De laatstgenoemde ploeg is hierdoor nog in de race om de tweede plaats.

Jong Italië begon deze wedstrijd met de wetenschap dat het wel eens uitgeschakeld zou kunnen worden. Bij eventueel verlies zou de ploeg namelijk geen kans meer maken op de tweede plaats. In de beginfase van de wedstrijd was Engeland de meest dreigende ploeg. De Italianen deelden wat speldenprikken uit, maar zorgen nauwelijks voor gevaar. Na iets meer dan twintig minuten spelen kwam Engeland op voorsprong. David Nugent was degene die de bal achter Emiliano Viviano schoot. Nog geen twee minuten later was het opnieuw raak. Deze keer was Leroy Lita trefzeker. Deze speler presteerde het om in een eerder stadium twee opgelegde kansen te missen. Na iets meer als een half uur kreeg Italië via Alberto Aquilani zijn eerste grote kans, maar de bal schampte de paal. Kort daarna kwam de ploeg terug in de wedstrijd, dankzij een treffer van Giorgio Chiellini.

Riccardo Montolivo kreeg direct na rust een goede kans, maar Scott Carson pareerde het schot. Tien minuten later kregen de twee teams afwisselend een aantal goede mogelijkheden. Dit leverde echter geen treffers op. Na bijna 70 minuten spelen kwam Italië op gelijke hoogte door een treffer van Aquilani. Het schot was afkomstig vanuit de tweede lijn en belandde achter Carson. De Engelse ploeg kreeg, naarmate de tweede helft vorderde, steeds meer moeite om de tegenstander onder de duim te houden. Ook in de slotfase van het duel werden geen noemenswaardige kansen gecreëerd. In blessuretijd probeerde Jong Engeland het nog een laatste keer, maar kwam niet meer tot scoren. De twee ploegen beëindigden het duel dus met een gelijkspel.

FIA legt Kubica startverbod op

Robert Kubica zal niet van start gaan tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten. De Pool kreeg geen toestemming van de FIA. Sebastian Vettel zal Kubica vervangen.

Kubica liet tijdens een persconferentie nog weten volledig fit te zijn, maar kreeg van de FIA een startverbod opgelegd nadat hij niet door de fitheidstest gekomen was. Kubica liet in een eerste reactie weten teleurgesteld te zijn.

Sebastian Vettel, testrijder van BMW F1, zal zijn plaats innemen.

Computerstoring in ruimtestation ISS

Icoon RuimtevaartHet ruimtestation ISS zit in de problemen. Alle computers in het station die zorgen voor de toevoer van water en zuurstof zouden zijn uitgevallen. Als het niet snel opgelost wordt, heeft ISS nog voor 56 dagen zuurstof in reservesystemen.

Als de problemen niet opgelost kunnen worden moeten zeven astronauten met de spaceshuttle Atlantis terugkeren naar de aarde. De drie man tellende bemanning in het ISS zou met de Soyuz-raket teruggaan. Het zou dan de eerste keer in de geschiedenis zijn dat het ruimtestation onbemand is.

De problemen zouden zijn ontstaan bij het inklappen van een oud zonnepaneel. Er moest gebruik worden gemaakt van een andere energiebron om deze in te klappen. Toen dat gebeurde vielen de computers uit en ontstond er lichte paniek.

Het was onduidelijk wat er nu precies gebeurd was. Op de Franse nieuwssite AFP stond urenlang het bericht dat de Atlantis ontploft zou zijn bij de lancering. Waarschijnlijk is het bericht het werk van hackers geweest.


Met dank aan Freek99 voor de submit.

Softbalsters dicht bij finale OKT

De Nederlandse softbalsters zijn nog één zege verwijderd van de finale van het Olympisch kwalificatietoernooi in Italië. In de tussenronde versloeg Nederland Griekenland met 8-2.

Tegen de Grieken begon Oranje moeizaam. In de derde inning kwam Nederland met 0-1 achter en een inning later werd het zelfs 0-2. Daarna nam Nederland de wedstrijd in handen en kwamen de Grieken er niet meer aan te pas. Een belangrijke rol was er voor Saskia Kosterink, die zorgde voor een Grand Slam homerun in de zesde inning. Nederland speelt nu voor een plek in de finale tegen Tsjechië of Italië. Alleen de winnaar van het OKT plaatst zich voor de Olympische Spelen.

Man pleegt zelfmoord in rechtzaal

Icoon MisdaadOp de derde en laatste dag van de zitting heeft een man bij het voorlezen van zijn straf zelfmoord gepleegd in de rechtszaal in Laon, Frankrijk. Dit gebeurde afgelopen nacht. De 68-jarige man werd beschuldigd van het misbruiken van zijn dochter en zijn nichtje. De man ontkende alles.

De man was naar het gerechtsgebouw gekomen met een handtas waarin hij een Smith & Wesson revolver had verstopt. Toen hij door het veiligheidspoortje liep, ging die af. Het wapen werd door veiligheidsmedewerkers afgepakt. Het lijkt erop dat de man gebruik maakte van het rumoer dat toen ontstond. Hij wist namelijk zijn handtas toch weer te pakken te krijgen en verborg die onder zijn stoel toen de zitting begon. Om tien over half vier, toen de straf werd uitgesproken, twaalf jaar gevangenis, trok de man zijn wapen, riep dat hij geen lafaard was, dat hij dat zou bewijzen en schoot hij zichzelf neer.

Al eerder kwam de beveiliging binnen gerechtsgebouwen in Frankrijk in opspraak. Pasgeleden raakte een kinderrechter gewond naar aanleiding van zijn uitspraak waarbij de kinderen van een vrouw zouden worden overgeplaatst. De vrouw sloeg de rechter in het gezicht. Naar aanleiding van de steeds vaker voorkomende incidenten heeft het ministerie van Justitie extra geld toegewezen om de beveiliging te vergroten.

[Gerucht] Beautiful Katamari timed exclusive op de 360?

Op de games-website van Newsweek is te lezen dat Namco en Microsoft heel dicht zijn bij een overeenkomst over Beautiful Katamari als een timed-exclusive voor de Xbox 360. De deal zou volgende maand aangekondigd moeten worden tijdens de E3 in Los Angeles.

De vraag is natuurlijk of dit waar is, maar Namco heeft al verschillende (timed-) exclusives voor de Xbox 360; zoals Ace Combat 6 en de launch-game Ridge Racer 6. In het bericht werd echter ook gezegd dat de games zoals Beautiful Katamari en Ace Combat 6 uiteindelijk op de PS3 terecht zullen komen. Tijdens de E3 zullen we merken of Beautiful Katamari echt een timed-exclusive is op de Xbox 360.

Katamari op de PS2

Katamari Damacy was een sleeper-hit op de PS2 een tijdje terug. In het spel is het de bedoeling dat je de wereld op gaat rollen. Je begint heel klein met snoepgoed en andere rommel op de grond, maar je eindigt uiteindelijk met complete huizen en schepen die je kunt oprollen. Het eerste deel was alleen te koop in de US en Japan, maar het tweede deel was ook te koop in Europa en een groot succes. De next-gen versie van Katamari belooft nog grotere dingen die je kunt oprollen en je kunt ballen maken tot wel 10.000 kilometer in doorsnede.

Tekken: Dark Resurrection online komt eraan

In het nieuwste blad Famitsu is te lezen dat er een online versie komt van de fighter Tekken: Dark Resurrection op het PlayStation Network. De game zal nu een battle lobby bevatten vanwaar je de online games kunt starten.

In de lobby kun je ook vrienden uitnodigen, een kant kiezen en een ranking-match starten. Een belangrijke feature is voice chat waardoor je met je tegenstander kunt kletsen terwijl je hem/haar in elkaar mept. De online versie, inclusief de offline versie, zal binnenkort te koop zijn voor 2800 yen (17 euro). Heb je Tekken 5: Dark Resurrection al gekocht dan kun je het online gedeelte kopen voor 1000 yen (6 euro). Wanneer de game op het PSN-netwerk zal staan is nog niet bekend.



Team Ninja blijft PS3-games maken en eventueel Wii-games

Team Ninja heeft aangegeven games te blijven maken voor de PS3 en heeft ook gezegd dat er kans is op een Ninja Gaiden-game voor de Nintendo Wii.

Over de PS3 had Yosuke Hayashi, producer van Ninja Gaiden Sigma, alleen maar positieve woorden. Ze zullen games blijven maken voor de PS3 en ontwikkelaars die het ontwikkelen voor de PS3 te moeilijk vinden moeten dan maar snel stoppen met het ontwikkelen voor de PS3. "if they think it's difficult, they should get out of the ring."

Over een eventuele Ninja Gaiden-game op de Wii waren ze iets onduidelijker. Er zijn logischerwijs verschillende groepen mensen in het ontwikkel-team: de 360-fans, de PS3-fans en de Wii-fans. "We would make something for the Wii if we came up with something unique that would only work on the Wii"; aldus Hayashi. Dit betekent nog niet dat er een Wii-game aan zit te komen, maar er is dus zeker een kans.

Team Ninja is vooral bekend van de games Ninja Gaiden op de Xbox en Ninja Gaiden Sigma op de PS3. De Ninja Gaiden reeks is een hack 'n slash game met dus een Ninja in de hoofdrol. Regelmatig worden er nieuwe Ninja Gaiden-game uitgebracht, waaronder dus Ninja Gaiden Black op de Xbox en Ninja Gaiden Sigma op de PS3. Op dit moment zijn ze vooral bezig met Ninja Gaiden 2 voor de Xbox 360, maar dus ook met projecten op de PS3 en eventueel op de Nintendo Wii.

Met dank aan depax en Cyberia18 voor het submitten van dit nieuws

Ravage door windhoos in Hoogeveen

In het Drentse Hoogeveen heeft vanavond een windhoos een enorme ravage aangericht. Slagregens, rukwinden en grote hagelstenen hebben flink huisgehouden in de binnenstad. Zeker één persoon is gewond geraakt.

Aan het begin van de avond werden tientallen bomen door de wind uit de grond gerukt. Ook raakten tal van daken beschadigd door de felle wind, wat voor veel chaos en paniek zorgde in de binnenstad. Een man die op het dak was geklommen werd gegrepen door de wind en is gewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

Hulpdiensten werden masaal ingeroepen om hulp te bieden. In de Jonkheer de Jongestraat waaide een boom op een auto, maar naar verluidt zijn de inzittenden zonder kleerscheuren de auto uitgekomen. Veel woningen en bedrijfspanden hebben te maken met waterschade.

Slechts een smalle strook van Hoogeveen heeft bezoek gehad van de windhoos. Toen het weer was opgeklaard, namen bewoners de schade op. Sommigen hadden de tranen in de ogen, anderen staarden vol ongeloof naar de ravage.

Abbas ontbindt regering

Icoon BuitenlandsDe Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de regering van nationale eenheid ontbonden. Premier Ismail Haniyah wordt van zijn functie ontheven. Ook riep Abbas de noodtoestand uit in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever.

Dat maakte de secretaris-generaal van het presidentschap donderdagavond bekend, meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Abbas wil een noodkabinet vormen. Ook liet hij weten dat er vervroegde verkiezingen komen, "zo snel als de situatie het toelaat."

De president reageerde op de gewelddadige machtsovername door de radicaalislamitische Hamas-beweging van premier Haniyah in de Gazastrook.

Doodstraf voor mobiel bellen in Noord-Korea

Icoon BuitenlandsHet regime in Noord-Korea executeert steeds vaker burgers die mobiel bellen. Dat lot treft ook steeds meer mensen die informatie vanuit het buitenland, veelal in de vorm van video's en pamfletten, verspreiden in het stalinistische land. Dat meldt het Instituut voor Nationale Eenwording, een Zuid-Koreaanse denktank, vandaag.

Het verspreiden van buitenlandse informatie, communicatie met het buitenland en het gebruik van mobieltjes is ten strengste verboden in het geïsoleerde Noord-Korea. De telefoontjes worden meestal door Chinese bezoekers van het land binnengesmokkeld. Aanvankelijk werden maandelijks overtreders publiekelijk geëxecuteerd om zo anderen van dergelijke 'misdrijven' te weerhouden. Die frequentie is inmiddels onder internationale druk teruggeschroefd naar eens in de drie maanden.

Het Instituut doet haar uitspraken op basis van schattingen. Cijfers heeft de denktank niet. Wel stelt men dat het totale aantal executies in het land is afgenomen.
Met dank aan LSDsmurf, Asskicker14 en MrNGm voor de submit.

Telefoonfabrikant introduceert de schudtelefoon

Zonder een mobieltje met camera tel je niet meer mee, ook MP3's kunnen afspelen op je gsm is tegenwoordig een must. Maar een telefoon die je moet schudden voor gebruik, dat gaat het helemaal worden.

Telefoonfabrikant Sony Ericsson kondigde vandaag in Berlijn een walkmantelefoon aan waarmee je kunt schudden om naar een ander nummer te luisteren. Deze telefoon is de W910i gedoopt, en is een van de nieuwe telefoons die wereldwijd het licht gaat zien.

Met het zogeheten shake controlsysteem moet je de gsm naar voren schudden om het volgende nummer te horen, of naar achteren schudden om een nummer terug te gaan. Random play doe je niet met een paar toetsen, maar door het toestel even heen en weer te shaken.

Ook mobiel gamen gaat heel anders worden met het nieuwe schudsysteem. Als je flauw bent om te gamen met de kleine toetsjes, baan je je een weg door het speelveld door met het toestel zelf te bewegen.

Haarlemmer heeft motor met eigen wil

Icoon PolitieDe politie laat een motor onderzoeken omdat het voertuig volgens de eigenaar automatisch zogenaamde wheelies maakt. Bij een wheelie rijdt een motor alleen op het achterwiel.

De 38-jarige motorrijder uit Haarlem werd woensdagnacht in zijn woonplaats aangehouden omdat hij een wheelie maakte. Bovendien reed hij veel te hard. Op een plek waar wegens werkzaamheden maar 30 mag worden gereden, behaalde de man snelheden van 85 kilometer per uur. Ook reed hij 110 waar 50 is toegestaan.

De politie heeft de eigenwijze motor in beslag genomen. Het rijbewijs van de bestuurder is ingenomen.

Probleemgezin wordt voorgetrokken

Icoon OpmerkelijkEen probleemgezin in de Delftse wijk Tanthof krijgt voorrang op andere gezinnen die met acute woningnood kampen. De bewoners van de wijk zijn absoluut niet te spreken over het ‘voortrekken’ van het gezin, dat in de huidige woning te kampen heeft met ernstig ruimtegebrek. Ook heeft een lid van de familie gezondheidsklachten.

De woning waarin het acht koppen tellende gezin moet komen te wonen zal eerst worden verbouwd. Zo zal, om de zolderruimte te vergroten, een dakkapel geplaatst worden. Ook wordt er een spiksplinternieuwe badkamer aangelegd voor het gezin de woning kan betreden. De kosten van de verbouwing bedragen "slechts" een schamele 5700 euro.

Andere bewoners uit dezelfde straat krijgen pas over twee jaar een nieuwe badkamer en zijn dan ook begrijpelijk woest over het voortrekken van het gezin. Zo zegt een van de buurtbewoners: "k vind het ronduit schandalig. Er wordt hier met twee maten gemeten. Dat er gezinnen om bepaalde redenen voorrang krijgen, is prima. Maar deze familie wordt keihard voorgetrokken."

Ook Peter Jan de Wit, raadslid van de oppositiepartij Leefbaar Delft spreekt zijn ongenoegen uit: "Het is duidelijk dat dit college asociaal gedrag beloont". Hij heeft inmiddels vragen gesteld over de kwestie.

De gemeente en de woningcorporatie stellen beiden dat het gezin voorrang verdient omdat het gezin momenteel veel te krap behuisd is. Ook de aandoening die een van de gezinsleden heeft is een reden om het gezin voorrang te verlenen.

Een jaar geleden was er ook al commotie omdat een Turks gezin voorrang kreeg bij het toewijzen van een woning.
Met dank aan babbelbox voor de submit.

Canadees mag geen vriendin van rechter

Icoon OpmerkelijkEen 24-jarige man uit Canada mag de komende drie jaar geen vriendin hebben. De rechter bepaalde dit omdat de Canadees zijn vorige vriendin had aangevallen toen zij de relatie wilde verbreken.

De man sloeg en schopte zijn vriendin toen ze zei dat ze het uit wilde maken. Hij knipte het snoer van haar telefoon door om te voorkomen dat ze de politie belde. De politie arriveerde uiteindelijk toch, waarna de man zichzelf stak met een slagersmes. Hij liep hierbij een slagaderlijke bloeding op.

Artsen concludeerden dat de man vanwege een psychische aandoening niet om kan gaan met afwijzing. De rechter vond dat hij daarom maar beter geen relatie aan kan gaan en legde hem het relatieverbod op. Daarnaast vond de rechter de 146 dagen die de man in afwachting van zijn rechtszaak in de cel had doorgebracht, toereikend. Volgens de advocaat van de man is het verbod op een relatie een nieuw fenomeen in de rechtspraak.

[EK-21] Servië Tsjechië de baas

Servië heeft zojuist Tsjechië met 1-0 verslagen in groep B. Hierdoor hebben de Serven zich geplaatst voor de Olympische Spelen van 2008.

Beide ploegen begonnen aanvallend. Dit leverde veel schoten op het doel op, maar die waren niet echt gevaarlijk. Bij de Tsjechen was Papadopoulos de gevaarlijkste man. Hij werd een aantal maal weggestuurd, maar hij kon het niet afmaken. Naarmate de eerste helft vorderde werden de Serven langzamerhand de betere ploeg. In de 31e minuut waren ze op weg naar de 1-0, maar Mridja ging onderuit in het strafschopgebied. De Poolse arbiter zag er echter geen strafschop in. De Tsjechen wisten langzamerhand meer de overhand te krijgen, maar net als hun tegenstanders wisten ze niet tot scoren te komen, waardoor de ruststand 0-0 bleef.

Net als in de eerste helft, werden er in de tweede helft ook behoorlijk wat overtredingen gemaakt door beiden teams. Het waren de Serven die in de aanval gingen, onder meer via kansen voor Tosic en Jankovic, maar ze faalden in het afmaken daarvan. In de 65e minuut kregen de Tsjechen de beste kans van de wedstrijd, via Pudil, maar zijn schot werd echter gestopt door de Servische doelman.

Twee minuten later had invaller Basta nog een grote kans op de 1-0 voor de Serven, maar zijn schot ging net over. Even daarna een kans voor zijn teamsgenoot Jankovic, maar ook hij faalde. De Serven bleven ook in de laatste minuten het Tsjechische doel bestoken, maar tot scoren leek men niet meer te komen. In blessuretijd wisten de Serven alsnog tot scoren te komen via een kopbal van Jankovic.

Viertal screens van Mass Effect

Onlangs werd Mass Effect verschoven naar het najaar en wordt er maar mondjesmaat nieuwe info vrijgegeven door Bioware. Om de pijn van het wachten iets te verzachten is hier een viertal verse screens.

Het wezen wat je op de afbeeldingen ziet is een Krogan. Dit reptiel-achtige ras heeft haar eigen planeet in een complete chaos gegooid door nucleaire wapens. De nucleaire winter heeft ervoor gezorgd dat alleen de sterksten overbleven en ze staan dan ook bekend als onverwoestbaar. Ze bezitten meerdere exemplaren van hetzelfde orgaan waardoor ze een back-up hebben in het geval van verwondingen.



Voormalig VN-chef Kurt Waldheim overleden

Icoon PolitiekDe voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties en ex-president van Oostenrijk Kurt Waldheim is donderdag op 88-jarige leeftijd in Wenen overleden. Dat heeft zijn schoonzoon, Europarlementariër Othmar Karas, laten weten aan het Oostenrijkse persbureau APA.

Waldheim overleed thuis in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen aan de gevolgen van hartfalen. Hij was enkele weken eerder met hartproblemen opgenomen in een ziekenhuis, maar mocht begin deze week naar huis.

Na een lange diplomatieke carrière werd Waldheim in 1972 secretaris-generaal van de VN. Hij werd vijf jaar later voor een nieuwe termijn herkozen. Enkele jaren na zijn vertrek bij de VN barstte er een affaire los rond het oorlogsverleden van de diplomaat, die in zijn autobiografie zou hebben gelogen over zijn tijd bij de Duitse Wehrmacht.

De zaak maakte Waldheim tot een persona non grata in verscheiden landen, maar deed zijn populariteit bij de Oostenrijkers geen geweld aan. In 1986 werd hij gekozen als president. Het presidentschap verliep moeizaam, mede door de internationaal geïsoleerde positie van Oostenrijk ten gevolge van de affaire. In 1992 gooide Waldheim de handdoek in de ring en zag hij af van herverkiezing.

Met dank aan Boiler voor de submit.

Heineken doet overname in Tsjechië

Icoon AlgemeenHeineken neemt de Tsjechische branchegenoot Krusovice Brewery over. Dat heeft de brouwer donderdag bekendgemaakt zonder financiële details te melden. Door de aankoop stijgt het marktaandeel van Heineken in Tsjechië naar 8 procent, waarmee het de derde brouwer van het land wordt.

Heineken verwacht dat Krusovice vanaf volgend jaar bijdraagt aan de winst. De brouwer denkt de transactie op 1 september van dit jaar te kunnen afronden.

Krusovice werd opgericht in 1517 en is daarmee één van de oudste brouwerijen van het land. De brouwer verkocht vorig jaar 700.000 hectoliter en had daarmee een aandeel op de Tsjechische biermarkt van 3 procent. De Starobrno Brewery van Heineken heeft een marktaandeel van ruim 5 procent.


Biertje?

Pathé presenteert acht opera's live uit New York

Icoon ShowbizzPathé-bioscopen in Amsterdam en Den Haag gaan rechtstreeks opera's vertonen van de New York Metropolitan Opera. Het gaat vooralsnog om acht producties, die in een bijzondere kwaliteit te bewonderen zullen zijn, namelijk via zogenoemde High Definition digital projection.

Het is een uitkomst voor de liefhebber, want operakaarten vliegen in Nederland meestal weg. De opera's zijn te zien van 15 december 2007 tot 26 april 2008 in het Amsterdamse Pathé Tuschinski en het Haagsche Pathé Buitenhof. De rechtstreekse uitzendingen zijn matinees in New York. Door het tijdsverschil van zes uur beginnen de opera's in Nederland tussen 17.30 en 19.30 uur.

Op het programma staan Romeo et Juliette van Gounod, Hansel and Gretel van Humperdinck, Macbeth van Verdi, Manon Lescaut van Puccini en Peter Grimes van Britten. Verder kan de operaliefhebber nog rekenen op Tristan und Isolde van Wagner, La bohème van Puccini en La fille du régiment van Donizetti.


Live!

Spel: AdventureX 2

“Hey you! I guess you wonder where you are. And how the hell you got here. But you shouldn’t care about that right now.
You are trapped! But I’ll give you one more chance. A chance to escape. Look around! These are special rooms – they bear many secrets… It’s up to you to unveil them. It’s your only chance to get your life back. I’m watching you! And now… wake up!”

Je taak vanavond is inderdaad weer... ontsnappen! AdventureX 2 is een mooi gemaakt spel, maar niet altijd even simpel. Het is mij uiteindelijk wel gelukt dus hij is doenbaar. Succes ermee en vergeet je naam niet in de Hall of Fame te zetten!

[EK-21] De Haan onder de indruk van België

Foppe de Haan, bondscoach van Jong Oranje, is van mening dat Jong België alle respect verdient. Komende zaterdag spelen de twee ploegen, in het kader van het Europees kampioenschap onder de 21 jaar, tegen elkaar.

"Vroeger waren ze erg defensief ingesteld en gokten ze op een countertje. Nu hebben ze een goede lichting en spelen heel dominant. Als je tegen Portugal kunt domineren, heb je het goed gedaan", liet De Haan weten. Het is nog niet zeker in welke samenstelling Jong Oranje zaterdag zal aantreden. De bondscoach is namelijk van plan om enkele spelers rust te gunnen. "Maar het is ook noodzakelijk om ons spel verder te ontwikkelen."

Een aantal spelers binnen de selectie van Jong Oranje kunnen het zich niet meer veroorloven om tegen een gele kaart aan te lopen. Één van deze voetballers is Royston Drenthe, die tot nu toe vriend en vijand verraste. "Ik moet het er nog even met hem over hebben, maar Drenthe is niet onbelangrijk in ons spel."

Het is nog niet duidelijk over De Haan zaterdag over Boy Waterman kan beschikken. De keeper heeft namelijk teveel last van een geïrriteerde tussenwervelschijf. De bondscoach maakte zich echter geen zorgen over de eventuele vervanging: "Maar als hij niet speelt, is dat ook geen probleem. Vermeer is ook een goede keeper."

Waterpolovrouwen winnen weer

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn er in geslaagd om ook in tweede wedstrijd, tijdens de World League in Kirisji (Rusland), te winnen. Oranje zegevierde in het duel tegen Duitsland met 11-3.

Door deze overwinning ligt de ploeg van bondscoach Robin van Galen nog altijd op koers voor een plaats in de Super Final. Hiervoor moet de Nederlandse equipe tenminste als tweede eindigen.

De komende dagen nemen de waterpolovrouwen het nog op tegen Griekenland, Rusland en Spanje. De eerste wedstrijd speelde het team tegen Hongarije en won uiteindelijk met 12-9. De Super Final vindt van 4 tot en met 8 juli plaats in het Canadese Montreal.

[EK-21] Van der Sar feliciteert selectie

Jong Oranje ontving, na de zege op Jong Portugal van afgelopen woensdag, een fax van niemand minder dan Edwin van der Sar. De keeper van het Nederlands Elftal wilde de selectie namelijk feliciteren met de kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

Van der Sar liet in de fax weten dat hij genoot van de wedstrijd tegen Jong Portugal. Bovendien kwam naar voren dat de goalie terug keek naar 1992. Toen kreeg de sluitpost van Oranje de kans om zich te plaatsen voor de Olymipische Spelen van 1992 in Barcelona. De selectie slaagde er toen echter niet in.

Bovendien zou het ook nog mogelijk zijn dat deze fax als open sollicitatie kan worden beschouwd. Dan zou het zomaar kunnen dat Van der Sar in 2008 met Jong Oranje op dit mondiale evenement actief zal zijn. "Misschien wel, maar we zitten goed in de keepers", liet Foppe de Haan, bondscoach van Jong Oranje, in een reactie weten.

Zwaar onweer zorgt voor overlast in verkeer

Icoon WeerZware regenval en een 'agressief' onweer zorgen donderdag in de avondspits voor behoorlijke overlast. De meteorologen van het KNMI in De Bilt voorspellen dat automobilisten de hele avond last zullen hebben van abrupte weersveranderingen.

"Het ene moment is het droog en het volgende rij je in een zware regenval", zei een meteoroloog. De onweersbuien gaan gepaard met zware tot zeer zware regenval, die soms overgaat in hagel. De zegsman waarschuwde voor wateroverlast en veel blikseminslagen. "Zolang mensen in hun auto zitten, is er niets aan de hand. Maar ze kunnen wel merken dat de bliksem vlakbij inslaat."

Aan het begin van de avondspits kregen automobilisten tussen Den Haag en Amsterdam al te maken met het onweer, dat verder trekt richting Emmeloord en Assen.  In de eerste helft van de avond trekt een tweede front over Nederland, waarbij vooral in het midden en noorden van het land sprake is van noodweer. In de late avond trekt het derde front van het zuidwesten naar het noordoosten van het land.

Ook het vliegverkeer is gewaarschuwd voor de onweersformaties, waarvan de toppen boven 10 kilometer hoogte kunnen komen.

Studente studeert af in Second Life

Icoon InternetEen studente Communication and Media van de Hogeschool InHolland in Rotterdam studeert donderdagavond virtueel af binnen Second Life. Josje van Beek is de eerste Nederlandse studente die haar scriptie op deze manier verdedigt. Dat heeft Hogeschool InHolland bekendgemaakt.

Zij studeert af op het onderzoek in hoeverre het interessant is om te investeren in 3D virtuele gemeenschappen vanuit een marketing perspectief. Het leek haar een logische stap om haar scriptie dan ook binnen zo'n gemeenschap te verdedigen. De keuze voor Second Life was snel gemaakt.

De docenten die haar begeleiden waren direct enthousiast over het idee. Donderdagavond loggen zij in op Second Life, waar zij hun eigen avatar, een virtueel alter ego, hebben. Gedurende de presentatie van het onderzoek maakt Van Beek realtime gebruik van verschillende mediavormen. Tijdens de verdediging stellen de docenten hun vragen in tekst in de virtuele omgeving. De studente beantwoordt de vragen op dezelfde wijze.

Second Afstudeerproject

Slechts deel schoolboeken gratis

Icoon OnderwijsDe schoolboeken in het voortgezet onderwijs worden in augustus volgend jaar slechts gedeeltelijk gratis. Alleen boeken voor kinderen in de laagste klassen worden kosteloos. Pas vanaf het schooljaar 2009-2010 hoeven ouders voor alle boeken niets meer te betalen.  Dat staat in de uitwerking van het regeerakkoord.

Eind april stelde minister Ronald Plasterk van Onderwijs dat de schoolboeken in het voortgezet onderwijs op zijn vroegst in het schooljaar 2008/2009 gratis zouden worden. Hij zei toen dat de tijd te kort was om dit nog voor het komend schooljaar te regelen. Bovendien moest het benodigde geld nog worden gevonden.

Plasterks voorganger Maria van der Hoeven streefde ernaar de boeken in het schooljaar 2007-2008 al gratis te maken. Scholen moeten er in totaal 210 miljoen euro per jaar bijkrijgen om de boeken te kunnen betalen. Ouders scheelt het gemiddeld 308 euro per kind per jaar.  Verder wil het kabinet het aantal zogeheten 'brede scholen' uitbreiden. Dit zijn samenwerkingsverbanden tussen scholen en bijvoorbeeld kinderdagverblijven en sportclubs. Doel is om kinderen in hun vrije tijd te ondersteunen in hun ontwikkeling.

In de komende drie tot vier jaar moeten er 2500 combinatiebanen zijn. Mensen met zo'n baan werken zowel in het onderwijs, de opvang als bij sportinstellingen. Bijkomend voordeel is dat leraren het hierdoor minder druk krijgen.

Xbox 360 wordt aangepast tegen oververhitting

De "Red Ring of Death" wie kent hem niet. Zelfs de nieuwe Elite heeft er last van. Het lijkt erop dat alle problemen zijn terug te voeren naar oververhitting. Microsoft lijkt nu eindelijk iets te doen aan deze problemen.

Op veel gerepareerde Xboxen prijkt opeens een nieuwe heatsink net onder de DVD-drive, gekoppeld aan de andere heatsinks.
Het is nog niet duidelijk of deze nieuwe hardware ook op nieuwe units zal worden aangebracht.
Aan de Elite-versie is nog een andere verandering aangebracht. De GPU en CPU zijn voortaan met epoxy verbonden aan het moederbord. Deze epoxy is beter bestand tegen de hogere temperaturen. Veel problemen zouden te maken met losse verbindingen van de chips.

Volgens experts is het aanpassen van de chip-architectuur de beste oplossing voor het hitteprobleem. Vandaar dat Microsoft bezig is om de chip op de nieuwe 65nm-architectuur te laten draaien. Dit zou het mogelijk moeten maken om het geheel efficiënter -en dus koeler- te laten lopen.

[D-L] Moreau slaat slag op Mont-Ventoux

Christophe Moreau heeft zijn tweede etappe in de Dauphiné Libéré gepakt. De Fransman van AG2R, die eerder ook al de sterkste was in de tweede etappe, was de sterkste in de vierde rit. De 36-jarige Fransman kwam na 197 kilometer koersen alleen aan op de top van Le Mont-Ventoux.


Aleksandr Vinokoerov, die gisteren nog de leiderstrui veroverde, moest die vandaag afstaan aan zijn land- en ploegmaat Andrej Kasjetsjkin. Vino kreeg ruim 17 minuten aan zijn broek. Moreau is Kasjetsjkin in het algemeen klassement tot op 14 seconden genaderd. Ook David Zabriskie, Denis Mentsjov, Cadel Evans en Levi Leipheimer staan nog binnen de minuut van de Kazach.

Maker Twilight en CrazyBites veroordeeld

De namen CrazyBytes en vooral Twilight zullen voor vele gamers bekend voorkomen. Eind jaren 90 waren deze CDs en later DVDs vol geripte games erg geliefd bij menig arme PC-gamer.

In Utrecht is de maker van dit illegale spul deze week veroordeeld tot 1,5 miljoen euro boete. De rechter achtte hem schuldig aan 'Beroepmatig uitoefenen van opzettelijk inbreuk maken op het auteursrecht'.

Tussen 1998 en 2001 verkocht de persoon in kwestie verschillende pakketten. Naast Twilight en Crazybytes werden er door de Nederlander ook andere lucratieve handeltjes opgezet in film- en muziekmateriaal voor een totale winst van 1.678.215 euro. En nu wil de rechter dat 90% van dit bedrag wordt terugbetaald als boete aan de staat.
Eerder was de verdachte al veroordeeld tot vijfduizend euro boete. Strafrechtelijk onderzoek werd begin 2002 ingezet, en 20 november 2003 was de eerste veroordeling een feit. De verdachte en de officier van Justitie gingen beide in hoger beroep. en 2005 werd het onderzoek afgesloten.
De rechter had geen medelijden met de verdachte, die aangaf dat hij het nooit zou kunnen betalen.

Naast NLBoy ook KoosyNL bedankt voor de submit

Canada past circuit aan na crash

Het circuit Gilles Villeneuve zal worden aangepast naar aanleiding van Robert Kubica's crash afgelopen zondag.

Charlie Whiting, technisch gedelegeerde van de FIA, heeft het deel van het circuit geinspecteerd waar Kubica zijn crash meemaakte. "De muur zal dichter naar het circuit toe komen, maar dan compleet evenwijdig aan de baan om de invalshoek van een crashende wagen te verbeteren," aldus Whiting. "Bovenop de muur komt een hek, om de twee rechte stukken van elkaar te scheiden."

Mark Webber was op het moment van de crash al de haarspeldbocht door en reed precies aan de andere kant van de muur. Hij zei later dat hij even dacht dat de BMW de muur over zou gaan en in het verkeer aan de andere kant zou terechtkomen.

Hamas verovert belangrijk bolwerk Fatah

Icoon Isra묯PalestinaStrijders van Hamas hebben vandaag een belangrijk bolwerk van politieke rivaal Fatah in Gaza-stad veroverd. Na zware gevechten nam Hamas het hoofdkwartier van de Preventieve Veiligheidsdienst in. Daarbij vielen zeker veertien doden, aldus de BBC.

De meeste doden zijn mensen van Fatah. Hamas probeert de macht in de Gazastrook over te nemen. Na vijf dagen van gevechten heeft de beweging bijna heel Gaza onder controle. Volgens het persbureau AFP heeft de strijd al meer dan honderd levens geëist.

Hamas-strijders vallen kantoren van Fatah en de posten van de door Fatah gedomineerde veiligheidsdiensten aan. Fatah ontkende dat het hoofdkwartier van de Preventieve Veiligheidsdienst was gevallen, maar een tv-station van Hamas toonde beelden van Hamas-strijders in het gebouw.

Standrechtelijke executies
Volgens een getuige geciteerd door de krant Haaretz worden Fatah-strijders bij het gebouw van de Preventieve Veiligheidsdienst standrechtelijk geëxecuteerd. Jihad Abu Ayad: ''Ze executeren ze een voor een.'' Volgens hem worden ze meegenomen naar de duinen en daar doodgeschoten.

Hamas heeft Fatah-strijders tot vrijdagmiddag 18.00 uur (Nederlandse tijd) gegeven om de wapens neer te leggen. ''Gaza is verloren'', liet een hoge medewerker van de Palestijnse president Mahmoud Abbas zich in het gezelschap van diplomaten vandaag ontvallen.

Superieur
De strijdkrachten van Fatah zijn in aantallen superieur aan Hamas, maar worden desondanks onder de voet gelopen door de beter bewapende en gedisciplineerde Hamas-troepen. Abbas zou intussen elitetroepen opdracht hebben gegeven de strijd met Hamas aan te gaan.

Hamas-zegsman Sami Abu Zuhri sprak van de tweede bevrijding van Gaza na de terugtrekking van Israël in 2005. ''Er zal geen dialoog komen met Fatah, alleen het zwaard en het geweer'', zei vooraanstaand Hamas-functionaris Nezar Rayyan tegen Hamas-radio.


Hamasstrijders

Met dank aan persian2008 voor de submit.

Baghdatis naar kwartfinales Halle

Marcos Baghdatis heeft de kwartfinales bij het ATP-toernooi in Halle bereikt. De als achtste geplaatste Cyprioot was met 6-7, 6-4 en 6-3 te sterk voor de Zweed Robin Söderling.

Zowel in de tweede als in de derde set kwam Baghdatis een break achter. In de beslissende set kon hij de achterstand wel repareren. Söderling leverde in de vijfde game nog eens zijn service in na een dubbele fout op breakpoint tegen.

"Toen het wat minder met mij ging, besloot ik me volledig te focussen op een van de hoeken van de baan, zoals een voetballer bij een strafschop," aldus Baghdatis.

Belgische wint 80.000 euro met raden geluidje

RadioEen Belgische vrouw heeft vanochtend ruim 80.000 euro gewonnen met een radiospelletje. Dat gebeurde op het Vlaamse Q-music. Ze raadde het juiste geluid in het spelletje 'Het Geluid'.

Dat spelletje is de Vlaamse variant van 'Raden Maar' dat ooit in Nederland op de radio werd gebracht door wijlen Kees Schilperoort (ook bekend van de Stemband op 538). Net als in 'Raden Maar' moet in 'Het Geluid' geraden worden welk voorwerp verantwoordelijk is voor het te horen geluid.

Q-music was al sinds 3 mei op zoek naar een luisteraar met het juiste antwoord. Vanochtend raadde de 43-jarige Veerle Jaspers uit Oosteeklo wat het was: een zeepbakje van een wasmachine dat wordt geopend. Vanmiddag kon ze de cheque met 80.800 euro al in ontvangst nemen in de studio.

Gisteren was er een luisteraar die héél dicht bij de oplossing zat, maar die had het over een zeepbakje dat werd DICHT geschoven. Andere foute antwoorden waren de laatste weken onder meer: in een kartonnen doos snijden, een ballon opblazen, de antenne van een klokradio inschuiven, oppompen van een waterpistool, wijzer van een klok die verspringt, een beker tegen lipje van drankautomaat duwen, enzovoorts enzovoorts...

-
Geluid staat hier.

Cunego niet naar Tour

Hij twijfelde al een tijdje, maar Damiano Cunego heeft nu een definitieve beslissing genomen. De 25-jarige Italiaanse wielrenner zal niet aan de start verschijnen van de Tour de France.

"Ik heb de Giro in een uitstekende vorm verlaten. Nu ik besloten heb de Tour niet te rijden, wil ik van mijn goede vorm gebruik maken om in de Ronde van Zwitserland een topprestatie neer te zetten”, aldus Cunego, winnaar van de Ronde van Italië in 2004 en vorig jaar winnaar van de witte trui in de Tour.

Van Marwijk nieuwe trainer Feyenoord

Icoon Voetbal Bert van Marwijk wordt de nieuwe trainer van Feyenoord. De Rotterdammers en Van Marwijk zijn het eens geworden over een tweejarig contract.

Na het vertrek van Erwin Koeman, enkele weken geleden, stelde Feyenoord voor de play-offs Leo Beenhakker als ad interim aan. Beenhakker slaagde er met Feyenoord echter niet in Europees voetbal af te dwingen. Voor de langere termijn probeerden de Rotterdammers vervolgens Co Adriaanse te contracteren maar die bedankte voor de eer.

Van Marwijk was eerder trainer in De Kuip in de periode van 2000 tot 2004. In 2002 won hij met de Rotterdammers de UEFA Cup. Na Feyenoord was Van Marwijk twee jaar trainer bij Borussia Dortmund.

Van Marwijk wordt aankomende maandag gepresenteerd in De Kuip.

Voor het laatste voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK! Voetbalmanager!

Van Marwijk nieuwe trainer Feyenoord

Bert van Marwijk is de nieuwe trainer van Feyenoord. De Rotterdammers en Van Marwijk zijn het eens geworden over een tweejarig contract.

Na het vertrek van Erwin Koeman, enkele weken geleden, stelde Feyenoord voor de play-offs Leo Beenhakker als ad interim aan. Beenhakker slaagde er met Feyenoord echter niet in Europees voetbal af te dwingen. Voor de langere termijn probeerden de Rotterdammers vervolgens Co Adriaanse te contracteren maar die bedankte voor de eer.

Van Marwijk was eerder trainer in De Kuip in de periode van 2000 tot 2004. In 2002 won hij met de Rotterdammers de UEFA Cup. Na Feyenoord was Van Marwijk twee jaar trainer bij Borussia Dortmund.

Van Marwijk wordt aankomende maandag gepresenteerd in De Kuip.

Blote kont taboe voor baywatch Texel

Utrechtse studenten die in de vakantie jaarlijks voor de strandbewaking zorgen op Texel tussen Paal 9 en 17, moeten zich gaan gedragen. Dat houdt bijvoorbeeld in dat de 'Baywatchers' niet meer na afloop van werktijd in hun blote hol om het strandbewakingshuisje gaan rennen.

Maar ook met zoute haren, fluitje, zwembroek en slippers het Texelse uitgaansleven induiken als duidelijk herkenbare baywatch om zo meiden te versieren, wordt verleden tijd. De nieuwe president van het Utrechtse Studenten Corps, Steyn Hellebrekers, vindt de aangescherpte regels heel terecht. Zijn collega Erik Schouten sluit zich daarbij aan. ''Na het vorige seizoen hebben we onderling gesproken over ons negatieve imago. Met de jongens een plan opgesteld. We moeten beter op elkaar letten. Na werktijd zorgen voor rustdagen. Ontspanning pakken in de schuur waar we verblijven. Iedere avond stappen is niet nodig. We willen op Texel nog lang blijven zitten en onze reputatie verbeteren.''

Al jaren zijn de Utrechtse badmeesters op Texel in opspraak. Vorig jaar nog landelijk toen gesuggereerd werd dat een lid door teveel drankgebruik in het ziekenhuis was beland. Achteraf bleek dat de student een leverziekte had.

[EK-21] Waterman onzeker tegen Belgen

Het is onzeker of Boy Waterman aankomende zaterdag inzetbaar is in de laatste groepswedstrijd tegen België.

Gisteravond viel de AZ-keeper in de wedstrijd tegen Portugal na ruim een halfuur uit met een rugblessure en moest worden vervangen door Kenneth Vermeer. Waterman was vandaag niet aanwezig bij de training van het Nederlands elftal. Al na de wedstrijd tegen de Israelische beloftes had de 23-jarige doelman last gekregen van de blessure, maar dacht na behandeling tegen Portugal gewoon te kunnen spelen.

Oranje kan zaterdag de eerste plaats in de poule veiligstellen. Nederland staat na twee overwinningen eerste met zes punten, België bezet de tweede plaats met vier punten.

Sony presenteert vijftien nieuwe titels op E3

Over een maand begint de E3 en Sony is nu hard aan het werk om op dit evenement een goede presentatie weer te geven. Een presentatie boordevol informatie over onder andere Heavenly Sword, Uncharted: Drake's Fortune en Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction. Ook gaat Sony zaken onthullen over vijftien titels (zowel first-party titels en third-party titels) van Sony zelf aldus SCEA president Jack Tretton. Sony geeft zelf aan een hoop verrassingen in petto te hebben. Wij zijn benieuwd en houden jullie natuurlijk op de hoogte.



Jack Tretton


RuG komt studente met niqaab tegemoet

Icoon OnderwijsDe Rijksuniversiteit Groningen (RuG) wil een studente die zich kleedt met een gezichtssluier (niqaab / nikaab) niet weren van tentamens. Ze mag gesluierd tentamen doen, maar moet dan wel eerst aan een nog aan te stellen surveillante haar identiteit laten vaststellen.

Dat heeft een woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen vandaag bevestigd. Het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen vindt dat er bij het tentamen van de gesluierde studente een vrouwelijke surveillant aanwezig moet zijn. Daarom heeft dit college de faculteit rechten in overweging gegeven om daar voor te zorgen, aldus de woordvoerder.

Volgens hem is de vraag hoe om te gaan met gesluierde studentes vooral een zaak van de juridische faculteit, omdat er geen algemene regels zijn over hoe met dergelijke kwesties om te gaan.

De kwestie kwam aan de orde doordat een Nederlandse rechtenstudente sinds enige tijd met de niqaab naar de Groningse universiteit komt. De Rijksuniversiteit Groningen liet eerder weten dat iedereen vrij is om zich te kleden zoals hij of zij wil, maar dat er wel aan twee voorwaarden moet worden voldaan.

Zo moeten vrouwen zich identificeren voor de tentamens en daarbij moeten ze de sluier even af doen. Een tweede voorwaarde is dat alle studenten ook aan colloquia (presentaties) mee moeten doen, en daarvoor moeten gezichtsuitdrukkingen herkenbaar zijn.



Een niqaab (ook wel als nikaab of nikab geschreven)

Trajectcontrole A13 buiten gebruik

Icoon FileHardrijders kunnen tijdelijk hun gang gaan op de A13 tussen Rotterdam en Delft. De trajectcontrole op de A13 is tijdelijk buiten gebruik. Het portaal waaraan de camera's hingen, is weggehaald wegens onderhoud.

De stalen constructie krijgt namelijk een nieuw likje verf en de bedrading wordt gecontroleerd. Naar verwachting is het systeem rond juli weer in gebruik. De maximumsnelheid van 80 kilometer per uur blijft gewoon van kracht.

Minder inkomsten dus

Ecclestone: "GP VS niet zo belangrijk"

Bernie Ecclestone heeft gezegd dat hij er niet bepaald wakker van zou liggen, als de Grand Prix van de Verenigde Staten van de kalender verdwijnt.

Het Formule 1-contract met het circuit van Indianapolis werd vorig jaar met één jaar verlengd. Ecclestone en circuitbaas Tony George zijn momenteel in onderhandeling over een nieuwe deal. "Het is voor de Formule 1 niet van levensbelang om een race in de Verenigde Staten te hebben", aldus Ecclestone. "Voor de Formule 1 zijn er elders in de wereld grotere markten te vinden. We hebben nu eenmaal niet zoveel Amerikaanse sponsoren in de F1, geen enkel Amerikaans team en slechts één Amerikaanse coureur."

BMW en Mercedes-Benz, de grote motorfabrikanten, zijn het niet eens met Ecclestone. "De Verenigde Staten vormen de grootste markt voor Mercedes-Benz, afgezien van Duitsland," aldus Norbert Haug, vice-president van Mercedes-Benz.

Voor BMW is de Amerikaanse markt nog belangrijker. Mario Theissen, directeur van BMW Motorsport: "De Amerikaanse Grand Prix is erg belangrijk voor BMW. Wij verkopen meer auto's in Amerika dan in Duitsland."

Fluiten zonder fluit in Flute Hero

Guitar Hero is ondertussen wel bekend bij de meeste mensen, net als trommelen met Donkey Kong en schudden met sambaballen in Samba di Amigo. Om je muzikale talent nog meer tot uiting te laten komen is er nu Flute Hero. Het heeft wat weg van Guitar Hero, maar dan met een fluit in plaats van een gitaar.

Je gebruikt je fluit met behulp van de cijferknoppen op je toetsenbord. De noten komen van onderaf, en zodra ze bovenaankomen moet je de betreffende knop ingedrukt houden. Simpel, maar bij gebrek aan een echte fluit best vermakelijk.

Je kunt het spel hier spelen.



Jean-Paul de Jong stopt ermee

Jean-Paul de Jong hangt zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Vorige maand kreeg de 36-jarige middenvelder al van FC Utrecht te horen dat zijn aflopende contract niet zou worden verlengd. De Jong heeft nu besloten om helemaal te stoppen.

"Ik heb het er eigenlijk heel moeilijk mee om te stoppen als actief profvoetballer", aldus De Jong, die nu zijn trainersdiploma Oefenmeester 1 wil gaan halen. "Aanbiedingen van andere clubs sterkten mij in het gevoel dat ik op het veld nog iets had kunnen betekenen, maar aan de andere kant mag ik trots op en blij zijn met een carrière die ik als speler achter de rug heb. Ik ga mij volgend seizoen binnen en buiten de club oriënteren om mij voor te bereiden op de toekomst. Ook wil ik even de tijd nemen om de omschakeling te kunnen maken."

Massale knokpartij voor Escape Amsterdam

PolitieVoor de Amsterdamse club Escape is vannacht een massale vechtpartij uitgebroken. Zo'n honderd Hindoestanen en Marokkanen gingen op het Rembrandtplein met elkaar op de vuist.

Aanleiding voor de matpartij was een ruzie tussen een Marokkaanse vrouw en een Hindoestaanse man. Die ruzie ontstond in eerste instantie in de discotheek. Beiden kemphanen behoorden bij een grote groep. Toen portiers ingrepen zette de ruzie zich buiten verder.

De uitgerukte politie werd door 'enkele tientallen' belagers aangevallen toen ze gewonden wilden helpen. Tijdens een hierop volgende charge zetten twee politiehonden hun tanden in de ledematen van vier personen.

Bij de vechtpartij vielen zeker zes gewonden. Twaalf verdachten van 16 tot 23 jaar zijn gearresteerd. Het betreft drie vrouwen en negen mannen.

In Escape werd gisteren het feest 'Het Einde van Het Collegejaar 2006/2007' gevierd. DJ's als Gregor Salto, Da Ruski en DJ Chuckie draaiden house en urban muziek.

Met dank aan Syndy voor de submit.

Zaakwaarnemer Perez hekelt Ten Cate

De zaakwaarnemer van Kenneth Perez is de houding van Ajax-trainer Henk ten Cate beu. Karsten Aabrink zegt dat Ten Cate de overgang van de Deen naar PSV dwarsboomt.

"Het is niet Ten Cate of Ajax die bepaalt waar Perez nu gaat spelen", aldus Aabrink. De 32-jarige Perez heeft al een persoonlijk akkoord bereikt met PSV, de clubs echter nog niet.

Aabrink zegt dat de Amsterdammers de Scandinaviër, die nog een contract in Amsterdam heeft tot medio 2009, niet willen verkopen aan een directe concurrent. "Waarom zou Ten Cate bang zijn voor Perez? Hij vindt hem toch ook niet goed genoeg om bij zijn team te houden. Onderhand is het genoeg en we hopen dat er snel dingen veranderen. Ik vertrouw erop dat de verantwoordelijke mensen bij Ajax opstaan en ervoor zorgen dat het toch goed komt."

Martin Van Geel, de technisch directeur van Ajax, weerspreekt de woorden van Aabrink. "In eerste instantie wilden we Perez het liefst naar het buitenland verkopen, maar hij wil in Nederland blijven, dus die optie viel af. Vervolgens hebben we te maken met twee clubs die hem willen hebben, PSV en Feyenoord, en moeten we kijken of we eruit kunnen komen. Dat is tot op heden nog niet het geval en meer is er niet aan de hand."

Makaay sprak nog niet met Feyenoord

Roy Makaay heeft vandaag in AD Sportwereld gezegd dat hij met nog niemand van Feyenoord heeft gepraat. Dit naar de aanleiding van de geruchten dat de Rotterdammers de aanvaller van Bayern München willen aantrekken. Makaay zei wel dat hij weg mag bij Bayern als Miroslav Klose komt.

"Ik sluit een terugkeer naar Nederland niet uit, maar ik heb over belangstelling niet te klagen. Ik zie niets in een transfer naar een Franse of Turkse club", aldus Makaay.

Na het aantrekken van Luca Toni van Fiorentina en de eventuele komst van Klose van Werder Bremen moet de Nederlandse aanvaller vrezen voor zijn positie. "Als ook Klose komt, voel ik er weinig voor te blijven. Een paar weken geleden heb ik bij de clubleiding aangegeven dat ik weg wil als de club twee nieuwe spitsen aantrekt."

Räikkönen teleurgesteld over laatste races

Na zijn overwinning tijdens de Grand Prix van Australië en zijn twee podiumplaatsen in Maleisië en Bahrein, ging het de afgelopen races wat minder met Ferrari-coureur Kimi Räikkönen.

Raikkonen staat nu vierde in het kampioenschap en heeft 21 punten achterstand op klassementsleider Lewis Hamilton, iets waar de Fin, vanzelfsprekend, niet blij mee is. "De resultaten van de laatste drie races waren niet wat ik ervan had verwacht. We doen ons uiterste best om terug te keren naar het niveau van de eerste drie races. Ik wil graag weer een race winnen. Dat zou ons enorm helpen. Ook in Canada hadden we een moeilijke race. Je zou bijna zeggen dat de vijfde plek nog niet eens zo slecht was, gezien alle problemen die we hadden. Het had namelijk nog veel en veel slechter kunnen aflopen. We waren niet zo competitief als we hadden gehoopt. We werken keihard om de situatie te verbeteren voor Indianapolis."

PSV wil Beerens verkopen

Roy Beerens mag vertrekken bij PSV. De aanvaller heeft nog een contract in Eindhoven tot medio 2008, maar hij weigert om deze te verlengen.

Om toch nog wat geld aan de jeugdinternational te verdienen, is PSV bereid om hem deze zomer te verkopen. NEC lijkt de belangrijkste kandidaat om de aanvaller over te nemen. Het afgelopen half jaar speelde Beerens al op huurbasis in Nijmegen en nu stelt de club uit Nijmegen alles in het werk om zijn komst te kunnen financieren. "Wij willen er alles aan Beerens naar NEC te halen", aldus technisch directeur Leen Looyen. "Dat zal alleen niet gaan zonder de hulp van onze sponsors. Daarom proberen we nu mensen te mobiliseren om het geld op tafel te krijgen."

L.A. Noir PS3-exclusief en geen GTA IV downloads voor PS3?

Take Two heeft onlangs zijn line-up voor 2008 laten zien en daaruit was op te maken dat er downloadable content voor de X360 aangekondigd is, maar geen PS3-vermelding. De X360-versie krijgt volgens deze lijst twee nieuwe episodes via die via de Marketplace te downloaden zullen zijn.

L.A. Noire, tevens van Rockstar, een donkere, jazzy, Sin City-achtige game stond echter alleen voor de PS3 aangekondigd. De titel was voorheen aangekondigd voor "next-generation-platforms".

Grote Prijs van India vanaf 2009

Vanaf 2009 krijgt India een Grand Prix op de Formule 1-kalender. Het Indiaas olympisch comité heeft dit vandaag bevestigd.

De voorzitter van het comité heeft gezegd dat de hoogste baas van de belangrijkste autosportklasse te wereld, Bernie Ecclestone, heeft ingestemd. "We hebben een brief van Formule 1-directeur Bernie Ecclestone gekregen. Hierin wordt bevestigd dat wij vanaf 2009 een Formule 1-race mogen organiseren en dat wij de promoter van het evenement zijn", aldus Suresh Kalmadi.

Eerder werden Singapore (vanaf 2008), Abu Dhabi (vanaf 2009) en Zuid-Korea (vanaf 2010) al bevestigd.

Petacchi, Piepoli en Mayo verdacht in Giro

De Spaanse renner Iban Mayo wordt verdacht van dopinggebruik gedurende de Ronde van Italië. Bij Mayo is een te hoge testosteronwaarde gemeten. Bij twee andere renners is een te hoge salbutamolconcentratie gemeten. Volgens bronnen zou het hier gaan om Alessandro Petacchi en Leonardo Piepoli.

Volgens de Baskische televisiezender EiTB is bij Mayo een te hoge testosteronwaarde gemeten. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of het gaat om synthetische- of lichaamseigen testosteron. Sinds de amateurtijd van Mayo beschikt de renner over een medisch attest dat aangeeft dat de Spanjaard een afwijkende testosteronspiegel heeft.

Ook Petacchi en Piepoli zouden over een dergelijk attest beschikken waardoor ze het product salbutamol mogen gebruiken dat helpt bij astma. De teammanager van Petacchi's ploeg Milram, Gerry van Gerwen, is op de hoogte van de geruchten. ”Het onderzoek is halfweg, maar de namen zijn al weer uitgelekt, zoals dat wel vaker gaat. Pas aan het einde zal blijken of één van de genoemde renners daadwerkelijk positief is. Hij heeft een medische verklaring die hem toestaat salbutamol te gebruiken. Wel ben ik er een groot voorstander van die attesten af te schaffen. Als je één been hebt kun je geen wielrenner worden, als je slechte ogen hebt geen piloot. Het is pech als je astma hebt, maar dit leidt steeds weer tot discussies, misbruik en veel onduidelijkheid,” aldus Van Gerwen.

Cheap Chick

Soms lees je van die kleine persberichtjes die de nieuwsgierigheid wel wekken, maar waar je verder niets mee kunt. Zo stuurde een verzekeringssite gisteren een berichtje de wereld in waarin werd aangekondigd dat ze binnenkort een serie sportieve en 'prikkelende' t-shirts gaan introduceren. Speciaal om de zomer op te fleuren, maar natuurlijk ook vooral om een beetje reclame te maken.

Het klinkt veelbelovend: "We starten met de lijn 'Cheap Bastard' voor de heren en 'Cheap Chick' voor de dames'.

Toch maar even om een fotootje gevraagd. Want voordat we iets aan gaan trekken willen het toch wel eerst eventjes zien, nietwaar?

Robinho speelt gewoon

Robinho mag komende zondag gewoon in spelen in de laatste competitiewedstrijd van Real Madrid. De Braziliaanse bondscoach Dunga wilde hem laten opdraven voor een trainingskamp.

Volgens Dunga moeten alle spelers die worden opgeroepen voor hun nationale elftal gewoon komen. Real Madrid-preses Ramón Calderón vindt echter dat dat slechts geldt voor een wedstrijd, en niet voor een trainingskamp, zoals Brazilië van plan is. De FIFA heeft de Spaanse voorzitter nu gelijk gegeven, waardoor de weg vrij is voor Robinho om Real tegen Mallorca kampioen te maken.

"Hij weet dat het een zeer belangrijk duel is, de wedstrijd van zijn leven", aldus de zaakwaarnemer van de Braziliaanse aanvaller, Wagner Ribeiro. "Als hij zich nu bij de Braziliaanse ploeg zou voegen, zou hij enkel trainen. Hij kan zondagavond nu gewoon spelen, en zich de volgende dag melden in Brazilië." Brazilië houdt het trainingskamp om zich voor te bereiden op de Copa América.

Ook Sevilla kan een slaatje hieruit slaan. De Andalusiërs moesten sterspeler Dani Alves eerst ook afstaan aan de Goddelijke Kanaries, maar de rechtsback mag nu ook voor de nummer drie van Spanje uitkomen in de laatste speelronde. Tegenstander daarin is Villarreal, en bij winst heeft Sevilla nog een miniscule kans op de eindoverwinning. Barcelona moet dan in ieder geval verliezen, terwijl Real Madrid punten moet verspelen.

'Seks is goed voor mannen'

Icoon WetenschapMannen moet regelmatig seks hebben, want dat verhoogt hun levensverwachting behoorlijk. Dat stelt Dr. Huang-Kuang Chen van de universiteit van Taiwan na een onderzoek. Regelmatig van bil gaande mannen - minstens één keer in de week - hebben 50% meer kans om 80 jaar te worden volgens de Taiwanees.

Bovendien hebben mannen die regelmatig aan seks doen een veel lagere kans op hartfalen, hartziektes in het algemeen en diabetes. Mannen die weduwnaar zijn rond de AOW-leeftijd, leven het kortst. De kans dat zij de 80 gaan halen is 70% kleiner.

En voor vrouwen zul je denken: voor vrouwen maakt het weinig uit. Zo halen veel vrouwen die rond de 65 weduwe worden zonder seks ook de 80 wel.

Dudek wellicht naar Real Madrid

Jerzy Dudek vervolgt zijn carrière misschien bij Real Madrid. De Poolse doelman is na de Champions League-winst met Liverpool op een zijspoor beland, en is op zoek naar een nieuwe uitdaging.

De huidige coach van Real Madrid, Fabio Capello, wil Dudek graag toevoegen aan de selectie. Diego López, de afgelopen seizoenen tweede doelman bij de Koninklijke veruilt Madrid voor Villarreal. Of de ex-doelman van Feyenoord ook daadwerkelijk naar Real komt is nog maar de vraag, aangezien de posities van Capello en zijn technisch directeur Predrag Mijatovic niet vanzelfsprekend ook volgend seizoen nog door dezelfde personen vervuld worden.

Volgens de Madrileense sportkrant AS heeft Mijatovic reeds contact opgenomen met Liverpool, waar Dudek sinds de zomer van 2005 op het tweede plan staat, achter eerste doelman José Manuel Reina. De kans dat Dudek in Spanje meer speeltijd krijgt lijkt klein, aangezien eerste keeper Íker Casillas in het Spaanse nationale elftal nog altijd voor Reina staat. In ieder geval hoeven Los Merengues de portemonnee niet te trekken; het contract van Dudek bij Liverpool loopt op 30 juni aanstaande af.

Mocht Capello niet aanblijven als trainer bij Real Madrid, dan zal de Poolse keeper waarschijnlijk niet naar Spanje komen. Naar verluidt is een deel van de directie van de Spaanse koploper niet blij met een eventuele komst van Dudek.

Wat is Dit: Opgave 11 - Uitslag

Voor de 11e opgave hadden jullie 3 ronden nodig. In de 3e ronde was het JtS die binnen een minuut het goede antwoord gaf. Op zijn antwoord zijn een heleboel lifters. JtS krijgt 4 punten en alle lifters krijgen 1 puntje.

De tussenstand is beschikbaar in een excel bestand en kun je hier downloaden.

De prijzen:
Voor de eerste periode (van 7 Mei tot en met 31 Augustus) is onlinesmartshop.nl zo vriendelijk geweest om een mooie prijs ter beschikking te stellen:
Een waardebon van de headshop ter waarde van 50 Euro.

De oplossing: Een Toiletbril.

Ace Combat 6 trailer en screenshots

Er is een nieuwe trailer verschenen van de vlieg-game Ace Combat 6 op de Xbox 360. Naast de trailer zijn er ook nog een flink aantal screenshots verschenen. Maar het meest verrassende nieuws is toch wel de aankondiging van de speciale controllers.

Ace Combat 6 zal ook te besturen zijn met een speciale stick en throttle-controller. Op deze controllers vind je een hoop extra knoppen die het spel een stuk uitdagender zullen maken. Mocht je geen geld willen uitgeven aan deze controller dan is het geen probleem; het spel is namelijk prima te besturen via de standaard controller.

Link naar de high-res trailer









Ace Combat 6 is een arcade-flightsim waarin je een high-tech gevechts vliegtuig mag besturen om jouw geboortestad te redden. Een onbekende vijand vernietigd de 'Kings Bridge' (lijkt verdacht veel op de Golden Gate Bridge) en vanaf dat moment breekt de hel los. In de game zullen twintig verschillende straaljagers beschikbaar zijn, waaronder bijvoorbeeld de F22 Raptor. De game zal ook online multiplayer ondersteunen, waaronder Dogfights en co-op games via Xbox Live. Het spel wordt aan het einde van het jaar in de winkels verwacht.

Ontwikkeling quantumcomputer stap verder

Icoon DigitalDe ontwikkeling van de quantumcomputer is een stap verder. Het lukt onderzoekers van de Technische Universiteit Delft om met gebruik van quantumfysica bewerkingen uit te voeren met twee quantum bits. Dit maakte de universiteit vandaag bekend.

De bits van een normale computer worden in een quantumcomputer vervangen door quantum bits, ook wel qubits genoemd. Aan de TU Delft worden momenteel twee soorten qubits bestudeerd. Het ene type maakt gebruik van supergeleidende ringetjes, het andere type van zogenoemde 'quantum dots'.

De belangrijke ontwikkeling naar de bouwstenen van quantumcomputers, komt vandaag aan de orde in een publicatie van het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Begraven auto

Morgen is het 15 Juni 2007 en in Tulsa in Amerika wordt er morgen een auto verloot, niets bijzonders hoor ik je denken.

Mischien is de auto in kwestie al bijzonder het gaat namelijk om een Plymouth Belvedere uit 1957 maar dat is nog niet alles de auto is ongebruikt, helemaal nieuw. Want de auto in kwestie is in 1957 begraven als een tijdscapsule en mag pas morgen worden geopend.

Wil je het hoe en waarom weten dan moet je dit topic eens lezen, daar staan linkjes, filmpjes en foto's van toen en wat er nog meer in de auto zit.

Met dank aan FooFighters die er een topic over maakte.

Weer een brief van 'moordenaar' Nicky Verstappen

BinnenlandsEr is bij de politie weer een brief binnengekomen van een persoon die zich de moordenaar van Nicky Verstappen noemt. De politie weet bijna zeker dat de brief afkomstig is van de 36-jarige kluizenaar Eric A. uit Landgraaf., die al eerder de schuld op zich nam.

Volgens de politie en het Openbaar Ministerie heeft deze A. echter niets met de zaak te maken. Het betreft een psychisch gestoord persoon. Hij zat begin dit jaar enige tijd vast in verband met brieven die hij over de moord op de 11-jarige jongen had geschreven, maar werd later overgeplaatst naar een inrichting en enige tijd daarna vrijgelaten.

A. schreef al zes brieven over de moord, die hij achterliet bij het monument dat opgericht is ter nagedachtenis aan Nicky Verstappen. Hij schreef daarin onder meer: ''Geen haat rechtvaardigt deze daad, ze gaf me veel plezier'' en ''Doordat de politie heeft gefaald, heb ik het gehaald''

Een woordvoerder van de politie Limburg-Zuid laat vandaag in het AD weten: ''Het begint erg vervelend te worden. Dit kost ons energie, maar voor de ouders van Nicky is het nog veel vervelender.''

Eric A. werd onlangs ontslagen uit de psychiatrische inrichting, waar hij was opgenomen. Volgens zijn advocaat gaat het nog altijd niet goed met de ex-verdachte en heeft hij ernstige psychische problemen. Vooral na de arrestatie begin dit jaar zou hij nog meer in de war zijn geraakt.

Nicky Verstappen verdween in de vroege ochtend van 10 augustus 1998 uit een tent van Jeugdwerk Heibloem op een vakantiekamp op de Brunssummerheide. Die avond werd hij dood gevonden op ongeveer 1200 meter van het kamp aan de rand van een dennenbosje.

[LeMans] Uitslag eerste kwalificatie

Op het circuit van Le Mans is gisteravond de eerste kwalificatie voor de 24 uur van Le Mans verreden. Zoals gewoonlijk werd de kwalificatie opgesplitst in twee sessies van twee uur. Alle ogen waren natuurlijk gericht op het duel tussen Audi en Peugeot, maar ook in de andere klassen ligt de strijd helemaal open.

Na een half uur zette Frank Biela met de nummer één Audi met een 3:28.301 de snelste tijd neer, die later ook de snelste tijd van de sessie bleek. Hij werd gevolgd door de nummer zeven Peugeot en de nummer drie Audi. Maar na een uur kwam de rode vlag uit na een crash van Marco Apicella in de Lamborghini. De sessie werd nog wel afgemaakt, maar tegen die tijd begon het al te regenen.

Die regen zette ook door in de tweede sessie, die inmiddels in het donker werd verreden. Een kwartier voor het einde was het echter weer droog genoeg voor slicks. De tijd van Biela uit de eerste sessie werd al snel gebroken en daarna was het lang stuivertje wisselen tussen Peugeot en Audi, maar het was uiteindelijk de nummer acht Peugeot met Nicolas Sarrazin die met een 3:26.344 de voorlopige pole opeiste.

In de LMP2 klasse was de Zytek #33 van Barazi Epsilon de snelste, maar de ASM-Lola naderde wel tot op 1.6 seconden. Derde werd de Lola-Zytek van Binnie Motorsports. Bij de GT1's was de Aston Martin van Larbre Competition het snelst, op de voet gevolgd door de Oreca Saleen. De Corvette's kwamen niet verder dan een vierde en vijfde plaats.

In de GT2 was de uitslag zoals verwacht. De Scuderia Ecosse Ferrari klopte opnieuw de IMSA Porsche, zoals het hele jaar al gebeurt in de American Le Mans Series.

Vanavond is de tweede kwalificatie, waarin de definitieve startposities bepaald worden.

Uitslag eerste kwalificatie

PosKlasseTeamWagenRijdersTijd
1LMP1 Team Peugeot Total Peugeot 908 Hdi Lamy/Bourdais/Sarrazin 3:26.344
2LMP1 Audi Sport North America Audi R10 TDi Kristensen/Capello/McNish 572
3LMP1 Team Peugeot Total Peugeot 908 HDi Gene/Villeneuve/Minassian 1380
4LMP1 Audi Sport North America Audi R10 TDi Pirro/Biela/Werner 1957
5LMP1 Audi Sport Team Joest Audi R10 TDi Rockenfeller/Luhr/Prémat 3392
6LMP1 Pescarolo Sport Pescarolo-Judd Collard/Boullion/Dumas 7246
7LMP1 Courage Compétition Courage-AER LC70 Gounon/Moreau/Johansson 8827
8LMP1 Rollcentre Racing Pescarolo-Judd Hall/Barbosa/Short 9215
9LMP1 Racing For Holland Dome-Judd S.101 Bleekemolen/Lammers/Hart 9316
10LMP1 Création Autosportif Création-Judd CA07 Ortiz/Nakano/Campbell-Walter 9935
11LMP1 Charouz Racing Lola-Judd B07/17 Yoong/Mücke/Charouz 11393
12LMP1 Courage Compétition Courage-AER LC70 Frei/Cochet/Besson 12027
13LMP1 Pescarolo Sport Pescarolo-Judd Primat/Tinseau/Treluyer 12409
14LMP1 Swiss Spirit Lola-Audi B07/10 Fässler/Deletraz/Alexander 16282
15LMP2 Barazi Epsilon Zytek 07S/2 Fernandez/Kurosawa/Kerr 16282
16LMP1 Chamberlain Synergy Lola-AER B06/10 Berridge/Evans/Owen 17814
17LMP2 Quifel-ASM Team Lola-AER B05/40 Hughes/de Castro/Amaral 19494
18LMP2 Binnie Motorsports Lola-Zytek B05/40 Timpany/Binnie/Buncombe 21829
19LMP2 Team Bruichladdich Radical-AER SR9 Greaves/Moseley/Liddell 21988
20LMP2 Barazi Epsilon Zytek 07S/2 Ojjeh/Barazi/Vergers 22591
23LMGT1 Larbre Competition Aston Martin DBR9 Bouchut 24417
24LMGT1 Team Oreca Saleen S7R Ortelli/Ayari/Lapierre 24896
26LMGT1 Aston Martin Racing Aston Martin DBR9 Brabham/Rydell/Turner 26127
28LMGT1 Corvette Racing Corvette C6-R Magnussen/Fellows/O’Connell 26313
29LMGT1 Corvette Racing Corvette C6-R Gavin/Beretta/Papis 27193
39LMGT2 Scuderia Ecosse Ferrari F430 GT Kirkaldy/Niarchos/Mullen 37841
40LMGT2 IMSA Performance Porsche 911 GT3 RSR Lietz/Narac/Long 38278
41LMGT2 Risi Competizione Ferrari 430 GT Salo/Melo/Mowlem 39014
42LMGT2 Flying Lizard Motorsport Porsche 911 GT3 RSR Bergmeister/Neiman/Van Overbeek 39244
44LMGT2 Autorlando Sport Porsche 911 GT3 RSR Nielson/Ehret/Simonsen 41867

Boete voor te vroeg klokkenluidende pastoor

De gemeente Tilburg legt pastoor Harm Schilder (33) een dwangsom van 5000 euro op voor iedere keer dat hij zijn kerkklok in de vroege ochtend laat beieren.

Dat zei een woordvoerder van de gemeente Tilburg vandaag nadat de pastoor in het Brabants Dagblad aankondigde gewoon door te gaan met zijn ritueel. De gemeente stuurt Schilder nog een brief.

Elke werkdag om 07.15 uur roept Schilder zijn parochianen met het luiden van de kerkklok aan de Ringbaan-West op voor de vroege viering. Anderhalve maand geleden ontving hij een eerste waarschuwing van de gemeente omdat buurtbewoners aanhoudend klaagden over het klokgelui. De gemeente constateerde dat de geluidsnormen fors werden overschreden.

In een gesprek dat kort daarop volgde met milieuwethouder Marieke Moorman beloofde de pastoor van de Heilige Margarita Mariakerk dat hij op zoek zou gaan naar een kleinere klok die minder decibellen zou produceren. Om het nodige geld daarvoor in te zamelen kreeg hij tot vrijdag uitstel.

''De gemeente weigerde mee te betalen en bovendien zouden we ook met een kleinere klok weer in dezelfde discussie vervallen'', aldus pastoor Schilder. Volgens hem zal het niet zo'n vaart lopen met de dwangsom. Mocht die toch op zijn deurmat vallen, dan zal hij bezwaar aantekenen en een juridische strijd niet schuwen. De geestelijke wil dan zijn principiële gelijk halen om voortaan ongestoord de klok te luiden. ''Ik wil met niemand ruzie. Maar als onder druk van een boete de enige weg via de rechter is, dan moet het maar zo.''

13-jarige Brit zweeg tien jaar uit protest

Een 13-jarige jongen uit Groot-Brittannië heeft tien jaar lang bijna geen woord gesproken uit protest. Ben Grocock moest op 3-jarige leeftijd een amandeloperatie ondergaan. Daar was hij zo bang voor dat hij dreigde om nóóit meer te spreken als zijn ouders hem toch naar het ziekenhuis brachten.

Zijn ouders dachten dat dat wel mee zou vallen, maar de 3-jarige Ben hield zich aan zijn waarschuwing. Nu pas heeft Ben zijn protest eindelijk opgegeven en is hij begonnen met spreken. Ben praat nu voor het eerst met zijn leraren en vrienden.

De jongen sprak in het verleden ook wel eens, maar alleen tegen zijn broer en dan moest er verder niemand bij aanwezig zijn. Met alle andere mensen communiceerde hij alleen met geschreven nota's en met handsignalen

Volgens artsen lijdt de jongen aan 'selectieve zwijgzaamheid', een zeldzame angststoornis waardoor kinderen doodsbang zijn om in bepaalde situaties te praten. Hij ontwikkelde die angst door eerst uit protest tegen een andere angst - de operatie - te zwijgen. Dit ontwikkelde zich tot zo'n normale gewoonte dat hij simpelweg niet meer kon spreken met anderen, behoudens af en toe tegen zijn broer.

Verkoopcijfers Canada

Als voorproefje op de verkoopcijfers van Amerika die waarschijnlijk morgen bekend zijn hebben we nu alvast de Canadese verkoopcijfers.

Allereerst de hardware:

Wii - 37,300
DS - 35,900
PS2 - 18,200
PSP - 15,000
360 - 12,300
PS3 - 6,500
GBA - 6,100

Qua games zag het lijstje er zo uit:

Pokemon Diamond (DS, Nintendo) 24,900
Pokemon Pearl (DS, Nintendo) 19,500
Mario Party 8 (Wii, Nintendo) 17,700
Wii Play w/ Wii Remote (Wii, Nintendo) 16,000
Spider-Man 3 (PS2, Activision) 14,500
Forza Motorsport 2 (Xbox 360, Microsoft) 12,600
Super Paper Mario (Wii, Nintendo) 10,000
Command & Conquer 3: Tiberium Wars (Xbox 360, EA) 9,500
Spider-Man 3 (Xbox 360, Activision) 9,200
Guitar Hero II (Xbox 360, Activision) 9,000

De Amerikaanse verkoopcijfers zijn meestal vergelijkbaar met de Canadese verkopen, alleen dan een factor 10 zo hoog.

Softwareverkopen Japan, 2 maal PSP in top 10

Afgelopen week hebben maar liefst twee PSP-games de top 10 best verkochte games gehaald in Japan: een nieuwe DBZ game en de FF2 remake. Daarnaast is de nummer één een PS2 game en dus mag gesproken worden van een prima week voor Sony. Wat dit voor de hardwareverkopen betekent kunnen we jullie morgen vertellen.

De lijst:

GameConsolePublisherAantalTotaal
Pachinko/Pachislo Capture Serie 10: NGEPS2D380.58680.586
Eye TrainingDSNintendo62.537157.371
DBZ Another RoadPSPBandai Namco44.33744.337
Final Fantasy IIPSPSquare-Enix36.63736.637
Wii Sports WiiNintendo29.5701.687.388
Ouendan 2DSNintendo26.078139.988
Harvest MoonWiiMarvelous21.86621.866
Brain Training 2DSNintendo21.6804.349.623
Wii PlayWiiNintendo20.8971.376.899
New MarioDSNintendo19.7154.519.879

De nummers 11 t/m 30:

11./02. [WII] Resident Evil 4: Wii Edition (Capcom)
12./09. [NDS] More English Training (Nintendo)
13./13. [NDS] Mario Kart DS (Nintendo)
14./10. [NDS] Momotarou Dentetsu DS: Tokyo & Japan (Hudson)
15./17. [NDS] Brain Age (Nintendo)
16./12. [NDS] Kurikin: Nano Island Story (Nintendo)
17./22. [NDS] Prof. Layton and the Mysterious Village (Level 5)
18./16. [NDS] English Training (Nintendo)
19./15. [NDS] Yoshi's Island DS (Nintendo)
20./18. [NDS] Animal Crossing Wild World (Nintendo)
21./14. [WII] Super Paper Mario (Nintendo)
22./11. [PSP] Final Fantasy Tactics: The Lion War (Square-Enix)
23./20. [NDS] Kanji Brain Test 2M (IE Institute)
24./00. [NDS] Detailed Japanese History B Total Training (Bandai-Namco)
25./00. [NDS] Stock Trader Shun (Capcom)
26./21. [WII] Big Brain Academy: Wii Degree (Nintendo)
27./25. [NDS] Phoenix Wright 4 (Capcom)
28./28. [NDS] Kekkaishi: Tale of the Raven Forest (Bandai-Namco)
29./27. [NDS] Common Knowledge Training (Nintendo)
30./00. [NDS] Detailed World History B Total Training (Bandai-Namco)

De verdeling per console:

NDS - 20
WII - 6
PSP - 3
PS2 - 1

Broek op de kont? Boete terstond

Icoon Not Safe For Work (NSFW)Mensen in Delcambre, een plaatsje in de Amerikaanse staat Louisiana, kunnen de broek voortaan beter normaal op de kont houden. De gemeenteraad heeft deze week unaniem besloten dat het verboden wordt met een afgezakte broek rond te lopen.

De mensen die de broek toch liever iets lager hebben, riskeren een gevangenisstraf van maximaal zes maanden en een boete van vijfhonderd dollar, omdat de openbare eerbaarheid geschonden wordt. Raadslid Albert Roy, die het verbod voorstelde, vindt de straf te zwaar. "Ik had iets van een boete van 25 dollar in gedachten", aldus Roy.

Volgens een aantal bewoners is de maatregel speciaal tegen zwarten gericht. Laaghangende broeken zouden volgens hen bij de hiphopcultuur horen. Burgemeester Carol Broussard is het daar niet mee eens, volgens hem "dragen blanke mensen ook afgezakte broeken".

Met dank aan Bilious en Pindaatje voor de submit.

Vaticaan steunt Amnesty International niet langer

De Rooms-Katholieke Kerk geeft Amnesty International niet langer financiële steun omdat de mensenrechtenorganisatie volgens het Vaticaan voorstander van abortus is geworden. Dat maakte het Vaticaan gisteren bekend.

Volgens voorzitter Renato Martino van de Pontificale Raad voor Rechtvaardigheid en Vrede is het besluit de ''onvermijdelijke consequentie'' van een recent besluit van het bestuur van Amnesty. Dat besloot onlangs vrouwen te gaan steunen die abortus willen omdat ze verkracht zijn of omdat hun leven gevaar loopt door de zwangerschap.

Volgens Martino is de mensenrechtenorganisatie ''gezwicht voor druk'' van organisaties die abortus propageren. Het Vaticaan wilde niet zeggen hoeveel geld het geeft aan Amnesty.

Amnesty liet in een reactie weten dat ze nog nooit enige financiële steun van het Vaticaan of enige andere rooms-katholieke instelling, als officieel verlengstuk van het Vaticaan, heeft ontvangen.

Martino gaf gisteren overigens ook aan dat niet alleen alle katholieke organisaties maar ook álle individuele katholieken geen steun meer aan Amnesty moeten geven. In de officiële verklaring op de website van Radio Vaticaan ontbreekt evenwel het stuk over individuele rooms-katholieken om niet langer Amnesty te steunen. Een woordvoerder van Martino bevestigde echter dat de kardinaal wel degelijk van mening is dat rooms-katholieken hun donaties aan Amnesty moeten staken.

Met dank aan calvobbes en KRIBBET voor de submit.

Eerste vrouwelijke bisschop

Icoon BuitenlandsLatijns-Amerika en het Caraïbisch gebied hebben hun eerste vrouwelijke bisschop. De 69-jarige predikante Nerva Cot Aguilera is afgelopen zondag door de Episcopale Kerk (Anglicaanse Kerk) tot bisschop gewijd. De plechtigheid vond plaats in de kathedraal van de Episcopale Kerk in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Veel hoge kerkelijke leiders woonden de dienst bij, waaronder de bisschoppen uit Panama, Haïti, Miami en Canada. Zelfs een vertegenwoordiger van de regerende Communistische partij in het atheïstische Cuba was aanwezig. De kerk zat helemaal vol. Alleen iemand van de Katholieke Kerk, die in het land de meeste gelovigen heeft, ontbrak. De predikante is de achttiende vrouwelijke bisschop van de wereld.

PSV wil Braziliaans talent op goal

PSV vindt één nieuwe keeper niet genoeg. Na het aantrekken van Bas Roorda willen de Eindhovenaren ook het Braziliaanse talent Cassio Ramos binnenhalen.
De 20-jarige Cassio Ramos is op dit moment vierde keeper bij Grêmio. Afgelopen oktober maakte hij zijn debuut in de hoogste divisie tegen Fluminense maar daar bleef het ook bij voor de jeugdinternational.

PSV kwam Ramos in januari op het spoor tijdens het Zuid-Amerikaanse kampioenschap Onder-20 in Paraguay. Hij was daar één van de uitblinkers van het toernooi. PSV wil naast Roorda nog een keeper aantrekken omdat de kans bestaat dat Oscar Moens stopt met keepen.

Hypeting


Hoe meer games er gemaakt worden hoe meer marketing-power er door grote bedrijven wordt gebruikt om deze spellen in beeld te krijgen. Zo is er op dit moment een enorme marketing campagne aan de gang voor de Spiderman 3 spellen; in iedere grote speelgoedwinkel is er wel een demo set-up te zien waar zowel kinderen, ouders en gamers kunnen zien hoe het spel eruit ziet en hoe spectaculair het wel niet is.
Het is de uitgevers doel om zoveel mogelijk aandacht op hun product te brengen dat mensen het kopen, soms voordat het spel zelfs uitkomt. Kosten hiervoor zijn niet belangrijk, als het maar groots aangekondigd wordt en overal overduidelijk in de schappen staat.

CD: Legiac - Mings Feaner

Uit de stal van ons eigen elektronische muzieklabel Sending Orbs is een nieuw raspaard verschenen. De gebroeders Funcken, beter bekend als Funckarma, slaan de handen ineen met synth-specialist Cor Bolten. Deze samenwerking levert de tweede release op van het label dit jaar: Legiac. Funckarma heeft zich al bewezen in het verleden, maar tracht met deze uitgave nog een hoogtepuntje aan hun lijst toe te voegen.

Aantal vergiftigingen door medicijnen toegenomen

Icoon GezondheidHet aantal vergiftigingen door vrij verkrijgbare medicijnen, zoals de pijnstillers paracetamol en ibuprofen, is fors toegenomen. Dat maakte het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) vandaag bekend.

Het instituut kreeg van april 2005 tot november vorig jaar 321 meldingen van vergiftigingen door medicatiefouten. In ruim 70 procent van de gevallen werd de fout thuis gemaakt.

In veel gevallen zijn er verkeerde medicijnen meegegeven, of wordt er een doseringsfout gemaakt. Het aantal vergiftigingen door vrij verkrijgbare medicijnen stijgt al jaren.

Het NVIC, onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), kreeg vorig jaar ruim 37.000 verzoeken binnen om informatie over acute vergiftigingen, 5 procent meer dan in 2004. Dan gaat het om vergiftiging door medicijnen of drugs. Het aantal meldingen over drugs nam voor het eerst sinds lange tijd af, met 17 procent naar 1146 in 2006

Boek: Andy McNab en Robert Rigby - Vergelding

SubheaderIn het eerste deel konden we lezen hoe Danny zijn grootvader, een SAS-agent, redde terwijl de kogels om hen heen vlogen en ze samen onderdoken in Spanje. In deel twee zien we Danny en Fergus Watts terug in Spanje, waar ze, nog altijd ondergedoken, een theekraampje hebben. Terwijl Engeland beeft onder een zelfmoordaanslag door een tiener, doen ze hun best om onopgemerkt te blijven en Fergus gebruikt daarbij ook zijn jarenlange training. Ze worden ontdekt, maar ontsnappen gelukkig aan het noodlot. De hulp komt uit een onverwachte hoek zodat ze na een half jaar eindelijk weer op Engelse bodem zijn en Danny eindelijk Elena, zijn vriendin en het computergenie, weer in zijn armen kan sluiten. Maar het kat-en-muisspel is nog lang niet afgelopen. Intussen volgen er nog meer zelfmoordaanslagen, iedere keer weer gepleegd door een tiener.

Proces tegen Bouterse kan beginnen

Icoon MisdaadNiks staat meer in de weg om een proces te beginnen tegen oud-legerleider Desi Bouterse en andere verdachten van de Decembermoorden in Suriname in 1982. Het Hof van Justitie heeft alle bezwaarschriften tegen het proces afgewezen.

De krijgsraad had vorig jaar de bezwaarschriften al afgewezen. Maar de verdachten gingen in hoger beroep bij het hof. Ze zijn het oneens met de gronden waarop het Openbaar Ministerie hun vervolging gebaseerd heeft. Zo vinden zij de verklaringen van de getuigen ondeugdelijk.

Tijdens de Decembermoorden in 1982 werden vijftien prominente tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse geëxecuteerd in Fort Zeelandia. Bouterse wordt als hoofdverdachte beschouwd.

TBS maatregel voor hangjongeren

Icoon BinnenlandsHardnekkige hangjongeren moeten naast gewone straffen met een tbs-achtige maatregel bestraft kunnen worden. Dat heeft stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch van Slotervaart (PvdA) gisteren voor de Tweede Kamer gezegd. Deze maatregel moet pas eindigen als de jongere een vak heeft geleerd en is heropgevoed tot fatsoenlijk burger.

Marcouch heeft de leiding over een van de moeilijkste probleemwijken van Amsterdam, en heeft zijn buik vol van het 'tuig' dat daar rondloopt. Volgens de voormalig politieman maken ze de buurten onveilig, intimideren ze goedwillende burgers en willen ze niks. Van de term 'hangjongere' wil hij niet spreken. Dan lijkt het net of deze groep zich verveelt, en dat het probleem met "nog meer welzijnswerk en verwennerij" opgelost kan worden.

Marcouch is van mening dat deze aanpak nodig is, omdat de ouders in deze gevallen het niet meer aankunnen. "Ik pleit voor een tbs-achtige maatregel naast de gewone straf van de rechter. Een van het type: we weten wanneer die ingaat, maar niet wanneer die eindigt. Dat betekent opsluiten in een gesloten inrichting waar ze een vak leren en waar ze worden geresocialiseerd. Pas als ze klaar zijn en zichzelf kunnen redden in de samenleving laten we ze weer gaan."

Tweede Kamerlid Staf Depla (PvdA) steunt Marcouch. Volgens Depla is het hard, maar sociaal. "Onderwijs is het beste dat je die jongeren kunt geven, maar dat kan kennelijk niet op een gewone school. Daar zijn internaten voor nodig."

CD: Caliban - The Awakening

De Duitse band Caliban perst er albums uit alsof ze op de hielen worden gezeten door de duivel. In acht jaar zijn er evenzoveel cd's verschenen (de twee Split Program-cd's meegerekend). The Awakening bevat twaalf metalcore-nummers waarin zanger Andy Dörners helse stem wordt afgewisseld met de engelenstem van gitarist Denis Schmidt. Dit geeft Caliban een kenmerkend en bijzonder geluid. Gecombineerd met snoeiharde gitaar en drums, is dit letterlijk een wakker schuddend album.

[EK-21] Couceiro hekelt arbitrage

José Couceiro, de bondscoach van Jong Portugal, was gisteravond na afloop van de 2-1 nederlaag tegen Oranje boos op alles en iedereen.

Vooral de Duitse scheidsrechter Knut Kircher moest het ontgelden. Kircher gaf in de eerste helft een makkelijke penalty weg, terwijl de Portugezen aan het einde van de eerste helft misschien wel meer recht hadden op een strafschop. "Ik ben in 31 jaar nog nooit naar de tribune gestuurd. Deze man presteerde het wel. Ook hadden we een strafschop moeten hebben. Hij was partijdig", aldus de oefenmeester die ook nog wat woorden voor zijn collega De Haan had. "Hij vertelde vooraf dat we niet zo'n goed team hadden. Dat is een gebrek aan respect."

Sharapova opent grasseizoen goed

Op jacht naar haar tweede titel op Wimbledon is de Russische Maria Sharapova goed begonnen. Sharapova, die het grastoernooi in 2004 wist te winnen, was bij het WTA-toernooi in Birmingham met 6-4 en 6-0 te sterk voor de Amerikaanse Lilia Osterloh. In de volgende ronde treft de als eerste geplaatste Sharapova de Oostenrijkse Tamira Paszek.

Ook Jelena Jankovic had succes.De Servische halvefinaliste van Roland Garros was met 6-4 en 6-1 te sterk voor de Bulgaarse Tsvetana Pironkova.

Dekker weer pijnvrij op de fiets

Thomas Dekker hoeft zich niet meer intensief te laten behandelen aan zijn bovenbeen. Sinds afgelopen maandag kan de 22-jarige wielrenner van Rabobank weer pijnvrij trainen.

Hierdoor lijkt hij op tijd fit te zijn voor zijn eerste deelname aan de Tour de France over 3,5 week. Vorige week moest Dekker nog afzeggen voor de Ronde van Luxemburg vanwege een geïrriteerd bot in zijn bovenbeen. Even was de vrees dat Dekker, net als in 2006 , een streep kon zetten door zijn deelname aan de Tour. Vorig jaar kampte Dekker met een virusinfectie.

Door de succesvol verlopen behandeling in het ziekenhuis kan Dekker zich nu pijnvrij voorbereiden op de Ronde van Zwitserland, die aankomende zaterdag van start gaat. "Het is super dat ik weer pijnvrij kan trainen, je wilt niet weten hoe vervelend het is als je continu aan die blessure moet denken tijdens het trainen. Ik wil tijdens het trainen aan de Tour en andere mooie koersen denken, niet aan mijn heup," aldus Dekker.

[EK-21] De Haan: "Fantastisch en niet verwacht"

Nederland plaatste zich gisteren door de 2-1 overwinning op Portugal voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking én voor de halve finale van het EK.

"Fantastisch, want ik had het van te voren niet verwacht,” aldus bondscoach Foppe de Haan. "Eigenlijk is het onvoorstelbaar met alle kwaliteit die er niet is, maar wel had kunnen zijn. Portugal was goed, maar ik moet een groot compliment maken aan mijn spelers. Ze zijn blijven werken en daardoor hebben we gewonnen. Ondanks het overwicht van Portugal hebben ze niet veel kansen gekregen. Achterin staat het bij ons als een huis, dat is wel duidelijk.”

Ryan Donk vierde na plaatsing voor de Spelen feest op het veld in Groningen gekleed in een ondershirt met een heel bijzondere tekst. Op de voorkant stond: 'Voor Sammy. Dit toernooi is voor jou'. En op de achterkant: 'Ik houd van jou'. De boodschap van de AZ-er was gericht aan zijn zusje, die kort voor het toernooi zware verwondingen opliep bij een verkeersongeluk.

Uitslag eindexamens vandaag bekend

Icoon ExamenRuim 86 duizend eindexamenkandidaten van het havo en vwo krijgen vandaag te horen of zij geslaagd zijn of niet. Gisteren werden de cijfers van het vmbo al vrijgegeven. Tweehonderdduizend leerlingen legden dit jaar examen af.

De examens van dit jaar zorgden voor een stortregen aan klachten bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Er kwamen ruim 91.000 klachten binnen, tegen 78.500 vorig jaar. Havo-leerlingen klaagden het meest: 39.000 keer. Zevenduizend keer werd geklaagd over het examen geschiedenis.

Vwo deed het wat rustiger aan: over die examens kwamen 35.000 klachten binnen. De meesten gingen over de examens geschiedenis en aardrijkskunde.

Vmbo'ers klaagden 16.000 keer, en dan vooral over wiskunde, Engels, natuurkunde en scheikunde.

Politie pakt 6-jarige beroepscrimineel aan

Icoon MisdaadEen zesjarige jongen uit het Engelse Derby kreeg onlangs een dwingende brief van de politie. Peter Akers moest al zijn misdaden opbiechten en werd hulp aangeboden om van zijn drugsprobleem af te komen.

Het bleek om een vergissing te gaan. De kleuter was verwisseld met iemand anders. Zijn moeder Christine (39) ziet de humor er wel van in. "Peter's enige misdaad is het stelen van de snoepjes van zijn zus. Ik wilde hem nog naar het politiebureau meenemen zodat hij het niet opruimen van zijn kamer zou bekennen!"

De plaatselijke politie heeft inmiddels excuses aangeboden.

Met dank aan KRIBBET voor de submit.

Vermist meisje uit Almelo terecht

Icoon PolitieStephanie Brummer uit Almelo is weer terecht. Vorige week maandag werd zij voor het laatst gezien in het centrum van Almelo.

Nadat de politie tevergeefs naar haar verblijfplaats had gezocht, werd maandag een opsporingsbericht verstuurd. Dankzij een tip konden agenten woensdagmiddag haar verblijfplaats achterhalen.

In het kader van haar privacy wordt er nog even niet ingegaan op de plek waar ze werd aangetroffen en waar ze sinds 4 juni is geweest. Ook over het waarom van haar tijdelijke verdwijning wordt op dit moment niks bekend gemaakt.


Stephanie Brummer

Met dank aan el_godi en neegij voor de herschreven submit.

'Baby probleemouders meteen weghalen'

Icoon JustitieEen baby van ouders van wie eerder is gebleken dat zij een ernstig gevaar voor hun kinderen zijn, moet direct na de geboorte uit huis geplaatst worden. Dat zegt directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland in het AD. ''Als deskundigen het erover eens zijn dat het onverstandig is van iemand om zwanger te worden, dan moet een net geboren kind meteen kunnen worden weggehaald'', aldus Van Gennip.

Van Gennip houdt zijn pleidooi naar aanleiding van een rechtszaak tegen een moeder die vermoedelijk haar baby mishandelde, met dodelijke afloop. In die zaak, waarin de rechtbank in Rotterdam vrijdag uitspraak doet, eiste de officier van justitie onder meer dat de reclassering bij de vrouw zal aandringen op sterilisatie.

Omroepen verliezen monopolie tv-gidsen

Icoon TelevisieDe publieke omroepen moeten aan iedereen bekend gaan maken wanneer zij hun programma's uitzenden. Een krappe meerderheid in de Tweede Kamer steunt een wetsvoorstel van D66 en VVD die dit moet regelen. Het vrijgeven van de programmagegevens leidt ertoe dat de omroepen hun monopolie op de tv-gidsen verliezen.

Behalve de initiatiefnemers hebben gisteren ook PvdA, Partij voor de Vrijheid, GroenLinks en de Partij voor de Dieren gezegd dat de publieke omroepen hun programmagegevens openbaar moeten maken. Op dit moment weigeren zij deze gegevens vrij te geven aan uitgeverijen die ook een tv-gids willen beginnen.

PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren eisen wel dat de omroepen compensatie krijgen. Als uitgeverijen hun eigen gidsen gaan uitgeven, kunnen de publieke omroepen abonnees verliezen. De verminderde inkomsten mogen niet leiden tot slechtere programma's van deze omroepen, stellen de drie partijen.

Voor CDA en SP is deze vrees reden om het wetsvoorstel te verwerpen. Zij zijn er zeker van dat openbaarmaking van de programmagegevens de positie van de publieke omroepen zal verzwakken. De SP denkt dat het verlies aan inkomsten 20 miljoen euro kan bedragen.

CDA en SP denken verder dat het intellectuele eigendom van de programmagegevens bij de omroepen ligt, waardoor zij de informatie niet vrij hoeven te geven.

Binnenkort ook in de Donald Duck?

Supers stoppen verkoop vlees onverdoofde biggen

Icoon Opmerkelijk

Supermarkten verkopen vanaf 2009 geen vlees meer van mannelijke biggetjes die onverdoofd zijn gecastreerd. De koepelorganisatie van supermarkten CBL heeft dat bekendgemaakt in het RTL-Nieuws. Het CBL zegt het niet meer van deze tijd te vinden om de biggen zo te laten lijden.

De biggen moeten worden gecastreerd omdat hun vlees anders een nare geur zou krijgen. Tot nu toe namen de meeste varkenshouders niet de moeite om de dieren tijdens de castratie te verdoven.
Met name de Partij voor de Dieren voerde de afgelopen tijd actie om een eind te maken aan het onverdoofd castreren van de biggen. Het CBL gaat ook eisen stellen aan 'duurzame' en verantwoorde vangst en kweek van vis.


Wordt voortaan met verdoving 'geholpen'

Minister zwijgt over liquidaties door informanten

Icoon JustitieMinister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) kan nog niet inhoudelijk ingaan op recente berichten dat politie-informanten de afgelopen jaren liquidaties in het criminele circuit hebben uitgevoerd. Dat heeft hij de Tweede Kamer geschreven.

Het NOS Journaal meldde begin deze maand dat de gegevens over de informanten staan in het dossier van het Openbaar Ministerie (OM) over een reeks moorden, waaronder die op vastgoedhandelaar Kees Houtman. GroenLinks en de PvdA hadden de bewindsman daarop om opheldering gevraagd. Ze wilden weten of de inzet van politie-informanten binnen de geldende regels valt.

''Mij is niet gebleken dat in deze zaken niet is gehandeld in overeenstemming met de regelgeving'', stelt Hirsch Ballin. Omdat de strafzaken nog lopen, kan hij er ''in het belang van een goede rechtsgang'' verder niet op ingaan. Wel meldt de minister in het algemeen dat informanten geen strafbare feiten mogen plegen. Doen ze dat wel, dan kan dat tot onderzoek en eventueel tot vervolging leiden. Volgens de NOS staat in het OM-dossier dat de verdachte schutters al voor de politie werkten in de tijd dat zij de moorden pleegden.

GroenLinks-Kamerlid Naïma Azough neemt voorlopig genoegen met de reactie van de minister. Ze vindt het belangrijk dat Hirsch Ballin stelt dat er aan de regels is voldaan. Als de rechtszaak is afgerond, zal ze mogelijk nadere vragen over de kwestie stellen, zo liet ze woensdag weten.


CSI in de polder

Bioscoopfilm over paardendrama Marrum

Icoon ShowbizzHet paardendrama in Marrum wordt nagenoeg zeker onderwerp van een bioscoopfilm. Mickey Nijboer, bedenker van de reddingsactie, heeft een exclusieve deal met producent Four One.Media in Amsterdam getekend.

"We mogen meeschrijven aan het script, maar we worden er niet rijk van", aldus Nijboer woensdag. De producent is in onderhandeling met RTL Nederland "en nog een andere partij" over de financiering van de film.

De redding van de paarden op 3 november vorig jaar was wereldnieuws. Voor de film worden beelden van de echte redding gebruikt, omdat het nagenoeg onmogelijk is dat na te spelen. De familiefilm kost 1,5 à 2 miljoen euro en moet rond kerst 2008 in de bioscoop draaien, aldus uitvoerend producent Rogier Visser van Four One.Media.

Opening Betuweroute rechtstreeks op tv

Icoon BinnenlandsDe officiële opening van de Betuweroute wordt zaterdag rechtstreeks uitgezonden op tv bij de NOS. De uitzending is te zien tussen 14.00 en 15.30 uur op Nederland 2. Dat heeft de NOS laten weten. Koningin Beatrix stelt het goederenspoor zaterdag officieel in gebruik.

Aan de Betuweroute is tien jaar lang gebouwd. Het resultaat is een nieuwe spoorlijn van 160 kilometer, dwars door Nederland. De route, die loopt van de Maasvlakte tot aan de grens bij Zevenaar, verbindt de Rotterdamse haven rechtstreeks met het Europese achterland.

Mag het een miljardje meer zijn?

'Belt u voor meneer De Leeuw, toets 1'

Icoon Opmerkelijk''Ik ben op zoek naar meneer De Leeuw'', hoorden de receptionisten van Ouwehands Dierenpark de afgelopen twee weken regelmatig. Honderden mensen belden het park na een sms'je waarin gevraagd werd meneer De Leeuw te bellen, met daarbij het telefoonnummer van Ouwehands. Het park denkt het slachtoffer te zijn van een sms-grap, zei een woordvoerder woensdag.

''Het is vreselijk, hoe vaak we gebeld werden'', aldus de woordvoerder. ''Op sommige dagen werden we om de zes seconden gebeld door iemand die op zoek was naar meneer De Leeuw.''

Inmiddels horen mensen die het nummer van het dierenpark draaien een bandje met daarop de tekst: ''Belt u voor meneer De Leeuw, toets dan 1.'' Daarna legt het park uit dat het gaat om een zogeheten ketting-sms en dat het gaat om een grap. Het park vraagt bellers de sms uit hun mobiele telefoon te verwijderen. Wie verantwoordelijk is voor de grap is onduidelijk. In februari overkwam dierenpark Emmen hetzelfde, waarna het park ook een antwoordapparaat inzette. Eerder deze maand werd attractiepark de Efteling eveneens platgebeld. Daar vroegen mensen naar meneer Gijs.


Meneer de Leeuw blijft er kalm onder



Met dank aan Pindaatje voor de submit.

Acties onder gemeenteambtenaar dreigen

Icoon StakingEr dreigen acties onder gemeenteambtenaren. De vakbonden hebben het eindbod van de gemeenten voor een nieuwe CAO voor gemeenteambtenaren afgewezen. De onderhandelaars waren volgens AbvaKabo FNV boos omdat de gemeenten na drie gesprekken al met een eindbod kwamen. De vakbonden sluiten daarom acties niet uit.

De bonden eisen onder meer salarisverhoging en opbouw van een dertiende maand. Ook willen ze dat hoger opgeleiden beter worden betaald en meer extra's krijgen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwijt de vakbonden halsstarrig te zijn. Die zouden door hun hoge eisen de onderhandelingen op slot hebben gegooid.

Carice van Houten in nieuwe Tom Cruise film

Icoon FilmActrice Carice van Houten krijgt een rol in een nieuwe film met Tom Cruise. In de film 'Valkyrie', over een waargebeurde aanslag op Adolf Hitler, speelt ze de vrouw van Cruise. Regisseur van de film is Bryan Singer. Hij is de regisseur van onder andere de thriller The Usual Suspects en van de eerste twee X-Men-films. De opnames vinden plaats in juli en oktober in Berlijn.

Carice van Houten speelt dit jaar in nog twee Engelstalige produkties. Zo heeft ze een rol in een film van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Ingrid Jonker in de speelfilm Smoke and Ochre.

Van Houten staat in de internationale belangstelling sinds haar hoofdrol in Zwartboek van Paul Verhoeven.

Met dank aan Dinobaby voor de submit.

In the picture! (met prijs)


Verzin een onderschrift bij deze foto!

Na maanden TBS mag zoon Verdonk weer naar buiten

En de top-5:

5: SillyWalks : " Met omstreden groet bewijst Rutte toch wèl echt rechts te zijn"

4: retanik : " Rita: "hij is dan wel niet zwart, maar kunnen we deze mongool ook niet uitzetten?"

3: Jordy-Br : "Plaatsvervangende schaamte bij kinderlijk enthousiasme Rutte."

2: Xessive : "Verdonk: ‘Zou ik nog bij Geert terecht kunnen?'"

Update: Leukste onderschrift verzonnen en nr 1: kapitein-seppos

Jenga is de eerste die meedingt naar de weekprijs van week 2.

PeJaKo is de tweede die meedingt naar de weekprijs van week 2.

kapitein-seppos  is de derde die meedingt naar de weekprijs van week 2.

Er valt wat te winnen! In verband met de naderende zomer geven we de komende maand iedere week een schitterde USB-ventilator weg bij In the picture!. Dat gaat als volgt: vrijdag, maandag en woensdag is er een In the Picture! waarbij het leukste onderschrift wordt gekozen. Op donderdag kiezen we dan de weekwinnaar. Uiteraard allemaal zoals gebruikelijk volledig subjectief...

Dit is trouwens niet zomaar een USB-vantilator maar een erg goeie. De Mistral? heeft roem verworven, doordat het de beste USB-ventilator op de markt is. Hij bezit de grootste en beste motor van allemaal met 10.000 rotaties per minuut en zal je zeer zeker koel houden.

previous picture

Update: We hebben erg goed nieuws: Megagadgets.nl heeft deze actie geadopteerd en daarom loopt deze nu door tot 17 juli. Superactie van Megagadgets.nl!

Telefonische enquête

"Ring! Ring!"
"Met bazbo."
"Goedenavond. U spreekt met Amanda Gleufgeur van Onderzoeksgroep 'De Loep'. Komt het gelegen dat ik u bel?"
"Maar natuurlijk."
"We zijn momenteel bezig met een onderzoek naar telefonische enquêtes. Het onderzoek zal ongeveer vijf à tien minuten in beslag nemen. Bent u bereid om mee te werken?"
"Vanzelf."
"Fijn. Dank u wel."
"Graag gedaan. Tot ziens."

Jong Oranje plaatst zich voor Olympische Spelen

Icoon Nederlands ElftalDe voetballers van Jong Oranje hebben gisteravond een voortreffelijke prestatie geleverd. De ploeg knokte zich naar een zwaarbevochte 2-1 overwinning op het Europees kampioenschap tegen Jong Portugal. Het elftal van bondscoach Foppe de Haan verzekerde zich zo van de halve finales en daardoor van deelname aan de Olympische Spelen in Peking volgend jaar. Dat was Nederland niet meer gelukt sinds 1952.

Jong Oranje voldeed met de kwalificatie voor de Spelen aan de vooraf uitgesproken doelstelling. De grootste druk is daardoor weg. Vanaf nu kan De Haan met zijn team op een iets meer 'ontspannen' wijze toewerken naar het met succes verdedigen van de Europese titel, die de Nederlandse talenten vorig jaar in Portugal wonnen.

Niet verwacht
Dat Nederland zich al na twee duels zou plaatsen voor de halve finales had De Haan niet verwacht. De 63-jarige Fries beschikt over een kwalitatief mindere selectie dan in 2006, toen onder anderen Klaas-Jan Huntelaar, Stijn Schaars, Demy de Zeeuw en Romeo Castelen nog meededen.

Bovendien kreeg De Haan kort voor aanvang van het duel tegen Portugal een behoorlijke domper te verwerken. De coach vernam dat het toernooi voor Ismaïl Aissati definitief over is. De middenvelder raakte zondag geblesseerd in het openingsduel tegen Israël (1-0). In eerste instantie leek de blessure mee te vallen, maar woensdag bleek dat Aissati toch een scheurtje in de binnenmeniscus van zijn rechterknie had opgelopen. Hij laat zich bij zijn club PSV behandelen en verder onderzoeken.

Verder liet De Haan Haris Medunjanin buiten het basisteam. De speler van AZ stelde teleur in de eerste wedstrijd en hield zich niet aan gemaakte afspraken. Royston Drenthe schoof door naar de plek van linkermiddenvelder, met succes.

Jong Portugal, vooraf gezien als een van de grootste favorieten voor de eindzege, maakte net als tegen Jong België (0-0) in de eerste helft niet zoveel indruk.Nederland opende na een half uur met het nodige geluk de score. Aanvaller Maceo Rigters ging in het strafschopgebied neer na voorzichtig contact met doelman Paulo Ribeiro. Babel benutte de strafschop: 1-0.

Na de pauze nam Portugal steeds meer de regie over. Jong Oranje kreeg steeds meer moeite met de snelle Portugese aanvallers. Op het moment dat de gelijkmaker aanstaande leek, stond Drenthe op. Na een fraaie dribbel, bezorgde de Rotterdammer de bal bij Rigters.

De aanvaller van NAC schoot raak: 2-0. De euforie in stadion Euroborg maakte snel plaats na een knappe vrije trap van Miguel Veloso: 2-1. Even later was een nieuwe vreugde-uitbarsting alsnog daar, toen scheidsrechter Knut Kircher het laatste fluitsignaal gaf.

-
Zie voor meer sportnieuws FOK!sport.

Website voor No More Heroes

De Capcom-game No More Heroes voor de Wii heeft een eigen plaatsje op het wereldwijde web gekregen. Op dit moment is er nog niet heel veel te beleven, er staat enkel een countdown op de site (welke over 8 dagen afloopt).

Wat er precies gaat gebeuren nadat de countdown is afgelopen is nog niet bekend. Waarschijnlijk telt de countdown af naar het klaarzijn van de site en krijgen we op die dag ook nieuwe info.

De site kun je vinden door eventjes op het sterretje te klikken: *

Soul Calibur IV officieel aangekondigd

Bandai Namco heeft een nieuw deel in de Soul Calibur reeks aangekondigd: Soul Calibur IV.

Oude bekenden als Ivy, Mitsurugi en Nightmare zullen we weer terug gaan zien, maar er zullen uiteraard ook nieuwe personages in de game zitten.

Bandai Namco is van plan om realistische stages te creëren welke ook nog eens interactief moeten zijn. Daarnaast willen ze de game in een HD resolutie van 1080p laten lopen tegen 60 fps. De game is op dit moment voor zo'n 30% af.

De game gaat verschijnen voor de PS3 en de Xbox 360, maar wanneer precies is nog niet bekend. Enkel het jaartal, 2008, is bekend. In de tussentijd kun je in ieder geval jezelf vermaken met de teaser die vrijgegeven is. *KLIK*.

Nieuw Wii-project: Capucine

Een Frans development team werkt aan een nieuwe game voor de Wii genaamd Capucine. Capucine is een adventure-game dat verteld wordt als een sprookje. Centraal in de game staan schaduw en licht.

De game speelt zich af in een wereld waar alles dood is. De speler bestuurt een kind dat een 'capucine' (bloem van Oost-Indische kers) vastheeft. Deze bloem zorgt ervoor dat ze kan overleven in de verlaten wereld.

De bloem zorgt er verder niet alleen voor dat het meisje kan overleven, maar zorgt er ook voor dat ze leven kan doorgeven aan haar omgeving. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld bomen opzij gaan die eerder haar weg versperden. Ondertussen moet het meisje oppassen voor de schaduwen die snode plannen met het meisje hebben...

Het uiteindelijke doel van het spel is het reanimeren van de hele wereld zodat er weer fijn in geleefd kan worden. Er is van de game nog niet heel veel bekend buiten een aantal screens en een filmpje. De developer heeft ook nog geen publisher voor de game en daardoor is een release nog niet zeker.

Trein botst op auto in Breda

Icoon VervoerIn Breda is een trein woensdagavond rond kwart voor acht tegen een auto gebotst. De auto kwam nog om onbekende reden tot stilstand op de spoorwegovergang. De drie mensen die in de auto zaten konden op tijd uit de auto komen, de auto werd enkele honderden meters meegesleurd. Eén passagier raakte lichtgewond.

Het ongeluk vond plaats ter hoogte van de Gageldonkseweg en de Steenakkerstraat. Het treinverkeer tussen Lage Zwaluwe en Breda is gestremd en er waren vertragingen.


Treinongeluk in Breda

Met dank aan Exyge-II voor de submit.

"PS3 en Xbox 360 te complex"

Square-Enix, hofleverancier van Japanse RPG's, heeft in de persoon van Yoichi Wada gezegd dat de PS3 en de Xbox 360 nu nog te complex en 'over-engineered' zijn. Ze verwachten dat ze het over een jaar of twee beter gaan doen: There are too many specs - and you also need a high-definition TV, a broadband connection and a deep knowledge of gaming - these consoles are mismatched to today’s environment. In a year or two years they will fare better.

Ondertussen richt Square-Enix hun pijlen op de handhelds en dan vooral op de Nintendo DS. Een voorbeeld hiervan is het verplaatsen van de Dragon Quest serie van de PlayStation 2 naar de Nintendo DS: We chose the Nintendo DS because the widest array of people use it, including people who previously did not play games before.

There is a new breed of gamers in the market - we have to make games for all kinds of people. In the old days, we could just focus on the PlayStation or the Game Boy, but the environment has changed completely.

Walvis met 117 jaar oude harpoen

Icoon OpmerkelijkEen Groenlandse walvis heeft langer dan een eeuw met een ontplofte harpoen rondgezwommen. Daar kwam men achter toen de walvis het bij een jacht afgelopen maand niet overleefde. Tussen de lagen vet kwam men delen van een meer dan een eeuw oude harpoen tegen.

Het New Bedford Whaling Museum zegt dat het een metalen cilinder betreft waar explosieven in zaten. Zij hebben berekend dat de harpoen rond 1890 in de walvis moet zijn geschoten. De lading is wel ontploft, maar het dier is er uiteindelijk niet aan overleden. Men denkt ook dat de walvis meer dan een eeuw pijn moet hebben gevoeld.

De walvis was zo’n 130 jaar oud. Dit kan men afleiden aan de vertroebeling van de ooglens. In theorie kunnen walvissen 200 jaar worden. Internationale verdragen hebben ervoor gezorgd dat tien dorpen uit Alaska de aankomende vijf jaar 255 walvissen mogen schieten. Volgens natuurorganisaties zouden er nog zo ongeveer 8500 moeten leven.



Met dank aan KRIBBET voor de submit.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.