Jong Oranje plaatst zich voor Olympische Spelen

Redactie
Icoon Nederlands ElftalDe voetballers van Jong Oranje hebben gisteravond een voortreffelijke prestatie geleverd. De ploeg knokte zich naar een zwaarbevochte 2-1 overwinning op het Europees kampioenschap tegen Jong Portugal. Het elftal van bondscoach Foppe de Haan verzekerde zich zo van de halve finales en daardoor van deelname aan de Olympische Spelen in Peking volgend jaar. Dat was Nederland niet meer gelukt sinds 1952.

Jong Oranje voldeed met de kwalificatie voor de Spelen aan de vooraf uitgesproken doelstelling. De grootste druk is daardoor weg. Vanaf nu kan De Haan met zijn team op een iets meer 'ontspannen' wijze toewerken naar het met succes verdedigen van de Europese titel, die de Nederlandse talenten vorig jaar in Portugal wonnen.

Niet verwacht
Dat Nederland zich al na twee duels zou plaatsen voor de halve finales had De Haan niet verwacht. De 63-jarige Fries beschikt over een kwalitatief mindere selectie dan in 2006, toen onder anderen Klaas-Jan Huntelaar, Stijn Schaars, Demy de Zeeuw en Romeo Castelen nog meededen.

Bovendien kreeg De Haan kort voor aanvang van het duel tegen Portugal een behoorlijke domper te verwerken. De coach vernam dat het toernooi voor Ismaïl Aissati definitief over is. De middenvelder raakte zondag geblesseerd in het openingsduel tegen Israël (1-0). In eerste instantie leek de blessure mee te vallen, maar woensdag bleek dat Aissati toch een scheurtje in de binnenmeniscus van zijn rechterknie had opgelopen. Hij laat zich bij zijn club PSV behandelen en verder onderzoeken.

Verder liet De Haan Haris Medunjanin buiten het basisteam. De speler van AZ stelde teleur in de eerste wedstrijd en hield zich niet aan gemaakte afspraken. Royston Drenthe schoof door naar de plek van linkermiddenvelder, met succes.

Jong Portugal, vooraf gezien als een van de grootste favorieten voor de eindzege, maakte net als tegen Jong België (0-0) in de eerste helft niet zoveel indruk.Nederland opende na een half uur met het nodige geluk de score. Aanvaller Maceo Rigters ging in het strafschopgebied neer na voorzichtig contact met doelman Paulo Ribeiro. Babel benutte de strafschop: 1-0.

Na de pauze nam Portugal steeds meer de regie over. Jong Oranje kreeg steeds meer moeite met de snelle Portugese aanvallers. Op het moment dat de gelijkmaker aanstaande leek, stond Drenthe op. Na een fraaie dribbel, bezorgde de Rotterdammer de bal bij Rigters.

De aanvaller van NAC schoot raak: 2-0. De euforie in stadion Euroborg maakte snel plaats na een knappe vrije trap van Miguel Veloso: 2-1. Even later was een nieuwe vreugde-uitbarsting alsnog daar, toen scheidsrechter Knut Kircher het laatste fluitsignaal gaf.

-
Zie voor meer sportnieuws FOK!sport.