Petacchi, Piepoli en Mayo verdacht in Giro

Gerard (RedFever007)
De Spaanse renner Iban Mayo wordt verdacht van dopinggebruik gedurende de Ronde van Italië. Bij Mayo is een te hoge testosteronwaarde gemeten. Bij twee andere renners is een te hoge salbutamolconcentratie gemeten. Volgens bronnen zou het hier gaan om Alessandro Petacchi en Leonardo Piepoli.

Volgens de Baskische televisiezender EiTB is bij Mayo een te hoge testosteronwaarde gemeten. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of het gaat om synthetische- of lichaamseigen testosteron. Sinds de amateurtijd van Mayo beschikt de renner over een medisch attest dat aangeeft dat de Spanjaard een afwijkende testosteronspiegel heeft.

Ook Petacchi en Piepoli zouden over een dergelijk attest beschikken waardoor ze het product salbutamol mogen gebruiken dat helpt bij astma. De teammanager van Petacchi's ploeg Milram, Gerry van Gerwen, is op de hoogte van de geruchten. ”Het onderzoek is halfweg, maar de namen zijn al weer uitgelekt, zoals dat wel vaker gaat. Pas aan het einde zal blijken of één van de genoemde renners daadwerkelijk positief is. Hij heeft een medische verklaring die hem toestaat salbutamol te gebruiken. Wel ben ik er een groot voorstander van die attesten af te schaffen. Als je één been hebt kun je geen wielrenner worden, als je slechte ogen hebt geen piloot. Het is pech als je astma hebt, maar dit leidt steeds weer tot discussies, misbruik en veel onduidelijkheid,” aldus Van Gerwen.