Minister zwijgt over liquidaties door informanten

Redactie
Icoon JustitieMinister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) kan nog niet inhoudelijk ingaan op recente berichten dat politie-informanten de afgelopen jaren liquidaties in het criminele circuit hebben uitgevoerd. Dat heeft hij de Tweede Kamer geschreven.

Het NOS Journaal meldde begin deze maand dat de gegevens over de informanten staan in het dossier van het Openbaar Ministerie (OM) over een reeks moorden, waaronder die op vastgoedhandelaar Kees Houtman. GroenLinks en de PvdA hadden de bewindsman daarop om opheldering gevraagd. Ze wilden weten of de inzet van politie-informanten binnen de geldende regels valt.

''Mij is niet gebleken dat in deze zaken niet is gehandeld in overeenstemming met de regelgeving'', stelt Hirsch Ballin. Omdat de strafzaken nog lopen, kan hij er ''in het belang van een goede rechtsgang'' verder niet op ingaan. Wel meldt de minister in het algemeen dat informanten geen strafbare feiten mogen plegen. Doen ze dat wel, dan kan dat tot onderzoek en eventueel tot vervolging leiden. Volgens de NOS staat in het OM-dossier dat de verdachte schutters al voor de politie werkten in de tijd dat zij de moorden pleegden.

GroenLinks-Kamerlid Naïma Azough neemt voorlopig genoegen met de reactie van de minister. Ze vindt het belangrijk dat Hirsch Ballin stelt dat er aan de regels is voldaan. Als de rechtszaak is afgerond, zal ze mogelijk nadere vragen over de kwestie stellen, zo liet ze woensdag weten.


CSI in de polder