Boete voor te vroeg klokkenluidende pastoor

De gemeente Tilburg legt pastoor Harm Schilder (33) een dwangsom van 5000 euro op voor iedere keer dat hij zijn kerkklok in de vroege ochtend laat beieren.

Dat zei een woordvoerder van de gemeente Tilburg vandaag nadat de pastoor in het Brabants Dagblad aankondigde gewoon door te gaan met zijn ritueel. De gemeente stuurt Schilder nog een brief.

Elke werkdag om 07.15 uur roept Schilder zijn parochianen met het luiden van de kerkklok aan de Ringbaan-West op voor de vroege viering. Anderhalve maand geleden ontving hij een eerste waarschuwing van de gemeente omdat buurtbewoners aanhoudend klaagden over het klokgelui. De gemeente constateerde dat de geluidsnormen fors werden overschreden.

In een gesprek dat kort daarop volgde met milieuwethouder Marieke Moorman beloofde de pastoor van de Heilige Margarita Mariakerk dat hij op zoek zou gaan naar een kleinere klok die minder decibellen zou produceren. Om het nodige geld daarvoor in te zamelen kreeg hij tot vrijdag uitstel.

''De gemeente weigerde mee te betalen en bovendien zouden we ook met een kleinere klok weer in dezelfde discussie vervallen'', aldus pastoor Schilder. Volgens hem zal het niet zo'n vaart lopen met de dwangsom. Mocht die toch op zijn deurmat vallen, dan zal hij bezwaar aantekenen en een juridische strijd niet schuwen. De geestelijke wil dan zijn principiële gelijk halen om voortaan ongestoord de klok te luiden. ''Ik wil met niemand ruzie. Maar als onder druk van een boete de enige weg via de rechter is, dan moet het maar zo.''