King of the road

Vanmorgen valt in de krant te lezen dat vrachtwagen-
chauffeurs steeds vaker het initiatief nemen om het verkeer te regelen op de snelweg. Ja, truckers stoppen vaak aso-rijders af. Het blijkt hier te gaan over het 'ritsen' bij wegversmallingen, waar personenwagens nogal eens de neiging hebben om tot het laatste moment door te rijden en dan pas proberen in te voegen. Vrachtwagens gaan dan op twee banen rijden om de personenwagens dit te beletten en worden door medeweggebruikers dan kennelijk als een held bejegend.

Eens even kijken op de site van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat wat nu precies de bedoeling is bij het 'ritsen'. Op deze site valt het volgende te lezen: "Weggebruikers op de linkerrijstrook rijden helemaal door tot het bord 'ritsen vanaf hier'. Pas ná dit bord 'ritsen'. Dit voorkomt voordringen en zo gaat dus ieder op zijn beurt."

Heel juist, het is dus de bedoeling om zover mogelijk door te rijden en dan pas in te voegen, daar is ook uitgebreid campagne over gevoerd. Helaas is dit tot veel truckers niet doorgedrongen en daarom blokkeren ze nogal eens de linkerbaan, vaak nog honderden meters voor de werkelijke wegversmalling. Wanneer u weer eens achter zo'n aso-trucker zit die dit gedrag vertoont, vergeet dan niet om even uit te stappen en te applaudisseren. Het is immers een held...