Moslims?

Zojuist heb ik met stijgende verbazing naar de herhaling van het journaal gekeken. Het item wat mijn mond deed openvallen ging over een zeventien jarige jongen uit Rotterdam, die een overval op een winkel had gepleegd. Na onderzoek bleek dat de betreffende jongeman niet alleen een goede bekende is van de politie, maar ook contacten heeft met de terreurorganisatie Al 'Quaida. In de woning van de jongen waren plattegronden gevonden van gebouwen, welke waarschijnlijk gebruikt zouden worden om een terreuraanslag voor te bereiden. Naar aanleiding van zijn arrestatie en de bevindingen van justitie, werd het terreuralarm in Nederland afgekondigd, met als gevolg dat locaties zoals Schiphol extra worden gecontroleerd.

Nu is het niet het bovenstaande wat mijn mond deed openvallen, maar de manier waarop Philip Freriks en de voice-over over de jongeman en zijn kompanen berichtten. De jongeman werd steevast aangeduid als "Moslim". Met hem zijn er nog vier "Moslims" aangehouden. Moslim voor en Moslim na. Dit verbaasde me zo erg, omdat het me nog nooit is opgevallen dat misdadigers (of verdachten) genoemd worden naar hun religie. Als er een protestantse man wordt gearresteerd, hoor je nergens dat "de Protestant voorlopig in voorarrest zit". Ook heb ik nog nooit gehoord of gelezen dat er "vier Christenen zijn opgepakt in verband met brandstichting". "De Hindoe werkte samen met twee andere Hindoes en een atheïst." "De Jood is nog steeds voortvluchtig". "De Katholiek is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf". "Een 16jarige Grieks-orthodoxe jongen heeft een auto gestolen."

Als je bovenstaande zinnen leest, lijken ze bespottelijk. Dat zijn ze ook. Maar waarom is het in de media dan een gewoonte om moslims wél naar hun religie te noemen, maar alle andere gelovigen niet? Is het omdat de Islam een enge religie is? Uit naam van Jezus en God zijn er meer mensen gedood in onze geschiedenis dan uit naam van Allah en Mohammed. Dus waarom is Ali de winkeldief "een Moslim" en Katholieke Kees de vandaal "een jongeman"? Waarom? Misschien is Ali wel helemaal geen overtuigd Moslim en heeft hij al jaren geen moskee meer van binnen gezien.

In hetzelfde journaal was nog een item over Moslims. In korte tijd is het moskeebezoek van zowel Turkse als Marokkaanse Moslims afgenomen; ze voelen zich steeds minder betrokken bij hun geloof. Voornamelijk jongeren, hoger opgeleiden en moslims die goed geïntegreerd zijn, hechten minder belang aan de islam in het dagelijks leven. Kortom; onze Moslims zijn steeds minder Moslim en toch blijven we "die lui" Moslims noemen. Nederland was vroeger Christelijk, maar niemand noemt ons nu nog Christenen, dus waarom doen we dat wel met onze Marokkaanse en Turkse medelanders?

Begrijp me niet verkeerd, ik noem beestjes graag bij hun naam. De jongens die mijn brommer probeerden te stelen en een baksteen naar mn hoofd gooiden, zijn kutmarokkanen. Ze zijn kut en Marokkaan, dus die benaming klopt. Zou ik ze kutmoslims noemen, zou de kans groot zijn dat ik ernaast zit. Je kunt immers aan iemands uiterlijk niet zien wat voor religie deze aanhangt. En daarom is het in mijn ogen onjuist om criminelen (of verdachten) met hun religie aan te duiden.

De enquête over het afnemende moskeebezoek bracht een extra onverwacht resultaat met zich mee; veel Marokkaanse en Turkse mensen weigerde mee te werken omdat Nederland zo slecht denkt over de Islam. En dat is heel begrijpelijk als je bekijkt hoe de media steevast hun religie erbij haalt. Ik keur extremistische Moslims af. Maar ik keur ook extremistische Christenen, Joden, Hindoes en atheïsten af. Dus waarom in godsnaam de religie erbij betrekken als het helemaal niet van belang is? Waarom de Islam, wat geen haatreligie is, wél zo dag in dag uit in de media brengen?

Het is helemaal niet vreemd dat veel Nederlanders iets tegen de Islam hebben. Want elke dag horen en lezen ze, hoe gevaarlijk die Moslims wel niet zijn. Laten we er vooral niet bij stilstaan dat er net zoveel Christenen, Joden, Hindoes, atheïsten, fiscalisten, monotheïsten etc bestaan die ook rottigheid uithalen.