Au/Ra: 'Ik heb fans, het is gestoord!'

Op je vijftiende breng je een nummer naarbuiten dat wordt onthaald door 15 miljoen streams. En op je zeventiende tour je heel de wereld over. En alsnog blijf je heel relaxed. Het is dé manier om Jamie Stenzel, a.k.a. Au/Ra te omschrijven. Ze nam ons even mee op die reis. 

"Ik begon met Youtube-covers toen ik tien was, dat was voor mij de enige manier die mogelijk leek om in de muziekindustrie te komen. Mijn vader is een producer, maar die wilde me op geen enkele manier helpen, voor een groot deel omdat hij natuurlijk zag hoe het er aan toe ging in dit wereldje. 'Je gaat alles opofferen', vertelde hij mij. Een advies wat ik al snel in de wind heb geslagen. De video's maakte ik met behulp van mijn oma's Mac, waarop mijn vader klaagde dat de video's van te slechte kwaliteit waren. Toen heeft hij toch toegezegd om me te helpen en hebben we wat materiaal opgenomen. Daarna had hij echt door hoe tof ik het vond en gingen we meer muziek maken. En die muziek was er ook al, want ik schreef al liedjes toen ik acht was. De samenwerking met een team in Los Angeles ging zo fijn dat daaruit 'Concrete Jungle' kwam en nu zijn we hier."

Inspiratie is er zat: "Er zijn niet echt artiesten waardoor ik geïnspireerd raak, buiten Lana del Rey dan, die vind ik echt fantastisch. Anime is voor mij een hele grote inspiratiebron en als je dat dan breder trekt komt fantasy ook al snel naar voren; Lord of the Rings, Harry Potter. Ook de mensen waar ik het voor schrijf krijg ik inspiratie door, als ik voor mezelf het publiek voorstel wat hiernaar zal gaan luisteren." 'Panic Room' staat inmiddels op 50 miljoen streams: "Dat merkte ik eigenlijk pas toen er op Instagram bepaalde edits rondzweefden waarbij 'Panic Room' dan het nummer was wat eronder gemonteerd was. Zo random, maar zo gek. Als een community je nummer accepteert is dat echt heel bijzonder."

Stenzel is pas zeventien, maar: "Leeftijd was nooit iets wat ik wilde gebruiken om mijn muziek aan de man te brengen. Er is dus nooit een idee geweest om te zeggen 'Kijk, hier is Au/Ra, ze is pas vijftien en dit is haar eerst nummer!', nee dat wilde ik echt niet. Het zou niet uit moeten maken hoe oud je bent, aangezien er tegenwoordig zoveel jonge artiesten zijn die toffe muziek maken. Negatieve reacties zijn er ook niet echt geweest, wat ik echt heel bijzonder vind." Pinkpop was het eerste grote festival voor Au/Ra in Nederland: "Festivals zijn echt de manier om mensen kennis te laten maken met je muziek, in Stage 4 had waarschijnlijk de helft van de mensen geen idee wie ik was, maar de reactie aan het einde zegt genoeg voor mij, aangezien er echt zo veel liefde was voor mijn muziek. Echt geweldig! Bij mijn eigen concerten zorg ik ervoor dat het echt een belevenis is, want dan gooi ik ook mijn wat zieligere liedjes erin die ik niet speel op festivals. Het heeft ook meer progressie, je denkt er op een hele andere manier na dan over een festivalshow. Ik vind ze beiden echt te gek om te doen."

En wat gaat de toekomst brengen voor Au/Ra: "Dat zal dan echt zijn om meer muziek uit te brengen en het is eigenlijk gek om 'fans' te zeggen, maar die zijn er altijd voor me en voor mijn muziek. Ze noemen zichzelf green beans! Dat is ècht gestoord. Op mijn website is er een forum en daar wordt veel gepraat over van alles en nog wat. Ik wil zorgen dat het publiek blijft groeien en dat ook de shows groter worden, want ik vind live spelen wel echt heel leuk om te doen." En als ze dan in het voorprogramma zou mogen staan van een artiest: "Het zou wel moeten passen qua geluid en publiek, dus dan zou ik voor Lana del Rey gaan."

Als de muziek van Au/Ra zelf niet gelijk een belletje laat rinkelen is er nog wel een ander nummer wat haar bekend heeft gemaakt bij een groot publiek. 'Darkside', een nummer van Alan Walker waarin zij de vocalen verzorgt werd een wereldwijde hit en staat momenteel op 210 miljoen streams. Het verhaal achter het nummer is iets waar Au/Ra zeker over mee kan praten: "Het was super-random. Het team van Alan nam contact met ons op of ik zou willen meewerken aan het nummer en eerst werkte de tekst niet. Het klonk niet als iets wat ik zou zingen. We zijn dus weer terug de studio ingegaan en daardoor werd het wel een langer proces. Uiteindelijk is dus heel veel tekst door mij veranderd, aangezien ik zelf ook schrijver ben was dat voor mij een heel natuurlijk iets. Ik heb dan ook eigenlijk ook nog nooit een nummer gezongen dat niet door mij was geschreven, maar deze keer werd het dus een mixvorm en ik ben er zo blij mee."

'Dance in the Dark' is de nieuwste single van Au/Ra. Vorige week is daar de videoclip van uitgekomen.