FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 augustus 2019

Nederland in 21e mondiale korfbalfinale op rij

De Nederlandse korfbalploeg heeft zich niet geheel verrassend geplaatst voor de finale van het WK in het Zuid-Afrikaanse Durban. Bijzonder weinig landen kunnen het Nederland moeilijk maken en China zit niet bij dat uiterst korte rijtje, zo bleek.

Aanvankelijk ging China nog goed mee, maar via 5-2 na het eerste kwart liep Nederland uit naar 14-4 bij rust. Een 20-7 tussenstand na het derde kwart was geruststellend en uiteindelijk eindigde het bij 27-12 tegen de Chinezen, die voor het eerst de halve finales op een mondiaal toernooi bereikten.

Nederland staat voor de 21e keer in 21 mondiale toernooien in de finale. Dat gebeurde sinds 1978 op alle tien eerdere WK's en sinds 1985 ook op alle negen edities van de Wereldspelen, sinds korfbal daar op het programma staat. Nederland won al die toernooien, behalve het WK van 1991, toen België de finale in Antwerpen met 11-10 won.

In de andere halve finale speelden de enige twee ietwat serieuze concurrenten van Nederland: België en Taiwan. Dat werd wél spannend en niet zo'n beetje ook. De Belgen leken het simpel te winnen, tot Taiwan zich terugvocht en in de laatste minuut op 19-19 kwam. Golden goal moest eraan te pas komen en daarin schoot Lars Courtens de Belgen naar de 11e WK-finale op rij en de 20e mondiale finale.

De finale wordt zaterdag gespeeld.

België - Taiwan was spannend (Bron: YouTube)

Amsterdam haalt BOA's 's nachts van straat

Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) worden in Amsterdam vanaf vandaag niet meer tot diep in de nacht ingezet. Dat heeft burgemeester Halsema samen met de politie en het Openbaar Ministerie besloten.

De maatregel moet ervoor zorgen dat handhavers veiliger kunnen werken. De nachtdiensten van de BOA's in de binnenstad verschuiven van 23:30 tot 05:30 uur naar 20:00 tot 02:00 uur.

Verwacht wordt dat met de nieuwe tijdens ook beter kan worden gehandhaafd op 'leefbaarheidsopgaves', zoals het alcoholverbod, rondleidingen, overlast op het water en crowdmanagement. Die opgaves pieken van ongeveer 19:00 uur tot aan het begin van de nacht rond 02:00 uur.

'Veiliger'
"Door deze wijziging wordt de inzet van Handhaving Openbare Ruimte in dit tijdsbestek steviger en kunnen de handhavers, anders dan in de late nacht, relatief veilig hun werk doen, in goede samenwerking met politie", aldus de burgemeester. "Na 02:00 uur zijn veel bezoekers in de binnenstad onder invloed en is het risico op escalatie bij interventies groot, wat leidt tot onveilige situaties of een terughoudend (en daarmee ineffectief) optreden."

De handhaving op sluitingstijden en geluidsoverlast van horeca en handhaving op taxi-overlast blijft wel na 02:00 uur doorgaan. Net als de inzet van de politie. Na 02:00 uur is er echter geen controle meer op de eerder genoemde 'leefbaarheidsopgaves'.

'Structurele maatregelen nodig'
De BOA-bonden juichen de maatregel toe. Zij zijn van mening dat zolang handhavers niet zijn uitgerust met verdedigingsmiddelen, de politie de openbare orde moet handhaven. "Uiteindelijk moeten er structurele maatregelen worden genomen."

Na diverse acties vanuit de BOA's vroeg burgemeester Halsema in juni toestemming aan de minister om de handhavers uit te rusten met pepperspray. De bonden zijn nog altijd van mening dat ook een wapenstok in hun arsenaal moet thuishoren.

Federer en Nadal terug in spelersraad ATP

Roger Federer en Rafael Nadal treden toe tot de spelersraad van de ATP, de associatie voor mannelijker tennisprofs. Beiden maakten al eerder deel uit van het gezelschap van twaalf. Ze beginnen direct met hun functie en zitten tot Wimbledon 2020 in de raad.

Federer en Nadal nemen samen met de Oostenrijker Jürgen Melzer de plekken in van Robin Haase, Jamie Murray en Sergiy Stakhovsky. Het trio besloot vlak voor Wimbledon hun taken neer te leggen uit onvrede over de gang van zaken. Voorzitter van de spelersraad Novak Djokovic bleef wel aan.

De eerstvolgende ontmoeting staat gepland in New York, in aanloop naar de US Open. Binnen het circuit bestaat er verdeeldheid over bepaalde zaken, waaronder het vertrek van ATP-voorzitter Chris Kermode. Jamie Murray is in ieder geval blij met zijn opvolgers. 

Drugsgeweld in Mexico: negen lichamen aan brug gehangen

Op drie plekken in de Mexicaanse stad Uruapan zijn donderdag de lichamen gevonden van in totaal negentien mensen. De aanklager zei dat de slachtoffers zijn omgekomen in de strijd tussen rivaliserende drugsbendes. De Mexicaanse krant El Universal meldde dat negen van de lichamen aan een brug in Uruapan hingen.

Meer is te lezen bij het AD.

Italiaanse regering wankelt: vicepremier dringt aan op nieuwe verkiezingen

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini wil dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Hij heeft premier Giuseppe Conte laten weten dat de coalitie van de Lega en de M5S (Vijfsterrenbeweging) geen toekomst meer heeft en dat het daarom beter is de kiezer aan het woord te laten.

Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Feyenoord loopt in slotfase uit naar grote zege

Feyenoord staat met één been in de laatste voorronde van de Europa League. De Rotterdammers waren vier keer trefzeker tegen Dinamo Tbilisi.Een eenvoudige avond was het echter niet voor de thuisploeg, die dankzij een fraaie aanval vlak voor rust de leiding nam. Na een combinatie tussen Steven Berghuis en Sam Larsson leverde Berghuis de bal af bij Luis Sinisterra. De Colombiaan schoot Feyenoord naar een verdiende voorsprong.

In de tweede helft werd Dinamo Tbilisi toch ook een paar keer gevaarlijk en Kenneth Vermeer moest daarom in actie komen. De keeper had fraaie reddingen in huis op pogingen van Giorgi Kukhianidze en met name Nodar Kavtaradze. Feyenoord leek even te moeten vrezen voor een gelijkmaker, maar in de slotfase veranderde dat.

Door een tweede gele kaart voor invaller Akaki Shulaia moesten de Georgische gasten namelijk met tien man verder. Uit de vrije trap die volgde, kopte Davit Kobouri in eigen doel: 2-0. Even later mocht Berghuis zelf de derde Rotterdamse treffer maken vanuit een strafschop, na een handsbal in de zestien meter.

Feyenoord speelt volgende week in een leeg stadion de return. In de play-offs om een plek in de groepsfase van de Europa League is later deze maand Norrköping of Hapoel Be'er Sheva de tegenstander.

Feyenoord viert het doelpunt na de 1-0 (Pro Shots / Kay Int Veen)
Feyenoord viert de 1-0 (Pro Shots / Kay Int Veen)

AZ weet niet tot scoren te komen in Oekraïne

AZ is donderdagavond niet tot scoren gekomen tegen Mariupol. Het bleef in Oekraïne 0-0. AZ kreeg vanaf het beginsignaal te maken met een verdedigend ingestelde tegenstander. Los van een schot van Calvin Stengs, dat werd gekeerd door keeper Rustam Khudzhamov, had de thuisploeg weinig van de Alkmaarders te duchten. Een van richting veranderde vrije trap van Thomas Ouwejan ging nog wel rakelings naast.

Na de onderbreking veranderde het wedstrijdbeeld niet. AZ zocht een opening en Mariupol loerde op een tegenaanval. Ouwejan kreeg opnieuw een aardige kans toen hij vanuit kansrijke positie de bal verkeerd raakte. Zijn poging verdween daardoor ver over het Oekraïense doel.

Myron Boadu dacht AZ vervolgens op voorsprong te zetten, maar vanwege een handsbal werd hij teruggefloten. Ook in de slotfase kreeg Boadu nog een kans, op aangeven van Jordy Clasie. Dit keer ging de poging van de jonge aanvaller naast.

Volgende week moet AZ in Alkmaar dus scoren om de laatste voorronde van de Europa League te halen. Als dat lukt, is Royal Antwerp of Viktoria Plzen in die play-offs de tegenstander.

PSV door rake penalty langs Haugesund

PSV heeft donderdagavond de heenwedstrijd tegen FK Haugesund gewonnen. Steven Bergwijn maakte in Noorwegen het enige doelpunt. Coach Mark van Bommel besloot Timo Baumgartl te laten debuteren en dat ging ten koste van de plek van Trent Sainsbury. Hirving Lozano begon net als afgelopen weekend op de bank. In de openingsfase probeerde Haugesund kansen te creëren, maar PSV daarna het initiatief over.

Dat resulteerde al vrij snel in de openingstreffer. Een schot van Gaston Pereiro raakte de hand van verdediger Doug Bergqvist en dus ging de bal op de stip. Bergwijn maakte van elf meter geen fout: 0-1.

PSV speelde niet geweldig en had moeite om voor gevaar te zorgen. Ook toen Cody Gakpo en Lozano na rust mochten invallen, haalden de Brabanders niet hun normale niveau. Achterin kwam het team van Van Bommel echter ook niet in de problemen.

Als er volgende week in de return in Eindhovenaren geen gekke dingen gebeuren, speelt PSV in de laatste voorronde van de Europa League tegen Austria Wien of Apollon Limassol. Eerst volgt komende zondag nog de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag, dat afgelopen weekend na een comfortabele voorsprong van FC Utrecht verloor (2-4).

Bergwijn schiet de strafschop binnen (Pro Shots / Action Images)
Bergwijn schiet de strafschop binnen (Pro Shots / Action Images)

Schoonspringster Jansen wint Europese titel vanaf 3-meterplank

Schoonspringster Inge Jansen heeft op het EK in Kiev het goud veroverd op de 3-meterplank. De 25-jarige Limburgse scoorde een puntentotaal van 293,85 punten na vijf sprongen en bleef daarmee de Russische Kristina Ilinykh (292,60) net voor. Het brons was voor de Duitse Tina Gerpunzel (290,15).

"Ik ben superblij voor Inge", reageerde bondscoach Edwin Jongejans. "Hier heeft ze jaren voor gewerkt. Ze was na drie sprongen flink uitgelopen op de concurrentie, maar maakte in de vierde ronde toch nog een foutje. Gelukkig maakte ze het daarna sterk af, de Russische kon er net niet meer bij. Mentaal heel sterk gedaan."

Jansen eindigde vorige maand op de WK als twaalfde en dwong zo een ticket voor de Spelen af. Twee jaar geleden werd ze vierde ook toen was het EK in Kiev.

Schoonspringster Jansen wint Europese titel vanaf 3-meterplank (Pro Shots / Insidefoto)
Schoonspringster Jansen wint Europese titel vanaf 3-meterplank (Pro Shots / Insidefoto)

Vingegaard wint verrassend koninginnenrit in Ronde van Polen

Jonas Vingegaard heeft de koninginnenrit in de Ronde van Polen gewonnen. De 22-jarige Deen van Jumbo-Visma was samen met Pavel Sivakov en Jai Hindley weggereden uit een elitegroepje en maakte het in de sprint makkelijk af. Vingegaard is ook de nieuwe leider in de Ronde van Polen.

De koninginnenrit in Polen stond vandaag op het programma. De rit was 160 kilometer lang, maar onderweg lagen er wel zeven beklimmingen op het parcours. Ondanks de vele hoogtemeters was het vanaf de eerste kilometer volop koers.

Pas na zestig kilometer kreeg een vroege kopgroep van vier de ruimte van het peloton, alleen zouden de vier nooit in aanmerking komen voor de dagzege. Tomasz Marczyński hield er wel een troostprijs aan over. De Pool en de ploeggenoot van Bjorg Lambrecht kwam het vaakst als eerste boven op de beklimmingen en is daarmee de leider in het bergklassement.

Met nog ongeveer 35 kilometer te gaan kregen de vier gezelschap. Het waren de kopmannen die waren weggereden uit het peloton met onder meer Miguel Ángel López, Rafał Majka, Davide Formolo en Pavel Sivakov. Ook Antwan Tolhoek was mee.

Later kwam er weer een grote groep aansluiten bij de eerste groep en niet veel later trokken Tsgabu Grmay en Ben Swift ten aanval. Het duo pakte 45 seconden op het peloton, waar ondertussen de controle weer op orde was. Op de voorlaatste beklimming trok Vingegaard zo hard door dat hij de groep stevig uitdunde, met daarbij zijn ploeggenoot Tolhoek.

Vingegaard bleek over superbenen te beschikken want samen met Sivakov en Hintley reden ze op de slotklim het gat naar Swift dicht. Ze lieten de Britse kampioen ook meteen ter plaatse, waardoor er nog drie voorop bleven. In de sprint die zou volgen bleek de Deen van Jumbo-Visma de sterkste te zijn en pakte daarmee zijn eerste profzege. Ook mag hij de leiderstrui aantrekken met nog één etappe te gaan.

Demo voor Cadence of Hyrule nu beschikbaar

Cadence of Hyrule, de crossover tussen The Legend of Zelda en indie Crypt of the Necrodancer, is alweer een paar maanden beschikbaar voor Nintendo Switch. Voor wie nog twijfelt of de game simpelweg even wil proberen, is er nu een demo beschikbaar gemaakt.

De game speelt als Crypt of the Necrodancer, maar dan met muziek, items en vijanden uit The Legend of Zelda. Naast Cadence zijn ook Link en Zelda speelbaar. De game is exclusief verkrijgbaar in de Nintendo eShop.

Acht maanden cel geëist voor veroorzaken dodelijk ongeval

Tegen een 37-jarige man uit Zeist die ervan verdacht wordt op 9 maart van dit jaar een ongeval te hebben veroorzaakt op de Biltsestraatweg in Utrecht, is vandaag een gevangenisstraf geëist van acht maanden waarvan twee maanden voorwaardelijk en een rijverbod voor drie jaar. Bij het ongeval kwam een 21-jarige Ierse studente om het leven.

Rond half vijf in de nacht kwam er een melding binnen bij de politie dat er iemand op de Biltsestraatweg lag, op de weg van Zeist naar Utrecht. Aanvankelijk dachten de omstanders dat er een pop lag, maar het bleek om een jonge vrouw te gaan. Over langere afstand op de weg werden spullen van de vrouw en onderdelen van een auto aangetroffen. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat het slachtoffer was overleden aan de gevolgen van de aanrijding.

Uit onderzoek kwam vast te staan dat de vrouw was aangereden door een Renault Scenic uit 2002. Noch de auto, noch de bestuurder werden aangetroffen. De bestuurder meldde zich de volgende nacht bij de politie. Hij gaf aan niet te kunnen leven met wat er was gebeurd; de auto stond in Den Dolder. Hierop werd hij aangehouden, gehoord en er werd bloed bij hem afgenomen.

Op de zitting bekende Hij de jonge vrouw te hebben aangereden. Hij kwam die nacht uit zijn werk in een café in Zeist en besloot naar een vriend in Utrecht te gaan. Rijdend op de Biltsestraatweg zette hij een tasje met glazen recht dat was omgevallen en het volgende moment zag hij de vrouw op de busbaan lopen, een paar meter voor zijn auto. Hij kon niet meer stoppen of uitwijken. Er volgde een harde klap. In paniek is hij daarna doorgereden en heeft de auto bij een sloopbedrijf achtergelaten.

Dat de vrouw op de busbaan liep is bevestigd door een buschauffeur en een taxichaffeur die haar beiden hebben gezien die nacht. Ze was die nacht naar een feestje geweest, was haar vriendin kwijt geraakt en had besloten alleen naar huis te lopen. Vermoedelijk is ze de weg kwijtgeraakt en heeft ze besloten op het goed verlichte gedeelte van de weg te lopen.

Op de Biltsestraatweg is 80 km/uur toegestaan en het onderzoek heeft uitgewezen dat de verdachte te hard reed, tot boven de 100km/uur, en over zowel de rijbaan als de busbaan reed. Op het moment van de aanrijding reed hij tussen de 85 en 94 km/uur. Omdat hij zich pas later heeft gemeld is niet vast te stellen of hij onder invloed van alcohol was. Mogelijk is dit wel aangezien hij naar eigen zeggen die avond vier biertjes had gedronken.

De conclusie van de officier van justitie is dan ook dat de vrouw weliswaar op een plek liep waar je als automobilist geen voetgangers verwacht, hij haar had kunnen ontwijken als hij langzamer had gereden, niets had gedronken en beter op de weg had gelet. Daarom is het aan zijn schuld te wijten dat dit dodelijke ongeluk heeft plaatsgevonden. Ook valt hem te verwijten dat hij na het ongeluk is doorgereden en het slachtoffer in hulpeloze toestand achtergelaten.

In haar eis woog de officier van justitie ook mee dat hij in het verleden is veroordeeld voor te hard rijden op hetzelfde traject en rijden onder invloed. Zij hield ook rekening met zijn somberheidsklachten, zijn beperkte copingvaardigheden en verantwoordelijkheidsgevoel, zoals is gebleken uit het onderzoek naar zijn persoon. Al met al eiste ze een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan twee voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar en een rijverbod van drie jaar. Als bijzondere voorwaarden eiste ze een meldplicht bij reclassering, een ambulante behandeling en meewerken aan middelencontrole. Tenslotte vroeg ze de rechter de vordering van de nabestaanden volledig toe te wijzen.

Spaanse toerist slachtoffer van bijna-beroving

Een Spaanse toerist is afgelopen nacht slachtoffer geworden van een poging tot beroving op de Krijn Breursstraat in Amsterdam Nieuw-West. Hij werd hierbij bedreigd met een mes. De politie is een onderzoek gestart en roept hierbij de hulp in van het publiek.

Het is ongeveer 02.00 uur als een groep vrienden vanaf het Wallengebied met nachtbus 282 naar Amsterdam West rijdt. Ze stappen rond 03.00 uur uit op Plein 40-45. Met hen stappen nog twee jongens uit, die vanaf dat moment achter de groep vrienden aan blijven lopen. Ter hoogte van de Krijn Breurstraat wordt één van de jongens uit de groep, een 24-jarige man, belaagd door het tweetal. Ze proberen zijn rugzak weg te nemen. Het slachtoffer wordt hierbij bedreigd met een mes en krijgt meerdere trappen en klappen tegen zijn lijf, hoofd en in het gezicht. Het slachtoffer weet zichzelf in een portiek in veiligheid te brengen en belt de hulpdiensten. De twee daders zijn er dan al vandoor.

De ene dader zou tussen de 15 en 17 jaar oud zijn, circa 1.75 meter lang met een donker getinte huidskleur. Hij had een slank postuur, droeg donkere kleding en heeft zwart kort haar. De tweede dader zou tussen de 18 en 20 jaar oud zijn, circa 1.80 meter lang. Ook deze dader heeft een getinte huidskleur en een slank postuur. Hij droeg een zwarte trui met capuchon over z'n hoofd. 

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-8844 voor Meld Misdaad Anoniem. Eventele (dashcam)beelden kunnen via de website worden geupload. 

Apen rollen rond in Super Monkey Ball: Banana Blitz HD

Sega heeft de eerste gameplay getoond van Super Monkey Ball: Banana Blitz HD, de HD-remaster van het origineel dat uitkwam voor Nintendo Wii. Verzamel bananen, versla bazen en zorg ervoor dat jouw aap niet van het level valt. Nieuw in dit deel is de mogelijkheid om jouw monkey ball te laten springen.

Super Monkey Ball: Banana Blitz HD komt 29 oktober uit voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One. Een release voor Steam volgt later in de winter.

Internazionale haalt Lukaku voor 65 miljoen euro weg bij Man Utd

Internazionale heeft de selectie versterkt met Romelu Lukaku, zo maakt de Italiaanse club bekend via de officiële kanalen.De Belgische spits heeft in Milaan zijn handtekening gezet onder een vijfjarig contract, waarmee hij naar verluidt jaarlijks 7,5 miljoen euro gaat verdienen. Beide clubs hebben geen uitspraken gedaan over de transfersom, maar Internazionale zou het clubrecord hebben gebroken met de komst van de 26-jarige aanvaller.

Volgens Sky Italia en Sportitalia houdt Manchester een transferbedrag van 65 miljoen euro over aan de transfer, een bedrag dat door bonussen nog op kan lopen met 10 tot 12 miljoen. Daarnaast zouden de Engelsen een doorverkooppercentage van vijf procent hebben bedongen.

Sky Sports.meldt een transfersom van 71 miljoen euro. Met bonussen kan dat bedrag oplopen tot 84 miljoen euro. Het lijkt er in ieder geval op dat Manchester United zijn oorsprongelijke vraagprijs heeft laten zakken.

The Red Devils verlangden aanvankelijk 85 miljoen voor de Belg. Met een bedrag tussen de 65 en 70 miljoen euro is Lukaku voorlopig de duurste aankoop ooit van Internazionale. In 1999 werd Christian Vieri voor, destijds een recordbedrag, 47 miljoen overgenomen van SS Lazio. Lukaku speelde twee seizoenen voor Manchester United en kwam in die periode tot 96 officiële wedstrijden, waarin hij 42 keer scoorde en 13 assists gaf. 

Ontmoet beestentemmer FL4K uit Borderlands 3

De jacht is alles voor beestentemmer en mysterieuze AI FL4K. Samen met zijn schattige beestjes, elk met een eigen persoonlijkheid, jaagt hij graag op slechteriken. Als alfa van de groep leidt hij de jacht en weet hij zelf met zijn sniper rifle ook genoeg kills te maken.

Veel meer leren we eigenlijk niet over FL4K, maar ach, de trailer is weer vermakelijk. Borderlands 3 komt op 13 september uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

VOLTA-gameplay getoond uit FIFA 20

Electronic Arts heeft een gameplay-trailer uitgegeven voor de VOLTA-modus uit FIFA 20. Straatvoetbal keert terug naar de serie, met uitgebreide aanpassingsmogelijkheden, nieuwe modi en 17 wereldwijde locaties.

In VOLTA kun je een eigen Avatar aanmaken, meedoen aan competities en spelen in één van de nieuwe modi: 3v3, 4v4 en 5v5. Ook zijn speelregels aan te passen, of juist helemaal te verwijderen. De trailer is natuurlijk hieronder te bekijken.

FIFA 20 wordt op 27 september uitgegeven voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

De Jong, De Ligt en Van Dijk maken kans op UEFA-award

Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong zijn genomineerd voor de positional awards van de UEFA voor het Champions League-seizoen 2018/19. Van Dijk veroverde met Liverpool het miljardenbal, terwijl De Ligt en De Jong met Ajax de halve finale bereikten. Voor elke linie zijn drie spelers genomineerd en de Europese voetbalbond maakt de winnaars bekend tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League op 29 augustus in Monaco. De drie Nederlanders behoren ook al tot de kanshebbers voor de FIFA The Best Award.

De Ligt hield aan het succesvolle Champions League-avontuur met Ajax een transfer richting Juventus over. De Jong werd door de kampioen uit Amsterdam verkocht aan Barcelona. Zowel de Italiaanse als de Spaanse kampioen legde 75 miljoen euro neer, een bedrag dat door bonussen verder kan oplopen. Liverpool is met vier genomineerden hofleverancier van het exclusieve gezelschap.

De genomineerden per linie:

Keepers: Alisson Becker (Liverpool), Hugo Lloris (Tottenham), Marc-André ter Stegen (Barcelona)

Verdedigers: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Matthijs de Ligt (Ajax, nu Juventus), Virgil van Dijk (Liverpool)

Middenvelders: Frenkie de Jong (Ajax, nu Barcelona), Christian Eriksen (Tottenham), Jordan Henderson (Liverpool)

Aanvallers: Sadio Mané (Liverpool), Lionel Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Juventus)

Ajax-doelman André Onana kreeg in totaal 28 punten van de technische commissie van de UEFA, maar dat was niet voldoende om de shortlist te halen. Hij is vlak achter Atlético Madrid-doelman Jan Oblak op een vijfde plaats geëindigd. Ook Hakim Ziyech en Dusan Tadic vielen met twintig punten net buiten de boot. Donny van de Beek verzamelde negentien punten. Tadic verzamelde in de categorie ‘aanvaller’ 35 punten, al volstond dat aantal ook niet om bij de beste drie aanvallers te geraken. In die categorie eindigt hij op de vijfde plaats.

Keepers
4 Jan Oblak (Atlético Madrid): 36 punten
5 André Onana (Ajax): 28 punten
6 Ederson (Manchester City): 20 punten
7 Samir Handanovic (Internazionale): 3 punten
8= Wojciech Szczesny (Juventus): 2 punten
8= David de Gea (Manchester United): 2 punten

Verdedigers
4 Andy Robertson (Liverpool): 16 punten
5 Gerard Piqué (Barcelona): 14 punten
6 Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur): 12 punten
7 Giorgio Chiellini (Juventus): 8 punten
8= Toby Alderweireld (Tottenham Hotspur): 5 punten
8= Kalidou Koulibaly (Napoli): 5 punten
8= Sergio Ramos (Real Madrid): 5 punten

Middenvelders
4 Bernardo Silva (Manchester City): 52 punten
5 Georginio Wijnaldum (Liverpool): 48 punten
6 Moussa Sissoko (Tottenham Hotspur): 22 punten
7 Raheem Sterling (Manchester City): 21 punten
8= Dusan Tadic (Ajax): 20 punten
8= Hakim Ziyech (Ajax): 20 punten
10= Donny van de Beek (Ajax): 19 punten
10= Sergio Busquets (Barcelona): 19 punten

Aanvallers
4 Mohamed Salah (Liverpool): 83 punten
5 Dusan Tadic (Ajax): 35 punten
6 Raheem Sterling (Manchester City): 15 punten
7 Robert Lewandowski (Bayern München): 10 punten
8= Roberto Firmino (Liverpool): 9 punten
8= Harry Kane (Tottenham Hotspur): 9 punten
10 Leroy Sané (Manchester City): 6 punten

Evenepoel heer en meester op tijdrit EK

Op de tweede dag van het Europees Kampioenschap wielrennen in Alkmaar heeft Remco Evenepoel de titel bij de tijdrit voor mannen gewonnen. De Belg, die aan zijn eerste profseizoen bezig is en afgelopen zaterdag Clásica San Sebastián won, was halverwege de tijdrit al de snelste en wist die voorsprong zelfs iets uit te bouwen. Evenepoel kwam in 24.55 over de finish.

Kasper Asgreen werd tweede, het brons ging naar de Italiaan Affini.

Jos van Emden was de beste Nederlander met 25.26 waarmee hij achtste werd. Sebastian Langeveld klokte 25.53.

Evenepoel heer en meester op tijdrit EK (Pro Shots / Thomas Bakker)
Evenepoel heer en meester op tijdrit EK (Pro Shots / Thomas Bakker)

Nieuwe trailer ambitieuze actie-RPG Greedfall

Greedfall lijkt qua gameplay op een geïmproviseerde cocktail van games als Assassin's Creed, Fable en Dragon Age. De game vertelt het verhaal van een mysterieus eiland genaamd Teer Fradee, waar naar verluidt een geneesmiddel te vinden is voor een ziekte die 'de oude wereld' teistert.

In de nieuwe trailer die Technomancer- en Bound by Flame-ontwikkelaar Spiders online heeft gezet wordt verder ingegaan op de verschillende manieren waarop spelers situaties kunnen overbruggen. Dit kan vrijwel altijd met geweld, maar zoals wel vaker is dat niet altijd de meest efficiënte benadering. Gebruikmaken van stealth, charisma of diplomatie, of van je lenigheid zijn allemaal alternatieve werk- of denkwijzen om tot je einddoel te komen. Desalniettemin ziet de combat en bijbehorende skill-trees er behoorlijk uitgebreid uit. Greedfall komt op 10 september uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

MLB: Albies heeft de smaak te pakken

Ozzie Albies heeft zijn topvorm te pakken. Dinsdag sloeg vier honkslagen uit zes slagbeurten en woensdag deed hij nog beter door vier honkslagen te slaan uit vijf slagbeurten met onder meer zijn twee homeruns. Atlanta Braves, de ploeg van Albies won met 11-7 van de Minnesota Twins.

De eerste homerun van Albies kwam er al in de eerste inning. De 22-jarige Nederlander sloeg bal maar liefst 444 ft (135 meter) ver weg. Ook in de zesde inning sloeg hij een homerun en heeft nu zeventien homeruns dit seizoen geslagen. Zijn slaggemiddelde kruipt langzaam aan naar .300 en in de laatste zeven games staat de tweede honkman aan .438 te slaan.

Uitslagen MLB

New York Mets - Miami Marlins 7-2
Cleveland Indians - Texas Rangers 2-0 (game 1)
Cleveland Indians - Texas Rangers 1-5 (game 2)
Detroit Tigers - Chicago White Sox 1-8
Tampa Bay Rays - Toronto Blue Jays 3-4
Minnesota Twins - Atlanta Braves 7-11
Houston Astros - Colorado Rockies 14-3
Chicago Cubs - Oakland Athletics 10-1
Los Angeles Dodgers - St. Louis Cardinals 2-1
San Francisco Giants - Washington Nationals 1-4
Seatlle Mariners - San Diego Padres 3-2
Baltimore Orioles - New York Yankees 2-14
Pittsburgh Pirates - Milwaukee Brewers 3-8
Arizona Diamondbacks - Philadelphia Phillies 6-1
Boston Red Sox - Kansas City Royals 4-4 (gestaakt in tiende inning vanwege slecht weer)


70 minuten kattenfilmpjes kijken op CatVideoFest

De megachonker, Lil Bub, Grumpy Cat, of gewoon een hele grappige huis, tuin en keuken-kat: mensen die verzot zijn op kattenfilmpjes kunnen vandaag hun hart ophalen op het CatVideoFest.

In De Filmhallen in Amsterdam kunnen liefhebbers zeventig minuten lang naar animaties, muziekvideo's en klassieke internetfilmpjes kijken, allemaal met katten en poezen in de hoofdrol.

Het evenement wordt over de hele wereld georganiseerd, maar vindt dit jaar voor het eerst in Nederland plaats. Amsterdam is niet de enige plek waar naar de filmpjes gekeken kan worden. Ook bioscopen in Rotterdam, Utrecht, Groningen, Leeuwarden en Hilversum doen mee aan CatVideoFest. Een deel van de opbrengst gaat naar organisaties die zich inzetten voor dierenwelzijn.

De voorstellingen in De Filmhallen zijn vanmiddag om 16.30 en 19.30 uur. Bekijk de onderstaande video om alvast in de stemming te komen.

Man aangehouden voor heling koperen leidingen

Een 53-jarige man uit Oudenbosch is woensdagavond aangehouden op verdenking van heling. Hij had in zijn aanhangwagen koperen leidingen liggen die vermoedelijk gestolen zijn.

Het rijgedrag van de man viel agenten rond 20.00 uur op de A58 bij Waarde op omdat de aanhangwagen achter de auto slingerde. Ook droeg de bestuurder geen veiligheidsgordel. De agenten lieten de man stoppen voor een controle. In de te zwaar beladen aanhangwagen lagen koperen leidingen/kabels.

De agenten kregen tijdens het stellen van vragen aan de man over de lading het vermoeden dat de leidingen weleens gestolen zouden kunnen zijn. Ze hielden de man aan voor heling. Verder bleek dat de verdachte nog een openstaande straf heeft en nog 34 dagen moet zitten. Hij is overgebracht naar een cel. De politie doet verder onderzoek.

Slachtoffer verkeersongeval overleden

Eén van de zes personen die gewond raakten bij het verkeersongeval, dat woensdagmiddag op A76 op de afrit Geleen plaatsvond, is overleden.

Het betreft een 79-jarige vrouw uit Geleen. Ze is in de nacht van woensdag op donderdag in het ziekenhuis aan haar verwondingen overleden.

Het ongeval gebeurde woensdag rond 13.30 uur en er waren drie personenauto’s bij betrokken.
De zes gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht.

De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. Dat zal onderzoek moeten uitwijzen.

Winkeldiefstal brengt hennepkwekerij aan het licht

De aanhouding van een 52-jarige winkeldievegge op haar thuisadres heeft woensdagavond geleid tot het aantreffen van een hennepkwekerij in een woning in het centrum van Breda.

Gisteren werd rond 16.30 uur een 15-jarig meisje in een grote winkel aan de Kruisvoort betrapt op de diefstal van een Macbook. Op de beelden was te zien dat ze in het gezelschap was van een vrouw. Dit bleek haar 52-jarige moeder te zijn. Agenten gingen daarop naar het woonadres in het centrum om ook deze verdachte aan te houden.

De dienders belden aan en roken direct een sterke hennepgeur toen de deur open ging. De 52-jarige vrouw kwam naar buiten, deed direct de deur dicht en werd op straat aangehouden. De agenten gingen met haar naar het bureau. Daar bleek dat recent ook een anonieme melding over een mogelijke hennepkwekerij in die straat was binnen gekomen.

Onderzoek woning
Vervolgens werd besloten na overleg met de officier van justitie om een nader onderzoek in die woning in te stellen. Er werd een professionele hennepkwekerij met alle gebruikelijke randapparatuur ontdekt, met in een kamer op de eerste verdieping 102 en op de zolderetage 240 planten. De plantage is geruimd. Een 20-jarige man en een 87-jarige vrouw die zich in de woning bevonden werden ook aangehouden.

Amazone gaat er sneller dan ooit aan

Het gaat niet best met de Amazone, dat mag geen verrassing zijn. Sinds dit jaar is de president in Brazilië echter ene Jair Bolsonaro en daardoor gaat het allemaal nóg slechter: meneer is ernstig voorstander van meer mijnen, meer landbouw en meer bedrijven, hoeveel bos er ook voor moet wijken.

Uit satellietcijfers van het nationale ruimtevaartinstituut van Brazilië, INPE, is gebleken dat de ontbossing van de Amazone in juli 2019 met een vrij bizarre 278 procent gegroeid is ten opzichte van juli vorig jaar, wat neerkomt op de verwoesting van 2253 vierkante kilometer aan waardevol regenwoud. In dat tempo duurt het overigens nog een jaar of tweehonderd, dan is de Amazone weg - en daarmee zo'n twintig procent van de mondiale zuurstofvoorziening.

Nooit eerder is zo'n enorme groei in de ontbossing gemeten door INPE, hoewel uiteraard duidelijk is dat het al jaren steeds sneller gaat. Door het vrijgeven van de data komen er ook gelijk weer banen in gevaar bij INPE: vorige week werd het hoofd van de organisatie, Ricardo Galvão, ontslagen. INPE had het namelijk aangedurfd om te melden dat de ontbossing in juni van dit jaar met 88 procent gestegen was ten opzichte van vorig jaar en de ietwat extremistische Bolsonaro schoot dat in het verkeerde keelgat: hij noemde de data een leugen, beschuldigde Galvão van allerlei verborgen agenda's en trapte hem eruit.

Tot overmaat van ramp heeft de overheid van Bolsonaro laten weten een privébedrijf in te zullen huren om de ontbossing in de gaten te gaan houden, in plaats van het meer neutrale INPE. Galvão reageerde op zijn ontslag door de beslissing van Bolsonaro 'een schande' te noemen, hoewel het nauwelijks verrassend was: de president is al zeven maanden lang bezig om er allerlei wetgeving doorheen te jagen waarmee de rijke Braziliaanse natuur - inclusief de inheemse stammen - steeds minder beschermd wordt, ten faveure van grote bedrijven.

Twee gewonden bij ongeval met sloopauto

Bij een ongeval met een sloopauto op een weiland aan de Hazenkamp in Rijswijk zijn woensdagavond een 46-jarige vrouw en haar 13-jarige dochter gewond geraakt. Zij werden met ambulances naar een ziekenhuis vervoerd. De 46-jarige bestuurder, de echtgenoot van de 46-jarige vrouw en vader van het meisje, had alleen last van zijn schouder.

Een agent van het team Verkeer is ter plaatse gekomen om de toedracht te onderzoeken. Kennelijk werd er op het weiland met vijf sloopauto’s gereden ter voorbereiding van een autovoetbalwedstrijd die aanstaande zaterdag gehouden wordt. De auto met de slachtoffers is daarbij vermoedelijk in de sloot gekomen en daarna over de kop geslagen.

Van Dijk pakt wederom Europese titel tijdrit

Op de tweede dag van het Europees kampioenschap wielrennen in Alkmaar is de titel op de tijdrit bij de vrouwen voor de vierde maal op rij naar Ellen van Dijk gegaan.

Na de tijdrit, die ging over 22,4 kilometer, was Van Dijk met een tijd van 28.07 verreweg de beste. Het zilver was voor Lisa Klein uit Duitsland die een tijd van 28.37 op de klokken zette. Brons ging naar de Nederlandse Lucinda Brand met 28.59.

Regerend wereldkampioene Annemiek van Vleuten en Anna van de Breggen, de nummer 2 van het afgelopen WK, deden beiden niet mee.

Vanmiddag om 15:00 uur begint de tijrit bij de mannen.

Ellen van Dijk boekt vierde Europese tijdrittitel. (PRO SHOTS/Stafan Koops)
Ellen van Dijk boekt vierde Europese tijdrittitel. (PRO SHOTS/Stafan Koops)

Drie verdachten vast voor steekpartij

De politie heeft gisteravond twee mannen van 20 en een 21-jarige man aangehouden naar aanleiding van een steekpartij aan de Schiekade in Rotterdam. Bij de steekpartij raakte twee jongens van 22 en 17 jaar gewond. 

Rond half zeven kreeg de politie melding van een vechtpartij op de parkeerplaats achter het tankstation aan de Schiekade. Toen agenten arriveerden bleek het om een steekpartij te gaan waarbij twee slachtoffers waren gevallen. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht, beiden liggen nog in het ziekenhuis.

Al snel kon de politie drie mannen aanhouden. In de omgeving is forensisch onderzoek gedaan, met getuigen is gesproken en camerabeelden zijn opgevraagd en worden uitgekeken. Het onderzoek gaat vandaag verder, de drie verdachten zitten nog vast en zullen worden gehoord.

Last onder dwangsom voor Expat Med. B.V.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Expat Med. B.V. een last onder dwangsom opgelegd. Expat Med voldoet niet aan de eerder opgelegde aanwijzing. De last onder dwangsom bedraagt 4000 euro per week, met een maximum van 40.000 euro.

Expat Med richt zich op patiënten uit Polen. De particuliere kliniek verleent verschillende soorten medisch specialistische zorg. De ingrepen die er worden uitgevoerd zijn kleine invasieve behandelingen zoals botox en fillerbehandelingen, injecties in gewrichten en het verwijderen van afwijkend baarmoederslijmvlies. Expat Med had eerder drie locaties, maar is nu alleen nog actief in Den Haag.

De inspectie legde Expat Med in januari een aanwijzing op. Er waren diverse tekortkomingen. De zorgaanbieder kreeg vier maanden de tijd om die op te lossen. Dat is niet gelukt. Omdat de aanwijzing niet is nageleefd legt de inspectie nu een last onder dwangsom op. Als Expat Med binnen vier weken alsnog aan de aanwijzing voldoet, wordt de dwangsom niet geïnd.

'Megatransfer van Sané naar Bayern valt in het water door blessure'

De afgelopen weken werd Leroy Sané meer dan geregeld in verband gebracht met een overstap naar Bayern München. Een megatransfer van de 23-jarige vleugelaanvaller lijkt nu echter in het water te vallen. The Athletic weet te melden dat er bij Manchester City gevreesd wordt dat Sané in de wedstrijd tegen Liverpool om de Community Shield schade aan de voorste kruisband van rechterknie zou hebben opgelopen.

Sané kwam na dertien minuten spelen in botsing met Trent Alexander-Arnold en moest zich direct laten vervangen. Manchester City won zonder de Duitse aanvaller binnen de lijnen uiteindelijk de Community Shield, door Liverpool na een 1-1 gelijkspel in de reguliere speeltijd met strafschoppen te verslaan. De exacte ernst van de knieblessure van Sané is voorlopig onduidelijk, maar er wordt gevreesd voor een weinig positief scenario. De aanvaller ondergaat donderdag een MRI-scan en daaruit moet de precieze schade aan de kruisband blijken.

Als de voorste kruisband afgescheurd is, moet Sané onder het mes en zes tot negen maanden revalideren. Indien er sprake is van minder ernstige schade aan de kruisband, wacht vermoedelijk een kortere revalidatie. Het lijkt er in ieder geval op dat Sané voorlopig even uit de roulatie is en dat betekent zeer slecht nieuws voor Bayern München. Der Rekordmeister werkt al een tijd aan de komst van de 21-voudig Duits international en een persoonlijk akkoord zou zelfs al aanstaande zijn geweest.

Bayern moest er weliswaar nog met Manchester City uitkomen, daar the Citizens volgens de laatste berichten een bedrag van 150 miljoen euro vroeg voor Sané. Het contract van Sané bij de kampioen van Engeland loopt nog tot medio 2021, maar hij is voorlopig niet van plan om die verbintenis te verlengen. In dat opzicht betekent de blessure ook slecht nieuws voor Manchester City, daar deze zomer in de huidige situatie het ideale moment leek om Sané van de hand te doen. Het is echter niet aannemelijk dat Bayern een fors bedrag zal neertellen voor een geblesseerde Sané.

Gezochte Tilburger heeft doorgeladen pistool in auto

Een 38-jarige Tilburger is gisteren omstreeks 11.30 uur in Tilburg door de politie aangehouden omdat hij niet teruggekeerd was van verlof uit een penitentiaire inrichting. Na zijn arrestatie werd in een tas die op de bijrijdersplaats stond van zijn auto een doorgeladen pistool met acht patronen aangetroffen. 

De politie kreeg woensdagmorgen een melding dat op de Huijsmansstraat al drie uur een auto zou staan met draaiende motor. Er zou een man achter het stuur zitten. Het kenteken stond op naam van een man die bekend is bij de politie vanwege vermogensdelicten. Het gaat om een 38-jarige Tilburger, die daarnaast ook bekend is met vuurwapens. Bovendien zou de bewuste man op 5 augustus 2019 niet teruggekeerd zijn van zijn verlof uit de penitentaire inrichting in Hoogvliet. 

Agenten zagen de bedoelde auto staan voor de flat. De motor liep inderdaad. Op de bestuurdersstoel lag een man te slapen die door de agenten herkend werd als zijnde de eigenaar van het voertuig en dus een gezocht persoon. Een van de dienders trok de sleutel uit het contact waarop de man wakker werd. De agenten vertelden hem dat hij vanwege zijn signalering werd aangehouden. Hij verzette zich bij zijn arrestatie door tijdens het boeien met zijn armen en benen wilde bewegingen te maken. Hij werd uiteindelijk overmeesterd en afgevoerd naar het cellencomplex.

Op de bijrijdersstoel stond een sporttas met daarin een doorgeladen pistool met acht patronen. Hij is vanwege deze vondst in verzekering gesteld inzake de Wet Wapens en Munitie.

Campingdiscoganger geeft beveiligers klappen

Een 19-jarige man uit Doetinchem is vannacht aangehouden omdat hij twee beveiligingsmedewerkers heeft mishandeld. De man werd rond 01.00 uur door een beveiliger uit de campingdiscotheek aan de Kuijerdamseweg  in Scharendijke gezet omdat hij met bier gooide.

De discoganger reageerde agressief en gaf de medewerker van de beveiliging een vuistslag op zijn gezicht. Een andere beveiliger schoot te hulp en pakte de jongeman vast. De verdachte verzette zich en gaf ook deze beveiliger een flinke klap tegen het gezicht en spuugde naar hem.

Agenten hebben de man aangehouden en overbracht naar het cellencomplex Torentijd in Middelburg. De beveiligers hebben aangifte gedaan van de mishandeling.

Wargaming kondigt taktische shooter Caliber aan

De makers van World of Tanks en 1C Game Studios hebben Caliber voor het Westen aangekondigd. Caliber is een third-person-shooter en focust vooral op communicatie, coördinatie en tactiek.

In teams van vier personen kun je missies tegen de AI volbrengen in de Spec Ops-modus. Uiteraard kun je ook online losgaan tegen andere groepen van vier in de PvP-modus. Er zijn verschillende operators met elk zijn eigen rol:

  • Assault: Effectief bij korte en middellange afstanden. De klasse om te kiezen als je een agressieve speelstijl hebt
  • Support: Biedt vuurdekking aan de rest. Perfect als je van zware wapens houdt
  • Medic: de klasse voor wie minder van het schieten is, maar graag een helpende hand biedt
  • Sniper: ben je het geduldige type, dan kun je met deze klasse van een afstandje een gemikt schot laten tellen.

Spelers hebben een keus van diverse Special Forces uit verschillende landen zoals de Poolse GROM, de Amerikaanse US Navy SEALs en de Kommando Spezialkräfte. Het verschil tussen die naties is duidelijk te zien aan de in-game modellen. Hun uniformen, emblemen, wapens waaronder zelfs de scopes zijn tot in de details nagemaakt. De game werd al in Rusland getest en zal voor het eerst op de gamescom 2019 aan het Europese publiek gedemonstreerd worden.

"We zijn zeer verheugd om Caliber voor het eerst in Europa te presenteren, vooral omdat het wordt getoond op het grootste podium van gaming: gamescom", aldus Alexander Zezyulin, Product Director. "En ja, bij het ontwerpen van de game hebben we ervoor gezorgd dat het past in de Wargaming-filosofie: het is gratis en eerlijk. Het is ook belangrijk op te merken dat Caliber geen standaard shooter is; alleen tactieken zullen je helpen in deze oorlog! '

Op welke platformen Caliber uitkomt, en wanneer precies de release is wordt nog even gissen.

Man redt katten in oorlogsstad Aleppo

Een beetje feelgoodnews kan nooit kwaad, dus bij dezen. Aleppo is lange tijd het toneel geweest van hevige strijd tussen de diverse partijen in Syrië, met grote schade tot gevolg. Logischerwijze zijn nogal veel inwoners er vandoor gegaan, maar daarbij lieten ze hun huisdieren achter.

Hier komt Mohammed Alaa al-Jaleel in het spel. De 44-jarige man werkte als elektricien en had al jaren hetzelfde riedeltje: na zijn werk reed hij even langs de slager, om wat restvlees te vragen waar hij de straatkatten in zijn buurt mee kon voeden. Na het uitbreken van de oorlog werd hij ambulancechauffeur, maar hij bleef zijn geliefde katten ondertussen ook van eten voorzien.

Met behulp van donaties van vrienden en online onbekenden wist hij een plek op te zetten waar de katten konden verblijven. Tegen het einde van 2016 had hij er 170 onder zijn hoede en stond hij bekend als de Kattenman van Aleppo. Toen ging het echter fout: tijdens de hevige laatste fases van het beleg van Aleppo werd de boel platgebombardeerd en de katten die het nog overleefd hadden werden het slachtoffer van een chloorgasaanval.

Inmiddels zit Mohammed in het dorpje Kafr Naha, waar hij een nieuwe plek voor de katten op heeft gezet. Hij struint regelmatig door Aleppo en neemt eenzame katten mee naar het dorpje in het landelijke gebied ten westen van Aleppo, in handen van de oppositie. Hij heeft inmiddels ook een dierenarts gevonden om voor medische hulp te zorgen en de boel is al uitgebreid om niet alleen katten op te vangen.

Naast zijn katten- en dierenopvang is Mohammed langzamerhand ook een weeshuis en kinderopvang begonnen in hetzelfde dorpje. Zijn Twitteraccount met inmiddels een kleine twintigduizend volgers is hier te vinden.

Wakker worden als Sylvie Meis

Sylvie Meis heeft op haar Insta laten zien hoe ze wakker wordt.

Heel Nederland is in rep en roer want whowww zo worden wij stervelingen niet wakker hoor! DJ Dennis Ruyer liet zich inspireren en deed haar na.

Radio-538-Sidekick Frederique kon niet achter blijven

Rode Kruis geeft tips over gebruik lachgas

Hulpverleners van het Rode Kruis zien regelmatig dat lachgas gebruikt wordt op festivals. Daarom start de hulporganisatie met het geven van tips om de risico’s van het gebruik van lachgas en andere drugs te beperken. Het Rode Kruis wil dat feestvierders zich bewust zijn van de risico’s om te voorkomen dat zij op de EHBO-post belanden.

"Op onze posten zien we soms mensen die lachgas in combinatie met alcohol hebben gebruikt”, zegt Lars van Driel, EHBO-instructeur van het Rode Kruis. "Deze combinatie brengt extra risico’s met zich mee. Alcohol en lachgas werken verdovend, waardoor de ademprikkel minder wordt. Dat kan in sommige gevallen leiden tot zuurstoftekort.”

“Lachgas wordt steeds vaker gebruikt. Het is makkelijk en legaal verkrijgbaar en de gevaren lijken op het eerste gezicht beperkt. Toch is het belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan,” aldus Marjan Heuving van het Trimbos-instituut. "Het beste advies is uiteraard om niet te gebruiken. Als men het toch wil gebruiken, kunnen bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om de risico’s te verkleinen.”

Tips
Om te zorgen dat mensen zo min mogelijk risico lopen, is het belangrijk om lachgas niet rechtstreeks uit een tank, patroon of spuit te inhaleren. Dat kan namelijk leiden tot bevriezing van lippen of longen. Omdat je out kunt gaan door het gebruik van lachgas, is het daarnaast belangrijk om te gaan zitten. Verder is het verstandig om een teug lachgas af te wisselen met een teug zuurstof. Stop direct met gebruik bij klachten als tintelingen of een verdoofd gevoel in ledematen. De na-effecten kunnen lang aanhouden, neem daarom geen deel aan het verkeer. Zeker niet tijdens, maar ook niet in de uren na gebruik.

Via de website en de social media-kanalen verspreidt het Rode Kruis de hulporganisatie tips om de risico’s van alcohol- en drugsgebruik te beperken en veilig het festivalseizoen door te komen. Belangrijk is bijvoorbeeld om te weten hoe je herkent wanneer het mis gaat met iemand die drank of drugs heeft gebruikt. Ook geven we tips om problemen als uitdroging en oververhitting te voorkomen.

EHBO-post
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, kan het altijd misgaan. Op festivals en andere evenementen in het hele land staan hulpverleners van het Rode Kruis klaar om te helpen als dat nodig is. Het Rode Kruis roept mensen op elkaar in de gaten te houden en langs de EHBO-post te gaan als het niet goed gaat.

Ajax wil doorpakken en hoopt op loyaliteit van Ziyech

Ajax onderhandelt met de zaakwaarnemer van Hakim Ziyech over een nieuw contract voor de aanvaller, zo melden Voetbal International en het Algemeen Dagblad woensdagavond. De kampioen van Nederland hoopt dat Ziyech zich net als André Onana, Dusan Tadic, Noussair Mazraoui, Nicolás Tagliafico en David Neres besluit te committeren aan de club, ondanks interesse uit het buitenland.

Na het vertrek van Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Lasse Schöne hoopt Ajax geen nieuwe spelers meer te hoeven uitzwaaien. Het vertrek van Donny van de Beek naar Real Madrid is wellicht onvermijdelijk, maar voor Ziyech lijkt momenteel geen concrete belangstelling. De Marokkaans international legde interesse van Sevilla naast zich neer en wordt de afgelopen weken ook in verband gebracht met Bayern München.

Na de wedstrijd tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal (2-0 winst) liet de middenvelder annex buitenspeler weten dat hij mikt op een grotere club. “Het moet wel gaan om een club waarvoor ik Ajax wil inruilen. Zo'n club is er vooralsnog niet gekomen. Tot die tijd speel ik lekker voor Ajax en doe ik gewoon mijn stinkende best”, sprak Ziyech. Hij heeft altijd aangegeven alleen weg te willen als het complete plaatje klopt.

"Als dat niet het geval is, blijft het creatieve brein graag bij Ajax", schrijft het Algemeen Dagblad. Ajax hoopt er met de contractverlenging voor te zorgen dat de 26-jarige Ziyech nog minstens een jaar in de Johan Cruijff ArenA blijft. Momenteel loopt zijn verbintenis door tot de zomer van 2021. Ziyech speelt sinds 2016 voor Ajax en kwam tot 92 competitiewedstrijden voor de club, waarin hij 32 keer scoorde.

'PSV ontvangt nieuw bod van dertig miljoen euro op Bergwijn'

Sevilla is nog altijd nadrukkelijk in de markt voor Steven Bergwijn, zo schrijft het Spaanse Estadio Deportivo donderdagochtend. Monchi, technisch directeur bij los Rojiblancos, heeft zich opnieuw bij PSV gemeld voor de 21-jarige vleugelaanvaller. Sevilla heeft een bod van dertig miljoen euro uitgebracht in Eindhoven en wil ‘alles uit de kast halen’ om Bergwijn naar Spanje te halen.

PSV veegde eerder al een bod van Sevilla van tafel, dat begon met een bedrag van 25 miljoen. De Eindhovenaren hebben naar verluidt te kennen gegeven dat er pas bij een bod van veertig miljoen gesproken wordt over een vertrek van Bergwijn. PSV en Sevilla hebben nog altijd nauw contact en nemen binnen afzienbare tijd weer plaats aan de onderhandelingstafel. Estadio Deportivo voorspelt dat Sevilla alles op alles zal zetten om Bergwijn over te nemen, maar stelt dat de door PSV gewenste veertig miljoen in ieder geval niet op tafel zal komen.

Bergwijn en Sevilla zouden reeds een persoonlijk akkoord bereikt hebben over een vijfjarig contract. Zijn vader en zaakwaarnemer brachten een aantal weken een bezoek aan de Spaanse club en raakten onder de indruk van de aanwezige faciliteiten. Het heeft eraan bijgedragen dat Bergwijn graag de overstap naar los Rojiblancos wil maken en de club heeft gevraagd of ze nog een keer alles op alles willen zetten om hem los te weken bij PSV. Monchi gebruikt de uitschakeling van de Eindhovenaren in de voorronde van de Champions League als middel om druk te zetten.

Het vertrek van Wissam Ben Yedder vormt naar verluidt de sleutel tot de komst van Bergwijn. De 28-jarige Franse spits wordt in verband gebracht met AS Monaco en moet de miljoenen opleveren waarmee een ultieme poging ondernomen kan worden om de vijfvoudig Oranje-international binnen te halen. Overigens is Sevilla deze dagen voornamelijk bezig met uitgaande transfers. Ibrahim Amadou is reeds aan Norwich City verhuurd en ook Roque Mesa, Guilherme Arana, Joris Gnagnon, Simon Kjaer, Sébastien Corchia en Carlos Fernández mogen vertrekken.

Werkstraf geëist voor plaatsen nepbommen bij Rabobank

Twee keer legde een 32-jarige man uit Zeist nepbommen bij het filiaal van de Rabobank aan de Beneluxlaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Beide keren, op 5 en 18 februari 2019, werd er groot alarm geslagen, de omgeving afgezet en het kantoor ontruimd. Woensdag stond de man voor de rechter; de officier eiste een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf met hierbij een verplichte behandeling.

Op 5 februari werd een pakket bij de Rabobank aangetroffen, omwikkeld met ducttape waarop een klok was bevestigd. Omdat het mogelijk om een explosief ging, werd het Team explosievenverkenning ingeschakeld dat concludeerde dat het om een nepbom ging. Voor de zekerheid werd het kantoor toen ontruimd, en de omgeving in een straal van 500 meter afgezet.

Op 18 februari zat de bom in een koffer. Twee pakketten in de koffer stonden met stroomdraden in verbinding en er knipperde een rood lichtje. Dit maal kwam de Explosieven Opruimingsdienst ter plaatse, werd het tramverkeer stilgelegd, het autoverkeer omgeleid, 44 woningen werden ontruimd en 200 mensen geëvacueerd en opgevangen door de gemeente.

Aan de hand van sporenonderzoek en camerabeelden kon de verdachte op 20 februari worden aangehouden. Op de zitting vandaag bekende hij de feiten. Als reden voerde hij aan dat hij een gesprek met de bank uit de weg wilde gaan over ongeregeldheden met een rekening waar hij van werd verdacht. Ook had hij andere problemen, zowel financieel als psychisch. Deskundigen adviseren dan ook hem als verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen.

In zijn eis woog de officier deze persoonlijke omstandigheden mee, maar ook de grote financiële gevolgen en de maatschappelijke onrust die zijn handelen teweeg bracht. In zijn voordeel weegt mee dat hij na zijn aanhouding heeft meegewerkt, hulp heeft gezocht en dat hij een blanco strafblad heeft. Maar er is ook een mate van berekening en herhaling. Alles overwegende eiste hij een werkstraf van 100 uur, een voorwaardelijke celstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar en daarbij een meldplicht en een ambulante behandelverplichting. De vordering van de bank voor de schade van 67.000 euro tenslotte moet om procedurele redenen niet ontvankelijk worden verklaard. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

FOK! Wat een weer: Verandering op komst

Welkom!  

Het was gisteren geen onaardige dag. Vele plaatsen bleven droog met flink wat zon. Toch vielen er ook wel een paar regen- en onweersbuien. Met name in het noorden en deels oosten van het land. In Friesland viel  zowaar 33 mm. Dat was een buienlijntje die ook bij mij maar liefst 0,1 mm achterliet. De maxima liepen uiteen van 21 tot 25 graden. Zeker in Twente was het weer een zomerse dag, terwijl ze daar zo hard naar regen snakken. 

De afgelopen nacht kon er in de kustprovincies een regen- of onweersbui vallen. In de rest van het land bleef het droog. 

Vanmorgen verlaten de laatste buien het noordoosten, en dan is het de rest van de dag op de meeste plaatsen droog. Een rug van hogedruk trekt in de loop van de middag van west naar oost. Deze zorgt dus voor de rustige en mooie condities in ons land. 

Het gaat wel veranderen. Op vrijdag wordt er tijdelijk even wat warmere lucht aangevoerd, maar een koufront gaat daar korte metten mee maken. In de loop van de dag kunnen er een aantal fikse regen- en onweersbuien opduiken. Het kan dan nog wel zo'n 24 tot 29 graden worden. 

Op zaterdag hebben we dan heel veel wind. Krachtig in het binnenland en hard tot stormachtig in aan de kust. Uiteraard kom ik daar nog op terug.  Het is echter iets om rekening mee te houden. 

Au revoir!  

Pirmasens (Foto: qltel)
Collega qltel is op vakantie. Hij is nu in Pirmasens, waar hij deze waterval op de kiek zette. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

'Levende wezens op de maan'

De maan is naar alle waarschijnlijkheid niet meer zo dood als het ooit was en dat is te danken - voor zover het positief is - aan Israël. In april crashte de Israëlische maanlander Beresheet op de maan en daarbij zijn vermoedelijk duizenden beestjes op het hemellichaam terechtgekomen.

Men had enkele duizenden tardigrada's aan boord van de lander geplaatst, ook wel bekend als waterbeertjes, en die zijn op z'n zachtst gezegd nogal hardnekkig; extreme hitte, extreme droogte, extreme kou, ze kunnen het allemaal aan. Sterker nog, de ongeveer één millimeter grote waterbeertjes kunnen volledig uitgedroogd vele tientallen jaren voortbestaan, waarbij hun metabolisme daalt tot zo'n 0,01 procent van de gebruikelijke waarden. Een druppel water erop en ook al zijn we een halve eeuw verder, het waterbeertje is weer zo goed als nieuw.

Enfin, deze onverwoestbare dieren waren dus aan boord van Beresheet en de baas van de Arch Mission Foundation, Nova Spivack, is duidelijk: "We geloven dat de kans op overleven door de waterbeertjes extreem groot is." De Foundation beheert een soort backup van het leven op aarde en stuurt deze zo nu en dan de ruimte in, mocht het op aarde écht helemaal uit de klauwen lopen. Zo was er een soort maanbibliotheek aan boord van de Beresheet, een soort DVD met 30 miljoen pagina's aan menselijke historie - zichtbaar onder de microscoop - en DNA, met daarbij ook uitgedroogde waterbeertjes.

Niet iedereen is er even gelukkig mee dat de maan nu mogelijk bevolkt wordt door de beestjes. "Dit betekent dat de maagdelijke omgeving van de maan is doorbroken", aldus professor Monica Grady. Dat gaat zelfs tegen de internationale afspraken in, waarin men stelt dat ruimtevaartuigen die de aarde verlaten hun omgeving niet mogen besmetten. "Je zou kunnen stellen dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin dat in 1969 al deden, dat is waar, maar sindsdien weten we veel beter hoe we dergelijke hemellichamen moeten beschermen. Ik denk niet dat iemand toestemming gekregen zou hebben om waterbeertjes over de maan te verspreiden, dus dit is niet goed."

Het lijkt overigens niet heel waarschijnlijk dat de waterbeertjes vanaf de maan een aanval op aarde gaan plannen; ze zijn dus uitgedroogd en hebben in principe wel een beetje water nodig om weer in actie te kunnen komen. In theorie zouden ze verzameld kunnen worden, teruggebracht worden naar de aarde en daar worden bestudeerd om de effecten van het verblijf op de maan te bekijken, maar met beestjes van amper een millimeter lijkt dat een flinke uitdaging.

Fans van de waterbeertjes kunnen zich op het FOK!forum melden in het waterbeertjestopic, want natuurlijk is dat er.

Mogelijk ebola in Rotterdam

'Maasstad Ziekenhuis Rotterdam afgesloten vanwege mogelijk geval ebola'

In Rotterdam zijn de hulpdiensten massaal uitgerukt vanwege een mogelijk geval van ebola. Een ooggetuige zegt tegen de NOS dat er vanavond twee mannen op de huisartsenpost bij het Maasstad Ziekenhuis binnenkwamen. De ooggetuige zegt familie te zijn van iemand in de huisartsenpost. Een van de twee mannen zou verschijnselen van de zeer besmettelijke ziekte vertonen. Ze spraken geen Nederlands en komen volgens de ooggetuige uit Congo. De huisartsenpost werd hierop met rood-witte linten afgezet en een groot aantal ambulances kwam naar de huisartsenpost. Niemand mag naar buiten of naar binnen. 31 mensen zijn in quarantaine.

*Update 00.25* Het RIVM doet inmiddels onderzoek en zegt dat de kans op ebola klein is, omdat hij niet uit een besmet gebied komt. Ze blijven echter wel zeer waakzaam.

*Update 00:50* Inmiddels is bevestigd dat het vals alarm is. We kunnen allemaal rustig gaan slapen. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.