Vier filmtips voor de maand november

Filmtip 3: Captain Philips

Releasedatum: 21 november 2013
Genre: Drama/Thriller
Regisseur: Paul Greengrass
Acteurs: Tom Hanks, Catherine Keener en Barkhad Abdi
IMDb

Plot
Richard Philips (Tom Hanks) is een kapitein van het cargoschip Maersk Alabama. Wanneer dit schip in 2009 wordt gekaapt door Somalische piraten, geeft kapitein Philips zichzelf op als gijzelaar om zo zijn crew te redden.

Verwachtingspatroon
Meervoudig Oscarwinnaar Tom Hanks (Forrest Gump, Saving Private Ryan) is een man van momenten. Het ene jaar scoort hij hit na hit en het andere jaar blijven grote successen uit. Dit was het geval na het geflopte Larry Crowne uit 2011, een film waarbij hij naast acteur ook op de regiestoel zat. Met Captain Philips keert Hanks weer terug naar de top van de piramide in Hollywood. De samenwerking met de geweldige actieregisseur Paul Greengrass (United 93, The Bourne Ultimatum) heeft naar het blijkt geresulteerd in een zeer realistische en zenuwslopende thriller van formaat. De film, gebaseerd op de memoires van kapitein Philips, wordt dan ook in positieve zin omschreven als een tikkende bom.

 


Filmtip 4: Soshite Chichi ni Naru/Like Father, Like Son

Releasedatum: 21 november 2013
Genre: Drama
Regisseur: Hirokazu Koreeda
Acteurs: Masaharu Fukuyama, Machiko Ono en Yôko Maki
IMDb

Plot
Ryota Nonomiya (Masaharu Fukuyama) is een succesvolle zakenman die veel waarde hecht aan geld, hard werken en nastreven van een volmaakt leven. Zijn leven verandert echter als hij vanuit het ziekenhuis een onverwacht telefoontje krijgt dat zijn 6-jarige zoontje niet zijn biologische kind blijkt te zijn. Dit dwingt Ryota om een keuze te maken tussen zijn werkelijke zoon en de jongen die hij heeft opgevoed.

Verwachtingspatroon
De succesvolle Japanse regisseur Hirokazu Koreeda (Nobody Knows, Still Walking) won met Like Father, Like Son de juryprijs tijdens het Filmfestival van Cannes. Daarbij bezochten ruim 3 miljoen Japanners zijn film in de eerste 3 weken, een aantal wat voor een film van Koreeda ongekend hoog is. Koreeda is een man van de kleine gebaren en ondanks het nogal bizarre uitgangspunt van de film, wijkt hij daar ook deze keer niet vanaf. De dramafilms van Koreeda zijn emotioneel gezien zeer krachtig, omdat hij de kijker de kans geeft om zich te verplaatsen in de personages. Zo ook deze keer, want wat zou jij doen in de situatie van vader Ryota?