Vijf filmtips voor de maand oktober

Filmtip 4: La Vie d’Adèle/Blue is the Warmest Color

Releasedatum: 10 oktober 2013
Genre: Drama
Regisseur: Abdellatif Kechiche
Acteurs: Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux en Jeremie Laheurte
IMDb

Plot
De vijftienjarige Adèle (Adèle Exarchopoulos) droomt van een eerste liefde in haar leven. Dit lijkt waarheid te worden wanneer zij Thomas ontmoet. Deze romance wordt echter verstoord wanneer Adèle droomt van een mysterieus, blauwharig meisje dat haar betovert. Zij blijkt Emma (Léa Seydoux) te heten, een zelfverzekerde kunststudente die toenadering zoekt naar Adèle. Dit mondt al snel uit in een ingewikkeld en passioneel liefdesverhaal.

Verwachtingspatroon
De verrassende en vooral controversiële winnaar van het Filmfestival van Cannes is dan nu eindelijk ook hier in de filmhuizen te bewonderen. Met een epische speelduur van bijna 3 uur vergt de Tunesische regisseur Abdellatif Kechiche (La Graine et le Mulet) het uiterste van zowel zijn publiek als van zijn actrices die gezien kunnen worden als de sterren van de film. Waar de regisseur werd geprezen voor zijn visie en lef, zijn het de hoofdrolspeelsters die van deze taboedoorbrekende film een oprecht geheel hebben gemaakt waarin geen sprake is van vals sentiment. De film is een spirituele en authentieke reis die door zijn lengte en uitgestrekte seksscènes niet aan iedereen besteed zal zijn.

 


Filmtip 5: Short Term 12

Releasedatum: 17 oktober 2013
Genre: Drama
Regisseur: Destin Cretton
Acteurs: Brie Larson, John Gallagher Jr. en Kaitlyn Dever
IMDb

Plot
De jonge Grace (Brie Larson) is een betrokken werkneemster in de jeugdzorg die al lange tijd een relatie heeft met de goedhartige collega Mason (John Gallagher Jr.). De toekomst van Grace komt onder druk te staan, wanneer zij beseft dat haar leven op het punt staat compleet te veranderen.

Verwachtingspatroon
Ieder jaar is er wel een kleine film die langzaam in steeds meer zalen te zien is en daarbij snel meer harten verovert. Waar dat vorig jaar gold voor Beasts of the Southern Wild, is er dit jaar de onafhankelijke film Short Term 12. Regisseur Destin Cretton maakte in 2008 een gelijknamige korte film die dermate goed werd ontvangen dat hij de mogelijkheid geboden werd om er een lange film van te maken. Gezien de reacties vanuit de Verenigde Staten is Cretton erin geslaagd om zijn korte film uit te laten groeien tot een geslaagde langspeelfilm die wordt bestempeld als oprecht en eerlijk, waarbij in het bijzonder de inbreng van actrice Brie Larson (21 Jump Street) bejubeld wordt.