Vijf filmtips voor de maand oktober

Filmtip 2: Gravity

Releasedatum: 3 oktober 2013
Genre: Documentaire
Regisseur: Alfonso Cuarón
Acteurs: George Clooney, Sandra Bullock en de stem van Basher Savage
IMDb

Plot
Met de medische ingenieur Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) vertrekt de ervaren astronaut Matt Kowalsky (George Clooney) op zijn laatste shuttlemissie voordat hij met pensioen gaat. Het gaat echter mis tijdens een schijnbaar doodnormale ruimtewandeling. De shuttle wordt vernietigd, waardoor het vastgeketende koppel enkel op zichzelf is aangewezen.

Verwachtingspatroon
De Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón is iemand die graag een uitdaging aangaat en daarbij de grote producties niet schuwt. Hij leverde met Harry Potter and the Prisoner of Azkaban de best ontvangen film uit de serie af en zijn indrukwekkende Children of Men uit 2006 werd al snel, mede door het gebruik van revolutionaire cameratechnieken, een trendsettende actiefilm. Na Children of Men werd het stil rond Cuarón. Zoals gebruikelijk in Hollywood, werd zijn naam veelvuldig gekoppeld aan diverse projecten.

Toen was daar de film Gravity, een complex project dat op papier niet makkelijk te verkopen is. Voor de invulling van de twee hoofdrollen draaide de geruchtenmolen al snel op volle toeren. Namen als Natalie Portman, Angelina Jolie en Robert Downey Jr. kwamen veelvuldig voor. Uiteindelijk zijn het Oscarwinnares Sandra Bullock (The Blind Side) en de immer charismatische George Clooney (Up in the Air) die een rol hebben bemachtigd in een film die ondanks vele vertragingen toch gerealiseerd werd. De door cameraman Emmanuel Lubezki (Children of Men, The Tree of Life) gecreëerde 3D-effecten worden gezien als een grote meerwaarde voor Gravity, een film die qua concept zeer gewaagd is en waarbij de inspanningen van de makers ongetwijfeld het best tot zijn recht zullen komen op het grote witte doek.

 


Filmtip 3: Rush

Releasedatum: 3 oktober 2013
Genre: Actie/Drama
Regisseur: Ron Howard
Acteurs: Chris Hemsworth, Daniel Brühl en Olivia Wilde
IMDb

Plot
In dit waargebeurde verhaal staat de in de jaren 70 afspelende rivaliteit in de Formule 1 tussen de flamboyante Britse coureur James Hunt (Chris Hemsworth) en zijn meer nederige Oostenrijkse opponent Niki Lauda (Daniel Brühl) centraal. Ondanks hun totaal verschillende karakters, doen de beide coureurs op hun eigen manier er alles aan om wereldkampioen te worden in hun sport.

Verwachtingspatroon
Critici benaderen nieuw werk van de Amerikaan Ron Howard altijd met enige vorm van terughoudendheid. Desalniettemin heeft zijn ietwat conservatieve filmstijl wel geleid tot verschillende kassuccessen en een Oscar voor A Beautiful Mind. Met Rush wijkt Howard af van de gebaande wegen en samen met de erkende scriptschrijver Peter Morgan (The Queen) is er een authentieke biografie ontstaan over een rivaliteit die het verdient om verfilmd te worden. De adrenalineverhogende racebeelden in combinatie met een sterk script en de aanwezigheid van Hollywoodster Chris Hemsworth (The Avengers) zouden in ieder geval voldoende moeten zijn om een zo breed mogelijk publiek naar de zalen te trekken.