Heimat 1 - Eine Deutsche Chronik

Als het op films en tv-series aankomt heeft Duitsland al vele jaren een goede naam hoog te houden. Net als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk was ook Duitsland destijds een pionier op het gebied van het bewegende beeld en dat leverde in de afgelopen decennia al vele cinematische hoogstandjes op. Tussen al deze pareltjes verscheen in 1984 het eposante Heimat 1 - Eine Deutsche Chronik, een werkelijk adembenemende mini-serie van de Duitse cineast Edgar Reitz. Inmiddels zijn we 32 jaar verder en is de reeks opnieuw uitgebracht, in een gedegen door Edgar Reitz en zijn zoon gerestaureerde en opgepoetste versie, op blu-ray en dvd.

Heimat

De 17-jarige Maria, dochter van een rijke landeigenaar, wordt verliefd op Paul Simon, een jonge Duitse soldaat die na de Eerste Wereldoorlog uit gevangenschap is teruggekeerd naar het rustieke Duitse plaatsje. Nadat ze zijn getrouwd en ouders zijn geworden van de zonen Anton en Ernst denkt Maria alle geluk van de wereld gevonden te hebben. Op zekere dag vertrekt Paul opeens onaangekondigd en laat niets meer van zich horen. Maria blijft achter en hoopt dat hij ooit eens terug zal keren.

Heimat 1

Heimat 1 - Eine Deutsche Chronik was het eerste deel van een reeks, die zou worden vervolgd met Heimat 2: Chronik einer Jugend (1992), Heimat 3: Chronik einer Zeitwende (2004), Heimat-Fragmente: Die Frauen (2006) en Die andere Heimat: Chronik einder Sehnsucht (2013), waarin we op onverhulde wijze kennis konden maken met de niet altijd even bekende sociale, politieke en culturele geschiedenis van Duitsland, gezien door de ogen van de leden van de familie Simon uit Schabbach, een klein dorpje op de Hunsrück.

Heimat 2

In een zevental hoofdstukken zien we in een kalm tempo de geschiedenis van de twintigste eeuw voorbijkomen. Het verhaal begint in 1920 als Duitsland nog aan het bijkomen is van de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. Het land komt in een economische crisis en biedt zo voedingsbodem voor de opkomende NSDAP onder leiding van Adolf Hitler. Ook de Tweede Wereldoorlog gaat bepaald niet onopgemerkt aan de Hunsrück voorbij en verdeelt de inwoners tot op het bot.

Het verhaal verspringt dan tien jaar en we komen terecht in de roerige jaren vijftig. Anton is ondernemer geworden van de Simon Optik Werke, een fabriek waar de meeste dorpelingen van Schabbach een baan hebben. Het is tevens de tijd dat een affaire voor nogal wat spanningen zorgt in het kleine dorpje. Vervolgens gaan we weer elf jaar vooruit in de tijd en komen we terecht in het einde van de zestiger jaren. Duitsland is wederom verdeeld, ditmaal door een muur tussen het communistische oosten en het kapitalistische westen en zucht onder de gevolgen van de Koude Oorlog.

Heimat 3

Toen Edgar Reitz destijds de opnames voor Heimat 1 - Eine Deutsche Chronik op 35 millimeter-film schoot wou hij een film maken die op het witte doek zou worden vertoond. Naar aanleiding van het verschijnen van deze prachtig digitaal opgepoetste uitvoering op blu-ray en dvd zullen een aantal filmhuizen in Nederland dan ook eenmalig deze klassieker nog eens tonen zoals hij eigenlijk bedoeld is. Voor degenen die de serie liever nog eens op eigen tempo vanaf de vertrouwde tv-stoel of bank willen zien is er dus ook de prachtig uitgevoerde dvd-set van Heimat 1 - Eine Deutsche Chronik, bestaande uit een zestal dvd's en een prachtig boekwerkje, waarin we meer te weten komen over de totstandkoming van de serie, een korte biografie van de filmmaker en een beknopt overzicht van de hoofdstukken van het verhaal. Ook wordt er nog eens uitgebreid ingegaan op de verschillen tussen de oorspronkelijke serie en deze zogenaamde director's cut van Heimat 1 - Eine Deutsche Chronik.

Heimat 4

Heimat 1 - Eine Deutsche Chronik was destijds al een serie die zijn weerga niet kende. Een cinematisch pareltje, met enorm veel oog voor de kleinste details, dat zich laat bekijken als een soort van virtuele geschiedenisles, waarbij je getuige bent van allerlei bekende en ook minder bekende gebeurtenissen uit het Duitse verleden, waarbij het subtiele gebruik van zowel zwartwit- als kleurenfilmmateriaal een indringend portret van de historie van onze oosterburen geeft. Een serie die zelfs na 34 jaar nog geen microgram aan kracht heeft ingeleverd en die je vast vaker dan één keer wilt bekijken.