FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 juni 2016

Buzzfeed weigert advertenties Trump

Online mediakanaal Buzzfeed heeft zich uit een advertentiedeal met de Amerikaanse Republikeinse Partij teruggetrokken omdat het geen reclame wil maken voor Donald Trump, de zeer waarschijnlijke Republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap.

"Wij brengen geen sigarettenreclames omdat ze slecht zijn voor de gezondheid en om precies die reden weigeren wij advertenties voor Trump", liet oprichter en baas van Buzzfeed Jonah Peretti in een e-mail aan het personeel weten. "De Trump-campagne is direct gekant tegen de vrijheden van onze medewerkers in de Verenigde Staten en in de wereld en zou het in sommige gevallen, zoals met zijn voorgestelde internationale reisverbod voor moslims, voor onze medewerkers onmogelijk maken hun werk te doen."

Volgens de website Politico was met het reclamecontract ruim 1,1 miljoen euro gemoeid. Een medewerker van Republikeinse partijleiding zei dat het nog geen 1 procent was van het jaarlijkse advertentiebudget van 132 miljoen euro.

Een woordvoerster van het campagneteam van Trump had "niets toe te voegen".

Buzzfeed weigert advertenties Trump
Buzzfeed weigert advertenties Trump (Foto: ANP)

Presidentsverkiezing Haïti moet over

De omstreden presidentsverkiezing van vorig jaar oktober in Haïti wordt geannuleerd, heeft de Haïtiaanse kiesraad maandag bepaald. De kiezers moeten op 9 oktober opnieuw naar de stembus. Als geen van de kandidaten dan de meerderheid behaalt, moeten de twee kandidaten met de meeste stemmen in januari 2017 opnieuw de degens kruisen.

Tal van onregelmatigheden ontsierden de verkiezing van afgelopen oktober. Regeringskandidaat Jovenel Moïse behaalde de meeste stemmen, maar de oppositie aanvaardde de uitslag niet. De tweede stemronde tussen Moïse en oppositiekandidaat Jude Célestin moest daardoor meermaals worden uitgesteld.

Het vroegere staatshoofd Michel Martelly legde in februari het ambt neer zonder dat er een opvolger was gekozen. Sindsdien heeft het verpauperde Caraïbische land een interim-president.

Presidentsverkiezing Haïti moet over
Presidentsverkiezing Haïti moet over (Foto: ANP)

Jordaanse agenten gedood bij aanval in kamp

Drie agenten van de Jordaanse inlichtingendienst en twee andere veiligheidsagenten zijn maandag gedood bij een aanval op een politiebureau in een Palestijns vluchtelingenkamp buiten de hoofdstad Amman. Een regeringswoordvoerder sprak van een "terroristische aanslag".

De aanval in het kamp Baqaa had plaats rond 07.00 uur. Een aanvaller stapte uit een auto en besproeide het bureau met kogels uit een machinepistool. Vervolgens reed hij weg, zei een ingewijde.

Baqaa is met meer dan 70.000 inwoners het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp in Jordanië. Westerse donorlanden en politiek analisten waarschuwen voor toenemende islamistische radicalisering in de kampen en de arme wijken van Jordaanse steden. Jordanië is een doelwit van radicale islamistische groepen als al-Qaeda en Islamitische Staat vanwege zijn banden met de Verenigde Staten en Israël.

Jordaanse agenten gedood bij aanval in kamp
Jordaanse agenten gedood bij aanval in kamp (Foto: ANP)

Digitaal magazine voor nabestaanden ramp MH17

Op internet is sinds maandag een magazine in te zien waarin vragen worden beantwoord over het onderzoek naar de vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven.

"In het e-magazine leggen we uit hoe het onderzoek in elkaar zit. Er werken zo'n honderd mensen aan mee, uit de betrokken landen: Australië, België, Maleisië, Oekraïne en Nederland", aldus Wilbert Paulissen, hoofd landelijke recherche van de politie. Het gaat volgens hem om het grootste onderzoek uit de geschiedenis van de politie. "Alles wordt uit de kast gehaald om dit drama op te helderen." Het e-magazine is een gezamenlijke productie van politie en het Openbaar Ministerie (OM).

"Het is vooral gemaakt voor de nabestaanden, zij zijn de norm voor ons. Maar voor iedereen is dit een interessant magazine", aldus Paulissen. De eerste resultaten van het onderzoek worden na de zomer gepresenteerd. "Dan gaat het vooral om het wapen dat is gebruikt en de plaats waarvandaan dit wapen is afgevuurd. De andere resultaten komen later."

Het magazine is hier te vinden.

Digitaal magazine voor nabestaanden ramp MH17
Digitaal magazine voor nabestaanden ramp MH17 (Foto: ANP)

290 mln voor versterking scholen Groningen

Het kabinet trekt 290,5 miljoen euro uit om scholen in het aardbevingsgebied in Groningen te versterken. Het gaat om "grotendeels een extra investering", schrijven minister Henk Kamp (Economische Zaken) en minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) maandag aan de Tweede Kamer.

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG), Hans Alders, heeft uitgezocht dat 101 scholen de komende jaren geld nodig hebben voor versterking. Na overleg is besloten om 41 scholen te versterken. Zestig scholen gaan dicht. Hiervoor komen 29 nieuwe scholen in de plaats.

,,Scholen hebben prioriteit en worden niet alleen versterkt, maar direct ook toekomstbestendig gemaakt. Deze aanpak past bij de brede inzet van het kabinet: perspectief bieden aan de regio", aldus Kamp.

290 mln voor versterking scholen Groningen
290 mln voor versterking scholen Groningen (Foto: ANP)

Nederlandse landbouwexport op recordhoogte

De Nederlandse export van landbouwproducten is vorig jaar gestegen naar het recordniveau van 81,3 miljard euro. Daarmee was Nederland opnieuw de op één na grootste landbouwexporteur ter wereld, na de Verenigde Staten. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.

Inclusief aan de landbouw gerelateerde producten, zoals landbouwmachines en meststoffen, bedroeg de export bijna 90 miljard euro. Dat is ruim een vijfde van de totale Nederlandse export.

De waarde van de landbouwexport overtrof die van de -import vorig jaar met ruim 26 miljard euro. Daarmee was het landbouwoverschot goed voor 55 procent van het hele Nederlandse handelsoverschot. Dit aandeel is de afgelopen jaren geslonken, omdat het overschot bij de handel in onder meer machines en chemische producten sterker toenam.

De meest uitgevoerde landbouwproducten zijn bloemen en planten, vlees, groenten, melk en zuivel. Verder speelt babymelkpoeder, ingedeeld in de categorie 'bereidingen van graan, meel en melk', een belangrijke rol. Dat is één van de belangrijkste exportproducten naar China.

Nederlandse landbouwexport op recordhoogte
Nederlandse landbouwexport op recordhoogte (Foto: ANP)

Eerste tv-klus Pierce Brosnan in 20 jaar

Pierce Brosnan maakt na bijna twintig jaar zijn rentree in de tv-wereld. De voormalige James Bond-acteur gaat een hoofdrol spelen in de nieuwe AMC-serie The Son, schrijft The Wrap.

In The Son, een boekverfilming, gaat Brosnan Eli McCullough spelen. De serie komt in 2017 uit en vertelt over de opkomst en ondergang van een vooraanstaande familie in Texas. Ook laat het zien hoe Amerika heeft kunnen uitgroeien tot de wereldmacht die het nu is. Aanvankelijk zou Sam Neill in de huid van Eli McCullough kruipen, maar de Jurassic Park-ster heeft om 'privéredenen' besloten voor de rol te bedanken.

Voor Brosnan zal het even wennen zijn. De laatste keer dat hij in een serie te zien was, was in 1987. Brosnan verwierf toen bekendheid bij het grote publiek als ex-crimineel Remington Steel, in de gelijknamige serie.

Eerste tv-klus Pierce Brosnan in 20 jaar
Eerste tv-klus Pierce Brosnan in 20 jaar (Foto: BuzzE)

Axl Rose wil dat Google foto verwijdert

Dat Axl Rose ijdel is, mag geen geheim heten, maar de Guns N' Roses-zanger gaat volgens TorrentFreak nu wel erg ver om zijn imago op te poetsen. Axl heeft Google verzocht een foto van hem van het internet te halen omdat er 'rechtenkwesties' rond de foto zouden zijn. TorrentFreak vermoedt dat het Axl vooral te doen is om zijn niet al te flatteuze houding op de foto.

Volgens Axl en zijn team is de foto zonder zijn toestemming gemaakt, maar fotograaf Boris Minkevich van Winnipeg Free Press is zich van geen kwaad bewust. Hij bevestigt de foto te hebben gemaakt, maar weet niets van geschonden portretrecht. Vaak moeten fotografen vooraf hun handtekening zetten voordat ze foto's bij een concert maken, maar Minkevich weet niet meer of dat is gebeurd.

Ook al zou dat zo zijn, dan nog is het onwaarschijnlijk dat het Axl echt om rechten te doen is, aangezien er honderden, zo niet duizenden, foto's van hem circuleren die niet met zijn toestemming gemaakt zijn. Wat de foto van Minkevich bijzonder maakt, is dat de kiek door internetters is gebruikt voor de Axl Rose Fat-meme. Door grappig bedoelde teksten toe te voegen of een detail aan de foto toe te voegen hebben grappenmakers geprobeerd Axl voor schut te zetten.

Hoe het juridisch afloopt, valt nog te bezien. Axl maakt momenteel gebruik van anti-piraterijwetgeving om de foto's weggegumd te krijgen. Google lijkt overigens vooralsnog geen gehoor te geven aan zijn oproep.

Axl Rose wil dat Google foto verwijdert
Axl Rose wil dat Google foto verwijdert (Foto: BuzzE)

Facebook test berichten buiten timeline om

Facebook test de mogelijkheid om berichten op de socialenetwerksite te posten die niet in je timeline verschijnen. De berichten komen dan alleen in de nieuwsfeed van volgers en zijn te vinden via de zoekoptie, meldt The Next Web. De mogelijkheid bestond al bij individuele berichten, maar kan nu standaard aan worden gezet voor alle berichten. Mogelijk is de zet een antwoord op de populariteit van Snapchat waar berichten na korte tijd verdwijnen en gebruikers dus anonimiteit bieden.

De nieuwe optie beperkt de zichtbaarheid van berichten. Die zijn nu niet meer allemaal te vinden door simpelweg op iemands profiel te kijken. Een zoektocht maakt ze nog wel allemaal zichtbaar. The Next Web stelt dat mensen wellicht makkelijker hun gedachten gaan delen, maar ook dat mensen veel sneller grove berichten zullen plaatsen als ze niet direct op hun timeline worden getoond.

Omdat het een testfase betreft, is de optie niet voor iedereen aangezet. Het is dan ook onduidelijk of de mogelijkheid uiteindelijk voor iedereen wordt aangezet.

Facebook test berichten buiten timeline om
Facebook test berichten buiten timeline om (Foto: BuzzT)

Toerist wil boete betalen met monopolygeld

Op maandagavond rond 19.00 uur moest de Coentunnel in Amsterdam enige tijd worden afgesloten omdat er een toerist liep.

De politie kwam ter plaatse om de man uit de tunnel te verwijderen en te bekeuren. De toerist vond de boete geen probleem en wilde graag betalen, hij had echter geen echt geld op zak maar monopolygeld .

De man is door de politie meegenomen waarna de tunnel weer vrijgegeven kon worden voor het verkeer. Of en hoe de toerist de boete inmiddels betaald heeft is niet bekend.

Kim snapt ophef om naakt niet

Kim Kardashian snapt er helemaal niets van dat mensen iedere keer weer verontwaardigd reageren als er nieuwe naaktfoto's van de socialite opduiken. Tegen Kara Swisher van Recode Decode zegt ze: "Mensen hebben me ondertussen zeker 500 keer naakt gezien, vanwaar dan die ophef steeds?"

"Als je conservatief bent en je voelt jezelf daar goed bij, dan is dat hartstikke fijn voor je. Ik heb respect voor je. Maar je hoeft natuurlijk niet naar mijn werk te kijken", klinkt het ietwat cynisch van de vrouw die met een naaktreportage in het blad Paper het internet in 2014 probeerde plat te leggen. De kritiek op haar, geregeld naakte, lichaam vond ze in het begin vervelend, maar die tijd is wel voorbij. "Ik heb een dikke huid gekregen, nu kan het me eigenlijk geen fluit meer schelen wat mensen van me vinden."

En waar Kim op fashiongebied nooit te beroerd is om nieuwe dingen te proberen, is ze qua smartphonegebruik een stuk conservatiever. De Kardashian-telg zweert trouw bij haar 'oude' BlackBerry. "Ik ben gek op knoppen, al ben ik bang dat eBay inmiddels wel door de voorraad heen is."

Kim snapt ophef om naakt niet
Kim snapt ophef om naakt niet (Foto: BuzzE)

'Dead Rising 4 komt eraan'

Twee bronnen hebben onafhankelijk van elkaar verklaard dat Dead Rising 4 tijdens de E3 aangekondigd wordt. Om hun woorden kracht bij te zetten hebben ze allebei beeldmateriaal getoond. Dat maakt het behoorlijk aannemelijk.

Redditer Codeboy01 verklaart dat hij de volgende poster op zijn werk moest maken. Volgens hem heeft deel vier de bekende Frank West in de hoofdrol en speelt het zich (wederom) af in een winkelcentrum. De kwaliteit van de foto laat te wensen over en  Codeboy01 verraadt weinig affiniteit met de games te hebben. Deze melding op zich kwam daarom niet erg betrouwbaar over.

Dead Rising 4 - poster

Dat veranderde toen een onbekende bron, die werkt bij Capcom Vancouver, de volgende beelden stuurde naar This Gen Gaming. Het kan uiteraard allemaal een hele uitgebreide hoax zijn. Wat denk jij?

Dead Rising 4 - screen

Dead Rising 4 - loading screen 

Kabinet: uitzetting Freijsen 'onbegrijpelijk'

Het kabinet noemt het besluit van Sudan om de Nederlandse VN-functionaris Ivo Freijsen geen verblijfsvergunning meer te geven "onbegrijpelijk". Freijsen kreeg vorige maand te horen dat hij het land moet verlaten. Er is geen officiële reden gegeven voor het besluit.

Maar de Sudanese minister Ghandour van Buitenlandse Zaken liet vorige week weten dat Freijsen "geen coöperatieve houding aannam in contacten met Sudanese functionarissen", antwoordt minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandag op vragen van D66. Verder zou de Nederlander onjuiste gegevens hebben gepubliceerd over ontheemden en het bestaan van een hongersnood in Sudan.

De VN kijkt naar mogelijke vervolgstappen in reactie op het besluit van de regering in Khartoum. Nederland vindt het belangrijk om in deze zaak samen met de VN op te trekken, aldus Koenders. Freijsen leidde het kantoor van VN-organisatie OCHA dat de humanitaire hulp in Sudan coördineert.

Kabinet: uitzetting Freijsen 'onbegrijpelijk'
Kabinet: uitzetting Freijsen 'onbegrijpelijk' (Foto: ANP)

Schippers kijkt naar stops spoedeisende hulp

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) laat uitzoeken of op meer plaatsen in het land de spoedeisende hulp van ziekenhuizen steeds vaker patiënten moeten weigeren omdat het te druk is. Aanleiding hiervoor is een brandbrief die de afdelingen van spoedeisende hulp in Noord-Holland en Flevoland haar eind vorige maand schreven.

De bewindsvrouw schrijft maandag aan de Tweede Kamer de kwestie "zeer serieus" te nemen. Medewerkers van haar ministerie hebben inmiddels overleg gehad met de schrijvers van de brief. Binnenkort wordt in hun regio een rondetafeloverleg worden met alle betrokken partners om te zien wat er aan de problemen te doen is.

Sinds 2013 is het aantal keren dat patiënten geweigerd moesten worden op de spoedeisende hulp in Noord-Holland en Flevoland verdubbeld. "Het komt zelfs voor dat alle ziekenhuizen in Amsterdam tegelijkertijd een stop voor de spoedeisende hulp of eerste harthulp afkondigen", schreven de afdelingen in de brandbrief. Gemiddeld worden er in de hoofdstad per dag acht van deze stops afgekondigd. Die stops duren van een paar minuten tot een paar uur.

Schippers kijkt naar stops spoedeisende hulp
Schippers kijkt naar stops spoedeisende hulp (Foto: ANP)

Toneelschrijver Peter Shaffer overleden

De Britse toneelschrijver Peter Shaffer, die een Oscar kreeg voor 'Amadeus' en 'Equus' schreef, is maandag op negentigjarige leeftijd in County Cork in Ierland aan longontsteking overleden.

Shaffer begon zijn carrière in 1954 met 'The Salt Land' voor de BBC, waarna comedy's volgden als 'The Private Ear' en 'The Public Eye'. Zijn drama 'Equus' won in 1975 vele prijzen, waaronder een Tony Award, net als zijn drama 'Amadeus' in 1981. Voor de filmversie van Amadeus won Shaffer in 1985 een Oscar. Amadeus wordt dit najaar weer op de planken gebracht door het National Theatre in Londen.

Toneelschrijver Peter Shaffer overleden
Toneelschrijver Peter Shaffer overleden (Foto: BuzzE)

'Obama gaat zich achter Clinton scharen'

Na zich maandenlang boven de partijen te hebben opgesteld staat Barack Obama op het punt zich achter de kandidatuur van Hillary Clinton te scharen. Amerikaanse media als The New York Times en CNN denken dat dit nog deze week zal gebeuren, als Clinton na de voorverkiezingen dinsdag in zes staten voldoende gedelegeerden achter zich weet om de presidentsnominatie van de Democratische Partij in de wacht te slepen.

Clinton is na de voorverkiezingen in Puerto Rico nog maar 26 gedelegeerden verwijderd van de benodigde 2383. Zij zal dit aantal waarschijnlijk al behalen in New Jersey, voor de uitslagen uit het drie tijdzones meer naar het westen gelegen Californië binnenkomen.

De steun van Obama kan voor Clinton belangrijk zijn om haar rivaal Bernie Sanders te overreden zich gewonnen te geven. Dan kan de partij zich concentreren op de strijd tegen Donald Trump, Clintons vermoedelijk tegenstander in november.

'Obama gaat zich achter Clinton scharen'
'Obama gaat zich achter Clinton scharen' (Foto: ANP)

FIFA 17 met Frostbite-engine aangekondigd

De zon komt op in het oosten, de Paus roept elk jaar weer dat ie blij is met de bloemen en EA Sports brengt een nieuw deel van FIFA uit. Dus ook dit jaar mogen we weer virtueel voetballen, dit jaar met FIFA 17 met de Frostbite-engine.

"Frostbite opent een heel nieuwe wereld aan mogelijkheden voor de FIFA-franchise en de fans", aldus David Rutter, VP en Executive Producer. "We zijn nog nooit zo verheugd geweest als we vandaag zijn over de toekomst van het voetbal en de ervaringen die we gaan aanbieden in FIFA 17."

Met FIFA 17 worden ook vier nieuwe voetbalambassadeurs geïntroduceerd. James Rodriguez van Real Madrid C.F., Anthony Martial van Manchester United, Eden Hazard van Chelsea FC en Marco Reus van Borrusia Dortmund zijn vier aanvallers die in staat zijn elk spel te veranderen. Ze hebben allemaal met EA SPORTS samengewerkt om vernieuwing qua gameplay tot stand te brengen, welke op EA Play onthuld zal worden. De ambassadeurs zitten bovendien als leenspeler in de reserveringsaanbieding van FIFA 17 in FIFA 17 Ultimate Team.

Fans die de FIFA 17 Super Deluxe Edition reserveren, ontvangen tot 40 FIFA Ultimate Team Premium Jumbo Goud-pakketten, Team van de week-leenspelers en andere FUT-content. Klik hier om alles te weten te komen over onze reserveringsaanbiedingen.

Onderstaande teaser laat zoals al te verwachten is niet veel zien. Over een week zal er veel meer volgen, want dan is EA Play. Wij mogen dan ook onze eerste ervaringen met het spel eindelijk online zetten. En dan zullen ook de voordelen van de Frostbite-engine voor FIFA 17 naar buiten mogen. Want ja, we gaan geen tanks besturen of draken slachten in deze game. De engine wordt namelijk onder andere ook gebruikt voor Battlefield en Dragon Age: Inquisition.

FIFA 17 komt 29 september uit op pc, Xbox One, PlayStation 4, Xbox 360 en PlayStation 3.

Bazoer over reserverol bij Ajax: "Heel zuur"

Ajax-middenvelder Riechedly Bazoer heeft nog steeds moeite met het slot van de Eredivisie van afgelopen seizoen. Hij raakte daarin zijn basisplaats kwijt.

Bazoer kende een uitstekend seizoen bij Ajax, maar viel op het laatst buiten de basis. In die periode koos Frank de Boer voor Thulani Serero op zijn positie. Ook in het echec van Doetinchem, waar Ajax de landstitel aan PSV verspeelde tegen De Graafschap, kon Bazoer geen rol spelen.

De 19-jarige middenvelder baalt van de keuze van De Boer. "Hij stelde me niet op en liet me niet invallen", zegt Bazoer in gesprek met De Telegraaf. "Ik had een groot aandeel gehad in de koppositie en dan is een reserverol in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen heel zuur, omdat ik werd afgerekend op twee mindere duels."

Maar Bazoer is de voormalig Ajax-trainer wel dankbaar voor het feit dat hij onder hem mocht debuteren en al vrij snel veel vertrouwen van hem kreeg. "Dat moet je niet vergeten. Maar het zou mooi zijn geweest als ik in het eerste jaar, waarin ik heel veel speelde, ook kampioen was geworden. Ik wil komend seizoen zo graag in de Champions League spelen."

Guardiola keert in juli terug bij Bayern München

Manchester City begint de voorbereiding op het nieuwe seizoen met een oefenwedstrijd tegen Bayern München. Op 20 juli keert Pep Guardiola daardoor tijdelijk terug in de Allianz Arena.

Guardiola stond de afgelopen drie jaar aan de kant als trainer van Bayern München. Eerder dit jaar maakte hij bekend te vertrekken naar Manchester City.

Op 20 juli staat Guardiola met zijn nieuwe club tegenover zijn oude werkgever. Het wordt dan ook de eerste wedstrijd van Carlo Ancelotti als trainer van Bayern. "We kijken ernaar uit om Guardiola zo snel weer te begroeten", aldus voorzitter Karl-Heinz Rummenigge op de clubwebsite van Bayern.

Op 25 juli speelt het Manchester City van Guardiola een oefenwedstrijd tegen Manchester United, waar Jose Mourinho nu trainer is.

Seuntjens tekent contract bij AZ

Mats Seuntjens is officieel speler van AZ. De aanvallende middenvelder verlaat NAC Breda transfervrij voor de club uit Alkmaar.

Seuntjens en AZ waren eerder al tot een mondeling akkoord gekomen over een 4-jarig contract. Maandag onderging de Bredanaar een medische keuring, waarna hij zijn handtekening zette onder zijn verbintenis met AZ.

Seuntjens kwam de afgelopen jaren uit voor NAC Breda, waar hij met doelpunten en assists belangrijk was. Vorig seizoen kwam hij tot dertien treffers en veertien assists in de Jupiler League.

De aanwinst van AZ kijkt uit naar zijn periode in Alkmaar. "Bij AZ zullen we meestal de bovenliggende partij zijn, waardoor je op de helft van de tegenstander speelt. Dat ligt mij het meest. De trainer zei me dat ik ook in de aanval uit de voeten kan, maar dat hij me voornamelijk als middenvelder ziet."

"Mats is een speler waar veel potentie in zit", zegt directeur voetbalzaken Max Huiberts op de clubwebsite van AZ. "Het is een creatieve speler met veel inzicht. Verder kan Mats scoren en heeft hij een goede fysiek. We zien hem als een directe versterking."

De Vroome en Bouchard uitgeschakeld, Mahut door in Rosmalen

Indy de Vroome heeft haar eerste optreden tijdens het WTA-toernooi in Rosmalen verloren. De Brabantse, die met een wildcard toegang kreeg voor het Ricoh Open, verloor in twee sets van CoCo Vandeweghe. Het werd 6-2 en 6-4. 

De Vroome werd in de openingsgame direct gebroken en gaf op 4-2 met twee dubble fouten nog een break weg. De twintigjarige De Vroome, die bekend staat om haar vele dubbele fouten, sloeg er deze wedstrijd slechts vier. Daar tegenover stonden wel acht aces. 

Ook in de tweede set wist Vandeweghe direct door de service van De Vroome te gaan. Deze break kon de Cromvoirtse niet meer wegwerken. De als zesde geplaatste Vandeweghe haalde eenvoudig de volgende ronde. 

De als zevende geplaatste Eugenie Bouchard werd verrassend uitgeschakeld. De Belgische Elise Mertens won met 6-0 en 6-2. Ook de als vijfde geplaatste Laura Siegemund redde het niet. Ze verloor in drie sets van Madison Brengle. Het werd 6-3, 3-6 en 6-2.

Bij de mannen wonnen de geplaatste spelers wel. Titelverdediger Nicolas Mahut [8] won met 6-1 en 6-4 van Lukas Lacko. Ook de als vijfde geplaatste Sam Querrey is door. Hij won met twee tiebreaks van de Duitser Benjamin Becker. 

Dinsdag is het de beurt aan de Nederlanders. Igor Sijsling opent de dag tegen Íñigo Cervantes. Robin Haase speelt in de middag tegen de Luxemburger Gilles Müller. Richel Hogenkamp zal dinsdag haar debuut maken in Rosmalen. Ze moet spelen tegen de Japanse Eri Hozumi. 

Superman terug op televisie

Met de introductie van een nieuwe Superman in een nieuwe reeks films, waaronder Man of Steel en Batman v Superman, leek het dat tv-makers die verhalen vertellen over personages van DC Comics met een grote boog rond de Man van Staal moesten lopen. Dit leek te worden onderstreept door Supermans halfbakken aanwezigheid in de tv-serie Supergirl: half in beeld, buiten focus of in de achtergrond en alleen dialoog via een instant messenger-chat met zijn nichtje. In seizoen 2 van Supergirl komt daar echter verandering in.

The Hollywood Reporter meldt dat de makers van Supergirl, dat onlangs verhuisde naar The CW en daar dus vanaf september te zien is, op zoek is naar een nieuwe acteur in de rol van Superman. In het eerste seizoen werd hij gespeeld door stand-ins van wie het gezicht niet in beeld was en wiens stem niet te horen was, maar het lijkt er dus op dat daar verandering in komt. Dat betekent dat DC Entertainment en Warner Bros. nog explicieter onderstrepen dat ze hun tv- en filmwerelden strict gescheiden houden. Een eerder voorbeeld daarvan is de casting van Ezra Miller als The Flash, terwijl die rol op tv wordt gespeeld door Grant Gustin.

De introductie van Superman in het DCTV-universum is een interessant gegeven in de context van de vierdelige crossover tussen de tv-series Arrow, The Flash, Legends of Tomorrow en Supergirl. Het geeft, bijvoorbeeld, de mogelijkheid dat Kal-El en Barry Allen elkaar al ontmoeten vóórdat ze elkaar volgend jaar, in Justice League, op het witte doek de hand schudden. Daarnaast introduceert Legends of Tomorrow in het nieuwe seizoen de Justice Society of America, historisch de voorloper van de Justice League, wat een mogelijkheid geeft tot nog meer ontmoetingen.

De laatste keer dat Superman op tv was, was in mei 2011, toen Clark Kent in de tv-serie Smallville na tien seizoenen eindelijk de positie van Superman innam. Daarvoor speelde Dean Cain, nu in Supergirl te zien in een bijrol, de rol in de serie Lois & Clark: the new adventures of Superman.

Henry Cavill als Superman
Henry Cavill als de filmversie van Superman

Anno 2205 krijgt Big Five-uitbreiding

Vanaf vandaag is het Big Five Pack voor Anno 2205 gratis te downloaden voor alle spelers. De uitbreiding brengt tal van mogelijkheden en updates met zich mee.

Het Big Five Pack introduceert Economic Warfare. Spelers moeten strijden voor onder andere aandelen van de vijf succesvolste corporaties, de zogenaamde Big Five. Ook een nieuwe eenheid maakt zijn intrede: invloed. Zo kunnen spelers spionnen op pad sturen om de competitie voor te zijn. Spelers kunnen uiteindelijk verschillende bonussen verdienen met het overnemen van de Big Five en het domineren van de beurs, inclusief een nieuw openbaar gebouw: de beursvloer.

Naast Economic Warfare brengt het Big Five Pack meer nieuwe mogelijkheden naar Anno 2205, bijvoorbeeld de sectoreffecten. Deze kunnen permanent of tijdelijk een positief of negatief effect hebben op de sectoren van de speler. Daarnaast is ook de quickview-modus voor gebouwen uitgebreid en verbeterd en liggen er tal van nieuwe ornamenten op je te wachten.

Op 20 juli geeft de Anno 2205 Orbit DLC spelers de mogelijkheid om hun eigen modulaire ruimtestation te bouwen. Dit gaat gepaard met een gloednieuw wetenschap- en onderzoeksysteem om verschillende gedeeltes van je corporatie te upgraden. Orbit is onderdeel van de Anno 2205 Season Pass, maar is ook los verkrijgbaar.

Anno 2205 wordt ontwikkeld door Blue Byte, een Ubisoft studio, en is nu verkrijgbaar op pc.

Anno 2205 - Big Five DLC (Foto: Ubisoft)

Anno 2205 - Big Five DLC (Foto: Ubisoft)

Kylie Jenner ontkent bestaan sekstape

Nadat het Twitter-account van Kylie Jenner was gehackt had de realityster wat recht te zetten. Zo ontkent ze het bestaan van een sekstape met haar ex Tyga.

"Dus, mijn Twitter was gehackt. Het kan mij niets schelen. Laat ze er maar van genieten", zei de achttienjarige Kylie op Snapchat, nadat ze de nep-tweets van de hacker van haar Twitter-account had verwijderd.

In een andere video op Snapchat maakt ze duidelijk dat mensen niet hoeven te zoeken naar een sekstape van haar en haar ex Tyga. ''Iedereen heeft zoiets van 'Laat de sekstape uitlekken'. Jongens, jullie krijgen nooit een sekstape van mij onder ogen. Dat gaat niet gebeuren."

De relatie van Kylie Jenner en rapper Tyga liep afgelopen maand na twee jaar daten op de klippen. Volgens People had ze daarna dates met de Canadese rapper PartyNextDoor, die onder contract staat bij het platenlabel van Drake.

Kylie Jenner ontkent bestaan sekstape
Kylie Jenner ontkent bestaan sekstape (Foto: BuzzE)

Samsung brengt S7 Active uit

Een extra stevige variant van de Samsung S7, de Samsung S7 Active, gaat vrijdag in de Verenigde Staten in de verkoop. Dat heeft telefoonprovider AT&T maandag bekendgemaakt. Het is niet bekend of de S7 Active ook in Nederland in de verkoop gaat.

De S7 Active is grotendeels gelijk aan de S7. Ten opzichte van de gewone S7 heeft de Active wel een grotere batterij, een van 4000 mAh. De telefoon wordt geleverd met 32 GB opslagcapaciteit, maar dit kan met een microSD-kaartje met nog eens 200 GB worden uitgebreid. De Active is waterdicht en het scherm zou een val van 1,5 meter hoogte op een vlakke ondergrond moeten kunnen overleven. De telefoon heeft verder drie fysieke knoppen voorop en een geribbelde achterkant voor meer grip.

Samsung brengt S7 Active uit
Samsung brengt S7 Active uit (Foto: BuzzT)

Advocaat doet aangifte na doodsbedreiging

Strafpleiter Mark Teurlings heeft aangifte gedaan van doodsbedreiging. Die ontving hij nadat hij had meegewerkt aan een reportage van EenVandaag. Daarin gaven verschillende advocaten aan dat er bij politie en justitie "op grote schaal" geld en waardevolle goederen worden gestolen als ze in beslag zijn genomen.

Na de uitzending kreeg Teurlings een mail met de doodsbedreiging. Doel hiervan was dat de advocaat zijn beweringen zou terugnemen.

De bedreiger stelt van de politie te zijn. De korpsleiding van de politie in Amsterdam heeft er bij de advocaat op aangedrongen aangifte te doen, vertelt Teurlings. Een woordvoerder van de politie zegt uit privacyoverweging niets te kunnen zeggen.

Identiteit
De afzender heeft zijn identiteit proberen te verhullen. Toch is de advocaat de dader op het spoor gekomen en heeft hij zijn bevindingen aan de politie overgedragen, laat hij weten.

"Bij wie ga je klagen als een kilo cocaïne weg is? Bij de politie? Dat wordt een lastige zaak.", zei Teurlings onder meer in de uitzending. Een andere uitspraak die hij deed: "En echt, er zijn heel veel goede agenten. Voor hen is dit een naar verhaal ...die vinden het niet leuk dat dit naar boven komt, maar ze weten dat het gebeurt..."

Advocaat doet aangifte na doodsbedreiging
Advocaat doet aangifte na doodsbedreiging (Foto: ANP)

Iedereen welkom bij uitvaart Muhammad Ali

Iedereen is welkom bij de uitvaart van Muhammad Ali, de legendarische bokser die in het weekeinde op 74-jarige leeftijd overleed. Dat heeft woordvoerder Bob Gunnell maandag namens de familie meegedeeld. "Muhammad was een wereldburger en de familie weet dat de wereld om hem rouwt", zei Gunnell.

Donderdagmiddag (lokale tijd) wordt een gebedsdienst gehouden in de hal waar Ali in november 1961 zijn tegenstander Willi Besmanoff versloeg. De dienst heeft een islamitisch karakter, omdat Ali moslim was, maar aanhangers van alle religies zijn welkom.

Vrijdag volgt een rouwstoet door zijn woonplaats Louisville, waarna afscheid wordt genomen in een basketbalarena. Oud-president Bill Clinton, sportpresentator Bryant Gumbel en vriend Billy Crystal zullen spreken, evenals de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en koning Abdullah II van Jordanië. Aansluitend zal het lichaam van Muhammad Ali worden bijgezet op de begraafplaats Cave Hill.

Iedereen welkom bij uitvaart Muhammad Ali
Iedereen welkom bij uitvaart Muhammad Ali (Foto: ANP)

Iron Maiden parkeert Ed Force One op Schiphol

Iron Maiden is in Nederland en dat zal mensen die maandag in de buurt van Schiphol waren niet ontgaan zijn. De Britse heavy metalband is met de eigen Boeing 747 - bijgenaamd Ed Force One - op de luchthaven geland. Zoals gebruikelijk zat zanger Bruce Dickinson, die tevens piloot is, achter de stuurknuppel.

Waar de rockers op Schiphol vooral veel bekijks trokken vanwege hun imposante vervoersmiddel, moeten ze het woensdag op het podium laten zien. Iron Maiden staat dan in het GelreDome in Arnhem in het kader van The Book of Souls World Tour.

Maiden is sinds februari onderweg met de tour ter promotie van het album The Book of Souls. De plaat kwam afgelopen jaar al uit, maar omdat zanger Dickinson nog herstellende was van een operatie aan zijn tong, begon de tour bijna een half jaar later. Vooralsnog zijn de reacties op de wereldtour positief. Ondanks het feit dat de rockers de nodige kilometers op de teller hebben, lijkt er van slijtage nog geen sprake.

Iron Maiden parkeert Ed Force One op Schiphol
Iron Maiden parkeert Ed Force One op Schiphol (Foto: BuzzE)

Blizzard houdt cross-platformopties Overwatch in de gaten

Iemand op Twitter vroeg onlangs aan ontwikkelaar Blizzard of er ooit cross-platformmogelijkheden tussen consoles komen voor Overwatch. De reactie was dat men het in de gaten houdt. Cross-play met pc is zo goed als uitgesloten.

Het feit dat Blizzard dit als reactie geeft zegt op zich niet veel, behalve dat het niet bij voorbaat uitgesloten is. Overwatch is niet de eerste game waarbij dergelijke mogelijkheden (Xbox One-spelers tegen PlayStation 4-spelers) worden besproken. Bij het populaire Rocket League was er ook sprake van eventuele cross-play tussen Xbox en PlayStation, maar zoals verwacht verloopt de samenwerking tussen Microsoft en Sony nogal stroef. Het is uiteindelijk natuurlijk ook niet aan Blizzard om dergelijke keuzes te maken, maar dat ze er voor open staan is een goed teken.

Het feit dat cross-play met pc bij voorbaat uitgesloten wordt is logisch vanwege het enorme voordeel dat pc-spelers hebben ten opzichte van console-spelers, in de eerste plaats vanwege de combinatie van muis en toetsenbord voor nauwkeurigheid.

Overwatch is de nieuwe franchise van Blizzard sinds 17 jaar, en is een enorm succes gebleken. De game had een week na release al 7 miljoen actieve spelers en behaalde vele negens en tienen in tal van reviews, waaronder die van FOK!

Volition komt met Agents of Mayhem

IGN heeft de eer om Agents of Mayhem van Deep Silver aan ons voor te stellen. Volition, de studio die eerder Saints Row onder handen nam, is de ontwikkelaar van de nieuwe game. het is dan ook niet raar dat deze game zich in hetzelfde universum afspeelt.

Agents of Mayhem is een open-wereld game waarin we te maken hebben met super-agenten die voor M.A.Y.H.E.M. (Multinational Agency for Hunting Evil Masterminds) werken. In de trailer zien we L.E.G.I.O.N. (the League of Evil Gentlemen Intent on Obliterating Nations) die de wereld al in handen heeft. Zij kidnappen een wetenschapper omdat hij iets uitgevonden heeft dat de organisatie onbeperkte macht zou geven en elke rivaal zoals M.A.Y.H.E.M. kansloos zou maken. Natuurlijk spelen wij met een team superhelden om de slechterikken terug in hun hok te sturen. Gameplay is er niet te zien, we zullen dus moeten wachten op de exclusieve deal met IGN voordat we ondervinden hoe het speelt.

Agents of Mayhem komt in 2017 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Watch Dogs 2-aankondiging op 8 juni

Over twee dagen weten we meer over Watch Dogs 2. Ubisoft heeft een teaser online gezet waarin we weinig zien, maar geeft aan dat we 8 juni meer zullen zien.

Dat zal om 18:00 onze tijd zijn. Hopelijk zien we dit keer ingame beelden die het eindproduct wel halen. Dat was met de eerste Watch Dogs een teleurstelling, maar Ubisoft leert graag van haar fouten en wil deze rechtzetten met dit vervolg.

Releaseperiodes Telltales Walking Dead S03 en Batman bekendgemaakt

Hoewel er nog geen exacte data zijn genoemd heeft Telltale Games alvast een tijdskader gegeven voor de release van zowel het derde seizoen van The Walking Dead als voor BATMAN - The Telltale Series. Respectievelijk wordt dat in de herfst en de zomer van dit jaar.

Behalve deze aankondigingen hintte Telltale Games per Twitter ook nog naar E3, waar waarschijnlijk een en ander aan promotie getoond gaat worden. Over het nieuwe seizoen van The Walking Dead is nog weinig bekend, behalve dat het 'zowel nieuwe spelers als veteranen zal aanspreken'.

Van de Batman-game weten we dat de speler zowel in de huid van Batman als die van Bruce Wayne kruipt, wat niet geheel onverwachts is natuurlijk. De game staat los van originele verhalen en heeft zijn geheel eigen subverhaallijn. Bekende namen als Alfred Pennyworth, Vicki Vale, Jim Gordon en Renee Montoya zullen de revue passeren.

Behalve The Walking Dead en Batman werkt Telltale Games ook nog aan een nieuw seizoen van Game of Thrones en aan een andere nieuwe game binnen het Marvel-universum. Details daarover zijn echter schaars. Meer op E3 dus!

Horizon Zero Dawn uitgesteld, nieuwe trailer

De veelbelovende PlayStation 4-exclusive Horizon Zero Dawn is uitgesteld tot 1 maart 2017. Dat maakten Sony en Guerilla Games vandaag bekend. Om de pijn wat te verzachten komt men wel met een nieuwe trailer, die geheel draait om hoofdpersoon Aloy.

"Het was geen eenvoudige keuze. We begrijpen dat mensen de game graag willen spelen sinds de aankondiging. Echter, we willen er zeker van zijn dat Horizon Zero Dawn voldoet aan de hoge standaarden op grafisch en gameplaytechnisch vlak. De nieuwe datum geeft ons wat meer tijd om alle ambities waar te maken", zegt directeur van Guerilla Games Hermen Hulst. 

Horizon Zero Dawn stond oorspronkelijk gepland voor dit jaar, hoewel er nog geen exacte datum was gegeven. De Nederlandse ontwikkelaar belooft verder dat het de komende maanden meer materiaal en details van de game zal tonen. Bekijk de nieuwe trailer hieronder.

Rutte zal aso geen Tokkie meer noemen

Premier Mark Rutte zal de achternaam Tokkie niet meer gebruiken als aanduiding voor aso's. Rutte schrijft dat aan de heer Lion Tokkie, die zich beklaagde nadat de premier de mensen die Sylvana Simons racistisch hadden bejegend "doorgeslagen tokkies" had genoemd.

"Het is gewoon niet leuk of prettig als je achternaam in een negatieve context wordt gebruikt, ongeacht of je ermee wordt bedoeld", aldus Rutte. "Ik zal uw achternaam niet meer gebruiken als typering voor mensen die in mijn ogen geen positieve bijdrage aan de samenleving leveren".

Rutte zal aso geen Tokkie meer noemen
Rutte zal aso geen Tokkie meer noemen (Foto: ANP)

Bertens niet in Rosmalen door kuitblessure

Tennisster Kiki Bertens moet noodgedwongen afzien van deelname aan het Ricoh Open in Rosmalen. Neerlands beste tennisster heeft op Roland Garros een scheurtje in een spier in haar linkerkuit opgelopen, zo bleek uit een MRI-scan. Ze had bij het enige Nederlandse grastoernooi een halvefinaleplaats te verdedigen.

Bertens reikte op Roland Garros tot de halve finale, maar had al voor die tijd last van haar kuit. In de kwartfinales verergerde die blessure, maar op karakter wist ze de wedstrijd binnen te slepen. Ook in de verloren halve eindstrijd tegen Serena Williams leed de nummer 27 van de wereld pijn.

De komende twee tot drie weken moet Bertens rust houden. Het is dan ook nog niet bekend of de 24-jarige Nederlandse op Wimbledon in actie kan komen. Voor dat toernooi dat op 27 juni begint heeft ze een geplaatste status, wat betekent dat ze in de eerste ronde een op de wereldranglijst lager staande tegenstandster treft.

Lorenzo vindt straf Iannone te laag

Jorge Lorenzo vindt de straf die Andrea Iannone na afloop van de Grand Prix van Catalunya opgelegd kreeg te laag. De Italiaanse MotoGP-coureur reed met zijn Ducati in de slotfase van de race Lorenzo onderuit en moet de volgende race achteraan starten.

Lorenzo kampte met problemen aan zijn Yamaha, waardoor hij niet het tempo had om Iannone op het circuit van Barcelona voor te blijven. De Spanjaard moest vroeger voor bochten remmen, terwijl Iannone met de Ducati op hetzelfde punt als in de ronden ervoor remde. Het gevolg was een crash.

Na afloop was Lorenzo vol woede. "Het is ongelooflijk dat Iannone weer zo'n fout maakt." De Italiaan ging dit jaar al vaker onderuit en in Argentinië nam hij bij een val zelfs teamgenoot Andrea Dovizioso mee. In plaats van excuses te maken zocht Iannone de verklaring niet bij zichzelf. Dat zette kwaad bloed bij Lorenzo. "Ik dacht dat hij de schuldige was, maar hij reageerde zo en zei geen sorry."

Een hogere straf voor Iannone zou dan ook terecht zijn geweest volgens Lorenzo. "Er is altijd wel iemand die niet beseft welke risico's dergelijke acties met zich meebrengen en dat hij zichzelf of anderen serieus kan blesseren. Als de racedirectie hem geen flinke straf oplegt, zoals ze in 2005 bij mij deden, begrijpen dit soort coureurs niet dat ze hun mentaliteit moeten veranderen. Daarom vind ik dat starten vanaf de laatste plek niet genoeg is. Na vijf tot zeven rondjes kan hij weer vooraan rijden."

'Gigi Hadid en Zayn Malik zijn nog samen'

Een aantal dagen na een storm van berichten over hun breuk, lijken Gigi Hadid en Zayn Malik toch nog altijd een setje te vormen.

Just Jared zegt exclusief 'bewijs' te hebben dat het half Nederlandse model en het voormalig One Direction-bandlid nog bij elkaar zijn. Volgens een bron van de roddelsite zijn ze ook nooit uit elkaar geweest. Geruchten dat Gigi Zayn in de zeven maanden die ze samen zijn nooit aan haar familie heeft voorgesteld, zouden ook uit de lucht zijn gegrepen.

Vrijdag verbaasde Gigi reporters van tijdschrift Elle al door het tijdens een interview op de rode loper van een make-up event te hebben over "mijn vriendje". Diezelfde avond plaatste ze een filmpje op Snapchat waarin ze een nummer van Zayn playbackte.

'Gigi Hadid en Zayn Malik zijn nog samen'
'Gigi Hadid en Zayn Malik zijn nog samen' (Foto: BuzzE)

Driekwart minder loon voor topman Burberry

Topman Christopher Bailey van Burberry moet bloeden voor de tegenvallende resultaten van het Britse modehuis. Zijn totale beloning over het eind maart afgesloten boekjaar bleef steken op 1,9 miljoen pond (2,4 miljoen euro), waar hij een jaar eerder nog 7,5 miljoen pond bijeenharkte.

Dat blijkt uit het jaarverslag dat Burberry maandag heeft gepubliceerd. Het bedrijf maakt moeilijke tijden door. Net als veel andere producenten van dure kleding en luxeartikelen heeft het veel last van de magere economische groei in opkomende markten als China.

De omzet viel afgelopen jaar met 8 procent terug, nog afgezien van wisselkoerseffecten. Ook de winst viel flink lager uit. Daardoor kan Bailey fluiten naar bonussen die gekoppeld waren aan de financiële prestaties van het bedrijf. Ook krijgt hij dit jaar geen loonsverhoging.

Zwakker
Financieel staat Burberry er een stuk zwakker voor dan toen Bailey in mei 2014 het roer overnam van zijn voorganger Angela Ahrendts, die naar Apple vertrok. Marktkenners vragen zich dan ook af of de topman, die ook creatief directeur is, wel de juiste persoon is om ook zakelijk leiding te geven aan het modehuis.

"Wanneer het bedrijf niet goed genoeg presteert, heeft dat zijn weerslag op wat wij ons personeel betalen", schrijft voorzitter John Peace van Burberry in het jaarverslag. Zelf liep hij ook zijn variabele beloning mis, net als financieel directeur Carol Fairweather.

Driekwart minder loon voor topman Burberry
Driekwart minder loon voor topman Burberry (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 22

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Dit is ook wel een beetje dom:

Met Robin Haase is het nooit saai:

Mooi redding en misschien een beetje hands:

Ook wij staan stil bij het overlijden van Mohammed Ali met deze geweldige foto's:

Ilkay Gündoğan vond dat het tijd werd dat hij gepresenteerd werd als nieuwste aankoop van Manchester City:

Tennis in Parijs:

Netflix drijft de spot met de afwezigheid van Oranje op het EK:

Dit waren nog eens tijden:

Koen de Kort had er zin in:

Pijnlijk voor de NAC-fans:

Willem van Hanegem was één van de sterren tijdens Flying Dutch. Hij verscheen bij zijn zoon die DJ is op het podium:

Het was nat, nat en nog eens nat in Parijs tijdens Rolland Garos:

Ook in Tilburg was het nat:

Het was niet altijd even goed bij het Nederlands elftal:

Tennisster Genie Bouchard kwam aan in Nederland voor het grastoernooi van Rosmalen. Eenmaal aangekomen in ons land werd ze pijnlijk herinnerd aan haar vroege uitschakeling in Parijs:

Au:

De familie Verstappen zette Zandvoort op stelten:

Overmars: "Bezig met twee of drie goede spelers"

Marc Overmars heeft laten weten dat Ajax druk bezig is met het halen van nieuwe spelers. Op korte termijn zal er transfernieuws komen vanuit Amsterdam. Overmars was afgelopen zondag met de Ajax-Legends op pad en speelde in Santiago Bernabéu een benefietduel met de Real Madrid Lejendas. Na afloop werd hij door het Spaanse medium BeneGol gevraagd naar de transferactiviteiten van de Amsterdammers.

"We zijn druk bezig om twee of drie goede spelers vast te leggen", aldus de directeur voetbalzaken. "Ik heb er veel vertrouwen in dat we in de komende twee weken met nieuws kunnen komen.”

Afgelopen week meldde de Telegraaf dat de club bezig is met de komst van twee Colombianen: verdediger Davinson Sánchez en aanvaller Mateo Casierra en ook over de terugkeer van Klaas-Jan Huntelaar wordt druk gespeculeerd. Op de vraag of de Oranje-international naar Amsterdam komt antwoordde de bestuurder glimlachend: "Misschien".

Van der Steur geeft omstreden conceptbrief vrij

"Daar komt hoe dan ook gedonder van" en "Waarom dit niet verwijderen?" Het waren in mei 2014 twee van de opmerkingen die VVD-Kamerlid Ard van der Steur schreef in de kantlijn van een conceptbrief van de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie, zijn partijgenoot Ivo Opstelten. Het onderwerp was de Teeven-deal, waarover Opstelten zou struikelen. Van der Steur, inmiddels zelf minister van Veiligheid en Justitie, heeft dat concept van toen maandag vrijgegeven.

Hij deed achttien suggesties in de zijlijn en stelde doorhalingen voor. Het was bekend dat hij als Kamerlid betrokken werd bij de wijze waarop het ministerie over de zaak wilde communiceren. Dat oogstte al eerder kritiek, omdat een Kamerlid de regering juist moet controleren. Maar in plaats daarvan werkte hij eraan mee dat een en ander niet te veel vragen zou oproepen.

Van der Steur zegt maandag opnieuw dat hij het betreurt dat hij niet eerder een grens voor zichzelf heeft getrokken bij zijn hulp aan het departement, maar meldt tegelijk dat het "al vele jaren gebruikelijk is" dat er bij belangrijke processen contacten zijn tussen ministeries en parlement, weliswaar met inachtneming van bepaalde regels

Hij heeft het concept maandag naar de Kamer gestuurd omdat hij "wil voorkomen dat de Kamer het gevoel houdt dat informatie wordt achtergehouden". Anders had hij de informatie niet gestuurd, want de Kamer hoort geïnformeerd te worden met een officieel en definitief standpunt namens de minister, toen dus Opstelten, en niet met allerlei suggesties die ooit zijn gedaan.

Van der Steur geeft omstreden concept vrij
Van der Steur geeft omstreden concept vrij (Foto: ANP)

Rondvlucht JSF verplaatst naar dinsdag

Defensie doet dinsdag een nieuwe poging om met de Joint Strike Fighter (F-35) een rondvlucht boven Nederland te maken. Dat meldde een woordvoerder het ministerie maandag. Vorige week ging de rondvlucht niet door vanwege de laag hangende bewolking.

Het nieuwe gevechtsvliegtuig zal relatief laag en langzaam langs een aantal bezienswaardigheden en locaties van de luchtmacht vliegen. Op die wijze kan het grote publiek kennis maken met de opvolger van de F-16, stelt het ministerie van Defensie.

Twee F-35's zijn voor een aantal weken in ons land. Ze vertrekken over minder dan twee weken weer richting de Verenigde Staten. De eerste F-35 moet in 2019 definitief naar Nederland komen. Het kabinet wil er in totaal 37 van aanschaffen.

Rondvlucht JSF verplaatst naar dinsdag
Rondvlucht JSF verplaatst naar dinsdag (Foto: ANP)

Kate Upton maakt comeback als model

Kate Upton is terug als model. Ze heeft een nieuw modellencontract getekend bij Next Model Management, weet New York Post. Het agentschap vertegenwoordigt ook het mannelijke model Lucky Blue Smith.

Kate Upton vestigde haar naam met de coverschoot voor Sports Illustrated Swimsuit. In 2014 nam ze informeel afscheid van IMG Models om zich te concentreren op haar prille acteercarrière.

Kate Upton maakt comeback als model
Kate Upton maakt comeback als model (Foto: BuzzE)

Britse pedofiel krijgt 22 keer levenslang

De Britse pedofiel Richard Huckle is maandag door een rechtbank in Londen veroordeeld tot 22 keer levenslange gevangenisstraf voor het misbruiken van Maleisische en Cambodjaanse baby's en kinderen over een periode van tien jaar. De dertigjarige Huckle pleegde zijn misdrijven tegen arme slachtoffers in de leeftijd van zes maanden tot elf jaar, aldus Britse media.

Volgens de rechter moet Huckle minimaal 25 jaar achter de tralies doorbrengen. "Het is zeer zeldzaam dat een rechter een veroordeling uitspreekt voor kindermisbruik op een dergelijke grote schaal als deze", zei rechter Peter Roek. Huckle (30) werd schuldig bevonden aan 71 misdrijven. Hij was in het bezit van 20.000 kinderpornografische beelden op zijn computer en camera toen hij werd gearresteerd op de luchthaven Gatwick bij Londen.

Huckle was voor zover bekend een van de meest 'productieve' kindermisbruikers in Maleisië, waar de autoriteiten zijn bekritiseerd om seksuele misdrijven tegen kinderen niet naar behoren aan te pakken.

Britse pedofiel krijgt 22 keer levenslang
Britse pedofiel krijgt 22 keer levenslang (Foto: ANP)

Erdogan wil bloedtest voor parlementsleden

Onze Turkse vriend president Erdogan is het opnieuw gelukt om wat wenkbrauwen te doen fronzen. Naar aanleiding van de Duitse erkenning van de Armeense Genocide wil hij dat Duitse parlementsleden van Turkse komaf, een bloedtest ondergaan.

Vorige week stemde vrijwel het hele parlement in met de resolutie, inclusief 11 leden die hun roots in Turkije hebben. De man die niets met geiten heeft, reageerde niet zo sportief: "Ze zeggen dat ze Turken zijn, maar wat voor Turken? Hun bloed moet in een laboratorium onderzocht worden".

"Het is al bekend van wie zij de spreekbuis zijn. Van de separatistische terreurorganisatie in dit land zijn zij het verlengstuk in Duitsland", hiermee doelt hij waarschijnlijk op de PKK, een Koerdische terroristische beweging die in Turkije verboden is.

De burgemeester van Ankara deed vrolijk mee aan de stampvoeterij. Hij plaatste een tweet met een foto van de 11, begeleid met de tekst 'zij staken ons in de rug'.

Een van de parlementsleden, Cem Ozdemir van de Bündnis/Die Grünen, heeft inmiddels kennis mogen nemen van de bijbehorende bedreigingen en doodwensen vanuit de hoek van mensen die een andere mening zijn toegedaan.

Erdogan reageerde erg verontwaardigd op de resolutie: hij liet de ambassadeur uit Berlijn terughalen en vond dat Duitsland niets mocht zeggen over het Ottomaans feestje in 1915, want: "Duitsland is wel het laatste land dat zich over een 'zogenaamde volkenmoord' door Turkije mag uitspreken". Het land zou eerst maar eens rekenschap moeten afleggen over de holocaust en de genocide op de Herero in Namibië.

Erdo was erg teleurgesteld in zijn vriendin Merkel. Het was haar niet gelukt was om haar partijgenoten zover te krijgen dat ze tegen de resolutie zouden stemmen. Verder dreigde hij dat Duitsland een belangrijke vriend kan verliezen. Sancties sluit hij niet uit.

Vandaag gaf Erdogan eveneens opnieuw blijk over hoe hij denkt over vrouwen en hun rol in het leven. Hij noemde vrouwen die voor hun carriére kiezen of om welke reden dan ook afzien van het moederschap 'onvolwaardig'. 

Yooka-Laylee laat gameplay zien en is vertraagd

Ontwikkelaar Playtonic Games en uitgever Team17 hebben de E3-trailer voor de 3D-platform Yooka-Laylee uitgebracht. Het spel zal voor het eerst te zien en te spelen zijn op E3.

In Yooka-Laylee heeft het duo Yooka en Laylee een arsenaal aan speciale bewegingen om de omgevingen te verkennen. Er zijn spullen te verzamelen, geheimen te vinden en personages te ontmoeten en natuurlijk vijanden te verslaan.

Helaas is het spel is ook vertraagd. Playtonic laat weten dat ze meer tijd nodig hebben om het echt af te maken. Eerst was het oktober dit jaar, maar nu komt Yooka-Laylee het eerste kwartaal van 2017 uit op consoles en pc.

Test met NL-Alert lijkt goed verlopen

Het uitsturen van het NL-Alert in Nederland lijkt maandag goed te zijn verlopen. De eerste signalen zijn positief, zei een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Uit een steekproef moet de komende weken blijken of het bericht alle beoogde ontvangers heeft bereikt.

Alle providers stuurden het bericht door heel Nederland uit. Het NL-Alert is bedoeld om bij calamiteiten, zoals een natuurramp of het vrijkomen van giftige stoffen, mensen in de omgeving te waarschuwen. Of het bericht daadwerkelijk iedereen bereikte kon de woordvoerder nog niet zeggen. Bij proeven vorig jaar klaagden mensen het bericht niet of een stuk later te hebben ontvangen. De overheid test het systeem tweemaal per jaar.

Steeds meer mensen ontvangen een NL-Alert automatisch. Bij sommige oudere toestellen moet het instellen handmatig gebeuren. Bovendien komen niet alle smartphones standaard op de markt met de juiste ontvangstinstellingen.

Test met NL-Alert lijkt goed verlopen
Test met NL-Alert lijkt goed verlopen (Foto: BuzzT)

Kijkcijfers Top Gear met een derde gedaald

De kijkcijfers van Top Gear zijn in Groot-Brittannië nog verder ingezakt. Een derde van de kijkers van vorige week is afgehaakt en stemde zondagavond niet meer af op de tweede aflevering van het nieuwe seizoen met Chris Evans en Matt LeBlanc als presentatoren.

De BBC meldt dat zondagavond 2,8 miljoen kijkers afstemden op Top Gear, dat zijn 1,6 miljoen kijkers minder dan vorige week tijdens de start van de gepimpte autoshow.

Volgens de nieuwe presentator Chris Evans is er niet zoveel aan de hand. Hij zegt dat de kijkcijfers veel hoger zijn als kijkers worden meegeteld die het programma na uitzending op een later tijdstip terugkijken.

On demand
"De manier waarop naar Top Gear wordt gekeken laat zien hoe televisie tegenwoordig wordt geconsumeerd. Vorige week hadden we negen miljoen kijkers. We zullen het zien deze week." Of het waar is dat de autoshow 'on demand' twee keer zoveel kijkers trekt zal volgens de BBC deze week blijken uit de eerste cijfers van uitgesteld kijken.

De BBC moest op zoek naar nieuwe presentatoren van Top Gear na het ontslag van Jeremy Clarkson. Hij werd vorig jaar maart na een reeks incidenten aan te kant gezet. Zijn collega-presentatoren Richard Hammond en James May besloten ook op te stappen en volgden Clarkson naar Amazon Prime, waar ze de nieuwe autoshow The Grand Tour gaan maken.

In Nederland wordt Top Gear uitgezonden door Veronica. Het is volgens een woordvoerster van dit station nog niet bekend of Veronica de nieuwe serie zal uitzenden.

Kijkcijfers Top Gear met een derde gedaald
Kijkcijfers Top Gear met een derde gedaald (Foto: BuzzE)

Eerste vrouwelijke commandant vliegbasis

Voor het eerst krijgt een vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht een vrouwelijke commandant. Woensdag wordt kolonel Elanor Boekholt-O'Sullivan baas van Vliegbasis Eindhoven, meldde het ministerie van Defensie maandag. Ze neemt het commando over van kolonel Johan van Soest.

Boekholt-O'Sullivan werkt sinds 1994 voor de luchtmacht. Zij was onder meer strategisch adviseur van de Commandant Luchtstrijdkrachten en gaf eerder leiding aan Innovatiecentrum AIR. Op missie in Afghanistan in 2008 was ze belast met de wederopbouw van de civiele luchtvaart. Vliegbasis Eindhoven is de Nederlandse luchtmachtbasis voor luchttransport.

Eerste vrouwelijke commandant vliegbasis
Eerste vrouwelijke commandant vliegbasis (Foto: ANP)

'Trump is veel groter gevaar dan Brexit'

De verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten zou een groter gevaar voor de wereldeconomie zijn dan een vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Dat stelt de Amerikaanse topeconoom Larry Summers in een stuk in de Financial Times.

De voormalige minister van Financiën, die diende onder president Bill Clinton, verwacht dat Trump binnen anderhalf jaar voor een recessie zorgt die ook buiten de VS grote schade zal aanrichten. Hij wijst daarbij op het grillige beleid van de miljardair, die volgens hem de financiële positie van de VS zou ondermijnen. Daarbij dreigt Trump een internationale handelsoorlog te ontketenen met de belofte om handelsverdragen te verbreken.

Volgens Summers wordt het economische gevaar van Trump momenteel onderschat in de markten, waar veel meer aandacht is voor de dreiging van de mogelijke Brexit. "Hoe groot de risico's daarvan ook zijn voor de Britse economie, volgens mij zijn de risico's voor de VS en de wereldeconomie van een verkiezing van Trump veel groter", aldus de econoom.

Wapenwedloop
Volgens Summers versterkt Trump China en Rusland met zijn plannen om de rol van de VS op het wereldtoneel te verkleinen. Daarbij zou hij ook de nucleaire wapenwedloop nieuw leven inblazen. "Het is onwaarschijnlijk dat investeringen en handel dan op zullen bloeien", waarschuwt hij.

"Nooit heb ik een kandidaat van een grote partij meegemaakt die zo gevaarlijk was voor de economie", stelde Summers verder. "De markten zien weinig kans op een presidentschap voor Trump. Laten we bidden dat ze gelijk hebben."

'Trump is veel groter gevaar dan Brexit'
'Trump is veel groter gevaar dan Brexit' (Foto: ANP)

Reizigers sinds zaterdag vast in Dubai

Een groep Nederlandse reizigers zit sinds zaterdagmiddag vast in Dubai. Ze zouden die dag terugvliegen naar Amsterdam. Maar vanwege een defecte vleugelklep keerde het toestel van reisorganisatie TUI vlak na het opstijgen terug.

De 180 passagiers verblijven sinds zaterdag in een hotel. De reizigers zijn boos op de reisorganisatie. Ze zeggen nauwelijks informatie te krijgen.

Volgens een woordvoerster van TUI wordt er hard gewerkt om iedereen maandag terug naar Nederland te krijgen. "Het duurt allemaal langer dan de bedoeling is, maar dat komt doordat er een technisch onderdeel ingevlogen moest worden. De communicatie verloopt wat lastig omdat we geen reisleiding ter plekke hebben. Maar we sturen nu sms'jes om mensen op de hoogte te houden. We zijn er nu mee bezig om de mensen vandaag terug te krijgen."

Reizigers sinds zaterdag vast in Dubai
Reizigers sinds zaterdag vast in Dubai (Foto: ANP)

Tweede dode in België door wateroverlast

De hevige regenval in het zuiden van België heeft het leven van een 83-jarige man in de Waalse gemeente Momignies gekost. Hij is het tweede slachtoffer van de wateroverlast in België.

De tachtiger was zondagavond in zijn ondergelopen kelder uitgegleden en enkele minuten onder water gebleven. Hij werd naar het ziekenhuis in Chimay overgebracht, waar hij maandagochtend overleed. Door de regen liepen huizen onder in Macquenoise, een deelgemeente van Momignies.

Vrijdagochtend was in de provincie Luxemburg al het levenloze lichaam van een gepensioneerde imker gevonden. Hij was door een riviertje meegesleurd toen hij zijn bijenkorven in veiligheid wilde brengen.

Tweede dode in België door wateroverlast
Tweede dode in België door wateroverlast (Foto: ANP)

'Man wilde reeks aanslagen plegen op EK'

In Oekraïne is eind mei aan de Poolse grens een Fransman opgepakt die een reeks terroristische aanslagen kort voor en tijdens het Europese kampioenschap voetbal in Frankrijk wilde plegen. Het EK begint vrijdag.

De verdachte is in het bezit van 125 kilo TNT aangehouden, meldden de Oekraïense autoriteiten maandag volgens SkyNews. Een topman bij de Oekraïense veiligheidsdienst, Vasily Gritsa, zei dat met de arrestatie van deze verdachte vijftien aanslagen in Frankrijk zijn verijdeld.

De Fransman wilde wapens, explosieven en munitie kopen in Oekraïne. Hij zou extreemrechtse denkbeelden koesteren en islamitische en joodse gebedshuizen, de infrastructuur en overheidsgebouwen als doelwit hebben. De niet bij naam genoemde man werd in de gaten gehouden sinds hij in december in Oekraïne vijf machinegeweren en twee raketwerpers had aangeschaft.

Het grote Stade de France in de Parijse voorstad Saint Denis, was in november tijdens een vriendschappelijke voetbalwedstrijd Duitsland - Frankrijk een van de doelwitten van terroristen. De jihadisten pleegden in en om Parijs zelfmoordaanslagen waarbij 130 mensen werden gedood en honderden gewond raakten.

'Man wilde reeks aanslagen plegen op EK'
'Man wilde reeks aanslagen plegen op EK' (Foto: ANP)

Turkse schoolbus stort in kanaal

Een bus met leerlingen van een basisschool en ouders is in het zuidoosten van Turkije in een irrigatiekanaal gestort. Zeker veertien mensen zijn bij het ongeluk om het leven gekomen, meldden Turkse media maandag.

Het ongeluk was zondagavond in de buurt van de stad Osmaniye, circa 425 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Ankara. De bus was met kinderen, leraren en ouders onderweg na een uitstapje naar de ruïnes van Karatepe in het Nationaal Park Karatepe-Aslantas, niet ver van Osmaniye. Vijf schoolkinderen, zes ouders, een leraar, de buschauffeur en een baby overleefden het drama niet.

Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend.

Turkse schoolbus stort in kanaal
Turkse schoolbus stort in kanaal (Foto: ANP)

60 procent van Qatar woont in werkkampen

Bijna 60 procent van de totale populatie van Qatar woont in een werkkamp, zo blijkt uit cijfers van het Ministerie van Ontwikkeling, Plannen en Statistiek. Het gaat om migranten die in het land de infrastructuur aanleggen en werkzaam zijn bij de bouw van de stadions voor het wereldkampioenschap voetbal in 2022.

Volgens de cijfers herbergen de werkkampen bij elkaar zo'n 1,4 miljoen mensen, dit op een populatie van 2,4 miljoen. Het overgrote deel van de werkkampbewoners zijn mannen: 1,34 miljoen.

De accommodatie van het werkvee is al langer een issue in het schatrijke oliestaatje. Qatar krijgt voortdurend kritiek te verwerken van verschillende mensenrechtenorganisaties. Afgelopen week stierven er nog 11 arbeiders en raakten er twaalf gewond toen er een brand uitbrak in hun woonruimte. De slachtoffers waren werkzaam voor een toerismeproject in het zuidwesten van het land.

Qatar heeft op eerdere kritiek gereageerd door voor verschillende werksteden aan te leggen. Een daarvan is 'Labor-city', een complex iets ten zuiden van hoofdstad Doha. Het complex kostte de regering bijna 750 miljoen en biedt plaats aan 75.000 arbeiders. In de stad bevinden zich winkels bioscopen en een cricket-stadion. In totaal zijn er zeven van dergelijke steden aangelegd, waar in totaal 260.000 mensen wonen.

De bevolkingsgroei is de laatste drie decennia zo ongeveer ontploft, dit mede door het massaal aantrekken van arbeiders uit Pakistan, Nepal en andere landen. In 2013 verscheen bij de Engelse krant The Guardian een rapport dat erop wijst dat de arbeiders daar niets anders dan moderne slaven zijn, bij bosjes sterven door de slechte omstandigheden, vrijwel geen loon ontvangen en door de lokale bevolking nauwelijks als mens gezien worden.

In 1986 telde het staatje slechts 373.000 inwoners.

Gelauwerde pianist Martin van Dijk overleden

Pianist en componist Martin van Dijk (69) is zondag in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Van Dijk begon als tiener al als jazzmuzikant en was vanaf 1997 de vaste pianist van het MAX-programma Met het mes op tafel. De omroep heeft zijn overlijden bekendgemaakt.

Toen hij zeventien jaar was, maakte Van Dijk zijn debuut op de nationale televisie, met zijn eigen jazzband in Willem Duys' Voor de vuist weg. Via de jazz en langs de popmuziek (hij was pianist in de bluesband van Harry Muskee) belandde hij begin jaren tachtig bij de musical De zoon van Louis Davids. Vanaf toen maakte hij veel programma's met onder meer Jenny Arean, Adèle Bloemendaal, Purper, Hans Dorrestijn, Rob van de Meeberg, Sanne Wallis de Vries en Paul Groot.

Martin van Dijk won onder meer tweemaal de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied en was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Eerder dit jaar werd hij ziek.

Gelauwerde pianist Martin van Dijk overleden
Gelauwerde pianist Martin van Dijk overleden (Foto: ANP)

Dochter reikt award Paul Walker uit

Paul Walkers dochter Meadow Walker heeft zaterdag een award uitgereikt namens de Paul Walker Foundation. Die organisatie promoot onderzoek naar en behoud van het leven in de oceanen.

De tiener deelde de Paul Walker Ocean Leadership Award uit aan Entourage-acteur Adrian Grenier. Hij kreeg de prijs voor het werk dat hij doet met zijn stichting Lonely Whale, die ook aandacht vraagt voor het welzijn van het oceaanleven. Ook doneerde de 17-jarige dochter van de Fast & Furious-acteur een studiebeurs. De uitreiking vond plaats in aanloop naar Wereldoceanendag komende woensdag.

Meadow startte de Paul Walker Foundation in september, op wat haar vaders 42e verjaardag was geweest. Paul Walker liet eind november 2013 het leven bij een auto-ongeluk.

Dochter reikt award Paul Walker uit
Dochter reikt award Paul Walker uit (Foto: BuzzE)

Nick Nicolai heeft geen tijd voor vriendin

Zanger Nick Nicolai wordt sinds het winnen van Holland's Got Talent bedolven onder de reacties. "De volgende dag werden er steeds meer bloemen bezorgd en felicitatiekaarten door de brievenbus gegooid. Het gaat maar door. Zeventig zijn het er al", vertelt Nick in De Telegraaf.

De Stem uit Haastrecht krijgt ook vrouwelijke aandacht en ontvangt via de e-mail uitnodigingen voor dates. "Ik krijg echt heel veel berichtjes van meisjes die me schrijven dat ze me leuk en knap vinden. Dat streelt mij wel. Ik ga daar keurig mee om."

Nick Nicolai heeft de komende tijd overigens weinig tijd voor een vriendin. "Nu ik de mogelijkheid heb, wil ik me volledig op het maken van muziek storten en de kans grijpen die ik door het programma heb gekregen. Dit is het moment om er een succes van te maken. Daar past een liefde even niet bij. Natuurlijk zal ik er later wel voor openstaan. Al zal mijn toekomstige vriendin, of vrouw, altijd moeten beseffen dat zingen en muziek maken heel belangrijk voor me zullen blijven omdat ze me zo hebben geholpen."

Nick Nicolai heeft geen tijd voor vriendin
Nick Nicolai heeft geen tijd voor vriendin (Foto: BuzzE)

Franse steun slachtoffers overstromingen

Er komt een speciaal fonds voor steun aan de slachtoffers van de overstromingen van de afgelopen dagen in Frankrijk. Dit heeft de Franse premier Manuel Valls maandag toegezegd.

"Het zal nog tijd vergen voor de situatie weer normaal wordt. De eerste prioriteit is nu steun aan de mensen die alles hebben verloren", zei Valls na overleg in Parijs met de betrokken ministers.

In alle gemeenten die door de wateroverlast als gevolg van de hevige regen zijn getroffen, geldt de noodtoestand door natuurrampen. Valls waarschuwde dat de problemen nog niet over zijn, want het waterpeil in tal van rivieren zakt erg langzaam. Er zitten nog steeds circa 7000 huishoudens zonder stroom. De overstromingen hebben in Frankrijk vier mensen het leven gekost. Er vielen tussen de twintig en dertig gewonden.

Franse steun slachtoffers overstromingen
Franse steun slachtoffers overstromingen (Foto: ANP)

Oud-student UvA geeft fonds vier miljoen euro

Uit de nalatenschap van een alumnus (oud-student) van de UvA heeft de Stichting Amsterdams Universiteitsfonds vier miljoen euro gekregen. Het is volgens de Universiteit van Amsterdam het hoogste bedrag dat een particulier ooit heeft geschonken aan een universiteit.

Met het geld kunnen honderden reis- en studiebeurzen worden verstrekt en zijn ook veel andere initiatieven mogelijk om onderwijs en onderzoek aan de UvA een impuls te geven. Het geld komt uit de nalatenschap van Trudie Vervoort-Jaarsma (1929-2015). Zij studeerde in de jaren zestig psychologie.

Met de twee nu ingestelde fondsen gedenkt zij zowel haar moeder, die als succesvol advocaat een belangrijk deel van het familiekapitaal vergaarde, als haar jong overleden dochter, die ook psychologie studeerde aan de UvA.

Oud-student UvA geeft fonds vier miljoen euro
Oud-student UvA geeft fonds vier miljoen euro (Foto: ANP)

Remaster Final Fantasy XII aangekondigd

De Japanse tak van Square Enix heeft Final Fantasy XII: The Zodiac Age voor PlayStation 4 aangekondigd. Het spel moet in 2017 uitkomen.

The Zodiac Age is een HD-versie van de internationale release van Final Fantasy XII. We krijgen dus de 'International Zodiac Job System'-versie met aangepast gamedesign en extra gameplay-systemen. Natuurlijk wordt deze remaster met extra snufjes uitgerust om het op de current-gen beter eruit te laten zien en te laten spelen.

Clinton wint voorverkiezing Puerto Rico

Hillary Clinton heeft de Democratische voorverkiezing gewonnen in Puerto Rico. De Democrate heeft inmiddels bijna voldoende gedelegeerden achter zich om haar rivaal Bernie Sanders uit te schakelen.

Clinton heeft nog enkele tientallen gedelegeerden nodig om de kandidatuur van haar partij voor de presidentsverkiezingen in de wacht te slepen. Dan heeft ze de stem van meer dan de helft van de gedelegeerden en is ze dus verzekerd van de nominatie. De verwachting is dat de ex-minister van Buitenlandse Zaken deze horde dinsdag neemt. Dan zijn de laatste grote voorverkiezingen in New Jersey en Californië.

De Democrate kon zondag zestig gedelegeerden achter zich krijgen in Puerto Rico. De voormalige first lady kreeg in de aanloop naar de voorverkiezing al de steun van gouverneur Alejandro Padilla.

Sanders heeft aangegeven zo lang mogelijk te blijven strijden voor de nominatie. De senator hoopt zogenoemde supergedelegeerden weg te lokken bij Clinton. Die partijprominenten kunnen op ieder moment beslissen zich achter een andere kandidaat te scharen.

Clinton wint voorverkiezing Puerto Rico
Clinton wint voorverkiezing Puerto Rico (Foto: ANP)

Nicky Romero krijgt boetes in Wegmisbruikers

Dj Nicky Romero heeft onlangs twee boetes van opgeteld bijna 500 euro gekregen van de verkeerspolitie. Dat was zondagavond te zien in het SBS6-programma Wegmisbruikers. Hoewel hij onherkenbaar in beeld is, is het volgens Shownieuws duidelijk dat het om de dj gaat.

De witte Mercedes van Nicky maakte aanvankelijk veel indruk op de verkeersagenten die achter hem op de snelweg reden. Maar het viel de wetshandhavers ook op dat de bestuurder te hard rijdt en twee keer rechts inhaalt.

Eenmaal aan de kant van de weg bleek uit het verhaal van Nicky dat hij onderweg was naar zijn vriendin Dafne Schippers. "Ik was een beetje in een rush. Mijn vriendin moet even haar telefoon hebben en ik zou hem even snel komen brengen, want ze heeft een belangrijke training vandaag", luidde Nicky's excuus voor zijn gevaarlijke weggedrag.

Nicky kreeg een boete van 230 euro voor rechts inhalen en 250 euro voor het overschrijden van de snelheid. Hij reed soms harder dan 150 kilometer per uur. Nicky Romero, die dit weekend optrad op Flying Dutch, accepteert de boetes. "Er is geen reden genoeg. Iedereen heeft zich aan de regels te houden dus dat snap ik."

Nicky Romero krijgt boetes in Wegmisbruikers
Nicky Romero krijgt boetes in Wegmisbruikers (Foto: BuzzE)

Afspraken over windparken op Noordzee

Negen landen rondom de Noordzee onderzoeken of ze samen grootschalige windparken op zee kunnen aanleggen. Ook worden regels voor subsidies, vergunningen en netbeheer beter op elkaar afgestemd.

Ministers van de Benelux-landen, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Ierland, Zweden en Noorwegen maakten hier maandag in Luxemburg een overeenkomst voor. Eén elektriciteitskabel van de windmolens naar land is een stuk goedkoper en efficiënter, is de gedachte. Een tekort aan energie in het ene land kan dan makkelijker naar een ander land worden getransporteerd.

Nederland legt de komende jaren vijf grote windparken aan op de Noordzee. "Maar er is nog veel meer ruimte op de Noordzee beschikbaar", aldus minister Henk Kamp (Economische Zaken). "We kijken nu samen met andere landen welke plannen we verder kunnen maken richting 2050."

Afspraken over windparken op Noordzee
Afspraken over windparken op Noordzee (Foto: ANP)

Duitse rente naar nieuw dieptepunt

De rente op Duitse staatsleningen is maandag tot nieuwe dieptepunten gezakt. Het rendement op tienjarige staatsleningen van Europa's grootste economie is daardoor nagenoeg geheel verdwenen, terwijl de rente op kortere leningen nog verder onder 0 procent daalde.

Het rendement op de tienjarige 'Bunds' nam maandagochtend af tot 0,07 procent. Na een kleine opleving in het afgelopen jaar, tot circa 1 procent in oktober, is de rente daarmee nu iets lager dan het historisch lage peil dat in april vorig jaar werd bereikt. De rente op Duitse staatsleningen voor vijf jaar is nu min 0,4 procent, wat aangeeft dat beleggers geld toeleggen op die leningen.

De waarde van een obligatie en het rendement erop bewegen tegenovergesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier.

Stimuleringsbeleid
De ongekend lage rente hangt samen met het stimuleringsbeleid van de ECB en de onzekerheid over de economische groei in Europa en de Verenigde Staten. Die werd maandag gevoed door een onverwacht sterke daling van de orders voor Duitse fabrieken. Die ontvingen in april 2 procent miner bestellingen dan in de voorgaande maand.

Voor het weekeinde werden de economische zorgen al nieuw leven ingeblazen door de onverwacht magere banengroei in de VS in mei.

Duitse rente naar nieuw dieptepunt
Duitse rente naar nieuw dieptepunt (Foto: ANP)

Kylie Jenner geeft flinke fooi bij sapje

Een jongetje dat langs de kant van de weg limonade stond te verkopen, had zaterdag aan Kylie Jenner een goede klant. De realityster beloonde het kind wel heel rijkelijk voor twee bekertjes drinken.

Op Snapchat deelde Kylie een filmpje waarop te zien is hoe ze een aantal drankjes kocht van de knul. In eerste instantie lijkt ze hem al zes dollar te betalen voor een blikje cola. Als ze daarna ook nog twee bekertjes sap bestelt, betaalt ze met een briefje van honderd en rijdt weg.

In een derde filmpje blijkt dat de drankjes ook voor Kylie dat bedrag toch echt niet waard waren. De 18-jarige vertelt lachend in de camera dat wat voor huisgemaakte citroensap door had moeten gaan, volgens haar toch echt frisdrank uit de winkel is.

Kylie Jenner geeft flinke fooi bij sapje
Kylie Jenner geeft flinke fooi bij sapje (Foto: BuzzE)

EK: Voorbeschouwing groep B

Op vrijdag 10 juni begint in Frankrijk het Europees kampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep B, de groep waarin Engeland uit zal komen.

Engeland
Engeland is voor de negende keer aanwezig op het Europees kampioenschap. De eilandbewoners wisten in de acht voorgaande deelnames twee keer de halve finale te bereiken; in 1968 in Italië en in 1996 toen het EK in eigen land werd gehouden. Toen werden ze door de latere kampioen Duitsland uit de finale gehouden.

De Engelsen waren, buiten gastheer Frankrijk, de eersten die zich wisten te plaatsen voor dit EK. Op 5 september waren ze al zeker na kwalificatie door een 6-0 zege bij San Marino. Uiteindelijk wonnen de Three Lions al hun kwalificatieduels en hadden een doelsaldo van 31 voor en slechts 3 tegen na 10 wedstrijden. Hun topscorer, en ook de ster van het elftal, is Wayne Rooney, die 7 treffers voor zijn rekening nam. Buiten aanvoerder Rooney beschikt bondscoach Roy Hodgson ook nog over spelers als Gary Cahil, Jack Wilshere, Harry Kane en Leicester City-relevatie Jamie Vardy.

Rusland
Rusland wist zich voor de derde opeenvolgende keer te plaatsen voor het EK. In 2008 haalde het hun beste prestatie door de halve finale te bereiken. In de ronde ervoor wist de ploeg van Guus Hiddink, die toen nog bondscoach was van de Russen. De ploeg heeft een selectie met 22 spelers die in de Russische competitie uitkomen. Alleen Roman Neustädter speelt in de Duitse Bundesliga bij Schalke 04. Niet geheel verrassend heeft hij een dubbel paspoort en kwam zelfs al twee keer voor Duitsland uit.

De Russen werden in de kwalificatie tweede in de groep G achter Oostenrijk. Dit behaalden ze onder meer door een knappe zege op het Zweden van Zlatan Ibrahimovic, dat daarna veroordeeld was op het spelen van play-offs.

Wales
Wales draait eigenlijk maar op één speler; namelijk Garath Bale. De 26-jarige spits van Real Madrid is de absolute ster van de ploeg waar verder vooral veel spelers uit de Engelse middelmoot spelen. Al zijn daar met Aaron Ramsey (Arsenal) en Ben Davies (Tottenham) natuurlijk weer uitzonderingen op.

De vreugde bij de groep was groot toen ze zich voor het eerst sinds 1958 (WK) weer wisten te plaatsen voor een groot eindtoernooi. Plaatsing werd gerealiseerd op de voorlaatste speelronde in de kwalificatie, toen na een 2-0 nederlaag bij Bosnië bleek dat directe concurrent Israël had verloren bij Cyprus. Daardoor was de tweede plaats, en dus plaatsing, zeker voor de ploeg Chris Coleman.

Garath Bale is de sterkhouder van Wales.
Garath Bale is de sterkhouder van Wales.

Slowakije
Voor Slowakije wordt het de eerste deelname op een EK en de tweede keer op een internationale eindronde. In 2010 behaalden ze op het WK nog verrassend de achtste finale, maar moesten daar de meerdere erkennen in het Nederlands elftal. Ook nu heeft de ploeg een ‘Nederlands tintje’, want aanvaller Adam Nemec is één van de twee geselecteerde Eredivisiespelers die geselecteerd is voor het EK.

De Slowaken plaatsen zich op de laatste speelronde van de kwalificatiereeks voor het EK. Het stond voor de laatste ronde achter Oekraïne, maar door een eigen zege op Luxemburg en de Nederlaag van de Oekraïners bij Spanje, werd directe plaatsing behaald in groep C. Overigens plaatste ook Oekraïne zich nog voor het EK, maar dan via de play-offs.

Wedstrijdschema

11/06 18:00 Wales - Slowakije
11/06 21:00 Engeland - Rusland

15/06 15:00 Rusland - Slowakije
16/06 15:00 Engeland - Wales

20/06 21:00 Slowakije - Engeland
20/06 21:00 Rusland - Wales

Surprise-optreden Kanye West leidt tot chaos

Geruchten over een surprise-optreden van Kanye West in New York hebben in de nacht van zondag op maandag tot een grote chaos op straat geleid. De show is daarom geannuleerd.

Kanye West kwam onaangekondigd naar de Webster Hall. Dit was een goedmakertje omdat het driedaagse festival Governors Ball, waar Kanye een van de headliners was, afgelopen weekend wegens slechte weersomstandigheden was afgelast.

Meer dan vierduizend fans van Kanye West kwamen zondag in de late uurtjes naar East Village in de hoop dat de Yeezus-artiest daar om 2.00 uur zou optreden. De beroemde concertzaal heeft een capaciteit van niet meer dan 1500 bezoekers. Op foto's op de website van New York Daily News is te zien hoe de mensen op geparkeerde auto's springen om een glimp van de rapper op te vangen.

De chaos werd zo groot dat de show op het laatste moment is geannuleerd. Publiek dat al binnen was kreeg het verzoek de Webster Hall weer te verlaten en veilig naar huis terug te keren. Achtervolgd door fans maakte Kanye zich uit de voeten. Volgens New York Daily News duurde het daarna nog twee uur voordat de straten in de omgeving van Webster Hall weer leeg raakten.

Surprise-optreden Kanye West leidt tot chaos
Surprise-optreden Kanye West leidt tot chaos (Foto: BuzzE)

'Overheid moet scherper zijn op cv-ketels'

De overheid moet veel scherper zijn op de kwaliteit van cv- en elektromonteurs en kwaliteitseisen voor installatiebedrijven wettelijk vastleggen zodat ze voor alle bedrijven gelden. Dat zegt brancheorganisatie UNETO-VNI maandag naar aanleiding van een artikel in de Telegraaf waarin vier inspecteurs hun grote zorg uiten over de kwaliteit van elektrotechnische en cv-installaties.

De vier zeggen geregeld levensgevaarlijke situaties te zien. Installaties worden steeds ingewikkelder terwijl het kennisniveau van monteurs juist afneemt.

"UNETO-VNI wijst er met klem op dat de overheid met het huidige beleid uit de pas loopt met de ons omringende landen, waar de overheid wél wettelijke eisen stelt aan installatiebedrijven en scherp toeziet op de vakbekwaamheid van installateurs."

'Overheid moet scherper zijn op cv-ketels'
'Overheid moet scherper zijn op cv-ketels' (Foto: ANP)

Agent met tip over Abdeslam dient klacht in

Hamid A., de inspecteur die in november een tip kreeg over de uiteindelijke schuilplaats van terreurverdachte Salah Abdeslam, dient een klacht in tegen de top van de Mechelse politie. Hij neemt het niet dat de korpschef zijn informatie onduidelijk en onbetrouwbaar zou genoemd hebben, zegt hij maandag in Belgische media.

A. kreeg eind november een tip vanuit het Brusselse Molenbeek over een neef van Abdeslam die aan het radicaliseren zou zijn. Hij stelde een rapport op waarin de link werd gelegd tussen Abdeslam en zijn neef, maar er werd uiteindelijk niets gedaan met de tip, volgens de korpschef omdat de informatie onbetrouwbaar was. Later blijkt dat Abdeslam wordt gearresteerd op de verblijfplaats van de neef.

De inspecteur zegt nu zelf te worden bedreigd door jihadisten nadat eind maart uitlekte dat hij in november een informatierapport opstelde. "Ik ben bang, mijn leven is een hel geworden. Bij mijn bronnen ben ik verbrand. In politiekringen word ik scheef aangekeken." Daarom dient A. een klacht in tegen de korpschef en een hoofdcommissaris wegens laster, eerroof en pesterijen op het werk.

Volgens korpschef Yves Bogaerts heeft de Mechelse politie de informatie niet bewust achtergehouden. Op de persconferentie in maart noemde hij de bron van de informatie 'onduidelijk'. Na overleg met het parket werd besloten de informatie de kwalificatie 'onbetrouwbaar' te geven.

Agent met tip over Abdeslam dient klacht in
Agent met tip over Abdeslam dient klacht in (Foto: ANP)

'Uitwisseling apotheek en zorgverlener slecht'

Systemen voor elektronische informatie-uitwisseling tussen apotheken en zorgverleners zijn slecht aan elkaar gekoppeld en worden nog veel te weinig gebruikt. In 99 procent van de apotheken gaat het nog regelmatig via de fax.

Dit blijkt uit een onderzoek van het expertisecentrum voor standaardisatie en eHealth (Nictiz), samen met brancheorganisatie KNMP en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers onder 122 openbare apotheken en 17 poliklinische apotheken.

Volgens het onderzoek is het risico op een fout met medicatiegegevens via de fax groot. Bij het overtikken van gegevens kan het snel misgaan. Het zou veiliger zijn wanneer er volledige online gegevensuitwisseling plaatsvond tussen alle partijen in de zorg. De huisartsenpraktijken wisselen de gegevens wel volop uit, maar dat geldt niet voor thuiszorgorganisaties en medisch specialisten in het ziekenhuis.

'Uitwisseling apotheek en zorgverlener slecht'
'Uitwisseling apotheek en zorgverlener slecht' (Foto: ANP)

Militairen ingezet voor opsporing illegalen

Militairen van de landmacht helpen vanaf maandag de marechaussee bij de opsporing van illegalen die via Nederlandse havens naar Groot-Brittannië proberen te komen. Tot 1 oktober worden 32 militairen ingezet voor de zogenoemde zeehaventaak in Hoek van Holland, Europoort en IJmuiden. In de havens gaan ze vrachtwagens steekproefsgewijs controleren op de aanwezigheid van verstekelingen.

De marechaussee vroeg eind vorig jaar de andere krijgsmachtdelen al om hulp toen plotseling een grote toestroom van migranten naar ons land ontstond. Mobiele teams werden ingezet in het zuiden en oosten. De geleverde ondersteuning aan de oostelijk en zuidelijke landsgrenzen bestond telkens uit maximaal veertig militairen van de landmacht. Ook werden hondenteams van de luchtmacht ingezet.

Militairen ingezet voor opsporing illegalen
Militairen ingezet voor opsporing illegalen (Foto: ANP)

Rome krijgt mogelijk vrouwelijke burgemeester

Rome krijgt mogelijk voor het eerst een vrouwelijke burgemeester. Uit een stembuspeiling blijkt dat Virginia Raggi van protestpartij M5S ruim aan kop gaat in de eerste ronde van de burgemeestersverkiezing van zondag in de Italiaanse hoofdstad.

Uit de peiling blijkt dat Raggi kan rekenen op 34 tot 38 procent van de stemmen. Haar grootste rivaal Roberto Giachetti, een partijgenoot van premier Matteo Renzi, zou blijven steken op 20 tot 24 procent van de stemmen. Een andere zogenoemde exit poll schetst een vergelijkbaar beeld.

Als de peilingen kloppen en geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen krijgt, mogen de Romeinen nog een tweede keer naar de stembus. De tweede stemronde zou op 19 juni worden gehouden. De strijd gaat dan tussen de twee kandidaten die zondag de meeste stemmen kregen.

Ook op andere plaatsen in Italië konden kiezers zondag een stem uitbrengen op burgemeesterskandidaten. In totaal konden mensen in zo'n 1300 gemeenten naar de stembus.

Protestpartij stevent af op winst in Rome
Protestpartij stevent af op winst in Rome (Foto: ANP)

'Premie autoverzekeringen stijgt snel'

Autoverzekeringen worden snel duurder. Dat blijkt uit onderzoek van Independer. De vergelijkingssite denkt dat, hoewel nog niet alle verzekeraars hun premies hebben verhoogd, dit nog wel dit jaar zal gaan gebeuren.

WA-verzekeringen zijn de afgelopen tijd het sterkst gestegen. Per jaar kost een nieuwe WA-verzekering nu gemiddeld 89 euro meer dan in december vorig jaar. Dat is een stijging van 20 procent. Beperkt cascoverzekeringen werden gemiddeld 73 euro (plus 15 procent) en allrisk verzekeringen 65 euro (plus 9 procent) duurder.

Independer merkt op dat jongeren de grootste premiestijgingen te verwerken krijgen. Betaalden ze eind vorig jaar gemiddeld 844 euro per jaar voor een nieuwe autoverzekering, nu is dat 1012 euro, zo rekenden ze voor.

Oproep
Independer denkt dat verzekeraars een oproep hebben gevolgd van De Nederlandsche Bank (DNB), om de premies van met name WA-verzekeringen te verhogen. De toezichthouder deed dat omdat verzekeraars de afgelopen jaren verlies hebben geleden op autoverzekeringen door oplopende uitgaven aan schades. "De sterke stijging van de premies de afgelopen maanden doet vermoeden dat verzekeraars gehoor hebben gegeven aan de oproep van DNB", aldus Independer.

Algemeen directeur Ruud Martens van Independer denkt dat er ook andere oplossingen dan de door DNB gevraagde premieverhogingen zijn. Zo zouden verzekeraars kunnen besparen door innovatie. "Met bijvoorbeeld rijgedragverzekeringen snijdt het mes aan twee kanten. Automobilisten worden beloond voor correct rijgedrag en de schadelast kan daardoor dalen", aldus Martens.

'Premie autoverzekeringen stijgt snel'
'Premie autoverzekeringen stijgt snel' (Foto: ANP)

Paul McCartney: mijn generatie was racistisch

Toen Paul McCartney jong was, was hij "racistisch zonder het te weten". Dat zegt de Beatle in een interview met Event, het tijdschrift van Daily Mail.

"Toen ik een kind was, was het heel normaal om sommige woorden te gebruiken, die je nu niet meer zou uitspreken", aldus Sir Paul. "Pas later zijn we ons ineens gaan realiseren hoe de mensen waar je het over had, zich daaronder moesten voelen. Daarvoor dachten we niet eens aan anderen en vonden we het een lollig onderonsje."

De inmiddels 73-jarige zanger werd er door iemand op gewezen dat de taal die hij gebruikte denigrerend was. "Toen viel het kwartje pas. En ik denk dat dat bij veel mensen zo is gegaan. Veel mensen uit mijn generatie hebben ooit dingen gezegd die ze nu nooit meer zouden zeggen."

De muzikant blikt in het interview ook terug op zijn samenwerking met Michael Jackson, en herinnert zich de keer begin jaren 80 dat de twee popgrootheden samen de afwas deden. "Hij kwam bij mij thuis, in de tijd dat we Say Say Say schreven. Wij waren een normaal gezin. We praatten, aten samen, dat soort dingen. Dat vond hij heerlijk. Degene die hem had gebracht zei het nog tegen me: dit is heel goed voor Michael, want dit gebeurt hem nooit."

Paul McCartney: mijn generatie was racistisch
Paul McCartney: mijn generatie was racistisch (Foto: BuzzE)

Lupita Nyong'o stopt filmer in theater

Een vrouw die vanaf de eerste rij in het theater Lupita Nyong'o's optreden in toneelstuk Eclipsed filmde, is door de actrice op haar nummer gezet.

Volgens een bron van de New York Post merkte Lupita op dat de vrouw haar met een iPhone aan het filmen was. Zonder uit haar rol te vallen corrigeerde de Oscarwinnares de bezoekster, door haar een flinke tijd aan te staren. Volgens de insider maakte dat diepe indruk op het publiek. "Het leek wel twee minuten te duren. De zaal stond versteld. Het voegde zeker wat drama toe."

De vrouw moest tijdens de pauze haar telefoon inleveren. Een woordvoerder van de productie noemt het "compleet ongepaste" fotograferen en video's opnemen tijdens het stuk met de populaire actrice in de hoofdrol "chronisch". Lupita staat sinds begin maart op Broadway met het stuk, dat het verhaal vertelt van een groep vrouwen tijdens de burgeroorlog in Liberia.

Lupita Nyong'o stopt filmer in theater
Lupita Nyong'o stopt filmer in theater (Foto: BuzzE)

Tom Jones in tranen op het podium

Tom Jones stond zondag voor het eerst sinds de dood van zijn vrouw begin april op het podium. De zanger hield het niet droog toen hij op het Hay Festival in Wales sprak over Linda, met wie hij 59 jaar getrouwd was.

Volgens Daily Mail lieten ook veel fans een traantje bij de woorden van de 75-jarige artiest, die het overlijden van zijn vrouw omschreef als het moeilijkste moment uit zijn leven. Ondanks zijn reputatie als womanizer en vreemdganger, noemde de zanger zijn vrouw het belangrijkste in zijn leven. "Ik realiseer me nu nog meer hoeveel ze voor me betekende. We hadden een solide huwelijk en er was niets dat daar aan kon tornen."

Tom en Linda leerden elkaar kennen toen ze 12 jaar oud waren. Hun enige kind, zoon Mark van 59, is tegenwoordig manager van zijn beroemde vader.

Tom Jones in tranen op het podium
Tom Jones in tranen op het podium (Foto: BuzzE)

Ramadan begint voor moslims

Voor moslims begint maandag de ramadan. Ze mogen tijdens de islamitische vastenmaand dertig dagen niet eten, drinken, roken en vrijen tussen zonsopgang en zonsondergang.

De ramadan is voor moslims een periode van opoffering en bezinning. Zieken, zwangere vrouwen en reizigers hoeven niet te vasten, net zo min als jonge kinderen en soldaten. Kinderen mogen al van jongs af aan meedoen als ze dit willen, maar beginnen meestal rond hun tiende of twaalfde levensjaar met vasten. Ouderen doen ook mee, als hun gezondheid dat toelaat.

De ramadan duurt dit jaar tot 5 juli. De vastenmaand wordt traditioneel afgesloten met het Suikerfeest. Er mag dan weer volop worden gegeten.

Ramadan begint voor moslims
Ramadan begint voor moslims (Foto: ANP)

'Neem het op tegen Nederland' in zonneautorace

Australië heeft zondag de komende race voor zonneauto's gepresenteerd. Die zal van 8 tot 15 oktober 2017 worden gehouden. De wedstrijd is regelmatig een prooi voor Nederlandse studenten. En daarom kan de race maar één motto hebben, vinden de Australische organisatoren: "Take on the Dutch", neem het op tegen de Nederlanders.

Het is de bedoeling dat de "vriendelijke rivaliteit" teams uit andere landen overtuigt om mee te doen.

De race gaat van Darwin in het hoge noorden van Australië naar Adelaide in het zuiden, een tocht van 3000 kilometer over zonovergoten en hete vlaktes. Nederland won in 2001, 2003, 2005, 2007, 2013 en 2015.

Een van de deelnemende ploegen is Solar Team Twente, van de Universiteit Twente en hogeschool Saxion. Grootste uitdaging zijn de nieuwe regels, aldus het team. De zonneauto mag namelijk minder zonnecellen bevatten. Daarom moet er scherp naar het ontwerp worden gekeken.

'Neem het op tegen Nederland' in zonneautorace
'Neem het op tegen Nederland' in zonneautorace (Foto: BuzzT)

Conducteurs: gevaarlijk gedrag door te laat instappen reizigers

Het gedrag van reizigers leidt regelmatig tot gevaarlijke situaties bij de treinen. Meer dan de helft stapt in na het horen van het fluitsignaal van de conducteur. Dat blijkt uit een peiling onder 224 hoofdconducteurs van de NS.

Volgens de conducteurs duwen sommige mensen nog snel hun kinderwagen met kind tussen de sluitende deuren om toch de trein te kunnen halen. Of ze steken een voet of been tussen de deur om nog in te kunnen stappen. "Gevaarlijk en het leidt tot onnodige en vermijdbare vertraging", zegt een NS-hoofdconducteur op de website. Bijna de helft van de conducteurs maakt dagelijks een gevaarlijke situatie mee.

Het spoorbedrijf wil het aantal reizigers dat te laat instapt drastisch verlagen. De NS is daarom een bewustwordingscampagne gestart met posters op de stations. Ook is er een onlinevideo gemaakt om mensen te laten zien wat de gevolgen kunnen zijn van het gevaarlijke gedrag. 

Conducteurs: gevaarlijk gedrag reizigers
Conducteurs: gevaarlijk gedrag reizigers (Foto: ANP)

Miljoen werknemers heeft last van ongewenst gedrag

Circa 1,2 miljoen mensen hadden vorig jaar op de werkvloer te maken met ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminatie of (seksuele) intimidatie, door collega's of leidinggevenden. Daar moet een einde aan komen, vindt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Werknemers die hiervan het slachtoffer zijn, melden zich vaker ziek. Het gaat gemiddeld om zeven werkdagen per jaar. Naast het persoonlijke leed voor de betrokkenen, kost dit werkgevers handen vol geld. Onderzoeksinstituut TNO berekende dat het werkgevers zo'n 1,7 miljard per jaar kost.

Asscher trapt daarom maandagmiddag de campagne 'Moet Toch Kunnen' tegen ongewenst gedrag op het werk af. Hij doet dat op een congres over deze problematiek in Den Haag. Het feit dat zoveel mensen vorig jaar met ongewenst gedrag te maken hadden "laat zien dat deze campagne geen overbodige luxe is", aldus de minister.

Deskundigen
Hij trekt verder een half miljoen euro uit voor een groep deskundigen die bedrijven desgevraagd kunnen helpen het probleem aan te pakken. Ook gaat de Inspectie er meer aandacht aan besteden bij controles. Ongewenst gedrag is een belangrijke oorzaak van werkstress, de beroepsziekte nummer een in ons land.

De campagne vraagt vooral aandacht voor het grijze gebied tussen een grap en ongewenst gedrag, met als doel het op gang brengen van een gesprek over omgangsvormen op de werkvloer. Asscher: "Niemand is hetzelfde, wat de één wel een leuk geintje vindt, ontneemt de ander volledig het plezier in het werk."

Ongewenst gedrag is soms zichtbaar, maar vaker gaat het om subtiele opmerkingen of gedrag dat kwetsend is. In de campagne worden via posters en in radiospots situaties zoals het buitensluiten van collega's, ongewenste massages en onschuldig bedoelde bijnamen aan het publiek voorgelegd.

Miljoen werknemers last van ongewenst gedrag
Miljoen werknemers last van ongewenst gedrag (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: 30 graden

In het oosten van het land kan het 's middags lokaal rond de 30 graden worden, maar kunnen er ook enkele (onweers)buien ontstaan, met heftige regenval. Omdat het maar langzaam wegtrekt, is er hier kans op wateroverlast. De rest van het land kan ook op warme temperaturen rekenen en veel zon. De wind is matig en komt uit het noorden.

Zon op 05:22
Zon onder 21:54
Zonkracht

6 / 3

Nattekat zag een prachtige avondzon en was zo lief om die op de foto te zetten.

Zonsondergang in Boskoop (Foto: Nattekat)
Zonsondergang in Boskoop (Foto: Nattekat)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1551

Willem van Oranje trouwde met Anna van Egmond van Buren.

1844 In Londen werd de YMCA opgericht.
1943 Het eerste 'kindertransport' uit kamp Vught naar Sobibór vond plaats. Een dag na aankomst werden de kinderen van 0-3 jaar vergast.
1945 Meinoud Rost van Tonningen, Nederlands bekendste collaborateur, pleegde in de gevangenis in Scheveningen zelfmoord.
2006 Vandaag is het de dag van het Beest. Wereldwijd baden duizenden christenen voor afkering van het kwaad.


YMCA - Village People

Doden en gewonden door treinongeval België

Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen door een treinongeval in de Belgische provincie Luik. Ook raakten veertig mensen gewond bij de botsing tussen een passagierstrein en een goederentrein, zei een lokale burgemeester.

Het ongeval gebeurde zondagavond laat op de lijn tussen Luik en Namen. Beide treinen reden volgens spoorbeheerder Infrabel op hetzelfde spoor. Een woordvoerder van de spoorbeheerder sprak over een "zware botsing".

De ravage door de botsing is groot. De eerste twee rijtuigen van de passagierstrein zijn volgens Belgische media vernield door de klap. Reizigers die niet ernstig gewond raakten, werden met pendelbussen overgebracht naar een nabijgelegen abdij.

Doden en gewonden door treinongeval België
Doden en gewonden door treinongeval België (Foto: ANP)

'Noorwegen bant benzineauto's'

Terwijl de PvdA uitgelachen werd door de VVD voor het plan dat er vanaf 2025 geen brandstofauto's meer verkocht mogen worden, waren in Noorwegen 4 grote partijen samen voor hetzelfde plan aan het overleggen.

Noorwegen lijkt wel meerdere partijen met ambitie te hebben, 4 politieke partijen lijken overeengekomen te zijn om in 2025 inderdaad alleen nog maar elektrische auto's toe te staan in de verkoop, volgens de krant Dagens Næringsliv. Deze krant geeft aan dat de partijen overeenstemming hebben bereikt over een nieuw energiebeleid waar dit plan in voorkomt, maar de krant Aftenposten spreekt op basis van 2 politici tegen dat deze overeenkomst er is.

Steeds meer steden en landen voeren dit soort stappen door of overwegen ze. Zo heeft India eerder aangekondigd in 2030 alle auto's elektrisch te willen hebben. Oslo wil alle auto's uit het centrum weg hebben om de leefbaarheid te verbeteren. Over Brussel meldden we afgelopen donderdag nog dat zij dieselwagens van voor 1997 vanaf 2018 bant. En in Parijs begint het al vanaf 1 juli, auto's ouder dan 1997 zullen vanaf dan niet meer welkom zijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je in Parijs vanaf 2020 geen auto ouder dan 10 jaar meer zal tegenkomen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.