Step Up 4: Miami Heat

Na hun eerste zomerhit Rock of Ages komen broer en zus, producenten Adam Shankman en Jennifer Gibgot terug bij de film waar ze bekend mee zijn geworden: Step Up. De franchise is aan zijn vierde deel toe en is bij ons in de bioscoop te zien onder de titel Step up 4: Miami Heat. Relatief onbekend talent krijgt weer de kans om te laten zien wat ze (op de dansvloer) waard zijn. Dit charmeert maar zelfs deze reeks ontkomt niet aan voorspelbaarheid en onvermijdelijkheden.

Nadat er eerder gedanst is in Baltimore en New York strijken we nu neer in Miami. Wat aangenaam is omdat er nu een rauwere, Latin ondertoon zicht- en voelbaar is. Beste vrienden sinds hun kleutertijd, Sean (Ryan Guzman) en Eddy (Misha Gabriel) hebben samen de danscrew The Mob opgericht. Een crew die zich louter bezighoudt met het creëren en dansen van flash mobs. In hun midden bevinden zich daarom naast dansers, choreografen, beeldende kunstenaars en een dj. Vroeger is Eddy hacker geweest, iets wat handig van pas komt als ze openbare plekken plat willen leggen.

The Mob probeert met spectaculaire flash mobs tien miljoen kijkers naar hun YouTube-kanaal te trekken omdat ze aan een wedstrijd meedoen waaraan ze één miljoen dollar kunnen overhouden als ze winnen. Dat geld willen ze steken in het opknappen van hun wijk.

Sean heeft een bijbaantje als ober in een luxueus hotel waarmee hij zijn dansen, zijn zus Claire (Megan Boone) en zijn nichtje Sarah (Dominique Bell) ondersteunt bij wie hij inwoont. Wanneer Emily (Kathryn McCormick) bij het hotel van haar vader Bill Anderson (Peter Gallagher), verschijnt is Sean meteen geïnteresseerd in haar zonder te weten wie ze is. Meneer Anderson is een nogal genadeloze vastgoedhandelaar die geen oog heeft voor de dansambities van zijn dochter. Dit is hetgeen dat Sean en Emily naar elkaar toetrekt omdat zij kans maakt op een baan bij een bekend lokaal dansgezelschap. Even later vertelt Emily aan Sean hoe de verhoudingen liggen en ze besluiten dit te verzwijgen voor de crew, waarin Emily is toegelaten.

Step Up 4: The Mob

Deze drie rollen zijn pure typecasting gezien McCormick uit de Amerikaanse So You Think You Can Dance-school van seizoen zes komt. Gallagher blaast Sandy Cohen uit The O.C. nieuw leven in alleen heet hij nu Bill Anderson en Ryan Guzman is de metroseksuele, stoere mannelijke hoofdrolspeler die ze bij Abercrombie & Fitch hebben weggeplukt. Maar ach, Channing Tatum en Jenna Dewan zijn evenzo aan hun succesvolle carrières begonnen.

Toch is de chemie tussen McCormick en Guzman aardig. Sean helpt Emily aan de baan bij het dansgezelschap onder leiding van lerares Olivia (Mia Micheals) en samen smeden ze een plan om het met The Mob op te nemen tegen haar vader, die van Ryan's wijk een super-de-luxe resort wil maken. Als Eddy erachter komt dat Sean en Emily hebben gelogen mislukt alles waarvoor ze hebben gewerkt. Ze worden uit de YouTube-wedstrijd gegooid en zijn de renovatieplannen goedgekeurd, hierdoor moeten ze opnieuw een baanbrekend idee bedenken.

The Mob heeft betrouwbare hulp nodig om nog één keer een vuist te maken. Daarom besluit Jason (Stephen Boss) zijn maatje Moose (Adam Sevani) te bellen die met zijn mensen de crew komt versterken.

Je moet bijna de hele film wachten totdat Sevani verschijnt als Moose. Uiteindelijk mag hij het laatste kwartier meedoen in de film. Iets wat schandalig is, Moose is toch sinds Step Up 2: These Streets de daadwerkelijke ster van de franchise. Dit wordt bevestigd omdat Moose als alom bekende danser ten tonele wordt gevoerd door Shankman en regisseur Scott Speer. Waarom zijn rol dus verkleind is tot een cameo, is een raadsel.

Het idee is tof, flash mobs zijn de trend van dit moment. Om de special effects uit te voeren hebben ze Stephen ‘Twitch’ Boss terug laten keren uit Step Up 3D en is deze nieuwe film ook in 3D gefilmd. Twitch kennen we natuurlijk uit het derde en vierde seizoen van de Amerikaanse So You Think You Can Dance en zijn de 3D-effecten mooi, alleen zie ik er de vernieuwende waarde er niet van.

Shankman en Gibgot hebben al aangegeven de dansfilms zat te zijn maar persoonlijk pleit ik voor nog één deel Step Up met Adam Sevani in de hoofdrol, dat verdient hij. Maar de fans en dansfanaten ook want als het hierbij gelaten wordt, is dit een slecht einde van de reeks.

Daarvoor is het scenario van Amanda Brody en Duane Adler, zelfs voor een dansfilm, te zwak. Voor alle betrokken lijkt dit wel en moetje en dat is te zien. Eeuwig zonde omdat de choreografieën, de uitvoering van de dansen en de muziek opnieuw erg sterk zijn. Ga dus gerust kijken in de bioscoop. Al is het niet wat je van Step Up gewend bent. De drie eerdere delen waren echt af. Deze keer is dat niet het geval. Het is te hopen dat het einde van Step Up 4: Miami Heat, het begin is van iets dat nog komt. Dat kan. Sterker nog, dan hebben ze een vernieuwende invalshoek te pakken.