DVD: Dolf Jansen Oudejaars 2010 & Altijd Verder

Dolf Jansen kennen we natuurlijk allemaal. Of het op tv, radio of het podium was, de meesten hebben hem wel eens gezien of gehoord. Natuurlijk komen er van zijn theatershows ook dvd’s uit. In deze review behandelen we er twee: Altijd Verder en de Oudejaars 2010.

Wie al meer dan één show van Dolf heeft gezien zal snappen waarom we de reviews van deze twee dvd’s samenvoegen. Zijn voorstellingen hebben namelijk een redelijk vast stramien waarbinnen alles gebeurd. Veel razendsnelle humor met af en toe een gevoelig liedje of gedicht. Mocht één van de grappen niet goed uitpakken dan hebben is dat binnen een minuut al een aantal keer goedgemaakt.

De show Altijd Verder is vernoemd naar het boek Altijd Verder dat Jansen zelf schreef over het leven, zijn leven om precies te zijn. Het is dus ook een heel persoonlijke show waarbij hij het niet schuwt zijn eigen familie, inclusief zichzelf, op de hak te nemen. Dit persoonlijke is ook meteen het grote verschil met andere shows van Jansen, meestal heeft hij het meer over de actualiteit. Naar de extra's hoef je niet te zoeken, die zijn er simpelweg niet. Voor de rest is er niks mis met deze dvd, leuke show en zoals altijd van Dolf Jansen goede humor. De liedjes ontbreken helaas deze keer maar een erg groot gemis is dit niet. De poezie is natuurlijk wel weer aanwezig.

Oudejaars 2010 is zoals de titel al duidelijk maakt Dolf Jansen’s oudejaarsvoorstelling over 2010. Het moge duidelijk zijn dat deze bomvol zit met keiharde satire over 2010. Van de tekorten aan strooizout via het WK voetbal tot en met de verkiezingen. De kwaliteit van de grappen is hoog, net als de snelheid waarmee ze komen. Het leuke aan deze show is dat hij hem deed samen met Mr. A Balladeer. Deze samenwerking levert mooie en bijzondere liedjes op.

De extra’s op Oudejaars 2010 zijn het tegenovergesteld van die op Altijd Verder. Zo zie je een aantal korte clips die hij deed op HumorTv in de aanloop naar de oudejaarsshow. Deze stukjes variëren van saai tot geniaal maar zijn kort genoeg om te blijven kijken. Daarnaast ook een aantal interviews die hij zelf deed met mensen waar hij mee samenleeft, werkt of gewerkt heeft. Oftewel zijn technici, vriendin, Mr. A Balladeer en Lebbis. Als klap op de vuurpijl is er nog de verkiezingsshow die Jansen deed op de avond van de verkiezingen. Hierbij gaf hij live commentaar op alles wat er gebeurde in het nieuws van dat moment. Deze eenmalige show gaf goed weer hoe goed Jansen is als het om improviseren gaat. Ook al is de actualiteit eruit, de show is geweldig om te zien.