DVD: Dark Matter

Dark Matter is gebaseerd op de schietpartij die plaats vond op de Universiteit van Iowa in 1991. De film stamt al uit 2007, maar verscheen officieel pas in 2008 in de Amerikaanse bioscopen. De geplande releasedatum viel namelijk kort na een andere schietpartij, de Virginia Tech massacre. Door de vele overeenkomsten was uitstellen een voor de hand liggende maatregel. De film wordt nu uitgebracht op dvd. De hoofdrol is weggelegd voor de onbekende Ye Liu, daarnaast is onder andere Meryl Streep te bewonderen.

Liu Xing (Liu Ye) is een jonge briljante student die zijn moederland verlaat om in Amerika te werken onder zijn grote voorbeeld, professor Jacob Reiser (Aidan Quinn). Zijn doel is om het mysterie rond donkere energie op te lossen en als het even kan een Nobelprijs winnen. Hij gaat voortvarend van start, maar de verschillen in cultuur en zijn gebrekkige kennis van de Engelse taal vallen hem zwaar. Joanna Silver (Meryl Streep) doet haar best om hem te helpen zijn plek te vinden. Als zijn onderzoek tegen de beweringen van zijn mentor ingaan en hij door hem wordt tegen gewerkt begint hij af te glijden.

Dark Matter is de eerste film van regisseur Shi-Zeng Chen, daarvoor regisseerde hij voornamelijk opera. Zijn ervaringen op dat gebied komen terug in de film. Zo zit de film vol met klassieke en mooie dramatische muziek. Ook in de visuele stijl van de film komt zijn achtergrond terug. Zo kiest hij ervoor om af en toe op een lyrische manier de gevoelens van Lui Xing te laten zien. Dit gebeurt alleen zo sporadisch dat deze stijlbreuk eerder afleidt dan dat er daadwerkelijk wat wordt toegevoegd. De film spendeert veel tijd aan de opbouw van het verhaal, maar blijft daarbij toch aan de oppervlakte. Er wordt geen goede balans gevonden tussen het opkomen van de problemen van Xing en zijn teloorgang. De film is daardoor in het begin traag en lijkt aan het einde afgeraffeld. Het acteerwerk van Meryl Streep is zoals altijd solide. Lui Ye zet zijn rol erg goed neer en weet de tragiek van iemand die zijn dromen in duigen ziet vallen uitstekend uit te beelden, ondanks dat er weinig tijd aan wordt besteed.

Het onderwerp van Dark Matter is zeer interessant. Hoe komt iemand tot zo'n gruwelijke daad? Wat beweegt hem daar toe? Helaas weet Chen niet de balans te vinden in het verhaal, waardoor het onderwerp onder belicht blijft. Wat raar is voor een film die juist hierover gaat. Het goede acteerwerk en de prachtige muziek weten veel goed te maken, maar kunnen er niet voor zorgen dat de film een onbevredigd gevoel achterlaat. Chen is inmiddels bezig met een nieuwe film, waar hij weer zijn achtergrond als operaregisseur kan aanspreken, namelijk High School Musical: China.