Grand Theft Auto: San Andreas

De voertuigen
Uitgebreid. Zoo uitgebreid. Je kunt overal op rijden: vrachtwagens, sportauto\\\'s, politierangers, bussen, schoonmaakwagentjes, crossmotors, busjes, tractors, brandweerauto\\\'s, fietsen, treinen, grasmaaiers. Je kunt het zo gek niet bedenken, of ergens in die hele grote staat is het wel te vinden. Sommige voertuigen uit Vice City zijn gewoon weer terug. Zo zag ik de Sanchez, de Oceanic, de Bobcat en nog een paar terug in Los Santos.

Vooral de Sanchez is lekker om mee door het rotsachtige landschap te crossen. Kijk alleen wel uit, want als je in het water valt op de verkeerde plek, moet je een heel end zwemmen voordat je ergens op de kant kunt springen.

Het landschap
En dat brengt me meteen bij het landschap. Ik had het al gezegd, maar er zijn diverse wegen aanwezig. Variërend van brede snelweg tot smal landweggetje, er is voor elk type auto wel een geschikte weg om op te rijden. Maar beperk je niet tot de weg, want daartussen ligt niet alleen de stad, maar ook het landschap. Heuvels, rotsen, lange stukken groen met bomen, en natuurlijk zonder ander wegverkeer, dus je kunt je helemaal een ongeluk (letterlijk!) scheuren door het landschap. Let wel op dat je het juiste voertuig neemt: sommige auto\\\'s hebben niet genoeg kracht om een hoge berg op te rijden.

De camerastandpunten
Nu ik het toch over bergen heb.. Ook in de stad is niet alles van hetzelfde hoogteniveau. Regelmatig gaat de weg een stuk omlaag of omhoog, en dat is leuk, maar als je omhoog gaat kun je niet goed zien wat er voor je ligt. Daarom kun je met de twee pookjes op je controller de camera besturen, en zo een geschikt standpunt kiezen. Ga je omhoog? Laat de camera een stukje voor je uit kijken en je hebt meteen meer overzicht. Nadeel hier is wel dat je gekozen standpunt niet blijft staan als je verder rijdt. Het spel kiest redelijk snel alweer een eigen geschikt standpunt om de boel weer te geven.

Zoek overigens eens een trein op en ga erop rijden. Hier komt de cinematic view namelijk tevoorschijn, met camerastandpunten en \\\'montage\\\' van beelden als in een film. Erg mooi om te zien, al kennen we het eigenlijk al uit Vice City.

De muziek
Sjah, ik vond de jaren \\\'80 muziek in Vice City absoluut het einde, en ben niet de grootste hiphop fan. Maar gelukkig: er is afwisseling tussen de stations. Zo zit er natuurlijk weer een praatprogramma tussen, met wederom een compleet geflipte presentatrice en dito gasten. En vergeet de muziekzenders niet. Wil je rockmuziek? Is aanwezig. Wat dacht je van Guns \\\'n Roses of \\\"FOK!sjoe aai woont doe wat joe toold mie\\\" Rage Against the Machine? Over Guns \\\'n Roses gesproken, frontman Axl Rose is de DJ op één van de stations. En luisteraars van het Nederlandse ID&T Radio zullen waarschijnlijk de stem van John Wells wel herkennen. Net als op ID&T is hij in San Andreas de stem die in de jingles en stationcalls van een van de stations te horen is. Verder zijn er een aantal hiphop-, rap-, house- en popstations waar iedereen wel mee uit de voeten kan. Een handjevol namen: Rod Steward, Boston, Kool and the Gang, Soul II Soul, Dr. Dre, Public Enemy, Shabba Ranks, Stone Temple Pilots, en zo kan ik nog een hele pagina vullen. Hier vind je de hele lijst.

De cast
Die is in orde. CJ wordt gespeeld door de rapper Young Maylay, maar naast deze relatief onbekende naam vind je ook George Clinton, Peter Fonda, Ice-T, Chris Penn en zelfs Samuel L. Jackson als één van de corrupte agenten. De overige acteurs zijn minder bekend, maar daarom niet minder goed.

De missies
De missies moet je natuurlijk zelf doen en ervaren, maar je kunt er wel op rekenen dat je het naar je zin gaat hebben. Er is weer van alles te beleven. Van zo snel mogelijk ergens zijn om iemand te hulp te schieten (letterlijk, overigens), tot achtervolgingen, tot drive-by-shootings, tot simpele danswedstrijdjes of taximissies. En dan heb ik het alleen nog maar over het begin van het spel. Met een gebied dat vijfmaal groter is dan Vice City heb je onbegrensde mogelijkheden.

De graphics
Die zijn minder dan in de diverse screenshots die de afgelopen maanden ons hebben verlekkerd. Het beeld is allemaal nét iets minder scherp, nét iets minder gedetailleerd, minder glanzend. Dat is echter niet zo gek, aangezien de PS2 niet meer een van de nieuwste consoles is. De cartoonstijl echter, vergelijkbaar met Vice City, maakt het prima acceptabel en eigenlijk doe je het spel teniet als je je gaat lopen ergeren aan de beeldkwaliteit, want objectief bekeken is die prima in orde.

De multipayer-opties
Wat? Zit er een multiplayer-mogelijkheid in? Jazeker, maar verwacht niet dat je online of samen in dezelfde huiskamer door de staat kunt scheuren. Op sommige locaties in het spel is het mogelijk om met z\\\'n tweeën een spelletje te doen, zoals een potje poolen. Best cool, huh?