Grand Theft Auto: San Andreas

Uren, wat zeg ik? Dagen, nee, maanden achtereen heb ik het gespeeld. Man, wat heb ik lang rondgereden in de Phoenix, de Banshee, de Cheetah, op de PCJ-600 of de Angel, of rongevlogen in zo\'n coole Maverick. Ik heb zoooveel auto\'s in puin gereden, mensen beroofd, met de Hunter de stad overhoop geschoten, races gedaan, bendes tegen me gekeerd en wat allemaal niet meer. Oneindig kon ik ermee doorgaan, en steeds weer ontdekte ik nieuwe dingen die je kon doen. Ow, en er waren ook nog missies, die zou ik bijna vergeten. En de muziek! Geweeeldige jaren \'80 muziek in alle soorten. Ik draai de CD\'s nog steeds. Ja, ik heb regelmatig tegen mezelf gezegd: dit is het beste spel dat ik ooit heb gespeeld. Beter dan dit? Nah. kan niet. Can\'t be done sir.

Ik heb het natuurlijk over Vice City, de tweede 3D-editie van een spel waarvan ik nooit had gedacht dat het boven de magie van de helicopterview kon uitstijgen: Grand Theft Auto. Ik had het zo enorm fout..


Tommy Vercetti in Vice City & Busted in het originele Liberty City Een beschrijving als bovenstaand maakt een vervolg natuurlijk enorm tricky. Vice City was al een briljant spel. Hoe kun je daar ooit overheen gaan? Rockstar meende het te kunnen, en begon moedig aan het vervolg. San Andreas zou het gaan heten, al heeft een naam als Sin City ook de ronde gedaan. Maar wat wil je, bij zo\'n populair spel kun je verzekerd zijn van een actief roddelcircuit.

Wat is San Andreas? In \'het originele spel\' was het één van de drie steden. Je had Liberty City, Vice City en San Andreas. Klonk dus logisch dat na het verwerken van de eerste twee steden in aparte spellen, de derde ook een eigen spel zou krijgen. Fout. Rockstar heeft het een stapje groter gemaakt. In de uiteindelijke versie is San Andreas niet een stad, maar een staat! Een hele fucking staat, met daarin drie (!) steden die alledrie á la Vice City zijn. Alsof je nog geen vrije tijd genoeg te kort komt. Gezegd werd dat je erin kon rondrijden, van stad naar stad, met letterlijk minutenlang alleen maar wijde kale vlakte om je heen. Het zou tien minuten duren om naar de top van een berg te rijden. Tien minuten! In een spel!

Dit moet wel helemaal geweldig worden. Let\'s see..