Grand Theft Auto: San Andreas

Als je dan het spel hebt en de kaart erbij pakt, schrik je wel even. Elk van de drie steden is al groter dan Vice City. Groter! En je kunt bij aanvang meteen de gehele stad Los Santos doorcruisen, inclusief het ernaast gelegen Red County. Dat betekent dat je, zonder enige missies te doen, al uren kunt doorbrengen met rondrijden, lopen, beetje vechten, racen op de snelweg (en nog hard ook, I might add), stunten op je BMX fiets, basejumpen (met een parachute van het hoogste gebouw van de stad springen, en niet vergeten dat ding open te doen tijdens je val), pizza eten, trainen in de sportschool, rondcrossen over zanderige weggetjes in de heuvels of even een stukje zwemmen in een meer.

Maar laten we rustig beginnen. Waar draait het om in San Andreas? Wie ben je? Wat doe je? De verhaallijn is te vergelijken met Vice City: je bent niemand en je moet onderaan de ladder beginnen. Alleen, waar Tommy Vercetti het allemaal alleen moest doen, krijg je bij enkele missies nu wat hulp van je homies uit de Grove. En de Grove is de straat waar je woont.

Je bent Carl Johnson, kortweg CJ, en je hebt vijf jaar in Liberty City gewoond. Je roots liggen echter in Los Santos, San Andreas, een stad die wordt verscheurd door gangs, drugs en corruptie. En het erge is: je moet terug. Je bent nodig. Je moeder is vermoord tijdens een aanslag op je broertje, je familie is uit elkaar gevallen en je jeugdvrienden gaan maatschappijtechnisch niet helemaal de goede kant op.

Bij aankomst in Los Santos word je klemgereden door de politie. Corrupte agenten, die je nog kennen van vroeger, geven je de schuld van een moord. Je mag de stad niet verlaten, maar je hoeft gek genoeg niet de cel in. Let the game begin!

Natuurlijk begin je met wat basisdingen. Je doet wat missies om je homies te leren kennen, thuis te worden in de directe omgeving van je huis en wat skills op te doen. En je komt meteen al een hele stoot vernieuwingen tegen.