Film: Best of Seven Years Shadow

Op 22 en 23 juni, sluit de serie Best of Seven Years Shadow in Debalie te Amsterdam af met vier korte films. Het Shadowfestival wordt elk jaar in de schaduw van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) gehouden, en vertoont documentaires die je normaal nooit te zien krijgt. Dit jaar heeft men elke maand een aantal van de beste korte docu's van de afgelopen zeven jaar uitgekozen. In juni is het de beurt aan Great Balls of Fire, The Crowned Rat, Axis of Evil en Underneath The Skin.




Interessante kijk op 9/11
De avond zal beginnen met het zes minuten durende amateurfilmpje Great Balls of Fire, van de Amerikaan Leon Grodski. Een zwerver geeft op de straten van New York al zingend zijn visie op de wereld en Amerika. Hij lijkt dronken en gestoord, maar op de achtergrond zijn de enorme rookpluimen van het World Trade Center te zien. Het beeld is schokkerig en de omgeving hectisch, maar de historische achtergrond maakt het een mooie alternatieve kijk op 11 september.

De twee documentaires die volgen zou je echter niet in een 'Best of'-programma verwachten. Saai is immers niet een woord dat men vaak in relatie brengt tot kwaliteit. Het Poolse The Crowned Rat uit 2005 begint nog wel aardig, doordat het leven van een drankverslaafde jongen wordt gevolgd, maar al snel wordt het een rommelig, langdradig geheel. Het duurt dan ook nog eens drie kwartier. Ook Axis of Evil weet geen indruk te wekken. Bij de Niagara-watervallen verklaren een man en vrouw elkaar de liefde met de woorden van George W. Bush' beroemde toespraak. Een leuk concept voor op YouTube misschien, maar al te bijzonder is het niet.



The Crowned Rat


Worst of?
De laatste film over de Deense pornokoning Ole Ege, getiteld Underneath The Skin, heb ik 'helaas' niet gezien. Maar afgaande op de kwaliteit van de overige filmpjes heb ik er weinig vertrouwen in. Het idee achter de meeste korte films zijn aardig, maar door gebrek aan geld, middelen en talent laat de uitvoering veel te wensen over. Via digitale televisie en het internet zijn zat goede documentaires te zien, zoals bijvoorbeeld op HollandDoc, en daar kan je gewoon voor thuis blijven.

Voor meer info, zie www.debalie.nl