DVD: The Eye Trilogy

De gebroeders Pang zijn, als ik de cover van de dvd-box The Eye Trilogy mag geloven, een fenomeen in de hedendaagse Aziatische filmwereld. Sinds 1999 hebben beide broers gezamenlijk aan een groot aantal films gewerkt. De onderlinge synergie zorgt ervoor dat hun films op audiovisueel gebied op zijn minst opvallend te noemen zijn. Sinds The Eye uit 2002 heeft het tweetal zich vol overgave in de wereld van het bovennatuurlijke gestort. Het volledige resultaat van deze inspanningen is nu in de winkels verkrijgbaar in een mooie 3-dvd box. Deze box bevat naast The Eye ook The Eye 2 en The Eye - Infinity. Centraal in de films staat het zien van geesten. Qua verhaal staat iedere film op zichzelf, al doet de titel van de box anders vermoeden.



The Eye: waar het allemaal mee begon

Mun (Angelica Lee) is twintig. Sinds haar tweede levensjaar is ze al blind. Een riskante, maar succesvolle operatie zorgt er echter voor dat ze haar gezichtsvermogen weer terugkrijgt. Toch is alles niet koek en ei na de hoornvliestransplantatie. In de spiegel ziet ze namelijk niet haar eigen gelaat, maar dat van Ling (Chutcha Rujinanon), de overleden vrouw die als donor fungeerde. Zelf heeft ze dit in eerste instantie niet door: ze kent immers haar eigen gezicht niet. Als ze weer goed kan zien, dan blijkt al snel dat ze lastig gevallen wordt door diverse geesten en andere verschijningen. Familieleden wijten dit aan haar paranormale gaven die ze als kind al had, maar al snel blijkt er meer aan de hand. Mun wordt gedwongen om te achterhalen wie haar donor is geweest: deze lijkt namelijk een centrale rol te spelen in alle ellende.

De eerste film in de trilogie is een mix tussen The Grudge, The Sixth Sense en Final Destination. Toch is de film niet zo griezelig als gehoopt: het lijkt er een beetje op dat de gebroeders Pang geprobeerd hebben zoveel mogelijk verschillende elementen in de film te stoppen. Een beetje horror, een beetje reizen, een stukje cultuur, wat geesten erbij en een afsluiting waarbij de gebruikte CGI bijna 'over the top' is. De film komt als gevolg nogal gefragmenteerd over. Daarom drie sterren voor de eerste dvd.



The Eye 2: sfeervol en pakkend

Met The Eye 2 gooien de broertjes Pang het over een andere boeg. Centraal in deze film uit 2004 staat de door emoties verscheurde jongedame Joey (Shu Qi). Ze is de onzekere relatie met haar vriendje zat en doet een zelfmoordpoging met behulp van een overdosis pillen om - volgens eigen zeggen - 'herboren' te worden. Ze belandt echter in het ziekenhuis, waar haar maag wordt leeggepompt. Vooruitblikkend op een nieuwe start ontdekt Joey al snel dat ze zwanger is. De gedachte aan een abortus kwelt haar. Ze raakt in de war, wordt emotioneel labiel en vreemde visioenen en gedaanten vallen haar lastig. Haar zelfmoord lijkt meer teweeg gebracht te hebben dan ze had kunnen vermoeden.

The Eye 2 is een sfeervolle film die goed inspeelt op herkenbare angsten: bijvoorbeeld de angst om je ongeboren kind te verliezen of de angst om een dierbare kwijt te raken. De film is hierdoor erg pakkend en zadelt je als kijker op met een ongemakkelijk gevoel. De film bevat daarnaast een aantal geslaagde schrikmomenten die je op het puntje van de bank houden. Mede door de redelijke acteerprestaties van de hoofdrolspeelster is deze film de beste van de drie. Vier sterren.



The Eye - Infinity: dertien in een dozijn

The Eye - Infinity gaat over een groep tieners die naar Thailand reizen. Ze vullen daar hun tijd met spookverhalen en zwarte magie. Op een saaie avond besluit de groep om geesten op te roepen. Centraal staat hierbij een boek dat belooft de sleutel te zijn tot het zien van de doden. Het gevaarlijke spelletje blijkt echter meer gevolgen te hebben dan verwacht: het leven van de tieners is niet meer wat het geweest is door de vele vreemde gebeurtenissen, die blijvende sporen nalaten.

Al snel wordt duidelijk dat deze film niet kan tippen aan beide andere films: de acteerprestaties zijn slecht en de weinige CGI die je ziet is opvallend ongeloofwaardig. De film komt bij tijd en wijle meer over als een komedie, zeker door de mislukte grappen die af en toe het beetje horrorgevoel wat nog resteert als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Het lijkt een slechte kopie van I know what you did last summer, maar dan met dolende geesten en overacterende tieners. De commerciële zweem die het geheel heeft, verpest het typisch Aziatische sfeertje dat zo kenmerkend was voor de andere films. The Eye - Infinity stelt als gevolg niet zoveel voor: van deze films zijn er dertien in een dozijn. Qua beelden en belichting is de film echter nog wel aardig om te zien, dus de dvd krijgt toch nog twee sterren voor de moeite.



Conclusie

Met name de eerste twee films uit The Eye Trilogy kunnen zorgen voor een leuke Aziatische horroravond. Verwacht echter geen hoogstandjes als Ju-on/The Grudge of Ringu/The Ring. Op elke dvd staan nog wat extra's, maar stel je hier niet te veel van voor: met wat trailers, enkele making-of's en een documentaire houdt het op. De adviesprijs voor de box ligt rond de 23 euro: dit maakt de box vooral interessant voor de liefhebber van Aziatische horrorfilms.


Label: A-film Releasedatum: 12 april 2007 Kijkwijzer:
Waardering films: Waardering extra's: