DVD: Monty Python and the Holy Grail Extraordinarily Deluxe

In 1975 was het al een hit en meer dan 31 jaar later staat de film Monty Python and the Holy Grail nog steeds als humoristisch topstuk te boek. In 2001 kwam er een Special Edition uit en nu is er van de film een extraordinarily deluxe edition verschenen op DVD, bestaande uit drie discs. Uiteraard de film zelf, een disc met extra's en 'The album of the soundtrack of the trailer of the film of Monty Python and the Holy Grail.


De tweede film van de Monty Python groep verhaalt over de zoektocht van koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel naar de Heilige Graal. Alleen wordt de overlevering in een mooi gortdroog en sarcastisch jasje gestoken door Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones en Michael Palin. Mannen op denkbeeldige paarden en kokosnoten trekken het land door op zoek naar hun doel. Gedurende deze tocht komen ze in niet alledaagse situaties terecht: van 'Anarcho-syndicated Communes', Castle Camelot en Anthrax, The Black Knight (None shall pass!) tot The Knights who say Ni (later bekend als the Knights who say Ekke-ekke-ekke-ekke-ptang-zoo-boing! Goodem-zoo-owli-zhiv). Absurdisme verwerkt in een legende.


De meeste mensen zullen de film al wel eens gezien hebben en zich ook afvragen wat deze box zal toevoegen aan het fenomeen. In 2001 werden een aantal extra's al vrijgegeven op DVD en nu komt daar een stapeltje bij. Niet allemaal even interessant maar enkele benoemenswaardige bijdrages zijn bijvoorbeeld enkele clips in het Japans, A taste of Spamelot medley en The Holy Grail challenge waarin je je kennis over de film kan testen op verschillende niveaus. Ook de soundtrack is grappig, het droge commentaar tussen de stukken door is precies wat je kan verwachten van Monty Python. De film wordt net als de Special Edition uiteraard volledig geremasterd aangeleverd. De box zal misschien weinig toegevoegde waarde hebben voor de mensen de editie uit 2001 al in de kast hebben staan maar voor alle anderen die de film zeker op DVD willen hebben is dit de meest geschikte uitgave. Pie Iesu Domine, Dona Eis Requiem, bonk!




Label: Sony Pictures Releasedatum: 16 november 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!