CD: 3x Babygrande

Babygrande zet zich met deze drie releases definitief op de Hiphopkaart. Binnen redelijk korte tijd heeft dit label zich bewezen met het vastleggen van groepen als Brand Nubian, Jedi Mind Tricks en Canibus. Maar je bent er natuurlijk niet met het vastleggen alleen, er moeten ook goede albums verschijnen. Canibus was de eerste die met zijn Rip The Jacker album de mensen wist te verrassen en ook Sharkey’s debuutalbum, Sharkey’s Machine, kon op redelijke kritieken rekenen. Nu is het tijd om verder te groeien en dat is gedeeltelijk gelukt. Het album van Brand Nubian viel me toch wat tegen en dat is een teleurstelling. Fire In The Hole heeft een aantal uitstekende tracks, maar dat is niet goed genoeg voor Brand Nubian. Hun vorige vier albums mag je als klassiekers bestempelen, iets wat niet zal snel gebeuren met dit album. Toch gaat het te ver om het een slecht album te noemen, want daarvoor heeft Brand Nubian simpelweg te veel kwaliteit.

Veel positiever is het echte debuut van Outerspace. Na de verzameling singles die een paar maanden geleden verscheen hebben Planetary en Crypt The Warchild aangetoond dat ze bijzonder veel in hun mars hebben. Geholpen door een aantal uitmuntende producties kan dit album veel harten winnen. Vaak vallen protégés bijzonder tegen, maar Outerspace is waarschijnlijk de uitzondering die die regel moet bevestigen.

Tot slot het album van 7L & Esoteric en voor mij doet dit album voorlopig mee in de categorie album van het jaar. De sinistere, ruige en melodieuze beats van 7L worden aangevallen door een agressieve Esoteric en samen maken ze het tot een fenomenaal geheel. Mensen die houden van softe beats en slijmerige R&B-invloeden kunnen dit album beter links laten liggen, maar degenen die uit hun dak gaan op albums als Enter The Wu-Tang, Violent By Design of Bacdafucup kunnen hun hart ophalen en dit album met een gerust hart aanschaffen. Al met al heeft Babygrande een grote stap gezet om een belangrijk label binnen de scene te worden, zeker als je weet dat het nieuwe album van Jedi Mind Tricks deze herfst ook in de planning staat.