CD: 2x Jedi Mind Tricks

Vinnie Paz, Stoupe en Jus Allah leerden elkaar in het begin van de jaren ’90 kennen via een gemeenschappelijke kennis. Al van jongs af aan waren ze zeer geïnteresseerd in het maken van hiphop. Al op zeer jonge leeftijd, ze waren een jaar of veertien, maakten ze demo’s en verspreidden die onder familie en vrienden. Uiteindelijk belandde er een demo op het bureau van Superegular Recordings en in 1996 mochten ze er hun eerste EP opnemen. “The Amber Probe EP” werd op kleine schaal uitgebracht, maar in Philadelphia was hun ster rijzende. Ze kregen een goede reputatie als live-act en een jaar later verscheen hun echte debuutalbum, “The Psycho-Social-Chemical- Biological-and-Electromagnetic Manipulation of Human Consciousness LP”.

Misschien dat de lange en aparte titel mensen nieuwsgierig maakte, want het album overtrof alle verwachtingen. Het geluid dat producer Stoupe (The Enemy Of Mankind) produceerde was donker en de beide MC’s, Vinnie Paz (aka Ikon The Verbal Hologram) en Jus Allah (aka Megatron) rapten met een furie alsof hun leven ervan afhing. Ook buiten Phil
adelphia begon men de groep te waarderen. Hun definitieve doorbraak kwam na de release van “Violent By Design”. Critici over de hele wereld prezen dit album de hemel in en niet geheel onterecht. De intensiteit die het album uitstraalde vertaalden de heren naar het podium.

JMTA1 JMTA2

In 2003 veranderde het één en ander. Het drietal werd gereduceerd tot een duo nadat Jus Allah de groep had verlaten. In eerste instantie leek het alsof dit in goed overleg gebeurde, maar enkele weken nadat het nieuws bekend was geworden vlogen de verwijten over en weer. De groep was zeer succesvol en zou overstappen naar Priority Records van labelmanager Chuck Wilson. Die stapte echter op en richtte een nieuw label op; Babygrande Records. Vinnie Paz en Stoupe bleven loyaal aan Wilson en tekenden een contract bij Babygrande. Jus Allah had zijn bedenkingen en stapte uiteindelijk uit de groep.

2003 was het jaar van producer Stoupe. Hij produceerde het album “Rip The Jacker” van Canibus. Deze MC werd jarenlang gezien als één van de grootste talenten in de underground scene, maar ruzies met LL Cool J en Wyclef Jean maakten hem niet geliefd en zijn talent voor het uitzoeken van zeer matige beats werkte ook niet bevordelijk voor zijn carrière. Chuck Wilson was één van de weinigen die nog vertrouwen had in Canibus en bood ook hem een contract aan bij Babygrande. Hij stelde hem voor aan Stoupe en vol goede moed begonnen ze in de studio te werken aan een nieuw album. Recensenten hadden hun pennen al in gif gedoopt om deze lastige jongen voor een laatste keer compleet af te branden.

JMTA3 JMTA4


Helaas voor hen en gelukkig voor de liefhebber werd het een ijzersterk album. Canibus klonk fris en gretig en de beats werden door velen geroemd. Hetzelfde frisse geluid klonk ook door op het vierde studioalbum van de groep, “Visions Of Gandhi”. Het ontbreken van Jus Allah werd gecompenseerd met gastoptredens van onder andere Kool G Rap, Non-Phixion, Ras Kass en Canibus. Door het succes van dit album kwam er weer vraag naar het eerdere werk van de groep. Eerder werd The Psycho-Social-Chemical- Biological-and-Electromagnetic Manipulation of Human Consciousness LP al opnieuw uitgebracht bij Babygrande, nu is het dus de beurt aan Violent By Design.