CD: ADHD - ADHD

Nederhop groeit de laatste jaren enorm en iedereen die in de jaren ’90 riep dat het genre nooit enige voet aan de grond zou krijgen, is nu verdacht stil. Toen ene Def P samen met de Osdorp Posse besloot om te gaan rappen in de Nederlandse taal, werd hij voor gek verklaard. Zestien jaar later verschijnen er iedere maand wel een aantal albums en is het rappen in de eigen taal populairder geworden dan het Engels.

Over dat laatste kan Brainpower goed meepraten. De iets oudere liefhebber zal zijn freestyles samen met Krewcial bij The Dutchmasters nog wel kunnen herinneren. Hij gold jarenlang als groot talent in de scene, maar een echte doorbraak liet lang op zich wachten. In 2001 kwam eindelijk zijn langverwachte debuutalbum “Door Merg En Brain” en hij kreeg redelijke kritieken. Echt doorbreken deed hij met de single “Dansplaat”, afkomstig van zijn mindere tweede album “Verschil Moet Er Zijn”.

Nu is hij dus samen met oude vrienden TLM en Man!ak (uit te spreken als Maniak) en nieuwkomer Dicecream een nieuw project begonnen. ADHD staat garant voor ‘moddervette, recht voor je raap, superenergieke Hip Hop’, zoals het begeleidend schrijven bij deze cd mij vertelt. De “Intro” is in ieder geval aardig; goede, harde beats en een goede Brainpower. Ook Dicecream laat horen een aardige MC te zijn. Man!ak doet er verstandig aan zo weinig mee te rappen, want dat klinkt voor geen meter. “Wie Ben Ik?” bevat een hele aardige beat met een spaans klinkende gitaar, maar helaas is het refrein heel erg zwak. Een beetje ‘Bragging and Boasting” (opscheppen) kan geen kwaad, maar je kan het overdrijven.

ADHD1
ADHD Live op Lowlands


“Beng Je Hoofd” is al uitgebracht als single en waarom dat in hemelsnaam gebeurd is, is mij een raadsel. Spike van Breezer-Rock groepje Di-rect mag een simpel riffje spelen, maar het klinkt voor geen meter. De teksten zijn nog wel aardig, maar de beat is te zwak om een harde banger neer te zetten. Gelukkig is “Dag Uit Het Leven” een stuk beter. Dit komt vooral door de ijzersterke bijdrage van Murth The Man-O-Script, die een geestige tekst op briljante manier kan laten vloeien. Het enige dat ik over de “Dicecream Interlude” kan zeggen is dat deze veel te kort duurt. Iets meer dan één minuut mogen we genieten van een uitstekende MC.

Het is dat “De Familie” nog een stuk beter is, anders had ik er een punt van gemaakt. Op De Familie gebruikt Man!ak wat violen, die zo gebruikt kunnen worden in een eventueel vierde deel van The Godfather. Dit is werkelijk waar één van de beste beats ooit door een Nederhop groep gebruikt. De flow van Brainpower is een fantastische bonus. Zelfs de grootste tegenstanders van Brainpower moeten toegeven dat dit een zeer goed nummer is. Het is nogal jammer dat er dan een interlude achteraan komt, die het tempo niet ten goede komt. “Bla Die Bla” is een track waarop duidelijk wordt dat bragging and boasting ook in het Nederlands kan leiden tot goede tracks. De beats van Man!ak zijn origineel en hard en Dicecream steelt de show met een ijzersterke flow.

“Iller In Mij” is eenzelfde soort track, met als verschil dat IJsman en Klopdokter op dit nummer meedoen en dat is zeker geen verslechtering. “SNOL” is kinderachtig als je het over de tekst hebt en de beat stelt ook niet veel voor, maar de stukken van Khalid De Zandneger (what’s in a name..?) zijn zeker de moeite van het luisteren waard. Hij flowt op een arrogante, maar zeer plezierige manier. Luister niet naar de tekst, maar voel de flow, dan is het een aardig nummer.

“Laat Me” is het moment van glorie van Dicecream. Op een rustige beat gooit hij de ene na de andere punchline eruit en hij is bijzonder overtuigd van zichzelf, maar hij maakt het waar. “Shouf Shouf Habibi” schijnt al eerder verschenen te zijn op de soundtrack van de gelijknamige film. Op dit nummer doet Neerlands enige Wu-Tang MC mee, Cilvaringz en zijn stukje is best aardig, ook Casablanca Connect (oftewel Khalid De Zandneger) klinkt goed, maar toch is dit nummer wat kinderachtig. “Raptegoed” is één van de hoogtepunten van deze cd. Humor en scherpe teksten gaan hand in hand en de flows van Khalid (ja hij doet ook weer mee), Dicecream en Brainpower zijn vet.

ADHD2
Brain & Man!ak in de BNN studio


“Wat Het Is” is een verrassend volwassen nummer. Vooraf had ik me voorgenomen deze cd niet al te hard af te kraken, maar nu moet ik op zoek gaan naar dingen die me tegenvallen. Brain flowt strak over een prettige beat. De TMF/MTV farce lijkt volledig verdwenen. Gelukkig is er wel wat op te merken over “Tijd Met Jou” De beats en de flows zijn wederom dik in orde, maarhet gezongen refrein Christyle is irritant. Als een soort Nate Dogg probeert hij een hook in te zingen, maar dat mislukt jammerlijk.

De remix van “Fantasteez” is qua line-up om je vingers af te likken. VSOP, Khalid De Zandneger en Murth mogen meedoen, van Lange Frans ben ik minder onder de indruk, maar zijn bijdrage mag er eigenlijk best wezen. Tim (van VSOP) laat horen waarom hij de Spit Finale gewonnen heeft en Murth is bijzonder goed op dreef. Acht MC’s proberen elkaar te overtreffen en dat zorgt voor een prima track. “Opzouten” is het laatste nummer op deze cd en ook hier is weinig op aan te merken. Het onvermijdelijke verborgen nummer is een freestyle waarvan ze zeggen dat het vlak voor het afmixen van de cd is opgenomen. Het is aardig om een keer te horen, maar meer ook niet.