CD: 3x Babygrande

Niet zo heel lang geleden verscheen het album ‘Jedi Mind Tricks Presents Outerspace’ en dat moest de wereld klaarstomen voor het echte debuut van Outerspace. Als protégés van de bijzonder gewaardeerde groep Jedi Mind Tricks dragen ze een grote last op hun schouders. Na jaren in de schaduw te hebben gestaan mogen Planetary en Crypt The Warchild de hooggespannen verwachtingen gaan inlossen. Al sinds het begin van de jaren ’90 is het tweetal bezig met het maken van demo’s. Na jaren van hard werken en veel optreden verscheen in 1998 hun debuutsingle ‘We Lyve’, maar echt doorbreken zat er niet in. Toch bleven Stoup en Vinnie Paz, de drijvende krachten achter Jedi Mind Tricks, vertrouwen houden in hun discipelen. Jedi Mind Tricks Presents Outerspace liet horen dat de groep veel talent had. Nu mogen ze de critici overtuigen van hun kwaliteiten met Blood And Ashes.

De intro had ook bij een Speedmetal- of hardhouse-cd gepast, maar het verhaaltje over Aliens die naar de aardlingen kijken is de aanloop naar ‘Brute Force’ en dat is een op en top hiphopnummer. De beat valt op vanwege de zogenaamde boombap en beide MC’s laten horen het nodige in hun mars te hebben. De beat op ‘Fire & Ice’ is afkomstig van 7L en dat betekent donker, hard maar toch melodieus. De flow Crypt The Warchild maakt toch wel enige indruk, want hij past zich moeiteloos aan aan de lichte versnellingen en vertragingen in de beat. ‘The Revolution’ is een juweeltje en daar mogen we Celph Titled dankbaar voor zijn. Ten eerste is hij verantwoordelijk voor de uitstekende beat waar strijkers het geluid bepalen, maar zijn verse mag er ook wezen.

Outerspace


‘Cutthroats’ heeft een Latijns-Amerikaanse beat, waar een rustig gitaarloopje wordt ondersteund door een wat snellere percussie. Planetary voelt zich wat beter thuis op dit soort rustige beats en het is dan ook aan hem te danken dat dit nummer een succes is geworden. De Latin-invloeden worden nog niet achter ons gelaten, want op ‘Top Shelf’ zijn de Mexicaanse Horns duidelijk aanwezig en dat doet het nummer goed; de bijdrage van Sadat X ook overigens, die ontspannen zijn nieuwe labelgenoten helpt met het neerzetten van een uitstekende track.

Crypt mag 7L dankbaar zijn voor de beat op ‘Is What It Is’ want hij blijkt wederom op z’n best te zijn op een wat duisterdere beat. De opzet van ‘Gods And Generals’ is aardig, alleen is de uitwerking niet geheel geslaagd. Een orgeltje dat onder andere terug te horen is in wat nummers van de Steve Miller Band klinkt niet echt goed als hiphopbeat en daardoor vallen ook de raps wat in het water; jammer, want het idee was aardig. Gelukkig maakt Shuko het goed op de volgende track, ‘Chapter Of Thunder’. Tot voor kort had ik eigenlijk nooit van deze producer gehoord, maar hij heeft bijzonder veel talent. Op deze track haalt hij het beste uit zichzelf en een rijk strijkersensemble gekoppeld aan een zware bass zijn het gevolg. Beide MC’s maken er dankbaar gebruik van en zo ontstaat er een bijzonder nummer.

Ook de beat van ‘Raw Deal’ is zeer prettig. Er is goed geluisterd naar ‘Paint It Black’ maar de beat is niet schaamteloos gejat. Op ‘Blaze’ krijgen Crypt en Planetary de hulp van hun beschermheer Vinnie Paz en met z’n drieën maken ze er een lekker luisterfeestje van waar de kwaliteiten van de MC’s de belangrijkste ingrediënten zijn. ‘Whatever It Takes’ laat voor het eerst een gezongen hook horen en dat is direct het minpunt van het nummer. Op de gerapte verses en de beat is weinig aan te merken, maar de flauwe R&B-hook hadden ze beter achterwege kunnen laten. Op ‘Far Greater’ laten ze dat soort ongein gelukkig achterwege en het nummer vormt een prima aanloop naar de grootse afsluiting van het album want Shuko flikt het hem weer. Zijn beat op ‘Angels Of Death’ is bijna hemels. Een oud koorsampletje wordt ietwat vervormd en daaronder wordt een stevige bass geplaatst. Met een koptelefoon op klinkt deze beat fantastisch. Als klap op de vuurpijl neemt Immortal Technique, één van de allerbeste underground MC’s, een verse voor zijn rekening en zo wordt het album afgesloten met een nummer dat bijzonder veel tongen los zal maken.