3 CD's: Third Unheard, Jazzy Jeff & Maylay Sparks

In no-time zijn we door de geschiedenis van de hiphop gevlogen aan de hand van drie nieuw verschenen albums. Deze drie cd’s laten horen hoe de hele hiphop-scene de afgelopen 25 jaar gegroeid is. Eén ding is echter altijd gelijk gebleven. In welke periode je ook kijkt; je hebt goede nummers en slechte nummers. In een genre als Hiphop ben je afhankelijk van de raps en beats en als ik dan deze drie cd’s luister is er eigenlijk weinig veranderd. Natuurlijk is alles professioneler geworden, maar het principe blijft zich herhalen. Er zijn altijd feestnummers geweest, Pookey Blow was in 1980 al bezig met het verspreiden van een positieve boodschap door zijn muziek en ook in de oldskool periode had je gangsterrappers. Toch gaat het genre mij nooit vervelen, ook al is alles al talloze malen herhaald.

Alle drie de albums zijn in mijn ogen aanraders. The Third Unheard bevat een aantal geweldige oldskool tracks. Voor de liefhebber is het een aankoop die je blind kunt doen, maar ook voor de mensen die tot nu toe weinig tot geen oldskool kenden kan dit een heel aardig album zijn. Verwacht geen superprodukties, maar gewoon een album vol plezier.

DJ Jazzy Jeffs “Hiphop Forever II” is mijn favoriet van de drie. Dat is ook niet geheel onlogisch, aangezien ik pas in 1991 echt naar Hiphop ben gaan luisteren. Een hoop van mijn favoriete platen uit mijn puberteit komen voorbij op dit album. Ook al heb je ieder nummer al op cd, toch blijft deze cd een aanrader. Jazzy Jeff heeft een zeer goede mix afgeleverd en wederom heeft hij bewezen meer dan die matige acteur uit “The Fresh Prince” te zijn.

“Half Da Story Mixtape” is een korte, maar aangename plaat gebleken. Met veel jazzy beats en goede flows bewijst Maylay Sparks een uitstekende MC te zijn. De reclame boodschap achter dit album heeft zeker gewerkt, want ik ga zo snel mogelijk op zoek naar zijn andere album “Graymatter”. Het enige nadeel aan deze cd is dat hij erg kort is. De mixtape is één nummer van net geen half uur en de twee bonustracks voegen niet bijzonder veel toe.