CD Review: Moloko - Statues

Het ontstaan van Moloko vindt alweer bijna tien jaar geleden plaats in Sheffield. Daar ontmoeten Mark Brydon en de in Dublin geboren Roisin Murphy elkaar op een feest, het eindproduct van deze ontmoeting is 'Do You Like My Tight Sweater?', het eerste album van Moloko dat in 1995 uitkomt. Op het album staat naar eigen zeggen funk, buitenaardse sensualiteit en vooral veel humor. Het album wordt gerekend tot de vroege trip hop, maar voor Moloko was het gewoon de manier om in die tijd muziek te maken.

In 1998 komt dan het tweede album, 'I Am Not A Doctor', met daarop het beroemde 'Sing It Back'. De remix die Brydon maakte slaat aan op party eiland Ibiza en wordt een gigantische hit. Wereldwijd worden van deze single meer dan 500.000 exemplaren verkocht, het nummer wordt bovendien op meer dan 100 compilatie albums opgenomen.

In 2000 komt het album 'Things To Make And Do', dat een stuk warmer en meer organisch klinkt. Na een aantal studio albums zijn het vooral de live optredens, opgedaan op diverse festivals (waarvan het optreden in Glastonbury een bekend voorbeeld is) die ervoor zorgen dat het album platina wordt in het Verenigd Koninkrijk.

Meer info over Moloko en hun muziek vind je op hun website, moloko.co.uk.

Dan nu dus 'Statues'. Het album bestaat bewust gekozen uit tien tracks, in tegenstelling tot vorige albums waarop het aantal tracks afhankelijk was van inspiratie. De vorm is net zo belangrijk als de uitvoering, zal Brydon gedacht hebben. Op deze plaat gaan Brydon en Murphy voor een dub disco plaat met orkest. Maar hoe klinkt dat dan?