FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 april 2024

Uitslag Ajax - Go Ahead Eagles

Ajax heeft donderdagavond tegen Go Ahead Eagles een zege uit handen gegeven. In de slotfase ging Diant Ramaj in de fout, waarna Bas Kuipers voor de 1-1 zorgde.

Halverwege de eerste helft kwam Ajax op prachtige wijze op voorsprong in de Johan Cruijff Arena. Uit een voorzet van Mika Godts zorgde Anton Gaaei voor de openingstreffer. De rechtsback volleerde de bal in de kruising. Verder in de eerste helft was Godts nog dicht bij de 2-0, maar een krullend schot eindigde op de paal.

In de tweede helft viel Ajax terug naar het niveau wat ze al het hele jaar laten zien en was Go Ahead Eagles gelijkwaardig aan de Amsterdammers. De bezoekers kregen weliswaar weinig kansen, maar werden in de slotfase geholpen door Ajax-doelman Diant Ramaj die in fout ging, waarna Bas Kuipers de 1-1 binnenschoot.

Uitslag RKC - Almere City

RKC en Almere City FC hebben in Waalwijk de punten gedeeld. In Waalwijk werd het tussen de beide ploegen 0-0.

RKC was in de eerste helft duidelijk beter dan Almere City. De Waalwijkers kregen de kansen maar benutten deze niet. Zo raakte Yassin Oukili de paal en schoot hij net naast, terwijl David Min uit een lange bal gevaarlijk werd.

Kort na rust had Mats Seuntjens de kans op de openingstreffer, maar de aanvaller raakte de bal totaal verkeerd. Na die kans kwam Almere City wat meer uit zijn schulp en dat leverde nog bijna de overwinning op in Waalwijk. Uit een corner werd de paal geraakt via een schouder van een RKC-verdediger.

Uitslag FC Volendam - Feyenoord

Feyenoord heeft donderdagavond niet kunnen winnen van FC Volendam. Op bezoek bij de nummer laatst in de eredivisie kwamen de Rotterdammers niet tot scoren en bleef het 0-0 in Volendam.

De eerste kansen in de wedstrijd tussen FC Volendam en Feyenoord was voor de thuisploeg. Zach Booth en Darius Johnson waren beiden gevaarlijk, maar de beste kans was voor Vivaldo Semedo. De Portugese spits raakte echter de binnenkant van de paal.

Na de lastige openingsfase nam Feyenoord daarna de controle over en kreeg ook de nodige mogelijkheden, maar bij rust was het nog 0-0. Ook in de tweede helft had Feyenoord de controle, terwijl Volendam via counters eruit probeerde te komen.

In Volendam zou het uiteindelijk 0-0 blijven, al was Igor Paixão via een vrije trap nog het dichtstbij de winnende goal, maar die raakte de buitenkant van de paal.

Nieuwe RPG mixt BG3-gameplay met Black Flag-wereld

Flint: Treasure of Oblivion is een nieuwe isometrische turn-based RPG van ontwikkelaar Microids en mixt de DnD-stijl gameplay van Baldur's Gate 3 met de backdrop van Assassin's Creed Black Flag. Gameplay is gebaseerd op dice rolls, waarbij vergelijkingen voorbij komen met voornamelijk Baldur's Gate 3 maar ook met bijvoorbeeld TBT-icoon XCOM.

De exploration in Flint:Treasure of Oblivion is rechttoe-rechtaan, vergelijkbaar met klassieke point-and-click navigatie waarbij je kuststadjes, taveernes en grotten moet verkennen op zoek naar schatten en naar nieuwe crewleden voor je piratenclubje. Bekijk de trailer hieronder voor een eerste indruk. Flint moet dit jaar nog verschijnen voor PC en consoles.

Hellblade 2 is 30fps op Series X|S

De langverwachte opvolger op het succesvolle Hellblade zal exclusief op 30 frames per seconde draaien op Xbox' huidige generatie consoles. Dat blijkt uit een bericht van de Duitse game-website Gamepro.de.

Hellblade 2: Senua's Saga is volgens concullega-website Polygon een 'tech showcase' van Unreal Engine 5. De game verschijnt exclusief voor Series X|S en PC, maar zal op consoles dus geen grafische modi bieden om te kunnen kiezen voor optimale framerate of optimale graphics. De VFX director bij ontwikkelaar Ninja Theory verklaarde tegenover GamePro dat dit bewust is om een meer 'cinematische ervaring' te bieden. Door de relatief langzame en 'gewichtige' gameplay zou een lagere framerate geen issue moeten zijn. Het is niet duidelijk of deze keuze voortkomt uit het feit dat de game ook verschijnt voor de minder krachtige Xbox Series S.

Het is al de derde nieuwe Xbox-exclusive die uitsluitend op 30fps draait, met Starfield als recent voorbeeld. Ook Redfield werd uitgebracht met alleen de mogelijkheid voor 30fps, al werd daar later wel een performance mode aan toegevoegd. Misschien dat dit later ook nog komt voor Hellblade 2. Volgens Polygon maakt Ninja Theory optimaal gebruik van Epics nieuwe versie van de Unreal Engine, waarbij animaties volledig motion-capped zijn en er 'hyperrealistische' textures worden gebruikt. Hellblade 2 verschijnt op 21 mei, uitsluitend in digitale hoedanigheid. De game komt vanaf dag 1 beschikbaar op Game Pass.

2,5 miljoen exemplaren Dragon's Dogma 2 verkocht

Dragon's Dogma 2 is sinds zijn recente release op 22 maart al 2,5 miljoen keer over de toonbank gegaan. Dat brengt het totale aantal verkopen van de gehele franchise op 10 miljoen verkochte exemplaren.

Voor de beeldvorming, de originele Dragon's Dogma voor PS3 en Xbox 360 verkocht 1,3 miljoen keer, de re-release Dark Arisen verkocht nog eens 3,5 miljoen en de latere release voor current-gen consoles en Nintendo Switch zit op 2,3 miljoen, volgens Capcoms eigen Platinum Titels-lijst.

De Dragon's Dogma-serie is nog niet zo groot als Capcoms andere flagship titels Resident Evil, Monster Hunter en Street Fighter, maar de sterke verkoopcijfers zijn een goed teken voor de toekomst van de serie. Dat blijkt ook wel uit een recente enquete die Capcom uitbracht voor huidige spelers. In die vragenlijst werd onder andere gevraagd wat gamers zoal zouden willen zien qua uitbreidingen en DLC, dus de kans is groot dat er voortgeborduurd gaat worden op het huidige succes.

De release van het tweede deel ging niet zonder slag of stoot, zo waren er enorm veel performance issues en ontstond er de nodige commotie over de vele mini-DLC die Capcom aanbiedt. Afgelopen weekend is er een patch uitgebracht die de nodige fixes moet doorvoeren en de mogelijkheid introduceert om motion blur en ray tracing aan of uit te zetten. Daarnaast is er nu ook keuze om de variabele framerate vast te zetten op 30fps voor consoles.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 14

Tussen het Hollywoodgeweld vinden we deze week een paar interessante Nederlandse titels en een re-release van de debuutfilm van Hayao Miyazaki. Kijk dus vooral verder dan de grote titels, deze week!

Ghostbusters: Frozen Empire

In Ghostbusters: Frozen Empire keert de familie Spengler terug naar waar het allemaal begonnen is: de iconische brandweerkazerne in New York. Daar hebben de oorspronkelijke Ghostbusters een geheim onderzoekslab ingericht om nog beter spoken te kunnen vangen. Als bij de ontdekking van een oud voorwerp een kwaadaardige kracht vrijkomt, moeten de nieuwe en oude Ghostbusters samenwerken om hun stad te beschermen en de wereld te behoeden voor een tweede ijstijd. 

Immaculate

Na een bijna-doodervaring vertrekt de Amerikaanse Cecilia (Sydney Sweeney) naar een klooster in Italië om haar leven aan God te wijden. Wanneer ze op wonderbaarlijke wijze zwanger raakt, wordt ze beschouwd als de nieuwe heilige maagd Maria. Maar naarmate er angstaanjagende gebeurtenissen in het klooster plaatsvinden, wordt Cecilia achterdochtig en vraagt ze zich af waarom zij uitverkoren is voor dit bijzondere lot. Het wordt steeds duidelijker dat haar nieuwe thuis een aantal duistere en gruwelijke geheimen verbergt. 

Monkey Man

De voor een Oscar® genomineerde Dev Patel (Lion, Slumdog Millionaire) maakt zijn verbluffende regiedebuut met een daverende actiethriller over een man die op zoek is naar wraak op de corrupte leiders die zijn moeder vermoord hebben en die de armen en zwakkeren in de samenleving onderdrukken. Monkey Man is gebaseerd op de legende van Hanuman, een mythische figuur die symbool staat voor kracht en moed. Patel speelt zelf de rol van Kid, een onopvallende jongeman die zijn geld bijeenschraapt in een illegale vechtclub, waar hij elke nacht weer met een gorillamasker op door populairdere vechters tot moes geslagen wordt. Na jarenlang zijn woede over het verleden te hebben opgekropt, ontdekt Kid een manier om de geheimzinnige elite van de stad te infiltreren. Als hij zijn razernij de vrije loop laat, gebruikt hij zijn handen met mysterieuze littekens om op explosieve manier wraak te nemen op de mannen die hem alles ontnomen hebben. 

Conann

Conann is de nieuwe film van surrealistisch filmmaker Bertrand Mandico (The Wild Boys, After Blue). Mandico herdenkt in zijn nieuwste film het fantasy-personage Conan The Barbarian. Rainer, een hond uit de onderwereld, zwerft door dieptes en afgronden en vertelt het verhaal van de zes levens van Conann. Ze wordt, doorheen verschillende tijdperken en mythes, voortdurend ter dood gebracht door haar eigen toekomst. Van haar jeugd, als slaaf van Sanja en haar barbaarse bende, tot haar toetreding tot de hoogste regionen van wreedheid die zich aan de rand van onze wereld bevinden. De derde langspeler van Mandico ging in première op het Filmfestival van Cannes in de sectie Un Certain Regard. Opnieuw gebruikt hij fantasy-elementen om een genderfluïde wereld en personages te creëren. 

La Chimera

Jaren ’80, Riparbella aan de Tyrreense zee. Iedereen heeft zijn eigen Chimera, iets dat ze proberen te bereiken maar nooit kunnen vinden. De grafrovers van de Tombaroli bende jagen op gemakkelijke rijkdom door Etruskische relikwieën te stelen. Arthur sluit zich bij ze aan en probeert zo de leegte op te vullen die hij voelt sinds hij zijn grote liefde Beniamina verloor. In een avontuurlijke reis tussen de levenden en de doden, tussen bossen en steden, tussen feesten en eenzaamheid, blijkt het lot van alle zoekenden naar de Chimera volledig met elkaar verweven. 

Melk

Na de stilgeboorte van hun kindje keren Robin en haar vriend Jonas verslagen terug naar huis. Terwijl ze proberen te begrijpen wat er is gebeurd, beginnen Robins borsten melk aan te maken. Ze hoopt de melk te doneren, maar dit blijkt moeilijker dan verwacht. Terwijl haar huis zich langzaam vult met flesjes, groeit in Robin een ijzingwekkende vastberadenheid. 

Taste of Freedom

Varya droomt ervan om in een chique restaurant te werken. Ze besluit de stap te nemen, zegt haar baan in de snackbar op en vindt werk in een prestigieus restaurant. Daar moet ze wel eerst haar kookkunsten zien te bewijzen tegenover haar collega Lesya, die niet zo blij is met de komst van Varya. Wanneer ze een oud kookboek vindt vol met Oekraïense recepten, is het de geest van schrijfster Olga Franko die haar helpt om de Oekraïense keuken weer in de schijnwerpers te zetten. 

The Waste Land

Het meest legendarische en baanbrekende gedicht allertijden is The Waste Landvan T.S. Eliot. Honderd jaar geleden geschreven, inspireert het nog dagelijks schrijvers, songwriters en filosofen: Van Stephen King, tot Bob Dylan en Nick Cave tot Francis Ford Coppola. The Waste Land is een film die diep ingaat op het complexe weefsel van het beroemde gedicht. Eliot schreef een gedicht als een lappendeken en citeert uit Dante, het boeddhisme en het hindoeïsme. Regisseur Chris Teerink laat in deze foto-film – met een werkelijk prachtige soundtrack van Blaudzun – zien hoe de draden van Eliots gedicht nog dwars door ons heden lopen. Geschreven in een tijd van crisis en onzekerheid, resoneert The Waste Land met de uitdagingen van onze eigen tijd, zoals klimaatverandering, politieke instabiliteit en de zoektocht naar ‘nieuwe’ betekenis in een snel veranderende wereld. We zien hoe het vooruitgangsdenken letterlijk stokt aan de grenzen van onze maatschappij. Duiders in dit landschap zijn oa schrijvers als Chris Keulemans en Ilja Leonard Pfeijffer, de bedenker van het basisinkomen econoom Guy Standing, celebrity socioloog Richard Sennett en "Gandhi of grain" Vandana Shiva.

Un Métier Sérieux

Het is een nieuw schooljaar op de middelbare school en Pierre, Meriem, Fouad, Sophie, Sandrine, Alix en Sofiane vormen een toegewijde en hechte groep leraren. Ze krijgen gezelschap van Benjamin, een jonge vervangende leraar die geld nodig heeft om zijn studie te betalen. Zonder enige vooropleiding of ervaring komt hij erachter dat het een zware baan is. Al snel komt hij terecht in een lastige situatie met één van zijn leerlingen. Gelukkig laten zijn behulpzame en toegewijde collega’s hem niet in de kou staan en ontdekt hij dat de passie voor lesgeven nog bestaat.

Lupin III: The Castle of Cagliostro (1979)

Beleef de debuutfilm van Oscar-winnaar Hayao Miyazaki (Spirited Away, The Boy and The Heron) op het grote doek. Ter ere van het 45-jarig bestaan is de anime klassieker Lupin III: The Castle of Cagliostro gerestaureerd en te zien in 4K. In de nadagen van zijn carrière loopt de laatste en grootste kraak van de meesterdief Lupin III spaak. De bankbiljetten in de tassen uit een nationaal casino blijken vakkundige vervalsingen te zijn. Samen met zijn handlanger Jigen, vertrekt Lupin naar het afgelegen Europese land Cagliostro om wraak te nemen. Niet alles verloopt volgens plan; de twee lopen Clarisse tegen het lijf, een prinses in nood, die tegen haar wil wordt gedwongen te trouwen met de sinistere graaf Cagliostro. Haar redden zal niet makkelijk zijn, want Lupin en Jigen – samen met Lupins onvoorspelbare ex-vriendin Fujiko en de zwaardvechter Goemon – moeten zich een weg banen door een kasteel vol vallen, een dodelijke kerker en een leger van professionele huurmoordenaars! Kan Lupin het meisje redden, de handboeien van zijn aartsvijand inspecteur Zenigata ontlopen en de geheime schatten van kasteel Cagliostro onthullen? 

Tbs en celstraf voor poging tot moord met schoenveter

Een 25-jarige vrouw uit Breda is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor poging tot moord op haar hulpverlener. Daarnaast krijgt de vrouw een celstraf gelijk aan het aantal dagen dat ze in voorarrest heeft gezeten.

De verdachte probeerde het slachtoffer, een verpleegkundige van een psychiatrische instelling, te wurgen met een schoenveter.

Schoenveter
Op 13 juli 2022 is de verdachte aanwezig in de psychiatrische instelling waar ze op dat moment behandeld wordt. Aan het begin van de middag loopt de verdachte rond met een schoenveter in haar handen. Ze zegt tegen de verpleegkundigen op de afdeling iemand te willen vermoorden. Een van de hulpverleners probeert haar tot rust te manen en geeft aan dat ze spullen waarmee ze zichzelf of anderen iets aan wil doen, in moet leveren. De verdachte loopt naar haar kamer toe. Wanneer diezelfde hupverlener vervolgens de kamer van de verdachte betreedt, staat de verdachte nog steeds met de schoenveter in haar hand. Opnieuw zegt ze iemand te willen vermoorden en blokkeert ze de weg voor het slachtoffer. Daarna gooit ze de schoenveter over het hoofd van het slachtoffer en trekt deze strak. Nadat het slachtoffer op de alarmknop drukt en om hulp roept, schieten andere medewerkers te hulp. Het slachtoffer wordt uiteindelijk met moeite bevrijd.

Poging tot moord
Volgens de rechtbank had de verdachte die dag het plan om het slachtoffer van het leven te beroven en had zij voldoende tijd om na te denken over dit plan. De rechtbank vindt dat er sprake is van opzet, omdat het handelen van verdachte ook gericht was op het om het leven brengen van het slachtoffer. Dat betekent dus dat er sprake is van poging tot moord. De vrouw gaf aan stemmen te horen die haar vertelden iemand te vermoorden. De verdachte is onderzocht door deskundigen en volgens hen was de vrouw, ondanks haar psychische stoornissen, nog in staat weerstand te bieden aan de stemmen. Omdat de stoornissen toch een bepaalde invloed hadden op de verdachte op het moment van de verwurging, wordt zij in verminderde mate toerekeningsvatbaar geacht.

Gedwongen behandeling
De verdachte wordt al langer behandeld voor haar stoornissen, maar tot nu toe met onvoldoende resultaat. De deskundigen schatten de kans dat verdachte nog een keer in de fout gaat hoog in. Hiermee is ze een gevaar voor zichzelf én voor anderen. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot tbs met dwangverpleging en een gevangenisstraf gelijk aan het aantal dagen dat de vrouw al in voorarrest heeft gezeten. Ze hoeft daarom niet terug naar de gevangenis en kan snel beginnen aan de tbs-maatregel. De rechtbank volgt daarmee het advies van de deskundigen en de eis van de officier van justitie.

Gezondheidsraad: blootstelling aan asbest via leidingwater In Nederlands leiding

In Nederlands leidingwater komen zeer lage concentraties asbestvezels voor. Dat levert volgens de Gezondheidsraad geen gezondheidsrisico’s op.

Een deel van het drinkwaternet bestaat nog uit oude leidingen van asbestcement. Door slijtage of werkzaamheden kunnen asbestvezels in het leidingwater terechtkomen. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Gezondheidsraad gevraagd of dat een gezondheidsrisico oplevert.

Uit metingen blijkt dat de concentraties asbestvezels in Nederlands leidingwater heel laag zijn. Bij het grootste deel van de metingen waren de concentraties zo laag dat de aanwezigheid van asbestvezels niet vastgesteld kon worden.

In de meeste buitenlandse epidemiologische onderzoeken naar de effecten van orale blootstelling aan asbest in drinkwater waren de concentraties duizenden malen hoger dan in Nederland. In die onderzoeken werd geen verband gevonden tussen blootstelling aan asbestvezels in drinkwater en het optreden van kanker. De Gezondheidsraad concludeert daaruit dat blootstelling aan asbest in Nederlands leidingwater niet leidt tot een gezondheidsrisico. Dat geldt zowel voor het drinken van leidingwater als voor andere toepassingen zoals voedselbereiding.

Botswana dreigt 20.000 olifanten naar Duitsland te deporteren

President Mokgweetsi Masisi van Botswana heeft gedreigd om 20.000 olifanten naar Duitsland te sturen nu de landen ruzie hebben over de invoer van jachttrofeeën (lichaamsdelen van tijdens de jacht gedode dieren). Masisi heeft kritiek op de Duitse federale regering omdat ze de import van jachttrofeeën willen verbieden ondanks de te grote hoeveelheid olifanten in Botswana. 

Botswana is het thuisland van een van de grootste olifantenpopulaties ter wereld. Door de inspanningen op het gebied van natuurbehoud is hun aantal de afgelopen jaren gestegen tot meer dan 130.000 olifanten. De regering heeft een beperkt aantal jachtvergunningen uitgegeven om de olifantenpopulatie in toom te houden en geld in te zamelen voor de plaatselijke steden.

"Het is gemakkelijk om vanuit Berlijn een mening te hebben over onze zaken in Botswana. Wij betalen de prijs voor het behoud van deze dieren voor de wereld," zei hij. Botswana, waar volgens de president ongeveer 130.000 olifanten leven, heeft al 8000 olifanten naar Angola gestuurd. "We willen ook een dergelijk aanbod doen aan de Bondsrepubliek Duitsland," kondigde Masisi aan. "We accepteren geen nee." De president beschreef de problemen door de hoeveelheid olifanten in zijn land als ernstig. Olifanten vertrapten mensen tot de dood, vernielden hele oogsten en verwoesten dorpen.

Ambtenaren van het Zuid-Afrikaanse land protesteerden al tegen een mogelijk verbod in het Verenigd Koninkrijk voor jagers om trofeeën uit Botswanamee te nemen en waarschuwden in maart dat ze 10.000 olifanten naar Londen zouden overbrengen.

De dierenrechtenorganisatie PETA steunt de plannen van Duitsland om de invoer te beperken en mogelijk te verbieden en noemt de trofeejacht "een hobby van rijke, afgestompte patser die meer geld hebben dan moraal".

"De gigantische bedragen die amateurjagers betalen aan een jachttrip komen niet terecht bij de arme bevolking of bij een nationaal parkbestuur, maar bijna uitsluitend in de zakken van touroperators en eigenaren van jachtlocaties," aldus een woordvoerder van PETA.

Botswana zou de jacht volledig moeten verbieden en in plaats daarvan moeten vertrouwen op fototoerisme om inkomsten te genereren, voegde de woordvoerder eraan toe, erop wijzend dat levende dieren belangrijker zijn voor het imago.

Duitsland is een van de grootste importeurs van jachttrofeeën in de EU.

Zangeres Lizzo stopt niet met zingen!

Zangeres Lizzo heeft haar fans gerustgesteld dat ze niet gaat stoppen met muziek , eerder plaatste ze een verklaring op sociale media had geplaatst waarin ze schreef: "Ik stop". De 35-jarige wordt online veel bekritiseerd vanwege haar uiterlijk.

Eerder haalde Lizzo zelf de krantenkoppen nadat ze werd aangeklaagd door haar ex-dansers, die haar beschuldigden van seksuele intimidatie en het creëren van een vijandige werkomgeving.

In een videoboodschap aan haar fans, geplaatst op dinsdagavond (2 april), zei Lizzo: “Als ik zeg dat ik stop, bedoel ik dat ik geen aandacht meer geef aan negatieve opmerkingen.”

Zie ook: Zangeres Lizzo is roddels en achterklap zat: 'Ik stop'

237,65 miljoen euro steun voor jonge boeren

Het kabinet gaat jonge boeren en tuinders die een bedrijf beginnen of overnemen financieel ondersteunen. Minister Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) stelt hiervoor bijna € 240 miljoen beschikbaar uit zowel Europees als nationaal geld. Jonge boeren en tuinders ervaren, na de grote aankoopsom van een bedrijf, vaak in de beginperiode een hoge financieringslast, waardoor het lastig is te investeren in bijvoorbeeld verduurzaming. Het bedrag wordt uitgekeerd via verschillende subsidie openstellingen tot en met 2027. De eerste openstelling is van 3 juni tot en met 2 augustus 2024 en bedraagt € 75 miljoen, met een maximum van € 80.000 per aanvrager.

Minister Adema: “Ik ben ontzettend blij dat we iets kunnen doen voor jonge boeren die net een bedrijf starten of een bedrijf overnemen. Hopelijk geeft die € 80.000 net dat steuntje in de rug om de eerste periode financieel door te komen en een mooi toekomstgericht boerenbedrijf neer te zetten. We hebben jonge ondernemers in de landbouw hard nodig, zij zijn de toekomst en brengen veel nieuwe kennis en innovatie met zich mee.”

De regeling is onderdeel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en staat bekend als de ‘Vestigingssteun voor jonge landbouwers’. Het bedrag is een som van Europese (€ 74,65 miljoen) en nationale middelen (163 miljoen eigen middelen). Boeren die na 1 januari 2023 een bedrijfsovername hebben gedaan, kunnen ook nog een aanvraag indienen.

Vestigingssteun voor jonge landbouwers
Jonge ondernemers zijn onmisbaar voor een vitaal platteland. De vernieuwing die zij met zich meebrengen is belangrijk voor de toekomstige sociale, economische en ecologische duurzaamheid van plattelandsgebieden, de voedselzekerheid en strategische autonomie in Nederland en in de Europese Unie. Daarom hebben jonge boeren een belangrijke plek in het GLB-NSP. Zij ervaren bij de start of overname een grote drempel doordat bedrijven een relatief grote aankoopsom kennen (deels door grondwaarde) maar tegelijkertijd een lage rentabiliteit. Om de financieringslast voor die periode te verlagen is de ‘Vestigingssteun voor jonge landbouwers’ in het GLB-NSP opgenomen.

Jonge ondernemers die de subsidie willen aanvragen moeten een bedrijfsplan indienen bij de aanvraag die voor de komende vijf jaar de economische en ecologische doelen beschrijft. Het bedrijfsplan moet bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen op het gebied van klimaat, natuur en waterkwaliteit.

Andere ondersteuning voor jonge boeren
Naast de vestigingssteun komt er ook een andere subsidie uit het GLB speciaal voor aankomende jonge boeren en tuinders. Zo is er voor de periode 2023-2027 € 1,25 miljoen beschikbaar voor ‘Samenwerken aan generatievernieuwing’. Deze regeling is voor jonge landbouwers en zij-instromers die geïnteresseerd zijn om (eventueel samen) een boerenbedrijf te starten. Samenwerkingsverbanden kunnen subsidie aanvragen voor projecten waarin gewerkt wordt aan het uittesten van vernieuwende concepten die landbouwgrond en het agrarisch ondernemerschap toegankelijker maken voor (potentiële) jonge landbouwers.

Kennis is cruciaal voor een startende ondernemer. Daarom werkt het ministerie nauw samen met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) aan de vormgeving van een ‘Kenniscentrum Bedrijfsovername’. Daarnaast is het ministerie van LNV samen met het onderwijs, bedrijfsleven en agrarische adviesdiensten in gesprek over hoe bijvoorbeeld via het onderwijs, jonge boeren en tuinders de juiste kennis krijgen over het starten van een nieuw bedrijf.

Meer Nederlanders de grens over voor tabak na accijnsverhoging

Als gevolg van de recente accijnsverhoging op tabak in Nederland, gaan nog meer mensen naar België of Duitsland om hun tabaksproducten te kopen dan voorheen. Een 50-grams pakje shag kost nu ongeveer 25 euro in Nederland, terwijl het slechts 11 euro kost in Duitsland.

In Herzogenrath, net over de grens bij Kerkrade, zijn er bij de tankstations meer Nederlandse dan Duitse kentekenplaten te zien. En velen komen niet alleen voor brandstof, maar ook voor tabaksproducten. Een snelle check onder automobilisten laat zien dat de meesten inderdaad voor tabak komen.

"Een pakje sigaretten kost 15,50 euro in Nederland en hier 8 euro", zo weet een man te vertellen, waarbij hij benadrukt dat dit nog vóór de laatste accijnsverhoging was. "Daar komt nu nog eens acht euro extra voordeel bovenop. Ik heb wat pakjes meegenomen en bespaar zo'n dertig euro." In Kerkrade, op een steenworp afstand, runt Maurice Meertens al veertig jaar een tabakswinkel. "Tabak is een probleem geworden, het is gewoon een derde tot twee keer goedkoper dan hier. Het is begrijpelijk dat mensen dan de grens oversteken."

Cao-loonstijging in eerste kwartaal 6,8 procent

In het eerste kwartaal van 2024 waren de cao-lonen (per uur inclusief bijzondere beloningen) 6,8 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is iets minder dan de ontwikkeling van het laatste kwartaal in 2023, dat met 6,9 procent de grootste cao-loonstijging in ruim veertig jaar tijd kende. In 2022 en 2023 was de toename van de lonen elk kwartaal hoger dan die van het voorafgaande kwartaal. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In de sector gesubsidieerde instellingen (met name in de zorg) zijn de cao-lonen in het eerste kwartaal van 2024 het hardst gestegen; 7,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de sector overheid en bij particuliere bedrijven namen de lonen toe met respectievelijk 6,9 en 6,6 procent. In de eerste drie kwartalen van 2023 was de loonstijging in de sector gesubsidieerde instellingen nog het laagst.

Sterkste loonstijging in verhuur en handel van onroerend goed
In de bedrijfstak verhuur en handel van onroerend goed (woningcorporaties) stegen de cao-lonen in het eerste kwartaal van 2024 met 12,4 procent het meest. In hetzelfde kwartaal van 2023 was de loonontwikkeling in deze bedrijfstak nog het laagst (2,5 procent). Ook het onderwijs (10,2 procent) en de horeca (10,1 procent) behoren tot de grootste stijgers in het eerste kwartaal. In de financiële dienstverlening stegen de lonen met 4,2 procent het minst.

Contractuele loonkosten iets meer toegenomen dan cao-lonen
De contractuele loonkosten - de cao-lonen plus werkgeverspremies (pensioen, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en zorgverzekering) - stegen in het eerste kwartaal van 2024 met 6,9 procent. Dit is net iets meer dan de ontwikkeling van de cao-lonen. Dit komt voornamelijk doordat in 2024 de werkgeverspremie voor arbeidsongeschiktheid (AOF) is gestegen, terwijl de premie voor ziektekosten lager geworden is.

Reële loonstijging 4,3 procent
De reële cao-loonontwikkeling, waarbij het cao-loon wordt gecorrigeerd voor inflatie, lag het afgelopen kwartaal op 4,3 procent. Bij het bepalen van de reële loonstijging is net zoals in het vorige nieuwsbericht gebruikgemaakt van de ontwikkeling van de consumentenprijzen die is berekend met de daadwerkelijk betaalde energieprijzen.

De voorlopige cijfers over het eerste kwartaal van 2024 zijn gebaseerd op 97 procent van de cao’s waaruit de statistiek is opgebouwd. Drie kwart van de werknemers valt onder een cao.

Bevolking Noord Gaza moet overleven op minder dan een blikje tuinbonen per dag

De inwoners van Noord Gaza worden sinds januari gedwongen te overleven op gemiddeld 245 calorieën per persoon per dag, vergelijkbaar met een blikje tuinbonen, dat nog geen 10 procent is van de dagelijks aanbevolen 2100 calorieën. Ondertussen gaat de oorlog door en laat de Israëlische regering niet langer hulpkonvooien van de VN-organisatie UNRWA in het noorden van Gaza toe. Hulporganisaties schatten dat meer dan 300.000 mensen vastzitten en geen kant uit kunnen. 

“De Israëlische regering weet al bijna twintig jaar precies hoeveel calorieën er dagelijks nodig zijn om ondervoeding in Gaza te voorkomen”, stelt Dirk Jan Jalvingh, beleidsadviseur van Oxfam Novib. De berekening van calorieën op basis van geslacht en leeftijd staat uitgebreid beschreven in het document ‘Voedselconsumptie in de Gazastrook – Rode Lijn’. "De Israëlische onderzoekers hanteerden niet alleen met 2.279 calorieën per dag een hogere voedselinname. Ze hielden bij de voedselzekerheid ook rekening met de lokale landbouwproductie in Gaza die inmiddels door Israëlische leger vrijwel geheel is verwoest”, aldus Jalvingh.

Oxfam heeft berekend dat er per dag minstens 221 vrachtwagens met voedsel nodig zijn om mensen in Gaza in leven te houden. Toch wordt nog niet eens de helft daarvan toegelaten. De totale bevolking in Gaza, 2.2 miljoen mensen, krijgt al sinds oktober vorig jaar minder dan de helft, 41 %, van de dagelijkse calorieën die nodig zijn.

Er dreigt hongersnood in het noorden van Gaza, zo blijkt uit het recente IPC-rapport, Integrated Food Security Phase Classification. De helft van alle Gazanen kampt inmiddels met catastrofale voedselonzekerheid. Tientallen kinderen zijn al gestorven door honger en ondervoeding.

In Noord Gaza vertelt een moeder dat er geen voedsel meer beschikbaar is. “We proberen te eten wat we maar tegenkomen, zoals wilde planten of kruiden Voor de oorlog verkeerden we in goede gezondheid en hadden we sterke lichamen. Als ik nu naar mijn kinderen en mijzelf kijk, zijn we zoveel afgevallen.”

FOK! Wat een weer: het regent nog even door

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend zijn er perioden met regen. Plaatselijk is een klap onweer mogelijk. Er is vrij veel bewolking, later in het westen mogelijk ook wat zon. De wind komt uit het zuidwesten en is boven land matig, in de westelijke kustprovincies wordt de wind vrij krachtig. Langs de westkust en op het IJsselmeer komt een krachtige wind te staan, windkracht 6.

Vanmiddag komen er enkele buien voor. Vooral in het oosten en zuidoosten is daarbij kans op een klap onweer. Later breekt van het westen uit de zon steeds vaker door. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10°C op de Wadden tot 15°C in het zuiden. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig, windkracht 6, aan de zuidwestkust mogelijk even hard, windkracht 7.

Vanavond is er vrij veel bewolking maar blijft het op de meeste plaatsen droog. De wind uit het zuidwesten neemt langzaam af naar matig, aan de (zuid)westkust naar vrij krachtig.

Komende nacht is er in het westen kans op wat lichte regen, elders blijft het droog. De temperatuur daalt naar 11°C in het zuidwesten tot plaatselijk 8°C in het noordoosten. De wind komt uit een zuid- tot zuidwestelijke richting en is matig boven land, langs de kust vrij krachtig.

Tot morgen!

                   

Nadat de regen weg trok was het gister een prima dag (Foto: _UserName_)
Nadat de regen weg trok was het gister een prima dag ((Archief)Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1237

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1275
special
Random Pics van de Dag #1273
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1272
review
Er zit muziek in Doctor Who, al kan het soms wat eentonig zijn
review
Het nieuwe seizoen van Doctor Who gaat van start met een klassieke opener
©FOK.nl e.a.