FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 december 2023

Uitslag AZ - PSV

PSV blijft oppermachtig in de eredivisie. In de uitwedstrijd tegen AZ won de ploeg van Peter Bosz met 0-4 en gaat de winterstop in zonder puntenverlies.

PSV kende ook weinig problemen met AZ. Na negen minuten stond de ploeg van Peter Bosz al met 0-1 voor na een benutte strafschop van aanvoerder Luuk de Jong. De Eindhovense ploeg domineerde de hele eerste helft en zeven na de openingstreffer stond PSV al met 0-3 voor dankzij goals van Ismael Saibari en Sergino Dest.

Ook in de tweede helft was PSV duidelijk beter dan AZ. De Jong zorgde vrij snel voor de 0-4 en AZ mocht blij zijn dat het daarbij bleef.

De Eindhovenaren hebben na zestien wedstrijd de maximale 48 punten en gaan daarmee de winterstop in. Feyenoord volgt op tien punten.

Random Pics van de Dag #1131

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag Ajax - PEC Zwolle

Ajax heeft zondag niet kunnen winnen van PEC Zwolle. In de Johan Cruijff Arena kwamen de Amsterdammers nog wel met 2-0 voor, maar gaven de zege nog uit handen. In de slotfase kwam Zwolle via een omhaal op gelijke hoogte (2-2).

Ajax had het thuis niet makkelijk tegen PEC Zwolle en de bezoekers kregen de beste kansen op de openingsgoal. Zwolle ging slordig om met de kansen die ze kregen en het zat ook net niet mee voor de ploeg van Johnny Jansen, er werd onder meer een bal van de lijn gehaald. Waar Zwolle hun kansen niet benutten deed Ajax dat wel via Brian Brobbey. De openingsgoal werd in eerste instantie nog afgekeurd vanwege buitenspel, maar na het bekijken van de beelden stond Brobbey op een lijn met de verdediger en stond Ajax met 1-0 voor.

In de tweede helft zorgde Brobbey vroeg in de tweede helft voor de 2-0 en leek er weinig aan de hand voor de Amsterdammers, maar in het laatste half uur gaf Ajax de zege alsnog weg. Lennart Thy maakte de 2-1 nadat de bal afweek op Jorrel Hato en in de slotfase maakte Thy ook de tweede voor Zwolle, al leek ploeggenoot Apostolos Vellios de bal nog wel met de hand aan te raken, maar dat werd niet gezien door zowel de VAR als de scheidsrechter.

Uitslag Sparta - FC Twente

FC Twente is zondag ontsnapt aan een nederlaag op bezoek bij Sparta Rotterdam. Twente stond één helft met één man meer op het veld, maar maakte Naci Ünüvar pas in de blessuretijd de gelijkmaker voor FC Twente (2-2).

FC Twente leek na de eerste helft op weg naar de overwinning. Spartaan Saïd Bakari werd in de extra tijd van de eerste helft met rood van het veld gestuurd, waarna Twente ook direct de 0-1 maakte via Sem Steijn. In de tweede helft draaide de wedstrijd toch om. Na tien minuten in de tweede helft stond Sparta voor dankzij twee benutte strafschoppen van Tobias Lauritsen na overtredingen van Alec Van Hoorenbeeck en Michal Sadílek.

Sparta leek de overwinning te pakken dankzij een uitblinkende Sparta-doelman Nick Olij. Toch werd het alsnog 2-2 dankzij Naci Ünüvar, die in de extra tijd gelijkmaakte.

Shorttracksters Velzeboer en Poutsma delen World Cup-zege én winnen met ploeg

In het Zuid-Koreaanse Seoul is zondag alweer de vierde World Cup-week van het shorttrackseizoen afgesloten. Dat gebeurde met het nodige Nederlandse succes, zowel individueel als ook zeker in ploegverband.

1500m vrouwen 2
Diede van Oorschot en Yara van Kerkhof reden de B-finale, waarin ze als vijfde en zesde eindigden. In de A-finale deed de Belgische Hanne Desmet al snel een verrassende aanvalspoging, maar zij werd bijgehaald door het Amerikaanse duo Kristen Santos-Griswold en Corinne Stoddard. Die leken daarna om de winst te vechten, tot Kim Gil-li langszij kwam en namens Zuid-Korea de winst pakte, voor Santos-Griswold en toch nog Desmet.

1500m mannen 2
Jens van 't Wout ging er in de halve finales uit, Friso Emons reed in de B-finale naar de winst. In de A-finale reed Itzhak de Laat mee, maar hij kwam aan het einde nét tekort voor het podium: vierde. De winst ging na een fraaie strijd naar de Canadees William Dandjinou, voor thuisfavoriet Park Ji-won en de tweede Canadees, Steven Dubois.

500m vrouwen
Michelle Velzeboer plaatste zich voor de kwartfinales, maar startte daarin niet. Zus Xandra Velzeboer en Selma Poutsma deden dat wel en het was Poutsma die geweldig van start ging. Velzeboer wist haar echter bij te halen, met drie Chinese dames in haar kielzog, en tegelijk staken ze hun schaats uit voor de winst. Geen van beiden was echter sneller dan de ander en ook de finishfoto bood geen uitkomst, dus kregen Velzeboer én Poutsma de overwinning, met plek drie voor de Chinese Ye Wang.

500m mannen
De Nederlanders zaten er niet echt lekker in: Sjinkie Knegt sneuvelde in de herkansingen, Kay Huisman en Teun Boer strandden in de kwartfinales. In de spannende finale was de Kazach Denis Nikisha rap weg, maar hij moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de Chinees Liu Shaoang en Seo Yi-ra uit Zuid-Korea, die een paar millimeter na elkaar finishten - Nikisha hield wel prima stand op de derde plek.

Aflossing vrouwen
Selma Poutsma, Yara van Kerkhof, Diede van Oorschot en Xandra Velzeboer streden continu mee om de voorste twee plaatsen, met name tegen China, en in de slotfase werd die strijd beslecht: Velzeboer was simpelweg te goed voor de rest en haalde de Nederlandse overwinning binnen, voor Kim Gil-li, Lee So-Yeon, Seo Whi-min en Shim Suk-hee uit Zuid-Korea en de Chinese ploeg met Fan Kexin, Gong Li, Qu Chunyu en Zang Yize.

Aflossing mannen
Met Teun Boer, Itzhak de Laat, Friso Emons en Kay Huisman was Nederland wellicht niet dé favoriet, de ploeg streed wel constant goed voorin mee. Even leek de winst zelfs mogelijk, maar Nederland zakte wat terug en De Laat werd in de slotronden aan de kant gebeukt door de Italiaan Pietro Sighel. China pakte zo met Li Wenlong, Liu Shaoang, Ren Ziwei en Sun Long de winst, maar plek twee ging alsnog naar Nederland: Italië werd wegens Sighel's beuk teruggezet naar de laatste plek. De derde plaats was zo voor de Belgen Stijn Desmet, Adriaan Dewagtere, Enzo Proost en Warre van Damme.

Uitslag Heracles Almelo - Feyenoord

Feyenoord heeft in de Eredivisie een makkelijke zege geboekt op Heracles Almelo. Het won de wedstrijd 0-4.

Als Heracles al hoopte op een schokeffect na het ontslag van trainer John Lammers afgelopen dinsdag was die snel vervlogen want al binnen vijf minuten kwamen de bezoekers op voorsprong. Stengs maakte de openingstreffer. Diezelfde Stengs zorgde op aangeven van Hartman ook voor de 0-2. Heracles wist daar in de eerste helft nauwelijks iets tegenover te zetten.

Vlak na rust zorgde Geertruida voor de 0-3 door een door Hancko doorgekopte corner binnen te werken en Timber zorgde even later voor de 0-4. Feyenoord had een simpele middag en het was aan keeper Brouwer te danken dat de score uiteindelijk niet nog verder opliep.

Heracles Almelo

0 - 4

Feyenoord

     4' Stengs
 18' Stengs
 48' Geertruida
 60' Timber
 
 Gele kaart: Engels, Scheperman, Vejinovic, (Heracles Almelo),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 12.080
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Brouwer
Wieckhoff
Sonnenberg
Hoogma
Roosken
Scheperman (Vejinovic/79)
De Keersmaecker
Ouahim
Limbombe (Bultman/72)
Engels (Sankoh/ 72)
Hansson
  Bijlow
Geertruida
Trauner (Beelen/72)
Hancko
Hartman (Lopez/72)
Wieffer
Stengs (v.d.Belt/72)
Timber (Lingr/82)
Dilrosun
Gimenez (Ueda/75)
Ivanusec

Mogulskiërs Kingsbury en Anthony starten World Cup-seizoen sterk

De beste mogulskiërs ter wereld zijn volle bak bezig met hun World Cup-seizoen, inclusief Nederlandse deelname. Dit weekeinde werd in het Franse Alpe d'Huez alweer het derde World Cup-weekeinde van de winter gehouden, tijd voor een kort overzicht dus.

Ruka moguls, vrouwen
De Australische Jakara Anthony begon het seizoen uitermate lekker: met 84,18 punten pakte ze in de openingswedstrijd de winst, voor de Amerikaanse tiener Elizabeth Lemley (79,68) en diens landgenote Olivia Giaccio (76,35). Janneke Berghuis werd in de kwalificaties 32e en ging dus niet door naar de knockoutfase.

Ruka moguls, mannen
De Canadees Mikael Kingsbury domineert de sport al vele jaren, maar hij begon níet met een overwinning: met 79,08 punten in de tweede finale moest hij genoegen nemen met plek drie. Met 79,88 punten was de Zweed Walter Wallberg beter, maar de winst ging naar Japan: Ikuma Horishima scoorde 82,68 punten en de overwinning.

Idre Fjäll moguls, vrouwen
Anthony zette haar seizoen lekker door: met 79,74 punten in de finale pakte ze ook in wedstrijd twee de winst. Dit keer ging de tweede plek met 72,42 punten naar de Japanse Rino Yanagimoto, voor de 72,16 punten van Giaccio. Janneke Berghuis werd in de kwalificaties 28e, twee plekken beter dan zusje Laura Berghuis.

Idre Fjäll moguls, mannen
Kingsbury werkte zich in de tweede wedstrijd alweer op naar zijn troon: met 85,02 punten in de finale pakte hij ruimschoots de overwinning. De Amerikaan Nick Page werd met 79,55 punten tweede, welgeteld 0,02 punten voor de jonge Zweed Filip Gravenfors. Horishima ging in de finale onderuit en moest het zo doen met plek zes.

Idre Fjäll dual moguls, vrouwen
Anthony moest het doen met een optreden in de kleine finale, maar daarin wist ze wel af te rekenen met de Japanse Hinako Tomitaka, die een flinke fout maakte. In de finale stond Yanagimoto tegenover Jaelin Kauf en het was de Amerikaanse die daarin met 26-9 de overwinning pakte - zeven juryleden mogen per duel elk vijf punten verdelen. Laura Berghuis ging er in de tweede ronde uit tegen Anthony, Janneke Berghuis ging niet van start.

Idre Fjäll dual moguls, mannen
Horishima had weer een podium te pakken: in de kleine finale won hij met 20-15 van Wallberg. Een andere Zweed, Rasmus Stegfeldt, schopte het verrassend tot de finale, maar daarin was Kingsbury te sterk, hoewel het nog wel spannend was: 20-15, maar Stegfeldt pakte met plek twee wel zijn eerste World Cup-podium ooit.

Alpe d'Huez moguls, vrouwen
Wederom was er niemand die Anthony kon kloppen: met 79,98 punten in de finale scoorde ze haar derde opeenvolgende zege op de moguls. Kauf eindigde met 75,64 punten als tweede, landgenote Giaccio completeerde met 74,82 punten het podium. Janneke Berghuis eindigde in de kwalificatie als 24e, Laura Berghuis werd 30e.

Alpe d'Huez moguls, mannen
Ook in de Franse Alpen kon niemand weerstand bieden aan Kingsbury: met 86,55 punten was hij in de finale een klasse apart. Landgenoot Elliot Vaillancourt wist met 77,44 punten en plek twee naar zijn eerste World Cup-podium te skiën, Horishima zat er met 77,23 punten nét achter op plek drie.

Alpe d'Huez dual moguls, vrouwen
Een Amerikaans onderonsje in de kleine finale, waarin Alli Macuga met 34-1 te sterk was voor Tess Johnson. Anthony stond dit keer in de grote finale en daarin greep ze gelijk de winst: 20-15 tegen Giaccio. Janneke Berghuis ging er in ronde twee uit tegen Macuga, Laura Berghuis werd in de achtste finales uitgeschakeld door Giaccio.

Alpe d'Huez dual moguls, mannen
De kleine finale werd een Canadees onderonsje: Kingsbury was daarin te sterk voor Louis-David Chalifoux, die de finish niet haalde. De grote finale werd juist een Zweeds onderonsje, maar werd ook niet spannend: Stegfeldt finishte niet en zo ging de overwinning naar Wallberg.

Poetin: 'verhoogde militaire aanwezigheid aan Finse grens'

De Russische president Vladimir Poetin heeft een versterking van de militaire aanwezigheid in het Russisch-Finse grensgebied aangekondigd en deze stap gerechtvaardigd vanwege de toetreding van Finland tot de NAVO.

Moskou zal het ‘militaire district Leningrad’ in het noordwesten van het land vestigen. Daarom zullen een "bepaald aantal eenheden" worden verplaatst, zei Poetin in een interview op de Russische staatstelevisie. Poetin beschuldigde het Westen ervan het altijd neutrale Finland naar de NAVO te hebben "gesleept". Finland sloot zich in april 2023 aan bij de militaire alliantie nadat het zich had aangemeld als gevolg van het Russische militaire offensief in Oekraïne dat in februari 2022 begon.

Poetin heeft nu gezegd dat Finland en Rusland voorheen “geen geschillen” hadden en dat alle territoriale kwesties al "lang geleden waren opgehelderd". De toetreding van Finland tot de NAVO zal volgens Poetin nu “problemen” veroorzaken. Finland en Rusland delen een 1.340 kilometer lange landgrens.

Nederland in overleg over bescherming koopvaardij tegen Houthi-aanvallen

Nederland overlegt met de VS en internationale partnerlanden over hoe de commerciële scheepvaart door de Rode Zee beter kan worden beschermd.

Minister van Defensie Ollongren zei dat de huidige bescherming niet voldoende is. De achtergrond is de Gaza-oorlog. De Houthi-rebellen in Jemen steunen Hamas en vallen herhaaldelijk schepen aan met drones in de Rode Zee om te voorkomen dat ze doorvaren naar Israël. Grote rederijen mijden daarom steeds vaker de route door het Suezkanaal.

Recentelijk heeft een Amerikaans oorlogsschip veertien gevechtsdrones uit Jemen in de Rode Zee vernietigd. Ook de Britten hebben dergelijke aanvallen onderschept.

Lufthansa eist 740.000 euro van klimaatactivisten 'Last Generation'

Volgens een bericht in de media eist Lufthansa in totaal 740.000 euro van de klimaatbeschermingsgroep 'Last Generation' vanwege hun blokkades op verschillende Duitse luchthavens.

Zoals 'Bild am Sonntag' meldt, komt de eis namens alle dochterondernemingen van Lufthansa (luchtvaartmaatschappij Eurowings). Sommige activisten hebben al betalingsverzoeken gekregen, schrijft de krant.

Activisten van de ‘Last Generation’ vielen respectievelijk in juli en november de start- en landingsbanen van de luchthavens van Hamburg, Düsseldorf en BER binnen. Dit resulteerde in talrijke vertragingen en omleidingen van vluchten.

Minister van Transport Wissing steunt de schadeclaims van Lufthansa. Hij vertelde de krant ook dat hij ernaar zou streven de luchtvaartveiligheidswet zo snel mogelijk aan te scherpen. Hij was het hierover eens met zijn partijgenoot van de FDP, minister van Justitie Buschmann. Blokkades van luchthavens zijn geen triviale misdaden.

Recentelijk maakte de Berlijnse Senaat bekend dat zij de kosten van 115.000 euro zou terugvorderen van de activisten van de groep voor het schoonmaken van de Brandenburger Tor, die zij met verf hadden beklad.

Uitslag Almere City - Vitesse

Almere City FC heeft het degradatieduel tegen Vitesse met duidelijke cijfers gewonnen. In Almere won de ploeg van Alex Pastoor met maar liefst 5-0 van de nummer laatst in de eredivisie.

Almere City en Vitesse kregen in het eerste deel van de eerste helft beide kansen om de score te openen. Maar tegen het half uur nam Almere City FC de leiding na een geplaatst schot van Yoann Cathline. Na de openingstreffer zakte het bij Vitesse in elkaar en vlak voor rust werd het ook nog 2-0 na een doelpunt van Yann Kitala.

In de tweede helft bleef het lang 2-0, maar tegen het einde van de wedstrijd wist Almere City FC nog driemaal te scoren via goals van Joey Jacobs, Álvaro Peña en Thomas Robinet. Door de duidelijke nederlaag gaat Vitesse de winterstop in als nummer laatst van de eredivisie. De ploeg van Edward Sturing heeft evenveel punten als FC Volendam, maar die hebben een net wat beter doelsaldo. Almere City stijgt door de overwinning naar plaats veertien.

Anderson en Chisnall door op WK darts

In het Londense Alexandra Palace zijn zaterdag de tweede en derde sessies gespeeld van het wereldkampioenschap darts bij de PDC. Zoals in de eerste dagen steeds het geval zal zijn werden de sessies geopend door drie eersterondepartijen, gevolgd door één tweederondepartij.

In de openingswedstrijd van de dag rekende de Engelsman Lee Evans met 3-1, 3-0, 3-2 af met Sandro Eric Sosing uit de Filipijnen, die niet echt voor spektakel kon zorgen. Krzysztof Kciuk uit Polen deed het tegen de Engelsman Connor Scutt beter, maar Scutt was alsnog net even te goed op de beslissende momenten: 3-0, 3-2, 3-1.

De in Nederland geboren Amerikaanse debutant Jules van Dongen speelde tegen de Australische debutant Darren Penhall, waarbij de eerste twee sets verdeeld werden. Daarna gooide Van Dongen weinig meer en maakte Penhall het af: 3-2, 1-3, 3-0, 3-1. Cameron Menzies nam het in de tweede ronde op tegen de Engelsman Dave Chisnall, die na een stroeve start een beetje op gang kwam en - weliswaar met wat moeite - de winst pakte: 0-3, 3-2, 3-0, 3-2.

De avond werd geopend door een nogal gezapige partij tussen de Engelsman Jamie Hughes en de Canadees David Cameron. Het niveau was matig en het duurde maar voort, tot Hughes met 3-2, 2-3, 3-2, 3-0 de winst pakte. De wedstrijd erna was niet veel beter: de Ier Keane Barry won met 3-1, 3-2, 0-3, 3-1 van de uiterst traag spelende Reynaldo Rivera uit de Filipijnen.

Het duel tussen de Engelsman Scott Williams en Haruki Muramatsu uit Japan was al wat beter, waarbij Williams uiteindelijk de beste van de twee was: 3-2, 3-0, 0-3, 3-2. Simon Whitlock kon vervolgens in de tweede ronde niet veel inbrengen tegen Gary Anderson, die pas aan het eind wat kleine steekjes liet vallen: 3-0, 3-1, 3-2.

Snowboardster Dekker start seizoen met kwartfinaleplek, dubbelslag Hofmeister

's Werelds beste alpinesnowboarders zijn deze week begonnen aan hun World Cup-seizoen. Men kwam in actie in Italië, waar donderdag in Carezza en zaterdag in Cortina d'Ampezzo een parallelreuzenslalom werd afgewerkt, met Michelle Dekker namens Nederland in actie.

Carezza, vrouwen
Michelle Dekker schopte het na een prima kwalificatie tot de kwartfinales, maar daarin was de Japanse Miki Tsubaki nét even te snel. Tsubaki strandde in de halve finales vervolgens tegen de Duitse Ramona Theresia Hofmeister, terwijl Daniela Ulbing uit Oostenrijk in de andere halve finale van de Zwitserse Julie Zogg won. De strijd om plek drie werd daarna nipt een prooi voor Tsubaki, terwijl Hofmeister de winst pakte na een valpartij van Ulbing.

Carezza, mannen
Twee van de thuisfavorieten stonden in de halve finales: Maurizio Bormolini klopte daarin de Zwitser Gian Casanova, terwijl Edwin Coratti afrekende met de Oostenrijker Benjamin Karl. In de race om plek drie ging Casanova onderuit, dus die plek was voor Karl, waarna een mooie Italiaanse finale na een kleine comeback gewonnen werd door Bormolini, met Coratti dus op plek twee.

Cortina d'Ampezzo, vrouwen
Dekker werd in de kwalificaties negende en dat was wat onfortuinlijk: Hofmeister werd achtste, een zeldzaam lage klassering voor haar, waardoor de twee in de achtste finales tegenover elkaar stonden. Dekker maakte het erg spannend, maar kwam een paar millimeter tekort en lag er dus uit. Hofmeister stoomde door en plaatste zich via de Tsjechische Zuzana Maderova voor de finale. Daarin strof ze de Italiaanse Lucia Dalmasso, die nét van Sabine Schöffmann uit Oostenrijk had gewonnen. Schöffmann pakte wel de derde plek nadat Maderova niet finishte, Hofmeister was in de fraaie finale net te sterk voor Dalmasso.

Cortina d'Ampezzo, mannen
In de eerste halve finale zag Karl hoe de Italiaanse veteraan Roland Fischnaller onderuit ging, wat de Sloveen Zan Kosir in de andere halve finale overkwam tegen Karl's landgenoot Andreas Prommegger. In de strijd om plek drie was Fischnaller te sterk voor Kosir, waarna Karl in de Oostenrijkse finale de overwinning pakte tegen Prommegger.

Amerikaans onderzoek: 'na griepinfectie ook langdurige klachten mogelijk'

Net als bij Corona kan een griepinfectie ook op de langere termijn ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Amerikaanse onderzoekers wijzen hierop. Zij observeerden en vergeleken gedurende 18 maanden de gezondheidsontwikkeling van patiënten die vanwege corona of griep in het ziekenhuis waren opgenomen.

De groep onder leiding van wetenschapper Al-Aly van de Washington University School of Medicine in St. Louis, Missouri, VS, publiceerde de resultaten van hun onderzoek in het tijdschrift 'The Lancet Infectious Diseases'. De onderzoekers wilden weten of en in welke mate mensen met griep ook op de lange termijn gezondheidsproblemen houden of ontwikkelen. “Een belangrijke les die we uit Sars-CoV-2 hebben geleerd, is dat een infectie waarvan aanvankelijk werd gedacht dat deze slechts een korte ziekte veroorzaakte, ook tot een chronische ziekte kan leiden”, zegt Al-Aly.

Patiënten van Covid-19 en griep vergeleken
In eerste instantie werden de gevallen onderzocht van 81.280 patiënten die tussen 1 maart 2020 en 30 juni 2022 in het ziekenhuis waren opgenomen vanwege Covid-19. De onderzoekers vergeleken vervolgens hun gezondheidsontwikkeling met de gevallen van 10.985 patiënten die tussen 1 oktober 2015 en 28 februari 2019 in het ziekenhuis werden behandeld voor griep.

In de onderzochte 18 maanden hadden Covid-19-patiënten een 51 procent hoger risico om te overlijden in vergelijking met grieppatiënten (28,46 gevallen versus 19,84 gevallen per 100 mensen).

Het gezondheidsrisico voor coronapatiënten was in negen van de tien onderzochte orgaansystemen hoger dan voor grieppatiënten. Alleen met betrekking tot de longen hadden grieppatiënten een hoger risico op negatieve gevolgen voor de gezondheid. Het aantal verloren gezonde levensjaren (DALY – voor invaliditeit gecorrigeerde levensjaren) was 242,66 jaar per 100 mensen in de griepgroep en 287,43 jaar in de Covid-19-groep.

Onderzoekers: Virale infecties zijn een belangrijke oorzaak van chronische ziekten
"Het idee dat Covid-19 of griep slechts acute ziekten zijn, gaat voorbij aan hun grotere langetermijneffecten op de menselijke gezondheid”, benadrukte Al-Aly. Artsen moeten zich er meer van bewust zijn dat virale infecties een belangrijke oorzaak zijn van chronische ziekten.

Voor zowel Covid-19 als de seizoensgriep kunnen vaccinaties het ernstig ziek worden helpen voorkomen en het risico op ziekenhuisopnames en sterfgevallen verminderen, zei Al-Aly. “Het optimaliseren van de vaccinatiegraad moet een prioriteit blijven voor regeringen en gezondheidszorgsystemen over de hele wereld.” Dit geldt vooral voor kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Wetenschappers noemen de langdurige gevolgen van de griep ‘Long Flu’, waarbij ‘Flu’ een afkorting is van de Engelse term voor griep. De term ‘Long Covid’ wordt in meerdere landen gebruikt voor de langetermijngevolgen van Covid-19.

Het onderzoek richtte zich niet op de vraag hoe vaak Long Covid of Long Flu voorkomt bij ziekenhuispatiënten.

FOK! Wat een weer: bewolkt maar bijna overal droog

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt en in het zuiden valt plaatselijk motregen. De zuidwestenwind is boven land meest matig, langs de kust en boven het IJsselmeer krachtig, windkracht 6, later in de ochtend mogelijk hard, windkracht 7.

Vanmiddag is het droog en is er veel bewolking. Mogelijk kan de zon van het zuidwesten uit doorbreken, dit echter nog onzeker. De middagtemperatuur ligt rond 9°C. De wind waait uit het zuidwesten en is langs de kust en boven het IJsselmeer krachtig, windkracht 6, langs de noordkust hard, windkracht 7. Landinwaarts is de wind matig.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt met in de zuidelijke helft van het land mogelijk wat bredere opklaringen. Het blijft droog. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en boven het IJsselmeer krachtig, windkracht 6.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 2°C in het zuidoosten tot 8°C langs de noordwestkust. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Tot morgen!

                   


Zonsopkomst op de Purmerdijk richting Edam (Foto: Pukeko)
Zonsopkomst op de Purmerdijk richting Edam (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Steenkoolverbruik stijgt wereldwijd naar recordniveaus, maar daalt in Europa en VS

Volgens berekeningen van het International Energy Agency (IEA) werd dit jaar wereldwijd meer steenkool verbruikt dan ooit tevoren. De totale consumptie steeg met bijna anderhalf procent en kwam uit op 8,5 miljard ton.

De vraag neemt nog steeds toe, vooral in Azië. In China was sprake van een stijging van bijna vijf procent, in India werd acht procent meer steenkool verbrand en in Indonesië elf procent meer.

Aanzienlijke daling in Europa en de VS
Voor Europa heeft het Energieagentschap echter een aanzienlijke daling van 23 procent geregistreerd, vergelijkbaar met die in de VS. In beide regio's neemt het gebruik van hernieuwbare energie toe en is er minder steenkool nodig om elektriciteit op te wekken.

Na het nieuwe hoogtepunt gaan experts ervan uit dat de vraag naar steenkool vanaf volgend jaar zou kunnen dalen. Op de wereldklimaatconferentie in Dubai hebben landen zojuist afgesproken zich af te keren van fossiele energie, waartoe zowel steenkool als olie en gas behoren. Wanneer dit allemaal verbrand wordt, ontstaat er CO2. Dit blijft lang in de atmosfeer hangen en zorgt ervoor dat de aarde opwarmt.

'Afvalcoach' langer vast op verdenking grooming en verkrachting anorexiapatientjes

Een 46-jarige man uit Haarlem die afgelopen dinsdag werd aangehouden op verdenking van grooming en verkrachting zit twee weken langer vast. Dat heeft de rechter-commissaris beslist. Deze zelfbenoemde afvalcoach wordt ervan beschuldigd ernstig misbruik te hebben gemaakt van jonge, kwetsbare meisjes die leden aan anorexia.

De man zou via zogeheten pro-ana-websites, waar hij zich ‘Bendeman’ noemde, in contact zijn gekomen met de meisjes die hulp zochten voor onder meer eetproblemen.

Undercover in Nederland
Het strafrechtelijk onderzoek naar de verdachte startte in februari 2022 nadat hij zich samen met programmamaker Alberto Stegeman had gemeld op het politiebureau. Kort daarvoor dacht de verdachte een afspraak te hebben met een 15 jarig meisje, maar in werkelijkheid was het een medewerkster van het programma Undercover in Nederland. De programmamaker confronteerde de verdachte hiermee in het Amstelpark in Amsterdam, waarna ze samen naar het politiebureau gingen.

Seksueel misbruikt
Na de uitzending van deze confrontatie in september 2022 meldden zich twee meisje bij de politie die vertelden in 2021 verkracht te zijn door de 46-jarge man uit Haarlem. De beide meisjes verklaarden in hun aangifte hulp te hebben gezocht voor hun eetproblemen en met de man die zich voordeed als afvalcoach te hebben afgesproken. Vervolgens werden ze meegenomen naar een hotelkamer en zouden ze seksueel zijn misbruikt.

De Haarlemmer werd na uitgebreid onderzoek door de zedenpolitie van Amsterdam op dinsdag 12 december aangehouden in zijn woning in Haarlem. De politie heeft een aantal gegevensdragers in beslag genomen Het onderzoek naar de man gaat verder.

Roken zorgt dat hersenen meer krimpen

Roken zorgt ervoor dat de hersenen met de leeftijd meer krimpen dan verwacht. Naarmate iedereen ouder wordt, worden hun hersenen kleiner. Een onderzoek komt nu tot de conclusie dat roken deze krimp vergroot.

De onderzoekers, onder leiding van de Washington University in St. Louis in de VS, evalueerden gegevens van meer dan 30.000 mensen uit een van de grootste medische databases, Biobank UK. Er werd aangetoond dat mensen die rookten kleinere hersenen hadden dan niet-rokers van dezelfde leeftijd. Hoe langer mensen rookten en hoe meer sigaretten per dag, hoe kleiner hun hersenen waren.

Het is al lang bekend dat roken het risico op de ziekte van Alzheimer verhoogt. De resultaten van dit onderzoek kunnen helpen verklaren waarom dit het geval is. De schade aan de hersenen veroorzaakt door roken kan waarschijnlijk niet ongedaan worden gemaakt. Het proces stopt als je met roken stopt, je hersenen krimpen dan alleen nog maar door het ouder worden. 

Netanyahu zinspeelt op hernieuwde onderhandelingen om gijzelaars vrij te krijgen

De Israëlische premier Netanyahu heeft aangegeven dat er nieuwe onderhandelingen gaande zijn om de gijzelaars  die door de terreurgroep Hamas worden vastgehouden vrij te krijgen. Het Israëlische offensief in de Gazastrook heeft bijgedragen aan een overeenkomst om gijzelaars in november vrij te laten, zei Netanyahu.

Hij vertelde het Israëlische onderhandelingsteam dat deze militaire druk de inspanningen om gijzelaars te bevrijden ondersteunde. Netanyahu herhaalde dat hij zou vasthouden aan harde maatregelen in de Gazastrook, ondanks de groeiende kritiek uit bijvoorbeeld de VS. Israël is in een existentiële oorlog verwikkeld. Nadat Hamas is verslagen, zal de Gazastrook worden gedemilitariseerd en onder Israëlische veiligheidscontrole worden geplaatst.

De binnenlandse druk op Netanyahu is toegenomen nadat Israëlische soldaten per ongeluk drie gijzelaars hadden neergeschoten. Er waren spontane protesten in Israël over het incident. De drie mannen werden gedood, ook al zwaaiden ze met een witte doek, aldus het leger. De Israëlische stafchef Halevi zei dat er voorschriften zijn geschonden. Er zal alles aan worden gedaan om ervoor te zorgen dat dergelijke incidenten zich niet meer voordoen.

Johan Derksen niet vervolgd voor uitspraken over Israël in 'Vandaag Inside'

De vier aangiften tegen Johan Derksen over een uiting in de uitzending van het praatprogramma Vandaag Inside op maandag 9 oktober 2023 zijn door het OM geseponeerd. Tegen de vaste gast van het programma werd aangifte gedaan van groepsbelediging van Joden en aanzetten tot haat en geweld jegens Joden. Volgens het OM heeft Derksen zich niet schuldig gemaakt aan strafbare feiten omdat zijn uiting zag op de staat Israël, en niet op Joodse mensen.

De gewraakte uiting was een reactie van Derksen op de vraag van presentator Wilfred Genee of je alleen met de Joden moet meeleven, of ook met de Palestijnen gevoel moet hebben. De uitzending van Vandaag Inside op 9 oktober 2023 stond onder andere in het teken van het opgelaaide conflict tussen Israël en Hamas.

Het OM begrijpt de uiting van Derksen zo dat het volgens hem te verwachten was dat Hamas op de huidige manier zou reageren, gezien wat hij beschouwt als de minachtende behandeling van de Palestijnen door degenen die hij 'de Joden' noemt, gedurende het langlopende conflict tussen Israël en Palestina.

Kritiek op de staat Israël
Na het beoordelen van de aangifte en de uitzending van Vandaag Inside op de avond van 9 oktober 2023, komt het OM tot de conclusie dat Derksen geen strafbare uitingen heeft gedaan. Uit de samenhang met de rest van de uitzending blijkt volgens het OM dat hij niet bedoelde om iets negatiefs te zeggen over het Joodse volk in Israël of de Joodse gemeenschap in Nederland.

Hij uitte naar oordeel van het OM kritiek op de staat Israël en de manier waarop zij omgaan met de Palestijnen in de Palestijnse gebieden en in Israël. Zijn uiting had dus niets te maken met Joodse mensen in het algemeen, stelt het OM. Kritiek op de staat Israël of hun politiek is niet strafbaar en daarom is de aangifte geseponeerd. 

Klacht
De aangevers krijgen de beslissing in een persoonlijke brief toegestuurd. Als zij het niet eens zijn met de beslissing van het OM, kunnen zij een klacht indienen bij het Gerechtshof in Amsterdam.

Dubbele zege langlaufer Klæbo, Skistad sprint nét sneller dan Zweedse dames

De World Cup langlaufen is alweer neergestreken in Trondheim. In Noorwegen wordt het Scandinavische openingsdeel van het seizoen afgesloten, alvorens men zich op gaat maken voor de Tour de Ski, gelijk na de jaarwisseling. Vrijdag stonden de sprints in vrije stijl op het programma, zaterdag volgde de skiatlons: 20 kilometer, met de eerste helft in de klassieke stijl en de tweede helft in de vrije stijl.

Sprint vrije stijl vrouwen
Met Kristine Stavås Skistad en Lotta Udnes Weng had het thuispubliek twee ijzers in het vuur, net als Zweden met Linn Svahn en Emma Ribom - de Amerikaanse Jessie Diggins en Victoria Carl uit Duitsland waren er ook bij. Op het moment dat het tempo écht de lucht in ging bleven alleen Skistad en de Zweedse dames over en met een ziedende eindsprint en een perfecte timing snelde de Noorse naar de overwinning, voor Svahn, die op haar beurt nét voor Ribom eindigde. Diggins, Carl en Weng kwamen er niet meer aan te pas.

Sprint vrije stijl mannen
De Fransman Lucas Chanavat mengde zich in de finale in het Open Noors kampioenschap, met verder Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Matz William Jenssen, Harald Østberg Amundsen en Håvard Solås Taugbøl. Ietwat verrassend was Valnes degene die het niet bij kon benen, Jenssen en Taugbøl moesten in de eindsprint afhaken. Op Klæbo stond verder geen maat: alleen Chanavat kon een beetje volgen, maar de Fransman moest genoegen nemen met plek twee, voor Amundsen.

Skiatlon vrouwen
In de klassieke stijl werd de groep voor het eerst serieus uitgedund, vooral onder aanvoering van Ebba Andersson. De Zweedse was flink op dreef en beetje bij beetje haakte men achter haar af, waarna ze aan het einde van de tien kilometer klassieke stijl - en na de wissel naar de ski's voor de vrije stijl - een klein gaatje had naar de Amerikaanse Rosie Brennan, Astrid Øyre Slind uit Noorwegen en de Oostenrijkse Teresa Stadlober.

In de vrije stijl pakte Andersson beetje bij beetje een wat grotere voorsprong, terwijl de Amerikaanse Jessie Diggins, Heidi Weng namens Noorwegen, de Duitse Victoria Carl en de Zweedse Emma Ribom aansloten bij de achtervolgers. Ribom haakte ook al snel weer af en Brennan kon niet veel later ook niet meer mee. Andersson was ongenaakbaar en pakte de overwinning, achter haar werd het tempo alsmaar verder opgevoerd en was het uiteindelijk Diggins die naar plek twee sprintte, voor Weng en Stadlober.

Skiatlon mannen
Zoals wel vaker bleef er bij de mannen langer een flinke groep bij elkaar, maar richting de skiwissel - na tien kilometer klassieke stijl - begon de groep toch ook redelijk uit te dunnen tot maximaal nog zo'n vijftien mannen, grotendeels Noors én inclusief de Oostenrijker met Nederlandse roots, Mika Vermeulen.

In de voorlaatste ronde werd de groep dan echt serieus uitgedund, met name onder leiding van Didrik Tønseth. Hij kreeg landgenoten Simen Hegstad Krüger en Johannes Høsflot Klæbo mee, met als de Brit Andrew Musgrave en de Zweed Calle Halfvarsson, die er zelf als eerste af moest in de slotronde. Musgrave probeerde op de slotklim een aanval te plaatsen, maar Klæbo was te sterk, sloeg een gat en snelde naar de overwinning. Musgrave pakte wél de tweede plek, door Tønseth op de streep nog nét te kloppen - Vermeulen finishte keurig als elfde.

Skiër Paris dendert naar afdalingswinst op Saslong, Flury wint na 6 jaar weer

Voor de liefhebbers van het alpineskiën, en dan met name van de snelle onderdelen, was zaterdag een mooie dag. De vrouwen kwamen in het Franse Val d'Isère in actie op de afdaling, de mannen deden dat in het noorden van Italië in Val Gardena/Gröden.

Afdaling vrouwen, Val d'Isère
De Zwitserse Joana Hählen kwam als tweede naar beneden en deed dat met een op het oog uitstekende afdaling. De Oostenrijkse Cornelia Hütter kwam 0,02 seconden tekort om haar tijd te verbeteren, maar niet veel later ging Hählen's landgenote Jasmine Flury met 0,22 seconden naar de leiding.

Na Flury's run beet de een na de ander zich stuk op de tijd van Flury, maar ook op die van Hählen en Hütter. Sofia Goggia kwam als enige een beetje in de buurt, maar de Italiaanse strandde op 0,44 seconden en werd vierde. Voor Flury was het haar tweede World Cup-zege, de eerste sinds december 2017.

De wedstrijd lag nog even stil na een val van de Canadese Stefanie Fleckenstein, die bij de finish hard onderuit ging en een op het oog ernstige knieblessure opliep.

Afdaling mannen, Val Gardena/Gröden
Donderdag kwam men in actie op de ingekorte versie van de Saslong, zaterdag stond de volledige versie op het programma. De Fransman Nils Allegre opende het bal en al snel bleek dat hij een prima tijd neer had gezet, maar voor de winst was het nog niet genoeg: de Noor Aleksander Aamodt Kilde startte als zesde en was 0,43 seconden sneller.

Even na Kilde's run nestelde Jack Crawford uit Canada zich op 0,23 seconden van Kilde op de tweede plek, maar gelijk daarna liet Dominik Paris zien hoe het écht moest: de Italiaanse veteraan denderde van de piste af en maakte met 0,44 seconden korte metten met de tijd van Kilde aan de finish.

De Amerikaan Bryce Bennett, de winnaar van donderdag én van twee jaar geleden, nam op 0,60 seconden de derde plek in beslag en op 0,65 seconden nestelde ook de Fransman Cyprien Sarrazin zich nog voor Crawford en Allegre, die wel de top-6 completeerden. Voor Paris was het zijn 22e World Cup-zege en al zijn achtste in eigen land, maar de vorige zeven waren allemaal in Bormio en daar heeft hij de Saslong nu dus aan toe kunnen voegen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.