Republikeinen: Niks te vinden bij Biden

Republikeinen lieten woensdag het resultaat zien in een uitgebreid onderzoek naar de familie Biden. Zonder resultaat dat president Biden direct in verband brengt.

De uitrol door toezichtsvoorzitter James Comer en GOP-leden van zijn panel markeert de grootste publieke ommezwaai die Republikeinen sinds november hebben gemaakt in een onderzoek dat ze centraal hebben gesteld in onderzoeken waarvan ze hopen dat het hen zal helpen aan een meerderheid in 2024 en het winnen van het Witte Huis.

Er is geen link naar buiten gekomen tijdens het onderzoek, en dat veranderde niet tijdens de persconferentie van woensdag. "Het is duidelijk dat we blijven zoeken", zei hij, de update van woensdag karakteriserend als de 'beginfase' van zijn onderzoek.

Zelfs terwijl Republikeinen retorisch rond Biden blijven cirkelen, concentreerde een groot deel van de onderzoeksinspanningen die ze woensdag onthulden zich op een netwerk van bedrijven die verband houden met zijn familieleden en hun medewerkers. Een memo van meer dan 30 pagina's van het GOP Oversight-personeel, concentreerde zich op betalingen in verband met Roemenië en China. Volgens de GOP-memo, op basis van bankgegevens die de commissie heeft verkregen, ontvingen Biden-familieleden, zakenpartners of gerelateerde bedrijven in totaal meer dan $ 10 miljoen van bedrijven die worden gerund door buitenlanders.

De memo detailleerde betalingen aan familieleden van Biden, de republikeinen nemen aan dat 'het niet geloofwaardig is' dat de president niet op de hoogte was van de zakelijke inspanningen van zijn familie, gezien de totale omvang van de betalingen. Het toonde ook niet aan op welke manier de beslissingen van Biden werden beïnvloed door die overeenkomsten of dat hij er directe kennis van had.
En hoewel de Republikeinen de betalingen als twijfelachtig hebben bekritiseerd, noemden ze de activiteiten niet langer potentieel illegaal.

Comer schetste woensdag zijn volgende onderzoeksstappen en zwoer dat hij spoedig meerdere banken zou dagvaarden. Hij hintte ook naar het dagvaarden van de zakenpartners van Hunter Biden, waaronder een galerie die de kunstwerken van de First Son heeft verkocht.

Democraten in het Congres en het Witte Huis, en anderen dringen erop aan dat Comer eerdere openbare berichtgeving corrigeert. Ze stellen dat de Republikein uit Kentucky krenten uit de pap haalt, uit een reeks documenten die hij als onderdeel van het onderzoek heeft ontvangen.

“Vertegenwoordiger Comer … heeft de afgelopen vijf maanden wilde voorspellingen gedaan zonder bewijs, hardop stomme vragen gesteld en elke keer tekortgeschoten – ook vandaag”, zegt Abbe Lowell, een advocaat van Hunter Biden. "De zogenaamde 'onthullingen' van vandaag zijn vernieuwde, herverpakte onjuiste verklaringen van volkomen correcte vergaderingen en zaken door particulieren."

De vertegenwoordiger van Maryland, Jamie Raskin, de belangrijkste democraat in het Oversight Committee, voegde eraan toe dat "er veel insinuaties en roddels plaatsvinden en veel ervan is afkomstig van eerdere claims."

De persconferentie van Comer komt terwijl hij strijdt om de onderzoeksschijnwerpers van andere Biden-onderzoeken.

Jim Jordan, voorzitter van de rechterlijke commissie (R-Ohio), ook lid van de toezichtscommissie, bracht woensdagochtend een nieuw rapport uit over zijn afzonderlijke onderzoek naar een brief uit 2020 van 51 voormalige inlichtingenfunctionarissen die waarschuwden dat een verhaal in de New York Post verband hield met Hunter Biden zou het product kunnen zijn van Russische desinformatie.