Sterke Van der Poel soleert naar zege in Parijs-Roubaix

Mathieu van der Poel heeft Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De 28-jarige Nederlander reed op de laatste zware kasseistrook samen met Wout van Aert weg, waarna de Belg te maken kreeg met een lekke band. In de laatste kilometers kwam de zege niet meer in gevaar voor Van der Poel en reed hij naar zijn vierde monument uit zijn carriere.

In de eerste uren van Parijs-Roubaix ging het snel in het peloton, mede dankzij de wind in rug en niemand kreeg ruimte van het grote pak. Vlak voor de eerste kasseistrook ontstond er een kopgroep van vier met daarbij de Nederlander Sjoerd Bax. Doordat de vlucht pas vlak voor de eerste kasseistrook weg was kreeg het viertal nooit veel ruimte.

Jumbo-Visma opende de wedstrijd al vroeg. Nog voor het Bos van Wallers-Arenberg trok de Nederlandse ploeg eens stevig door onder leiding van Wout van Aert. Ploegmaat Christophe Laporte, John Degenkolb, Stefan Küng en Mathieu van der Poel waren mee. Na het Bos van Wallers-Arenberg werd de groep wat groter nadat Mads Pedersen, Filippo Ganna en twee ploeggenoten van Van der Poel kwamen aansluiten Gianni Vermeersch en Jasper Philipsen, terwijl Laporte moest afhaken met een lekke band.

Alpecin-Deceuninck had het initiatief in de koers, al probeerde Jumbo-Visma in de achtergrond de situatie nog recht te zetten door in de achtervolging te gaan op de kopgroep, maar ze zouden nooit er meer bij komen. Op vijftig kilometer versnelde Van der Poel op de kasseistrook van Mons-en-Pévèle meermaals maar steeds zat Van Aert mee in het wiel en zou de kopgroep steeds samenkomen. Het was wachten op de kasseistrook van Carrefour de l’Arbre.

Op vijftien kilometer van het einde wilde Van der Poel zijn versnelling inzetten en werd daarbij nog gehinderd door zijn ploeggenoot Philipsen, waarbij Degekolb ten val kwam. Van der Poel zette zijn versnelling door, maar ook Van Aert versnelde. De Belg van Jumbo-Visma had een klein gaatje, dat Van der Poel dichtreed en kreeg Van Aert ook nog te maken met materiaalpech. Hij reed lek en Van der Poel kon er alleen vandoor en reed zo naar de winst in Parijs-Roubaix. Op een halve minuut was het Philipsen die de sprint voor de tweede plaats won voor Van Aert.

Results powered by FirstCycling.com