FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 april 2023

Uitslag Feyenoord - RKC

Feyenoord is weer een stapje dichter bij de landstitel. In de thuiswedstrijd tegen RKC wonnen de Rotterdammers eenvoudig met 5-1.

Feyenoord kreeg direct al goede kansen om snel de score te openen tegen RKC en dat was vooral te danken aan RKC-doelman Etienne Vaessen. Net voor het half uur kwam Feyenoord verdiend op voorsprong al was daar wel een eigen doelpunt van Yassin Oukili. Daarna ging het snel en na 45 minuten spelen stond Feyenoord op een 3-0 voorsprong door doelpunten van Igor Paixão en Quilindschy Hartman.

In de tweede helft wist Paixão nogmaals te scoren en ook Feyenoord-spits Santiago Gimenez vond het net in de tweede helft. Halverwege de tweede helft zorgde Julen Lobete voor de eretreffer van RKC.

Door de zege van Feyenoord blijft het verschil tussen Ajax en PSV op acht punten met nog zes wedstrijden te gaan in de eredivisie.

In Amsterdams nieuwste vrouwencafé moet vooral gedanst worden

Al enige jaren zijn er welgeteld twee kroegen in de stad die zich nadrukkelijk richten op een lesbisch publiek. Wat Rachel Matteman betreft mag er wel wat meer de beuk erin. Vandaag opent ze B'Femme in de Reguliersdwarsstraat. Iedereen is welkom, al hoopt Matteman op een man-vrouwratio van één op vier. Zo meldt AT5

"Effe voor de duidelijkheid", zegt Rachel Matteman. "De vrouwenkroegen die Amsterdam heeft, zijn geweldig. Café Saarein is een instituut en een monument, en Bar Buka is een fijne plek voor een drankje. Maar een plek waar je goed uit je dak kan gaan met vrouwen die van vrouwen houden - dat heeft de stad al een hele poos niet meer."

Voor een ruig avondje stappen konden dames tot 2017 terecht in de Vivelavie aan het Rembrandtplein. Een legendarische tent, vindt Matteman. "Ik heb er zes jaar achter de bar gestaan. Als ik nu uitga in de Reguliers en vrouwen van toen tegenkom, beginnen ze er nog steeds over. Om er dan in één adem aan toe te voegen: zo'n tent hebben we nodig."

Coproductie
Nu, een kleine zes jaar later na het slotfeest van de Vivelavie, opent B'Femme de deuren in de Reguliersdwarsstraat. Het is een coproductie: Matteman krijgt de ruimte voor haar kroeg omdat horecaondermer Valy Pintiuc één van zijn zaken, Blend XL, in tweeën snijdt. Met een glazen tussenwand en een eigen voordeur staat B'Femme echt op zichzelf, al kunnen bezoekers via een deur wel van de ene naar de andere kroeg.

"Valy en ik kennen elkaar al jaren", vertelt Matteman. "We organiseren allebei pleinfeesten met de Pride: hij het slotfeestop de Dam en ik de vrouwenfeesten bij de Stopera." Aanvankelijk was het plan om een terugkerend vrouwenfeest te organiseren. "Ik hoorde steeds vaker dat vrouwen in mijn zaken er om vroegen: een plek om onder elkaar te zijn", zegt Pintiuc. "In de Blend XL had ik een ruimte over met een eigen ingang en een eigen bar. Die werd nog niet zoveel gebruikt. Zo is het idee van een kroeg ontstaan."

Dansen
Eindelijk een vrouwenkroeg dus, de eerste in het westelijke gedeelte van de Reguliers. B'Femme valt daarmee ietwat uit de toon in de straat. De laatste jaren trekt de straat meer en meer een gemengd publiek en op uitgaansavonden staan er ook genoeg vrouwen op de dansvloer van de Soho en de Exit. Dat bijt elkaar niet, denkt BIZ-voorzitter Eward Koning. "Dit is een waardevolle aanvulling voor de straat. En dat Rachel deze kar gaat trekken, vergroot de kans van slagen", zegt Koning. "Ze is echt een ambassadeur en absoluut de juiste persoon om dit te doen."

Matteman staat te popelen. Hoe de kroeg zich zal ontwikkelen, kan ze nog niet inschatten. "Ik ben zo benieuwd wat voor zaak het gaat worden: een nachtzaak waar het lekker los zal gaan, of misschien krijgt het in de vroege avond meer een kroeg-vibe." Ze heeft maar één eis: "Er moet vooral gedanst worden. De weekenden zullen lekker druk zijn, daar heb ik echt vertrouwen in. Voor de rest zullen we wel zien."

Uitslag Ajax - Fortuna Sittard

Ajax heeft eenvoudig van Fortuna Sittard gewonnen. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers met 4-0 en staat door de zege weer op de tweede plaats dankzij een beter doelsaldo dan PSV.

Ajax kwam al na vijf minuten op voorsprong. Steven Berghuis kreeg voldoende vrijheid op rechts en schoot met links de bal in de verre hoek. Ook de 2-0 kwam op naam van Berghuis. Ditmaal schoot de bal hoog in het doel. In de tweede helft maakte ook Steven Bergwijn en Kenneth Taylor de goals, waardoor de Amsterdammers met 4-0 wisten te winnen.

Dankzij de winst neemt Ajax de tweede plaats weer over van PSV, die zaterdag wist te winnen van Excelsior.

Sterke Van der Poel soleert naar zege in Parijs-Roubaix

Mathieu van der Poel heeft Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De 28-jarige Nederlander reed op de laatste zware kasseistrook samen met Wout van Aert weg, waarna de Belg te maken kreeg met een lekke band. In de laatste kilometers kwam de zege niet meer in gevaar voor Van der Poel en reed hij naar zijn vierde monument uit zijn carriere.

In de eerste uren van Parijs-Roubaix ging het snel in het peloton, mede dankzij de wind in rug en niemand kreeg ruimte van het grote pak. Vlak voor de eerste kasseistrook ontstond er een kopgroep van vier met daarbij de Nederlander Sjoerd Bax. Doordat de vlucht pas vlak voor de eerste kasseistrook weg was kreeg het viertal nooit veel ruimte.

Jumbo-Visma opende de wedstrijd al vroeg. Nog voor het Bos van Wallers-Arenberg trok de Nederlandse ploeg eens stevig door onder leiding van Wout van Aert. Ploegmaat Christophe Laporte, John Degenkolb, Stefan Küng en Mathieu van der Poel waren mee. Na het Bos van Wallers-Arenberg werd de groep wat groter nadat Mads Pedersen, Filippo Ganna en twee ploeggenoten van Van der Poel kwamen aansluiten Gianni Vermeersch en Jasper Philipsen, terwijl Laporte moest afhaken met een lekke band.

Alpecin-Deceuninck had het initiatief in de koers, al probeerde Jumbo-Visma in de achtergrond de situatie nog recht te zetten door in de achtervolging te gaan op de kopgroep, maar ze zouden nooit er meer bij komen. Op vijftig kilometer versnelde Van der Poel op de kasseistrook van Mons-en-Pévèle meermaals maar steeds zat Van Aert mee in het wiel en zou de kopgroep steeds samenkomen. Het was wachten op de kasseistrook van Carrefour de l’Arbre.

Op vijftien kilometer van het einde wilde Van der Poel zijn versnelling inzetten en werd daarbij nog gehinderd door zijn ploeggenoot Philipsen, waarbij Degekolb ten val kwam. Van der Poel zette zijn versnelling door, maar ook Van Aert versnelde. De Belg van Jumbo-Visma had een klein gaatje, dat Van der Poel dichtreed en kreeg Van Aert ook nog te maken met materiaalpech. Hij reed lek en Van der Poel kon er alleen vandoor en reed zo naar de winst in Parijs-Roubaix. Op een halve minuut was het Philipsen die de sprint voor de tweede plaats won voor Van Aert.

Results powered by FirstCycling.com

Richardson sprint met rugwind naar 4e tijd ooit op 100m

In het Amerikaanse Miramar is zaterdagavond de Miramar Invitational gehouden, een atletiekwedstrijd in de World Athletics Continental Tour. Er stonden vooral sprintnummers op het programma, en met name bij de vrouwen op de 100 meter ging het erg hard.

In de finale snelde de Amerikaanse Sha'Carri Richardson naar een tijd van 10,57 seconden. Dat deed ze met 4,1 meter per seconde rugwind, 2,1 meter per seconde meer dan toegestaan is wat records betreft, maar dat mocht de pret niet drukken: het was de vierde tijd ooit gelopen.

Alleen wereldrecordhoudster Florence Griffith-Joyner was ooit twee keer sneller met 10,49 en 10,54 - de laatste met teveel rugwind in de olympische finale van 1988. Elaine Thompson-Herah werd twee jaar geleden met 10,54 seconden wereldkampioene in Eugene, verder kwam niemand ooit onder de 10,60 seconden, met of zonder legale rugwind.

Bij de mannen werd de 100 meter in 9,91 seconden gewonnen door de Jamaicaan Oblique Seville, vlak voor de 9,93 van zijn landgenoot Ackeem Blake. De 200 meter bij de mannen werd ook spannend: de Amerikaan Christian Coleman was met 19,996 seconden nét iets sneller dan het Botswanese toptalent Letsile Tebogo (19,999).

Uitslag FC Twente - SC Cambuur

Het begint er steeds somberder uit te zien voor SC Cambuur. De hekkensluiter van de Eredivisie leed vanmiddag een kansloze nederlaag tegen FC Twente, het werd 4-0.

De thuisploeg had een makkelijke middag en was vanaf het begin oppermachtig. Van Wolfswinkel opende de score en na doelpunten van Vlap En steijn stond het na iets meer dan een half uur al 3-0. Het was aan keeper Ruiter te danken dat de achterstand voor Cambuur bij rust niet groter was.

Na rust nam Twente gas terug en kon Cambuur zelfs een paar keer op doel schieten. De meeste kansen waren uiteraard voor Twente maar het wist nog slechts eenmaal te scoren, Brenet bepaalde de eindstand op 4-0.

FC Twente

4 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

 12' v.Wolfswinkel
 28' Vlap
 36' Steijn
 77' Brenet
   
 
 Gele kaart: v.Wolfswinkel, (FC Twente), Paulissen, Balk, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: ?
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Brenet (Sampsted/ 78)
Pleguezuelo
Pröpper (Bruns/69)
Smal
Steijn
Zerrouki (Brama/75)
Vlap (Kjolo/69)
Cerný
v.Wolfswinkel
Misidjan (Rots/68)
  Ruiter
Schmidt (v.Wermeskerken/46)
Tol
Smand
Bangura
D.v.Kaam
Hoedemakers
Foor (Mahi/84)
Breij (Balk/46)
Johnsen (Uldrikis/46)
Paulissen (Jacobs/46)

'Lijkenpikkende' broeder gesnapt op camera

Op beelden is te zien hoe een ambulancebroeder geld stal in de woning van een 94-jarige vrouw, vlak nadat ze was overleden. Broeder M. Titley werd betrapt door de camera toen hij vorig jaar £60 in zijn zak stak nadat hij het huis van de overleden vrouw was binnengegaan. Hoewel te zien is dat hij het geld weer teruglegt omdat hij de camera zag, heeft de zoon van de overleden vrouw de beelden op internet gezet omdat 'zijn maag ervan omdraaide'. Titley, 58, gaf uiteindelijk de diefstal toe en kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 18 weken, met een proeftijd van een jaar en werd veroordeeld tot 120 uur taakstraf.

China oefent militaire precisieaanvallen op Taiwan, VS kijkt toe

China heeft opnieuw militaire oefeningen uitgevoerd in de wateren rond Taiwan. De oefeningen werden gehouden in de wateren tussen de Filippijnen en de zuidoostkust van Taiwan.

Chinese staatsmedia meldden dat precisieaanvallen op belangrijke doelen op Taiwan zelf en in de omliggende wateren werden gesimuleerd. Het Ministerie van Defensie in Taipei deed verslag van verschillende missies van de Chinese luchtmacht. Tegen de middag waren 58 gevechtsvliegtuigen en negen oorlogsschepen waargenomen. De driedaagse manoeuvre begon gisteren, de dag nadat de Taiwanese president Tasi Ing-wen terugkeerde van een reis naar de Verenigde Staten. – Beijing beschouwt Taiwan als een afgescheiden provincie.

De VS zeiden dat ze de manoeuvres van China nauwlettend in de gaten houden en er vertrouwen in hebben dat ze over voldoende middelen en capaciteit in de regio beschikten om vrede en stabiliteit te waarborgen.

Israël vuurt raketten af op Syrië na aanval op Golanhoogten

Het Israëlische leger heeft vannacht raketten afgevuurd op Syrische doelen als vergelding voor een raketaanval op de Golanhoogten.

Volgens het Israëlische leger zijn hierbij militaire faciliteiten geraakt. Syrische staatsmedia meldden explosies in de buurt van de hoofdstad Damascus en schade aan eigendommen.

Volgens Israëlische informatie waren eerder zes raketten afgevuurd vanaf Syrische bodem. Drie daarvan zouden de door Israël geannexeerde Golanhoogte hebben bereikt; hiervan vielen er twee op open terrein, de derde werd onderschept door het luchtverdedigingssysteem.

De Golanhoogten is een gebied dat in 1981 door Israël werd geannexeerd, maar door de Verenigde Naties niet als Israëlisch wordt erkend. In het gebied is vaker sprake van een gespannen sfeer en vinden regelmatig raketaanvallen plaats.

De Libanese tv-zender Al Mayadeen meldde dat de Al-Quds-brigades de verantwoordelijkheid hebben opgeëist voor de raketaanval op de Golanhoogten. De brigades zijn de door Iran gesteunde gewapende tak van de Palestijnse Islamitische Jihad.

FOK! Wat een weer: zon en wolken

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vandaag begint de dag met veel bewolking en blijft het droog. In het oosten en zuidoosten en ook in een deel van Zeeland is de zon al vaker te zien. In de loop van de dag komt de zon ook elders geregeld tevoorschijn. De temperatuur komt vanmiddag uit op ongeveer 15 graden en daarmee is het aan de zachte kant voor de tijd van het jaar. De wind waait zwak tot matig en komt uit het zuidoosten.

Vanavond en vannacht zijn er opklaringen met sluierbewolking en blijft het overal droog. De temperatuur daalt naar 6 graden in het oosten van het land en 9 graden in het westen. De zwakke wind komt meestal uit het zuidoosten. (Bron: Buienradar.com)

Paaseieren zoeken (Foto: Pixabay)
Paaseieren zoeken (Foto: Pixabay)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Uitslag sc Heerenveen - FC Volendam

sc Heerenveen heeft een belangrijke zege geboekt in de strijd om een plek in de play-offs voor Europees voetbal. In Friesland werd er met 2-1 gewonnen van FC Volendam.

Al na zes minuten kwam sc Heerenveen op voorsprong tegen FC Volendam. Sydney van Hooijdonk kon van dichtbij binnen tikken uit een lage voorzet van Osame Sahraoui. Henk Veerman, oud-speler van Heerenveen, maakte in de achttiende minuut gelijk. Vanwege zijn verleden bij de Friezen juichte de aanvaller ingetogen. Na ruim een half uur spelen zette Van Hooijdonk zijn ploeg opnieuw op voorsprong. De 23-jarige spits maakte alweer zijn dertiende doelpunt van het seizoen en alleen Anastasios Douvikas en Xavi Simons doen het beter dan Van Hooijdonk in de eredivisie.

In de tweede helft werd er niet meer gescoord door beide teams ondanks wat kansen, waardoor sc Heerenveen drie belangrijke pakt in de strijd om een plek in de play-offs voor Europees voetbal.

Kunstenaar besmeurt memoires prins Harry met Afghaans bloed

Een Russische anti-oorlogskunstenaar heeft 25 exemplaren van Prins Harry's memoires 'Spare' besmeurd met bloed van het Afghaanse volk.

In een verklaring over zijn laatste stunt - 'Blood Money' genaamd - zei Molodkin: "Prins Harry schept op over het doden van de Taliban alsof het slechteriken in een videogame zijn, waarbij hij het menselijk leven 'anders' maakt en vervolgens het droevige verhaal te gelde maakt om boeken te verkopen over zijn drugsverslaving, seksuele uitspattingen en moorden."

Harry kreeg kritiek toen hij in zijn memoires onthulde dat hij 25 Talibanstrijders had gedood toen hij bij het Britse leger in Afghanistan diende. Hij schreef dat het "geen getal was waar hij trots op is... maar ook geen getal waarvoor hij zich schaamde". De prins gaf toe dat hij degenen die hij doodde niet als "mensen" beschouwde, maar in plaats daarvan als "schaakstukken" die van het bord moesten worden gehaald.

De exemplaren zullen te zien zijn in een winkel in Windsor voordat ze in de verkoop gaan op 2 mei voor $ 10.000 per stuk, dat zal vier dagen voor de kroning van koning Charles III zijn.

De kunstenaar heeft toegezegd alle opbrengsten van de verkoop te schenken aan Afghaanse liefdadigheidsinstellingen. 

Molodkin had enkele weken geleden uit protest tegen de opmerkingen van prins Harry een met bloed gevulde sculptuur op St Paul's Cathedral in Londen geprojecteerd, uit protest tegen de opmerkingen van de hertog van Sussex over zijn moorden in Afghanistan. De kunstenaar vertelde toen aan Sky News dat Harry's opmerkingen hem "heel, heel boos" hadden gemaakt en dat hij "St Paul's Cathedral wilde doordrenken met het bloed van Afghaanse mensen" door zijn sculptuur op het gebouw te projecteren.

De controversiële kunstenaar gebruikt vaker bloed en olie om zijn punt te maken;

  • Ter gelegenheid van het WK in Qatar afgelopen december onthulde Andrei Molodkin een replica van de WK-trofee die zich langzaam vulde met ruwe olie. Het had een symbolische prijs van $ 150 miljoen - een bedrag dat overeenkwam met het bedrag dat naar verluidt werd uitgegeven aan steekpenningen en smeergeld aan FIFA-functionarissen
  • Afgelopen augustus presenteerde Molodkin een sculptuur van het Witte Huis dat naar verluidt het radioactieve bloed van in Nagasaki geboren mannen bevatte ter herdenking van de 77e verjaardag van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki
  • In mei vorig jaar toonde Molodkin een glazen portret van Vladimir Poetin dat gevuld was met het bloed van Oekraïense soldaten. Een afbeelding van het kunstwerk zou live zijn gestreamd in de buurt van het Rode Plein in Moskou, terwijl Poetin toezicht hield op de Russische Victory Day-parade
  • In 2013 opende Molodkin een tentoonstelling genaamd Catholic Blood met een installatie waarin hij bloed pompte dat uitsluitend door katholieken was gedoneerd rond zijn replica van het Rose Window in Westminster Abbey, dat hij zag als een protestants symbool
Molodkin, die nu in het zuiden van Frankrijk woont, zegt dat hij "niet terug kan naar Rusland", omdat hij verwacht in de gevangenis te belanden.

Hoe klimaatverandering tampons duurder maakt

Katoenen producten zoals tampons of gaasverbanden zijn in de VS de laatste tijd aanzienlijk duurder geworden. Door droogte in de belangrijkste teeltregio Texas rezen de katoenprijzen de pan uit. Boeren over de hele wereld voelen de gevolgen van klimaatverandering. Ondanks een gebrek aan water lukt het sommige landen recordoogsten binnen te halen - dankzij baanbrekende ideeën.

Eerst was er een tekort aan toiletpapier en babymelkpoeder - nu zijn tampons schaars. In supermarkten en apotheken in de VS waren vorig jaar de schappen voor menstruatieproducten soms helemaal leeg. Sommige merken waren tijdelijk niet beschikbaar in bepaalde regio's.

Tamponprijzen zijn in 2022 met 13 procent gestegen. Veel vrouwen konden menstruatieproducten niet meer betalen. Mensen met een laag inkomen moeten kiezen tussen boodschappen en producten voor vrouwelijke hygiëne, zei Kathy Tammes van de non-profitorganisatie Go with the Flow op tv-station FOX 32

De tamponcrisis in de VS heeft verschillende redenen. Net als bij toiletpapier aan het begin van de pandemie hebben mensen gehamsterd. Een ander probleem waren de 'dure en slechte' toeleveringsketens, volgens de 'Always'-fabrikant Procter & Gamble, een van de grootste Amerikaanse producenten van menstruatieproducten. Ook de 'ob'-producent Edgewell had problemen: door meerdere corona-uitbraken was er personeel tekort op de werkvloer.

Katoen is een belangrijk onderdeel
Maar een belangrijk onderdeel van tampons of maandverband is katoen, vertelde supply chain-expert Zac Rogers van de Colorado State University aan KOAA News.

Grondstoffen als katoen, maar ook plastics en pulp, werden vorig jaar duurder. De internationale katoenprijs ging met bijna 30 procent omhoog.

Hierdoor zijn naast tampons ook veel andere dingen van katoen duurder geworden in de VS. Volgens een bericht van de New York Times kost gaasverband gemiddeld 8 procent meer, wattenstaafjes 9 procent meer en katoenen luiers zelfs 21 procent meer. Dat was ruim boven de inflatie van het land van 6,5 procent in 2022.

"Veel bedrijven zijn begonnen met het verwerken van biologische katoen in hun tampons. Als het 100 procent is, is dat natuurlijk erg duur, omdat biologische katoenteelt een hogere prijs vraagt, simpelweg vanwege de grotere inspanning. Als je biologisch katoen gebruikt voor hygiëneproducten in plaats van goedkopere zoals celluloseproducten, dan is de prijs natuurlijk hoger", zegt Elke Hortmeyer, woordvoerster van de Bremer Cotton Exchange.

Katoenoogst VS 'op één na laagste sinds burgeroorlog'
De grootste katoenproducenten ter wereld zijn India, China, de VS, Brazilië, Australië en Pakistan. De Verenigde Staten zijn de grootste katoenexporteur. Vorig jaar had de VS echter te kampen met een terugval in de oogst. Dit kwam door een droogte: in Texas regende het veel minder dan normaal. Bovendien is de belangrijke watervoerende laag Ogallala Aquifer, die boeren in Texas gebruikten om hun katoengewassen te irrigeren, al langere tijd aan het afnemen - deels als gevolg van klimaatverandering.

Dat is een groot probleem voor de Amerikaanse katoenindustrie, omdat bijna de helft in Texas wordt verbouwd. Boeren in Texas konden vorig jaar 74 procent van hun grond niet gebruiken vanwege door de hitte uitgedroogde grond. "De op een na laagste oogst sinds de burgeroorlog", meldt Elke Hortmeyer. 

Katoen bedreigd door overstromingen
Wereldwijd werd er minder katoen geproduceerd: de tekorten door de droogte in de VS werd verergerd door de overstromingen in Pakistan. In augustus overstroomde extreme regenval een derde van het land, waarbij ongeveer 1.600 mensen om het leven kwamen. 40 tot 45 procent van de katoenoogst was hierdoor verwoest. De uitgedroogde grond kon de watermassa's niet absorberen. De op vier na grootste katoenproducent kampt al jaren met hevige regenval en overstromingen. Buurland India oogstte ook minder katoen door regenval.

En zelfs als katoen geen grote hoeveelheden water nodig heeft, de plant kan nog steeds niet zonder: meer dan de helft van het katoenareaal ter wereld is afhankelijk van regen. In de VS en India wordt 65 procent van het katoenareaal geïrrigeerd door regenval.

Geavanceerde irrigatietechnologie
Katoen heeft echter niet zoveel water nodig als veel andere gewassen. Voor de productie van één kilo rijst is bijvoorbeeld ongeveer 2300 liter water nodig. Volgens cijfers van het International Cotton Secretariat ICAC verbruikt katoen slechts zo'n 1.200 liter.

De witte natuurvezel wordt vooral geteeld in droge gebieden waar andere gewassen helemaal niet meer groeien. Het heeft alleen op bepaalde tijden water nodig. Kunstmatige irrigatie maakt aanzienlijk hogere opbrengsten mogelijk.

Inmiddels kan er met minder water aanzienlijk meer katoen worden geproduceerd - ook in zeer droge landen. Met behulp van hightechbedrijven heeft Israël bijna de hoogste opbrengsten ter wereld, zegt Elke Hortmeyer. Het land maakt gebruik van druppelirrigatie en water met gerecycled water. Een ander voorbeeld is Australië. "Ze hebben soms heel weinig water, maar dankzij dit fantastische waterbeheer kunnen ze momenteel de hoogste opbrengsten ter wereld behalen." 


31 ontvoerde kinderen weer terug in Oekraïne

Onder het mom van een zomerkamp werden Oekraïense kinderen ontvoerd naar Russisch grondgebied. Om ze terug te krijgen, moeten de families zelf naar Rusland afreizen - een prestatie die een hoog risico met zich meebrengt. Ze krijgen steun van een ngo. Volgens zijn eigen verklaringen is de bijzonder moeilijke missie met succes volbracht.

De Oekraïense niet-gouvernementele organisatie (NGO) 'Save Ukraine' zegt erin geslaagd te zijn om 31 naar Rusland ontvoerde kinderen terug te brengen naar hun families. Volgens video-opnamen staken de kinderen met rugzakken en koffers te voet de grens over tussen het door Rusland bezette en door Oekraïne gecontroleerde gebied. Volgens Save Ukraine waren ze eerder ontvoerd uit door Rusland bezette gebieden in de regio's Charkov en Cherson. 

Het hoofd van Save Ukraine, Mykola Kuleba, schreef dat 31 kinderen weer terug bij hun familie zijn. Het was tot nu toe de moeilijkste missie van zijn ngo. 'Save Ukraine' voert campagne voor de repatriëring van ontvoerde Oekraïense kinderen. Kuleba prees de 'heldhaftige moeders' die op zoek gingen naar hun kinderen. De Russische geheime dienst FSB onderwierp de vrouwen aan een 13 uur durend verhoor, een oudere vrouw die op zoek was naar twee kleine kinderen was door alle 'stress' overleden.

De kinderen zouden afkomstig zijn uit de bezette delen van de Oekraïense regio's Kharkiv en Cherson. Hun ouders stonden onder grote druk om hun kinderen naar een zomerkamp te sturen, zo werd gezegd op een persconferentie in Kyiv na de terugkeer van de kinderen. Eenmaal in Rusland leefden de kinderen in ongunstige omstandigheden, zei Kuleba, voormalig commissaris voor kinderrechten in Oekraïne. "Er waren kinderen die in vijf maanden tijd vijf keer van locatie veranderden, en sommige kinderen zeiden dat ze tussen ratten en kakkerlakken moesten leven."

Drie kinderen die als onderdeel van een eerdere reddingsmissie terugkeerden naar hun familie in Oekraïne, meldden dat ze vier tot zes maanden in Russische kampen moesten leven. Ze werden steeds naar een andere plek gebracht. "We zaten opgesloten in een apart gebouw", zei Vitaly, een kind uit de Kherson-regio van wie de leeftijd niet bekend was, tijdens de persconferentie. Hij voegde eraan toe dat ze te horen kregen dat hun ouders ze niet meer wilden.

Volgens de regering in Kyiv zijn sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog op 24 februari 2022 meer dan 16.000 Oekraïense kinderen ontvoerd naar Rusland. Een groot deel van hen werd ondergebracht in tehuizen en bij pleeggezinnen. Moskou ontkent de beschuldigingen en beweert de kinderen te hebben gered van de verschrikkingen van de oorlog. In maart vaardigde het Internationaal Strafhof (ICC) arrestatiebevelen uit tegen de Russische president Vladimir Poetin en zijn kinderbeschermingsfunctionaris Maria Lwova-Belowa wegens de vermeende ontvoering van Oekraïense kinderen.

Israël: raketten uit Syrië en massale protesten tegen justitiële hervorming

Ondanks dat president Netanyahu het wetgevingsproces over de controversiële juridische hervormingen heeft 'gepauzeerd', gaan de protesten in Israël door. Honderdduizenden mensen zouden de straat op zijn gegaan in Tel Aviv. Ondertussen wordt het land aangevallen door raketten uit Syrië.

Ondanks de ernstige onrust in Israël gaan de protesten tegen de controversiële justitiële hervorming van de regering van premier Benjamin Netanyahu door. Zoals al weken het geval is, gingen ook deze zaterdagavond duizenden mensen in Tel Aviv, Jeruzalem en andere steden de straat op om te protesteren tegen de plannen van de extreemrechtse coalitie, ook al kondigde Netanyahu op 27 maart een pauze in het wetgevingsproces aan. 

Volgens de organisatoren namen 258.000 mensen deel aan de grootste demonstratie van het land in Tel Aviv; de politie noemde aanvankelijk geen getallen. Net zoals de afgelopen 14 weken, zwaaiden de demonstranten met Israëlische vlaggen en hielden spandoeken omhoog met de tekst 'Red de democratie' en 'Netanyahu leidt ons naar oorlog'.

De situatie in Israël is momenteel uiterst gespannen. In Tel Aviv is vrijdagavond een 36-jarige Italiaanse toerist gedood en zeven andere toeristen gewond geraakt bij een aanval op de drukke strandpromenade. De moordenaar, die volgens de politie een Arabisch-Israëliër was, reed met zijn auto in op voorbijgangers voordat hij werd doodgeschoten. Een paar uur eerder waren twee Israëlisch-Britse zusters uit de nederzetting Efrat op de bezette Westelijke Jordaanoever omgekomen bij een vuurwapenaanval. Hun moeder raakte zwaargewond.

De rellen vallen samen met de islamitische heilige maand Ramadan, de joodse feestdag van Pesach en het christelijke feest van Pasen. Ondanks dringende oproepen tot terughoudendheid, is het geweld elke dag aan de gang sinds Israëlische politieagenten woensdag met geweld in botsing kwamen met Palestijnen in de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem. Als reactie hierop kreeg Israël te maken met zwaar raketvuur vanuit Libanon en Gaza, waarvan Israël de Palestijnse Hamas de schuld gaf. In antwoord daarop bombardeerde Israël Hamas-posities in de Gazastrook en Zuid-Libanon.

Raketvuur vanuit Syrië
Zaterdagavond laat werden vanuit Syrië drie raketten op Israël afgevuurd, aldus het Israëlische leger. Een raket landde op "open terrein" in het zuiden van de door Israël geannexeerde Golanhoogte. Op dezelfde dag werd in het noorden van de Westelijke Jordaanoever een 20-jarige Palestijnse man doodgeschoten door Israëlische soldaten, zo maakte het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid bekend.

Als reactie op de golf van geweld heeft Israël de veiligheidsmaatregelen fors aangescherpt. Vanaf zondag worden vier reservebataljons van de grenspolitie ingezet in stadscentra, en ook het ministerie van Defensie bevestigde zaterdagavond dat er militairen waren gemobiliseerd om de politie te ondersteunen. Tegelijkertijd kondigde het aan de reisbeperkingen naar Israël voor Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook zou verscherpen. Dit geldt in het bijzonder voor werknemers.

Sinds begin januari heeft het Israëlisch-Palestijns conflict het leven geëist van ten minste 92 Palestijnen, 18 Israëli's, een Oekraïner en een Italiaan, volgens een AFP-telling op basis van officiële verklaringen van beide partijen. Aan Palestijnse zijde vallen zowel strijders als burgers onder de doden. De slachtoffers aan Israëlische zijde zijn voornamelijk burgers, onder wie drie leden van de Arabische minderheid.


Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.