Williams wint Waalse Pijl na slijtageslag, Niewiadoma sterkste bij de vrouwen

Stephen Williams heeft de Waalse Pijl op zijn naam geschreven. De renner van Israel-Premier Tech was in zware omstandigheden de sterkste op de Muur van Hoei. Door de regen- en zelfs hagelbuien wisten maar 44 renners te finishen.

De Waalse Pijl komt traditioneel aan op de Muur van Hoei en had een extra beklimming toegevoegd aan de wedstrijd, maar vooral de zware weersomstandigheden maakten het zwaar. De renners vertrokken nog in goed weer, maar na honderd kilometer veranderde het weer in zware regenbuien met ook nog hagelbuien.

In de laatste honderd kilometer moesten renners vier keer de Muur van Hoei beklimmen met ook nog vier keer de Côte d’Ereffe. Op de laatst genoemde beklimming nam UAE Emirates de koers in handen en verschillende favorieten moesten passen. Op de tweede beklimming van de Muur van Hoei moest ook Tom Pidcock passen en later ook opgeven, net zoals Mattias Skjelmose en Marc Hirschi. Alle drie behoorden ze tot de favorieten voor de winst vandaag.

Door de slechte weeromstandigheden bleef er uiteindelijk maar een groep van veertig renners over die gingen strijden voor de winst op de Muur van Hoei. En daar was Stephen Williams de sterkste. De Engelsman ging op 250 meter aan en pakte direct een mooie voorsprong. Williams viel richting het einde nog wel stil, maar de opkomende Kevin Vauquelin kon hem niet passeren en moest genoegen nemen met de tweede plaats, vlak voor Maxim van Gils.

Ook bij de vrouwen viel de beslissing op de Muur van Hoei. Demi Vollering zorgde vanaf de voet voor een hoog tempo en kreeg vier rensters met zich mee, van wie Elisa Longo Borghini en Kasia Niewiadoma dat het langst volhielden. In de laatste honderd meters versnelde Niewiadoma en niemand kon de Poolse volgen en ze pakte haar eerste winst in drie jaar. Ze won voor Vollering en Longo Borghini.

Results powered by FirstCycling.com