Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 13

Aangrijpend waargebeurd drama, een film gebaseerd op het bekendste roleplaying-spel ter wereld, een re-release van een actieklassieker, een film gebaseerd op het werk van Haruki Murakami. Dat zijn maar vier hoogtepunten uit een gevarieerd aanbod dat deze week zomaar de bioscopen komt binnenzeilen.

Till

Till is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Mamie Till Mobley's langdurige zoektocht naar gerechtigheid voor haar veertienjarige zoon, Emmett Till, die in 1955 op brute wijze gelyncht werd tijdens een familiebezoek in Mississippi. Mamies onaflaatbare strijd laat zien hoe de kracht van een moeder een beweging op gang zette, die de hele wereld schokte.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Een charmante dief en een bende avonturiers wagen zich aan een spectaculaire overval om een verloren relikwie te stelen. Maar als ze de verkeerde mensen tegen zich in het harnas jagen, loopt alles gigantisch uit de hand. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves brengt de veelzijdige wereld en de speelsheid van de legendarische roleplaying game naar het witte doek in een spannend avontuur vol actie en humor.

Mona Lisa and the Blood Moon

Mona Lisa (Jeon Jong-seo) zit al heel haar leven opgesloten in een isoleercel, maar dankzij haar unieke kracht kan ze gedachten van andere mensen manipuleren, en lukt het haar om te ontsnappen. Onder de volle maan struint ze van ontmoeting naar ontmoeting door de straten van New Orleans. Wanneer ze onderdak vindt bij Bonnie Belle (Kate Hudson), een alleenstaande moeder en stripper, ontstaat er een speciale vriendschap met Bonnie’s verwaarloosde zoon Charlie. Regisseur Ana Lily Amirpour maakte eerder haar debuut met de Iraanse vampierfilm A Girl Walks Home Alone at Night.

Blind Willow, Sleeping Woman

Betoverende film gebaseerd op de magisch-realistische verhalen van Haruki Murakami. Een jonge vrouw mag een wens doen. Een praatgrage kikker wil samen met een verlegen accountant Tokyo redden. En een melancholieke man moet plots op reis om een mysterieuze doos te bezorgen. Zijn vrouw heeft hem net verlaten en zijn kat is kwijt. Dromen sijpelen de realiteit binnen. Murakami is een van de meest geliefde schrijvers van de hedendaagse wereldliteratuur. Zijn hoofdpersonen zijn op zoek naar hun plek in de wereld, naar verloren liefdes en de zin van het leven. En zelden gebeurt dat meeslepender, spannender en fascinerender dan in zijn verhalen. In zijn universum lopen realiteit en fantasie volkomen vanzelfsprekend in elkaar over. Er zijn prachtige speelse filosofische overpeinzingen. Katten lopen weg. Jazz staat op. Een reuzeworm veroorzaakt aardbevingen. Er wordt pasta gekookt en de oorschelpen van vrouwen blijven fascineren. Componist/regisseur Pierre Földes besefte dat deze magisch-realistische wereld zich perfect leent voor animatie. Hij schreef zelf een scenario waarin hij zes van Murakami’s verhalen tot één geheel weeft en bedacht hiervoor een geheel eigen, unieke visuele stijl helemaal toegesneden op Murakami’s ideeënwereld. Waarop de schrijver vervolgens zijn zeer zeldzame toestemming gaf. Földes creëerde een klein elegant wonder. De film ademt Murakami; in beeld, muziek, ritme en toon. Niet eerder raakte een film zo perfect de balans tussen existentialisme en ironie en dat vleugje absurditeit zo kenmerkend voor deze schrijver.

Grenzeloos Verraad

De Duits-Nederlandse officier Ludwig Mengelberg, in het Duitse leger luisterend naar de bijnaam 'Der Fliegende Holländer', heeft steeds grotere moeite met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Na een persoonlijk drama wordt hij overgeplaatst naar Nederland en neemt hij het drastische besluit om in Drenthe te helpen bij het verbergen van onderduikers. Daarmee pleegt hij natuurlijk hoogverraad bij zijn eigen manschappen. Wanneer de SS wantrouwen krijgt en het verzet oprukt, zet Mengelberg niet alleen zijn eigen leven op het spel, maar ook dat van de mensen die hij probeert te helpen.

Hunt

Dit regiedebuut van Squid Game-acteur Lee Jung-jae, speelt zich af in 1983, slechts vier jaar na de moord op Zuid-Koreaanse dictator Park Chung-hee door het hoofd van zijn inlichtingenbureau. Wanneer in Washington een aanslag op de nieuwe president wordt verijdeld, komt de Koreaanse inlichtingendienst erachter dat er een mol in hun midden is. Het gebrek aan vertrouwen tussen het hoofd van de binnenlandse en de buitenlandse inlichtingseenheid, zorgt ervoor dat beide mannen onafhankelijk op zoek gaan naar de mol. De jacht verandert al snel in een onvermijdelijke strijd tussen de twee koppige persoonlijkheden. Lee Jung-jae (zelf ook hoofdpersoon in de film) weet met Hunt een intense en onvoorspelbaar regiedebuut neer te zetten, met sensationele schietpartijen en plottwist na plottwist. 

Maybe I Do

Het jonge koppel Allen en Michelle is op dat punt in hun relatie gekomen dat ze toe zijn aan de volgende stap. Alleen, zij wil trouwen, hij is blij met wat ze hebben. Ze geeft hem 24 uur om te besluiten waar ze heen gaan. Een etentje met de wederzijdse ouders moet wat lucht geven, maar bij de eerste ontmoeting blijken die elkaar – tot hun eigen schrik – al te kennen. En behoorlijk goed! Ze blijken hun echtgenoten namelijk al een tijdje te bedriegen ... met elkaar. Gevangen in deze hachelijke situatie, proberen de ouders elkaar te confronteren terwijl ze alles voor hun kinderen verborgen proberen te houden.

Last Dance

Germain geniet volop van zijn pensioen wanneer hij op 75-jarige leeftijd plots weduwnaar wordt. Meteen snelt zijn familie te hulp en dringen ze zichzelf op om voor hem te zorgen: geplande belafspraken en bezoeken, eten naar hem brengen, … Germains leven wordt tot in de puntjes voor hem geregeld. Maar hij heeft andere prioriteiten, want hij en zijn vrouw hebben elkaar iets beloofd voor zij stierf. Daardoor belandt Germain in een hedendaagse dansgroep met een excentrieke choreografe. Al dansend leert hij te rouwen, maar daar durft hij zijn familie niets over te zeggen.

Burning Days

Emre, een toegewijde officier van justitie, wordt aangesteld in een dorp dat getroffen is door een watercrisis en een reeks politieke schandalen. Na een eerste welkom neemt de spanning langzaam maar zeker toe en wordt hij met tegenzin meegesleurd in de politieke onrust. Als Emre een band opbouwt met de eigenaar van de lokale krant, escaleert de druk onder verhitte geruchten.

Daughters of the Sun

De Jezidi-vrouwen waren jong, vaak nog kinderen, toen ze werden ontvoerd vanuit de bergen in Iraaks Koerdistan. Ze werden bruut gescheiden van hun familie, onder dwang bekeerd tot de islam en ingelijfd als seksslavinnen van IS-strijders. Inmiddels zijn veel van hen teruggekeerd, maar de taboes in de gemeenschap belemmeren de re-integratie van de jonge vrouwen. Nederlands-Koerdische filmmaker Reber Dosky reisde af naar het centrum van de Jezidi-gemeenschap om hun verhalen vast te leggen.

First Blood – 40th Anniversary (re-release)

Terug in Amerika krijgt Vietnamveteraan John J. Rambo (Sylvester Stallone) te maken een psychotische plaatselijke sheriff die hem maar niet met rust laat. Wanneer Rambo onterecht wordt opgepakt, krijgt hij last van traumatische flashbacks en knapt er iets in de man. Hij vecht zich vrij en vlucht – zinnend op wraak - het bos in. Zijn voormalige commandant Kolonel Trautman (Richard Crenna) moet eraan te pas komen om de door en door getrainde guerrilla specialist te kalmeren.