Skynet in de maak? Techneuten waarschuwen voor losgeslagen AI

Enkele vooraanstaande figuren uit de Amerikaanse techwereld, zoals Elon Musk en Apple's medeoprichter Steve Wozniak, uiten hun zorgen over de razendsnelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). In een open brief roepen ze op tot een tijdelijke stop van zes maanden in de ontwikkeling van steeds geavanceerdere AI-systemen, om zo tijd te winnen voor het opstellen van regelgeving en toezicht.

Deze oproep komt te midden van een intense strijd tussen grote technologiebedrijven zoals Microsoft, Google en Facebook, die elkaar proberen te overtreffen met steeds slimmere chatbots. Taalmodel GPT-4, gelanceerd door Microsoft-partner OpenAI, vertoonde al 'vonken' van mensachtige intelligentie. Er zijn inmiddels nog geavanceerdere versies in ontwikkeling, die mogelijk de menselijke intelligentie zullen evenaren of zelfs overtreffen.

De ondertekenaars van de brief willen voorkomen dat AI-systemen op eigen houtje desinformatie gaan verspreiden of maatregelen treffen om zichzelf tegen uitschakeling door mensen te beschermen. Hoe AI zou kunnen voorkomen dat mensen de stekkers uit de systemen trekken hebben de techneuten niet vermeld.