NFL: Chiefs en Eagles strijden in spetterende Super Bowl

In het State Farm Stadium in Glendale, Arizona, is zondagavond de 57e editie gespeeld van de Super Bowl, de grote finale van het Amerikaanse NFL-seizoen. Dat werd een heerlijk spektakel, waarin de Philadelphia Eagles het opnamen tegen de Kansas City Chiefs.

De Eagles begonnen heerlijk aan de wedstrijd: de openingsdrive resulteerde gelijk al in een korte rushing touchdown van quarterback Jalen Hurts, de eerste keer in tien Super Bowls dat men dat in een openingsdrive voor elkaar kreeg. Ook de Chiefs zaten er echter lekker in en hun eerste drive eindigde met een fraaie 18-yard touchdown pass van quarterback Patrick Mahomes op Travis Kelce: 7-7.

Drive twee voor de Eagles werd dan weer snel gestopt, en de tweede van de Chiefs eindigde met een gemiste field goal-poging van Harrison Butker, die de bal vanaf 42 yards op de paal plofte. De Eagles zetten vervolgens een mooie drive op aan het eind van Q1, wat aan het begin van Q2 gelijk door werd gezet met een heerlijk lange bom op AJ Brown voor een touchdown: 14-7.

Na een mislukte drive van de Chiefs was het weer aan de Eagles, maar dat ging fout: Hurts liet de bal uit zijn handen glijden en linebacker Nick Bolton van de Chiefs pikten 'm op voor een fumble return touchdown en 14-14. Dat werd echter ook weer hersteld en aan het eind van Q2 hielp Hurts de ploeg met een heerlijke rush op weg, waarna hij - na een penalty voor de Chiefs op 4th down - zelf de touchdown binnen kon lopen: 21-14, en Hurts werd de tweede quarterback ooit met twee rushing touchdowns in een Super Bowl, na Jim McMahon in 1985.

Een uitstekende laatste drive van de Eagles in de eerste helft werd afgesloten met een 35-yard field goal van Jake Elliott: 24-14, nadat de laatste drive van de Chiefs eindigde met een weghinkelende Mahomes. Hij kon gelukkig wel beginnen aan de tweede helft en dat ging prima: de eerste drive van Q3 eindigde met een korte touchdown pass van Mahomes op Isiah Pacheco, voor 24-21.

De volgende drive van de Eagles leek even dramatisch te beginnen: de bal werd kwijtgeraakt en de Chiefs namen 'm mee de endzone in, maar het werd als incomplete pass gezien en niet als een fumble, dus de Eagles mochten door. Het leverde aanvankelijk niks op, maar laat in Q3 kwamen de Eagles toch weer goed naar voren, dit keer resulterend in een succesvolle field goal-poging over 33 yards van Elliott: 27-21. Het was overigens een drive met zeventien plays, de gedeeld langste ooit in de Super Bowl-geschiedenis.

Met 27-21 voor de Eagles begon het vierde en laatste kwart, wat volgens het land der sportstatistieken niet verkeerd was...voor de Chiefs: zij wonnen de vorige zeven wedstrijden waarin ze Q4 met een achterstand begonnen. Ook nu ging dat alvast weer lekker: na een soepele drive van de Chiefs stond Kadarius Toney he-le-maal vrij voor de endzone. Mahomes speelde hem voor het eerst in de wedstrijd aan, Toney scoorde de touchdown en na een uiterst moeizame 'point after touchdown'-poging van Butker kwamen de Chiefs op een 27-28 voorsprong.

De Eagles benutten de volgende drive bepaald niet lekker en nadat de Chiefs Hurts rap neerhaalden moest er gepunt worden. Toney pikte die bal op, ontweek de ene na de andere speler en kwam tot aan de 5-yardlijn van de Eagles - de 65-yard punt return was de langste ooit in een Super Bowl, we tekenen maar weer eens een record op. Op 3rd down was het alweer raak: aan de andere kant dan Toney even daarvoor, stond Skyy Moore volledig vrij en die kans liet Mahomes natuurlijk niet liggen: touchdown Moore en 27-35 voor de Chiefs.

Even later volgde een behoorlijke blunder bij de Eagles: Hurts gooide een heerlijke pass richting Devonte Smith, maar die leek niet door te hebben dat hij vlak voor de endzone helemaal vrij stond en stapte simpelweg buiten de lijnen. Een paar tellen later kon daar gelukkig voor Smith wel om gelachen worden, want in de eerstvolgende play duwde Hurts zijn derde touchdown over de lijn. Met 33-35 ging men logischerwijze voor de 2-point conversion en die werd, met de nodige moeite, benut door Hurts zelf: 35-35.

Met inmiddels nog minder dan twee minuten te spelen stonden de Chiefs al bijna tegen de endzone aan, waar ze beetje bij beetje naar voren kwamen, ervoor zorgend dat ze dat niet te snel deden. Met nog welgeteld acht seconden op de klok trapte Butker vanaf 27 yards de field goal binnen voor 35-38, waarna de Eagles nog één kans hadden. Die kans leverde helemaal niks op en dus ging de Super Bowl, na 1969 en 2019, voor de derde keer naar de Chiefs: 35-38. Mahomes, die pas zijn vijfde seizoen afsloot met al zijn derde Super Bowl, werd de jongste speler ooit die 'm twee keer won.