Skiester Shiffrin wint eerste World Cup-wedstrijd van de winter

In het Finse Levi is het World Cup-seizoen in het alpineskiën ook voor de vrouwen geopend - de mannen kwamen in oktober al in actie in Sölden, waar de reuzenslalom voor de vrouwen geannuleerd werd wegens hevige sneeuwval. In het hoge Finse noorden stond een slalom op het programma, net als zondag.

Het damesseizoen werd geopend door Lena Dürr en de Duitse deed dat gelijk bijzonder goed: de een na de ander beet zich stuk op haar tijd in de eerste run. Met 0,45 seconden bleef alleen de Zweedse Anna Swenn Larsson binnen een halve tel van Dürr, verder gevolgd door slalomfavorieten Mikaela Shiffrin (USA, +0,55) en Petra Vlhova (SVK, +0,57). Ook de Sloveense Ana Bucik, de Zwitserse kanshebster Wendy Holdener (beiden +0,61) en de Kroatische tiener Zrinka Ljutic (+0,77) zaten nog binnen een seconde van Dürr.

Wereldjuniorenkampioene Ljutic ging in run twee goed op pad, maar maakte een foutje en finishte niet. Holdener hield haar positie wel vast en kon omhoog kijken, waarna Bucik 0,42 seconden op haar verloor. Vlhova nam met 0,59 seconden de leiding over, maar zag Shiffrin vervolgens precies twee tienden onder haar tijd door duiken. Swenn Larsson kwam 0,16 seconden tekort en eindigde achter Shiffrin.

Dürr mocht jagen op haar tweede World Cup-zege, maar die zat er toch niet in: de Duitse verloor flink wat tijd, kwam op 0,75 seconden uit en eindigde zo met een vierde plek zelfs buiten het podium. Shiffrin pakte zo de winst, de 75e uit het carrière, voor Swenn Larsson en Vlhova.