FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 november 2022

Skiester Shiffrin wint eerste World Cup-wedstrijd van de winter

In het Finse Levi is het World Cup-seizoen in het alpineskiën ook voor de vrouwen geopend - de mannen kwamen in oktober al in actie in Sölden, waar de reuzenslalom voor de vrouwen geannuleerd werd wegens hevige sneeuwval. In het hoge Finse noorden stond een slalom op het programma, net als zondag.

Het damesseizoen werd geopend door Lena Dürr en de Duitse deed dat gelijk bijzonder goed: de een na de ander beet zich stuk op haar tijd in de eerste run. Met 0,45 seconden bleef alleen de Zweedse Anna Swenn Larsson binnen een halve tel van Dürr, verder gevolgd door slalomfavorieten Mikaela Shiffrin (USA, +0,55) en Petra Vlhova (SVK, +0,57). Ook de Sloveense Ana Bucik, de Zwitserse kanshebster Wendy Holdener (beiden +0,61) en de Kroatische tiener Zrinka Ljutic (+0,77) zaten nog binnen een seconde van Dürr.

Wereldjuniorenkampioene Ljutic ging in run twee goed op pad, maar maakte een foutje en finishte niet. Holdener hield haar positie wel vast en kon omhoog kijken, waarna Bucik 0,42 seconden op haar verloor. Vlhova nam met 0,59 seconden de leiding over, maar zag Shiffrin vervolgens precies twee tienden onder haar tijd door duiken. Swenn Larsson kwam 0,16 seconden tekort en eindigde achter Shiffrin.

Dürr mocht jagen op haar tweede World Cup-zege, maar die zat er toch niet in: de Duitse verloor flink wat tijd, kwam op 0,75 seconden uit en eindigde zo met een vierde plek zelfs buiten het podium. Shiffrin pakte zo de winst, de 75e uit het carrière, voor Swenn Larsson en Vlhova.

Staphorst verhindert met geweld KOZP-protest, diverse strafbare feiten gepleegd

De intocht van Sinterklaas in Staphorst verloopt in een grimmige sfeer. Automobilisten die van de A28 de afrit Staphorst willen nemen, worden opgewacht door honderden mensen die deels zwart geschminkt zijn. Soms bestoken zij de auto's met vuurwerk. Ook wordt er met eieren gegooid, zo meldt RTV Oost.

Bij de actie is tenminste één auto tegengehouden, waarbij een band lek is gestoken en ruitenwissers en spiegels zijn vernield. In de auto zaten vier mensen.

Update 18.40 uur: De politie laat weten dat er vanmiddag rondom de intocht van sinterklaas diverse strafbare feiten zijn gepleegd. Op dit moment zijn er nog geen aanhoudingen verricht. De politie is een onderzoek gestart naar het belemmeren van een toegestane KOZP demonstratie en naar de personen die  gelinkt kunnen worden aan het plegen van deze of andere strafbare feiten. Er zijn aangiftes gedaan van bedreiging, vernieling van een auto en diefstal van goederen uit een auto. De politie beschikt over diverse camerabeelden van de incidenten. Ook roept de politie mensen op die slachtoffer zijn geworden en nog geen contact hebben gezocht, dit alsnog te doen.

De politie heeft vooraf afspraken gemaakt met de demonstranten van KOZP over het begidsen van de demonstranten vanuit Zwolle richting Staphorst. Deze groep was nog onderweg naar Staphorst toen de blokkades werden opgeworpen en de eerste incidenten plaatsvonden. Daardoor was politie-inzet op verschillende locaties noodzakelijk en kon de veiligheid van zowel bezoekers als demonstranten niet meer gewaarborgd worden op het Marktplein in Staphorst. De groep demonstranten is daarop omgekeerd.

Volgens Jerry Afriyie van KOZP zijn leden van KOZP gewelddadig bejegend door de tegendemonstranten, van wie enkelen hun gezicht zwart hadden geschminkt. Daarbij werden auto's bekogeld en beschadigd en is een ruit van een van de twee bussen van de groep vernield.

Burgemeester Ten Kate heeft om 14.12 uur een noodbevel afgegeven op het moment dat het Sinterklaasfeest al in volle gang was. Dit op dringend advies van het OM en de politie. Dat betekent dat iedereen die op welke manier ook wil demonstreren de gemeente Staphorst niet in mocht. Het noodbevel had als doel de veiligheid van de demonstranten van KOZP en ook van alle andere mensen die individueel zouden demonstreren zoveel mogelijk te waarborgen.  Eerdere berichtgeving: De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) had van tevoren een demonstratie aangekondigd, en toestemming gekregen, omdat Staphorst Zwarte Pieten laat meelopen tijdens de intocht. Vlak voordat de intocht om 14.00 uur begon besloot Staphorster burgermeester Jan ten Kate om de demonstratie van KOZP te verbieden, omdat de veiligheid in Staphorst niet gegarandeerd kon worden. Het besluit is genomen in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie.

De politie is met meerdere eenheden aanwezig. Ook de Mobiele Eenheid is paraat. Actievoerders worden aan de rand van Staphorst door de politie tegengehouden en weggestuurd.

KadotipvanJip

Roest wint fenomenale 5 kilometer, Rijpma - De Jong pakt 1500m

In Heerenveen is de tweede dag van de World Cup langebaanschaatsen aldaar afgewerkt. Op het prima ijs van Thialf stonden de 1500 meter bij de vrouwen, de 500 en 5000 meter bij de mannen en de teamsprint bij de vrouwen op het schema.

1500m vrouwen
Jutta Leerdam knalde er loeihard in, maar moest dat in de slotronde toch bekopen: 1:55,65 minuten, uiteindelijk goed voor plek acht. Joy Beune was met 1:54,97 in de rit erna sneller, maar bleef wel steken op plek zes. Antoinette Rijpma - De Jong was degene die écht uithaalde: met een sterk slot snelde ze naar 1:53,73 minuten, wat goed bleek voor de winst. De Japanse Miho Takagi werd met 1:53,92 tweede, Marijke Groenewoud zorgde met een sterke 1:54,64 voor de derde plek.

500m mannen
Supertalent Jordan Stolz was de eerste kanshebber die in actie kwam, de Amerikaan finishte in 34,70 seconden. Daar ging Merijn Scheperkamp één honderdste onderdoor, terwijl Dai Dai N'tab met 34,88 zevende werd. Janno Botman reed een fraai PR van 34,78 seconden, goed voor plek zes, maar de winst ging naar Canada: Laurent Dubreuil haalde met 34,34 flink uit, de Japanner Wataru Morishige werd tweede met 34,45 en Scheperkamp eindigde als derde.

5000m mannen
Jorrit Bergsma opende het bal, maar zijn 6:17,99 minuten leverde slechts een twaalfde plek op. In rit vier kwam Sander Eitrem in actie en de 20-jarige debutant in de A-groep deed het geweldig: met vooral een strakke reeks 28'ers in de tweede helft reed hij naar een dik PR van 6:08,24 minuten, de vijfde tijd ooit gereden in Thialf. Dat was niet lang het geval, want Patrick Roest kwam in actie en had het mes tussen de tanden. Een 29,0 in ronde vier en een slotronde van 29,2 voorkwamen dat hij louter 28'ers reed, maar met een werkelijk weergaloze race reed hij in 6:04,36 minuten zijn eigen baanrecord uit de boeken. Plek drie was in 6:09,44 minuten voor de Noor Hallgeir Engebråten, die lang met Roest mee kon. Beau Snellink (6:11,81) werd vierde, Kars Jansman (6:15,22) zevende en Marcel Bosker (6:15,31) achtste.

Teamsprint vrouwen
Femke Kok, Marrit Fledderus en Michelle de Jong vertegenwoordigden Nederland en deden dat uitstekend: het drietal snelde naar de winst in 1:26,57 minuten. Canada werd met Ivanie Blondin, Brooklyn McDougall en Carolina Hiller tweede in 1:27,45 minuten, voor de 1:27,72 van het Amerikaanse trio McKenzie Brown, Kimi Goetz en Erin Jackson.

Matthijs van Nieuwkerk onder vuur, opname Top2000 Quiz stilgelegd

Bij de talkshow De Wereld Draait Door heerste jarenlang een ongezonde werksfeer, waardoor tientallen werknemers ziek uitvielen. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. De krant sprak met meer dan vijftig voormalige medewerkers van de talkshow over het 'grensoverschrijdend gedrag' van de 62-jarige Matthijs Van Nieuwkerk, die lange tijd een van de bestbetaalde presentatoren van de NPO was.

Volgens de betrokkenen had Van Nieuwkerk extreme woede-­uitbarstingen, waarbij medewerkers ten overstaan van anderen op centimeters afstand voor schut werden gezet, zijn teamleden werden ‘toegeschreeuwd, vernederd en geïntimideerd’. Het zorgde voor enorme stress, een gevoel van onveiligheid en bij tientallen mensen heeft dit grensoverschrijdend gedrag zelfs tot burn-outs en andere ernstige psychische klachten geleid, aldus de krant. De top van omroep BNNVara werd herhaaldelijk gewaarschuwd, maar deze zou niet hebben ingegrepen.

Vandaag werd bekend dat de opnames van de Top2000 Quiz met Matthijs van Nieuwkerk zijn afgeblazen. De NTR heeft in samenspraak met NPO en Van Nieuwskerk daartoe besloten, "vandaag is niet de aangewezen dag om een feestelijke quiz op te nemen."

Presentator Fidan Ekiz was regelmatig te gast in het programma. “Ik heb weleens wat gehoord over woedeaanvallen en over afsnauwen. Maar ik heb nooit zelf iets meegemaakt,” zegt Ekiz bij WNL. De presentatrice ging ook naar personeelsfeesten van DWDD en vond het daar altijd heel gezellig.

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) heeft vandaag kenbaar gemaakt dat zij van de publieke omroep (NPO) een actieplan wil zien zodat grensoverschrijdend gedrag voorkomen kan worden in de toekomst. "Het beeld dat in het artikel wordt geschetst, is heel heftig. Het beschreven gedrag is in alle situaties onacceptabel”, aldus Uslu.

BNNVARA kwam vrijdagavond met de volgende verklaring naar buiten:

"DWDD was 15 jaar lang een van de meest toonaangevende programma’s op de Nederlandse televisie. Het werd niet alleen door de kijkers hoog gewaardeerd; ook een groot deel van het redactieteam kijkt met plezier en trots terug op hun tijd achter de schermen van het programma. Maar daarnaast bestond er ook een ander beeld. Een beeld dat door de gesprekken die de huidige directie de afgelopen periode heeft gevoerd verder is ingekleurd en wordt versterkt door het uitgebreide onderzoek dat De Volkskrant heeft gedaan.

Een aantal (oud-)collega’s geeft in niet mis te verstane woorden aan dat er over hun grenzen gegaan is. Daar zijn we van geschrokken en dat gaat ons aan het hart, want dit past niet bij het veilige werkklimaat dat we bij BNNVARA willen bieden. De cultuur op de redactie was duidelijk te veel gericht op het eindresultaat en te weinig op het proces van samenwerken. Maar de druk om een mooi programma te maken mag nooit ten koste gaan van onze medewerkers.

Binnen BNNVARA was bekend dat die druk om te presteren op de redactie van DWDD hoog was. De signalen die er toen waren – de doorstroom van mensen en uitval door ziekte – werden door de toenmalige directies beoordeeld als het gevolg van de druk die komt kijken bij het maken van een dagelijks programma dat de lat hoog legt. De oplossingen die destijds zijn geboden, bestonden met name uit het toevoegen van extra mensen aan het team. Voor de veiligheid op de werkvloer zijn deze oplossingen achteraf niet voldoende en passend geweest. De signalen hadden aanleiding moeten zijn om het gesprek aan te gaan met medewerkers. De eindredactie en presentator hadden op hun gedrag aangesproken moeten worden. Dat dit destijds niet is gebeurd, is pijnlijk voor de (oud-)collega’s die dit aangaat.

We bieden (oud-)collega’s die hiermee te maken hebben gehad en die we nog niet hebben gesproken de mogelijkheid contact met ons op te nemen, zodat we ook met hen in gesprek kunnen. We begrijpen dat het een hoge drempel kan zijn om dit direct bij BNNVARA te doen, daarom is er ook de mogelijkheid dit te doen via een externe partij die we hiervoor in de arm hebben genomen.

We willen leren van het verleden, om het beter te doen in de toekomst. BNNVARA zet al sinds twee jaar stappen op het gebied van sociale veiligheid en dat zetten we ook voort. Iedere collega moet zich veilig voelen, zichzelf kunnen zijn en met respect feedback kunnen geven en ontvangen. Dat gaat niet vanzelf; we zijn ons er ten volle van bewust dat we hard moeten blijven werken om die veilige werkomgeving voor iedereen te kunnen realiseren. Wij willen dat er nooit meer een cultuur kan ontstaan waarin dit soort gedrag geaccepteerd wordt.

De huidige directie heeft in dit kader indringende gesprekken gevoerd met Matthijs over de tijd bij DWDD. Daarin heeft hij erkend dat hij in zijn streven naar het hoogst haalbare ook over grenzen van mensen is gegaan. En hij gaf aan dat hij de stappen die BNNVARA zet op het gebied van sociale veiligheid onderschrijft. Vandaag kregen wij echter twee verschillende statements van Matthijs onder ogen, die geen recht doen aan de gesprekken die we met hem voerden. Wij zijn daar teleurgesteld over. Dat dwingt ons tot beraad en we gaan hierover met Matthijs in gesprek."

FIFA-voorzitter Infantino: kritiek op Qatar is pure 'hypocrisie'

Een dag voor de start van het WK in Qatar deed FIFA-voorzitter Infantino (52) de kritiek op de gastheren af als "hypocrisie". "Wat er nu gebeurt, is zeer oneerlijk", zei Infantino op een persconferentie in Doha. De Zwitser heeft een tweede woning in Qatar.

Infantino verklaarde: "Voor wat wij Europeanen de afgelopen 3000 jaar hebben gedaan, moeten we ons verontschuldigen voor de komende 3000 jaar voordat we tot anderen prediken." Het is triest om deze "dubbele standaard" te moeten meemaken, zei de FIFA- voorzitter. "Ik begrijp niet waarom de vooruitgang van Qatar niet wordt erkend. Deze manier Qatar de les willen lezen is hypocriet".

De FIFA respecteert arbeidsomstandigheden
De wereldvoetbalbond kreeg veel kritiek te verduren vanwege de omstandigheden van de arbeiders op de WK-bouwplaatsen. Infantino legde uit dat de FIFA zich zorgen maakte over het lot van de arbeiders. Qatar doet hetzelfde, benadrukte de 52-jarige.

Infantino: Iedereen is welkom
De FIFA-voorzitter verklaarde zich solidair met gediscrimineerde groepen. Vandaag voelt hij zich "als een Qatari", "als een Arabier", "als een homoseksueel", "als een gehandicapte" en "als een arbeidsmigrant", zei Infantino. Als zoon van Italiaanse 'arbeidersmigranten' in Zwitserland benadrukte Infantino dat hij wist wat discriminatie inhoudt, onder verwijzing naar zijn persoonlijke ervaringen. Wat de rechten van de queergemeenschap betreft, hebben de Qatarese autoriteiten hem verzekerd dat "iedereen welkom" is tijdens het WK.

Campagnes op wedstrijddagen
FIFA heeft aangekondigd dat het zijn eigen campagnes op wedstrijddagen gaat lanceren in samenwerking met de Verenigde Naties om een statement te maken. De DFB had op voorhand al het initiatief genomen tot de zogenaamde 'One Love' aanvoerdersband. Ondersteunende content zou volgens de World Football Association getoond moeten worden op LED-schermen rondom het veld, op grote schermen en op vlaggen in de stadions. De boodschap bij de openingswedstrijd op zondag zal #FootballUnitesTheWorld zijn.

Sportfilosoof Gebauer: WK vernietigt moraal topvoetbal
Volgens de Duitse sportfilosoof Gunter Gebauer vernietigt dit WK het moreel van het topvoetbal: Qatar bevindt zich momenteel in een megacrisis omdat er meer geld in is gepompt dan ooit tevoren. Gebauer zei op Deutschlandfunk dat voetbal het geld nodig heeft, omdat de officials en sommige spelers ordinaire geldwolven zijn. Het voetbal maakte zich afhankelijk en liet zich kopen. Dit WK had nooit aan Qatar mogen worden toegekend, onderstreepte Gebauer.

Jürgen Klinsmann waarschuwt voor vooroordelen jegens Qatar
Ook de Duitse oud-bondscoach Jürgen Klinsmann waarschuwde voor vooroordelen jegens WK-gastheer Qatar. De discussie over het land had veel eerder gevoerd moeten worden, zei hij. Nu moet het emiraat gewoon de kans krijgen om het WK voetbal te realiseren. Het is de eerste keer dat een dergelijk toernooi in de regio wordt gehouden. De stadions zijn eersteklas en de wedstrijden zijn eersteklas.

Het WK begint morgen met de thuiswedstrijd tegen Ecuador. 

F1: Verstappen pakt poleposition in Abu Dhabi

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De Nederlander klokte op het circuit waar hij vorig jaar wereldkampioen werd een tijd van 1.23,824 waarmee hij Red Bull-teamgenoot Sergio Perez voorbleef. Ferrari-coureur Charles Leclerc eindigde op plek drie voor zijn teamgenoot Carlos Sainz.

Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Nicholas Lafifi begonnen aan hun voorlopig laatste kwalificatie in de Formule 1 en het was de vraag wat ze zouden kunnen uitrichten. Latifi kwam niet verder dan de laatste plaats, achter Williams-teamgenoot Alexander Albon. Daarvoor was het in Q1 stuivertje wisselen waarbij de polesitter van vorige week Kevin Magnussen het leek te gaan halen maar in de laatste seconden buiten de boot viel. Ook Pierre Gasly en Valtteri Bottas konden snel uitstappen.

De Mercedes-coureurs toonden in het tweede deel veel tempo, terwijl ook Ferrari plotseling tijd had gevonden. Verstappen had het lastiger, maar ging wel makkelijk door, net zoals zeer verrassend Vettel en Ricciardo. Fernando Alonso, Yuki Tsunoda, Mick Schumacher, Lance Stroll en Guanyu Zhou waren na deze sessie klaar.

In Q3 ging Verstappen vanwege een probleempje als laatste naar buiten in zijn eerste run, maar klokte met een 1.23,988 wel de snelste tijd voor Sainz, Perez, Leclerc, Hamilton en Russell. Daarna was het asfalt voor Vettel die een voorlopig zevende tijd neerzette.

De tweede run bracht Verstappen naar een tijd van 1.23,824 waarmee hij zijn eigen tijd aanscherpte. Perez kreeg een slipstream van Verstappen en sloop naar plek twee, voor Leclerc, Sainz, Hamilton en Russell. Lando Norris pakte plek zeven, voor Esteban Ocon, Vettel en Ricciardo.

Deugen of niet, ga jij kijken naar het WK voetbal in Qatar?

Zondag begint het WK voetbal in Qatar. Het gastland kreeg al ver voor aanvang veel kritiek over de slechte arbeidsomstandigheden bij de bouw van voetbalstadiums, hierbij zouden duizenden doden zijn gevallen. Mensenrechten lijken alleen te bestaan voor kapitaalkrachtige Qatarezen. Afgelopen week zijn er incidenten geweest met Europese journalisten die hun foto's moesten wissen en/of hun werkzaamheden moesten staken. 

Niet echt een land waar de gemiddelde westerling zich thuis voelt en bedrijven buitelen dan ook over elkaar heen in een wedstrijdje deugen voor de bühne uit commerciële overwegingen. Ga ga jij gewoon kijken naar ons Nationale voetbaltrots op het WK in Qatar? 

WK Voetbal Qatar 2022 (Foto: Malikadesign on Freepik)
WK Voetbal Qatar 2022 (Foto: Malikadesign on Freepik)

Verschoor 2e in F2-sprintrace Abu Dhabi

In Abu Dhabi is zaterdag de voorlaatste race van het jaar in de Formule 2 verreden. De sprintrace op het Yas Marina Circuit leverde Nederlands succes op en was vooral aan het begin en einde ook zeker het kijken waard.

Niemand minder dan Richard Verschoor vertrok vanaf poleposition, dankzij het omkeren van de top-10 van de kwalificatie van vrijdag. Liam Lawson stond naast hem, voor de opvallende Belg Amaury Cordeel, Dennis Hauger, Logan Sargeant, Jack Doohan, Felipe Drugovich en Theo Pourchaire.

De start ging voor de mannen voorin goed, maar al snel ging het in het middenveld behoorlijk fout: Enzo Fittipaldi en Jehan Daruvala raakten op ongelukkige wijze met elkaar in de clinch en gingen hard de barrière in, waarbij er vooral even zorgen waren over de Indiase Red Bull-junior. Ook hij kwam er gelukkig echter relatief snel uit, dus beide heren leken geschrokken maar in orde te zijn.

Na een flinke onderbreking om de schade aan de barrière te herstellen konden we weer gaan racen, met Verschoor en Lawson voorop. Aanvankelijk gebeurde er ronde na ronde niet zoveel, tot Lawson na een kleine tien ronden met de DRS langs Verschoor ging. Het was vervolgens weer even rustig, tot kampioen Drugovich zeven ronden voor het einde plek vier van Hauger op fraaie wijze over wist te nemen.

Kort voor het einde ging Drugovich ook nog voorbij Cordeel, die ook rap te grazen werd genomen door Hauger. De Noor ging echter in de fout en liet Cordeel de positie terugpakken. Lawson reed ondertussen onbedreigd naar de overwinning, Verschoor werd eenzaam en keurig tweede, voor Drugovich, en Hauger wist plek vier tóch nog te pakken, voor Cordeel en Sargeant.

1-2'tje voor Red Bull in laatste vrije training van het jaar

Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi is zaterdag de laatste vrije training van het Formule 1-seizoen verreden. De Red Bulls deden het uitstekend in de derde training voor de Grand Prix van zondag, ook Mercedes zat er goed bij.

Aanvankelijk stond Mercedes bovenaan in de tijdenlijsten, maar in de tweede helft van de training kwam Red Bull opzetten - Max Verstappen ging pas met een half uur te gaan naar buiten. Teamgenoot Sergio Perez bleek uiteindelijk de snelste, anderhalve tiende voor Verstappen en met verder alleen Lewis Hamilton en George Russell binnen een halve seconde.

Hamilton kende nog wel een bijzonder moment: een klapband van Pierre Gasly zorgde voor een rode vlag, maar terwijl het rood al lang en breed werd gezwaaid haalde de Mercedes-coureur twee auto's in. Dat bleek niet genoeg voor een straf en dus was er voor de Brit niks aan de hand. De kwalificatie begint om 15.00 uur Nederlandse tijd.

Timmermans dreigt met terugtrekken uit onderhandelingen slotakkoord klimaattop

De vicevoorzitter van de Europese Commissie, Timmermans, heeft de EU gedreigd met een stopzetting van de onderhandelingen op de wereldklimaatconferentie in Sharm el-Sheikh. Hij zei dat het beter is om geen resultaat te hebben dan een slecht resultaat. Liever niets dan namaak.

Men maakt zich grote zorgen over bepaalde standpunten in de onderhandelingen, die zelfs een stap terug zouden betekenen.

Timmermans benadrukte dat in een nieuw akkoord de 1,5 graad doelstelling uit het eerdere klimaatakkoord moet blijven staan. Tegelijkertijd kondigde hij aan dat de EU moeite heeft om tot het einde toe tot een gezamenlijke slotverklaring te komen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock legde een soortgelijke verklaring af. Ze zei dat ze niet akkoord zou gaan met voorstellen die de eerdere doelstelling van 1,5 graad zouden terugdraaien, waardoor het probleem wordt doorgeschoven naar toekomstige generaties.

Ook het Egyptische voorzitterschap sprak van onvrede aan alle kanten. Een ingediend concept zou echter door een grote meerderheid van de deelnemers kunnen worden gezien als een basis voor een mogelijke doorbraak.

Op de wereldklimaatconferentie in Sharm el-Sheikh worstelen de deelnemende staten om tot een gezamenlijk slotverklaring te komen. Vooral een fonds ter compensatie van klimaatgerelateerde schade aan armere landen is controversieel. Uit Groot-Brittannië en andere geïndustrialiseerde landen circuleren nieuwe, nog onofficiële voorstellen hiertoe. Ook is er nog geen consensus bereikt over concrete maatregelen om CO2 uitstoot te reduceren en de formulering van fundamentele doelstellingen.

Het voorzitterschap heeft de vergadering gisteren met een dag verlengd. Waarnemers verwachten dat er pas morgen een akkoord kan worden bereikt.

Gaan we dit jaar oranje kerstbomen zien?

De kerstboombranche verwacht niet dat de hoge inflatie en het WK voetbal de kerstbomenverkoop doen teruglopen. Volgens voorzitter Gerard Krol van de Vereniging voor Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) zou het zelfs kunnen dat er straks ook nog een markt ontstaat voor oranje gespoten kerstbomen als Van Gaal onze jongens één of meer rondes verder weet te brengen in Qatar. Zo meldt het AD

Volgens de kerstbomenkweker bezuinigen mensen in tijden van economische crisis liever niet op hun kerstboom. Daarnaast zijn de kunstbomen dit jaar fors in prijs gestegen, terwijl de echte kerstbomen maar een paar euro in prijs zijn omhooggaan. 

Ouders van Bram (12) doen hun verhaal over fataal klaphamerdrama

Bram kwam oudejaarsdag 2021 om het leven toen hij nietsvermoedend langs een woning liep waar de bewoner aan het knallen was met een klaphamer. Er vond een explosie plaats en Bram werd getroffen door een vermoedelijk losgeraakt onderdeel van de klaphamer. Zijn 11-jarige maatje liep door explosie ernstig letsel op aan beide onderbenen en heeft moeten revalideren. Een derde jongen kwam met de schrik vrij.

De drie jongens maakten overigens geen deel uit van het gezelschap dat met de klaphamer aan het knallen was, maar liepen bij toeval langs.

In de documentaire 'In één klap' spreken zijn ouders voor het eerst over het fatale ongeval.

WK-fans kunnen fluiten naar dagvergoeding door Qatar

Het dictatoriale (oh, nee, niet lief genoeg, sorry. red.) autoritaire regime van Qatar heeft besloten dat nu ook de dagvergoeding, waarmee WK-Fans werden omgekocht aangemoedigd om te komen juichen op het WK, niet meer wordt uitgekeerd. Reden zou zijn dat westerse media nog steeds niet positief genoeg berichten over de goedheid en gulheid van dit beste en aardigste autoritaire regime ter wereld. Het betekent in ieder geval dat WK-Fans de 14 euro voor hun halve liter bier nu zelf moeten betalen, blijkt uit berichtgeving in The Guardian.

Een vrijvertaalde quote zegt:

"Vanwege de recente ontwikkelingen in de media willen we graag onze bezoekende fans beschermen tegen onjuiste verklaringen over 'fans die betaald krijgen voor de reis'. Daarom wordt de dagvergoeding helaas niet meer uitgekeerd. De toelage was bedoeld als een kleine tegemoetkoming boven op uw persoonlijke middelen om bij te dragen aan de consumpties tijdens uw verblijf."

Mopperende supporters, die vrezen niet meer rond te kunnen komen zonder de juichpremie, krijgen te horen dat ze vooraf heel vriendelijk en duidelijk te kennen is gegeven om zélf voldoende kapitaal mee te nemen naar het WK.

De eerste teaser voor Pixarfilm Elemental

Voor de volgende Pixar-bioscooprelease Elemental is deze week de eerste teaser vrijgegeven. De trailer toont de hoofdpersonages Ember en Wade en geeft een kijkje in Elemental City, waar vuur-, water-, land- en luchtinwoners samen leven.

In Elemental leren we Ember kennen, een stoere, gevatte en vurige jonge vrouw. Ze is bevriend met het leuke, sappige go-with-the flow personage Wade. Hun vriendschap zorgt ervoor dat Ember de overtuigingen over de wereld waar ze in leven in twijfel trekt. De film wordt geregisseerd door Peter Sohn, geproduceerd door Denise Ream en de stemmen in de originele versie worden ingesproken door Leah Lewis (Ember) en Mamoudou Athie (Wade).

Elemental is te zien vanaf juni 2023.

Miljoen nep coronatesten inbeslaggenomen

Op 18 november heeft de FIOD met bijstand van de Douane één miljoen valse coronatesten in een loods in Nijmegen gevonden.

De Douane had informatie ontvangen dat in een loods vermoedelijk een partij valse coronatesten zou zijn opgeslagen en heeft daarna de FIOD ingeschakeld. De testen in de loods waren vanuit China verzonden naar Schiphol en Maastricht Aachen Airport en bestemd voor de Duitse markt.

De FIOD heeft de partij inbeslaggenomen en deze wordt vernietigd. Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. Het strafrechtelijk onderzoek naar de zendingen staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Belgen kunnen cocaïne instroom niet aan

De douane van België kan de grote hoeveelheden inbeslag genomen cocaïne niet meer kwijt in de verbrandingsovens om deze te vernietigen. Hierdoor liggen er nog grote hoeveelheden cocaïne in de Antwerpse opslagen op hun beurt te wachten. Dit verhoogt de vrees dat de bendes het komen stelen.

Ook Nederlandse bendes hebben er lucht van gekregen dat er misschien wat te redden valt aan de afgepakte drugs. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever spreekt over een drugsoorlog in zijn stad. Zo weet de NOS, die dit nieuws weer opsnoof bij De Standaard en de Gazet van Antwerpen.

Black Friday! Wat heb je op het oog/gekocht?

Black Friday. Het schijnt dat half Nederland wil dat het wordt afgeschaft om een of andere reden, maar de andere helft van het land is toch echt op zoek naar deals.

Dus helpen we je graag op weg door je te voorzien van een linkje naar de Black Friday Dagdeals van Bol.com. En guess what? Als je via deze link naar Bol.com gaat en je koopt iets, dan krijgt FOK! daarvan ook nog eens een klein deel, zonder dat het je iets kost. Win/win!

En als je iets koopt, schroom dan niet je aankoop trots te showen! Ook linkjes naar mooie deals zijn welkom in de comments. Niet alleen kan iemand anders er mogelijk iets aan hebben, het kan FOK! ook nog eens helpen.

Oh, en we hebben ook een Black Friday topic op het forum waar je nog meer deals kunt vinden, je vragen kunt stellen of je tips kunt delen met anderen.

Black Friday
Black Friday

AI Picture Gallery #48

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

FOK! Zien en doen: bieden bij afslag in Museum Broekerveiling

Stap twee eeuwen terug in de tijd en ontdek hoe het bieden bij afslag is ontstaan bij Museum Broekerveiling in Broek op Langedijk! Dit is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan. Dit systeem wordt tegenwoordig bij alle grote veilingen toegepast. De herinnering wordt levend gehouden door het historische veilinggebouw en de markante lighallen die boven het water zijn gebouwd.

FOK! Zien en doen: bieden bij afslag in Museum Broekerveiling (Foto: FOK!/DJMO)
FOK! Zien en doen: bieden bij afslag in Museum Broekerveiling (Foto: FOK!/DJMO)

FOK! Wat een weer: koude lucht morgen weer vertrokken

herfstbanner

Goedemorgen!

Het is koud. Behalve in het zuidwesten, in de noordelijke helft van het land heeft het licht gevroren. Ook is er natte sneeuw gevallen in Groningen en Drenthe. In het zuiden regent het momenteel, dit trekt weg naar het zuiden. Dan wordt en blijft het droog. De koude lucht houden we nog even: de temperatuur wordt niet meer dan 4 graden, in het zuidwesten blijft de temperatuur ook wat zakken.

De zon is vandaag ruim te zien, de wind neemt later vandaag af. Vanavond is het ook met uitzondering van het uiterste zuiden doog. Vannacht gaat het ook weer licht vriezen. Morgen vertrekt de koelere lucht weer tikken we wellicht de dubbele cijfers weer aan.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
review
Resident Evil 4 (2023)
special
Random Pics van de Dag #894
special
Weekend gifdump #111
©FOK.nl e.a.