Ruud en Alcaraz strijden in US Open-finale om leiding wereldranglijst

De finale van de US Open in het mannenenkelspel zal gaan bepalen wie de nieuwe nummer één van de wereldranglijst in het tennis is. Carlos Alcaraz kan de jongste ooit worden, hij neemt het zondagavond op tegen Casper Ruud.

De als vijfde geplaatste Noor Ruud speelde in de halve eindstrijd tegen de als 27e geplaatste Rus Karen Khachanov. In set één braken de heren elkaar over en weer twee keer, waarna Ruud in de tiebreak na een vroege minibreak de setwinst pakte.

De Noor brak zijn opponent in set twee gelijk al twee keer en won de set soepel, maar in het derde bedrijf sloeg Khachanov op 6-5 toe met een break en de setwinst. Dat was een eenmalige opleving, want in de vierde set maakte de Noor het vakkundig af op zijn eerste matchpoint: 7-6 (5), 6-2, 5-7, 6-2.

De Spanjaard Alcaraz, als derde geplaatst, speelde tegen de als 22e geplaatste thuisheld Frances Tiafoe. Ze maakten er een bij vlagen fenomenaal fijn duel van om naar te kijken, waarbij de eerste set eindigde met een tiebreak waarin Tiafoe zijn vierde setpoint wist te benutten.

De jonge Alcaraz leek het tij vervolgens te keren, met een beslissende break halverwege set twee en twee vroege breaks in de derde set. In het vierde bedrijf wisten de heren elkaar gelijk al twee keer over en weer te breken, waarna Alcaraz op 5-4 een matchpoint kreeg op Tiafoe's service. Die werkte de Amerikaan met weer een lekkere rally weg en in de tiebreak pakte hij alsnog de setwinst.

In set vijf leek het gedaan voor Tiafoe, die vroeg zijn service inleverde, maar hij sloeg terug. Toch brak Alcaraz hem gelijk weer en op 5-3 maakte de Spanjaard het op zijn vierde matchpoint dan eindelijk af, waarmee hij als eerste vanaf 2000 geboren speler een Grand Slam-finale haalde: 6-7 (6), 6-3, 6-1, 6-7 (5), 6-3.