Europa maakt einde aan wirwar aan oplaadkabels

Tegen het najaar van 2024 wordt USB Type-C de standaard oplaadpoort voor alle mobiele telefoons, tablets en camera's in de EU, zo zijn de onderhandelaars van het Parlement en de Raad vandaag overeengekomen.

De voorlopige overeenkomst stelt één enkele oplaadoplossing vast voor bepaalde elektronische apparaten. Deze wet maakt deel uit van een bredere EU-inspanning om producten in de EU duurzamer te maken, elektronisch afval te verminderen en het leven van consumenten gemakkelijker te maken.

Volgens de nieuwe regels hebben consumenten niet langer een ander oplaadapparaat en een andere kabel nodig elke keer dat ze een nieuw apparaat kopen, en kunnen ze één enkele oplader gebruiken voor al hun kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten. Mobiele telefoons, tablets, e-readers, oordopjes, digitale camera's, koptelefoons en headsets, draagbare videogameconsoles en draagbare luidsprekers die oplaadbaar zijn via een bekabelde kabel, moeten worden uitgerust met een USB Type-C-poort, ongeacht de fabrikant. Ook laptops zullen 40 maanden na de inwerkingtreding aan de eisen moeten worden aangepast. De oplaadsnelheid is ook geharmoniseerd voor apparaten die snel opladen ondersteunen, zodat gebruikers hun apparaten met dezelfde snelheid kunnen opladen met elke compatibele oplader.

Na het zomerreces moeten het Parlement en de Raad het akkoord formeel goedkeuren voordat het in het Publicatieblad van de EU wordt gepubliceerd. Het treedt 20 dagen na publicatie in werking en de bepalingen worden na 24 maanden van toepassing. Vanaf de herfst 2024 zullen de nieuwe regels dus gelden voor nieuwe apparaten. Producten die vóór de datum van toepassing in de handel zijn gebracht zijn uitgezonderd. Apparaten die te klein zijn, zoals smartwatches of health trackers, zijn ook uitgesloten.